Šta se dešava sa Partizanom i ko je za to kriv?

Košarkaši Partizana imaju prilično turbulentnu sezonu. Stvari definitivno nisu iste i mnogi se pitaju – šta se dešava sa Partizanom?

Stefan Nikolić
Podeli
foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto
foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto

KK Partizan u sredu od 20.30 dočekuje rusku Lokomotivu Kubanj u četvrtom kolu Grupe F Top 16 faze Evrokupa.

KK Partizan je za samo godinu dana prešao put od najbolje ekipe Evrokupa, ekipe sa vrhunskim trenerom i uigranim sastavom koja konkuriše za novi evropski trofej i nastup u Evroligi do...

Tima sa negativnim učinkom u ABA ligi i strahom da će takmičenje u Evrokupu završiti u Top16 fazi.

Logično je postaviti pitanje: Šta se dešava sa Partizanom? Zbog čega je promena toliko drastična i ko je za to kriv?

Partizan večeras (20.30) igra verovatno odlučujuću utakmicu u Evrokupu. Stiže mu Lokomotiva, direktan konkurent za plasman u četvrtfinale, pa je crno-belima pobeda neophodna, i to verovatno sa više od sedam razlike. Kvota na keca je 2,30, a na dvojku 1,70.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan – Lokomotiva.

Crno-beli su doživeli ono najbolnije – kratak put od ogromne euforije do velike depresije, pogotovo kod navijača Partizana koji u poslednje vreme sve češće izražavaju svoj gnev.

Treba i njih razumeti, njihovi ljubimci su im posle nekoliko sušnih sezona prikazivali odlične košarkaške partije, a jedna koja se svakako izdvaja je rutinska pobeda nad Virtus Bolonjom u beogradskoj Areni.

Tim je maltene bio nepromenjen. Naravno, neki igrači su otišli još ranije poput Džejmsa Mekadua, a neki su kasnije napustili tim poput Korija Voldena ili možda Brajana Angole, koji je čak počeo sezonu u Partizanu.

Misteriozno je i šta se dogodio sa Nemanjom Gordićem. Momak koji je bio jedan od ključnih igrača Partizana, na parketu je bio neprepoznatljiv i ubrzo napustio tim i priključio se Mornaru iz Bara...

Kodi Miler-Mekintajer je prema nekim pisanjima na izlaznim vratima kluba, nakon malo više od šest meseci provedenih u crno-belom dresu (stigao u Partizan neposredno pred objavu da će Šćepanović preuzeti kormilo).

On je doveden kao zamena za malopre pomenutog Korija Voldena koji je prešao u redove Crvene zvezde. Naravno, on nije jedini koji je letos stigao u Partizan.

Klubu se pridružio i centar Erik Mika, a kako se pominje, Partizan je razgovarao i sa Filipom Petruševim, ali se odlučio za Miku. Čisto da se ogradim, ovo su spekulacije i tako nešto nije potvrđeno, za sada.

Nemanja Dangubić je takođe postao član Partizana ovoga leta, bivši igrač Crvene zvezde je podigao prašinu svojim dolaskom, ali navijači nisu bili preterano oduševljeni njegovim partijama.

Jasno je da crno-beli baš i nisu pogodili sa pojačanjima, ali to čak i nije bila najveća promena – trener je. Andrea Trinkijeri je pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima otišao iz kluba i preuzeo Bajern Minhen, a na njegovo mesto seo je Vlado Šćepanović.

Nije se on dugo zadržao na klupi. Podsetimo, crno-beli su sezonu otvorili tako što su prokockali pobedu nad Huventudom i zabeležili poraz na startu Evrokupa, a onda je usledio i loš niz u ABA ligi.

Kao najlošiji meč Šćepanovića u Partizanu izdvaja se poraz od čačanskog Borca na svom parketu, kada je da li zbog umora ili zbog nečega drugog, Partizan veći deo meča igrao zonsku odbranu.

Šćepanović je smenjen, a na njegovo mesto stigao je Sašo Filipovski. Na momente je to "grobarima" zagrejalo srca, činilo se da bi ovaj trener mogao da preokrene sudbinu Partizana, ali to se nije desilo.

Partizan je imao neke dobre, a neke loše partije, ali je ponovo izgubio od Borca...

Priča se da bi roster crno-belih mogao da se dodatno stanji.

Ukoliko uskoro ode Kodi Miler-Mekintajer, a zajedno s njim i Erik Mika, a "šuška" se i da bi Rašon Tomas mogao da napusti ekipu i bilo je još nekih spekulacija sa Pejdžom, ali ponovo, ništa od toga nije potvrđeno.

Pokušali su čelnici Partizana da se pojačaju na poziciji jedan, pa je stigao Džoš Perkins, bivši student univerziteta Gonzaga i bivši saigrač Najdžela Vilijamsa-Gosa.

Najdžel je deo Lokomotive, baš kao i još jedan bivši as Partizana, Dru Gordon. Upravo je Lokomotiva naredni protivnik Partizana u Top16 fazi Evrokupa i u sredu od 20 i 30 časova će to biti težak posao za Filipovskog i igrače.

Nije samo jačina protivnika otežavajuća okolnost za Partizan, već generalno stanje u crno-belom taboru.

Partizan je u prvom kolu Top 16 faze pobedio Trento, a onda doživeo dva poraza od Metropolitana u Francuskoj i od Lokomotive u Krasnodaru, dok je u ABA ligi izgubio čak četiri od pet poslednjih utakmica.

Verovali ili ne, Partizan je poslednji put slavio u ABA ligi pre ravno mesec dana – 3. januara je pobeđen Split, a deset dana kasnije je porazio Trento i od tada niže samo poraze...

Naravno, ništa nije izgubljeno u Evrokupu, za razliku od ABA lige gde su šanse gotovo nikakve da se crno-beli nađu u plej-ofu, pogotovo nakon poraza od Cedevite, gde je Partizan ponovo pao u trenucima kada se "lomio" meč..

Potrebno je da se igrači trgnu, da trener pogodi sa taktikom i da se prvo pokuša na "sve ili ništa" protiv Lokomotive, a onda...

Javnost bi svakako volela da dobije odgovor na pitanje: Ko je kriv za sunovrat Partizana? Ipak, ima tu još jedno pitanje, ono koje je veoma važno: Kako ispraviti ovo?

Ko zna, možda upravo ova utakmica sa Lokomotivom bude "inicijalna kapisla", možda upravo na ovom meču Partizan pokaže zube i pozitivno preokrene sezonu.

Još odavno je Duško Vujošević rekao da "realnost nije briga na koju se Partizan obazire".

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu