Partizan na skeneru B92.net: Saldanja je igrao sambu, a crno-bela odbrana kolo

Fudbaleri Partizana dobili su prvi ovosezonski derbi i osvojili jesenju titulu u Superligi Srbije.

Stefan Smuđa
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Na stadionu u Humskoj, u 171. prvenstvenom "večitom" derbiju, izabranici Igora Duljaja su ponovo odigrali na srce i hrabrost, te su zasluženo slavili trijumf rezultatom 2:1.

Sve što smo videli u tačno 100 minuta ovog susreta bilo je najbolje što su beogradski rivali priredili u poslednjih nekoliko godina.

Ispostavilo se da su prazne bile priče Osmana Bukarija da bi njegov tim trebalo da pobedi 4:0. Teren je izmerio da je, u ovom trenutku, Partizan bolji od Crvene zvezde.

U nastavku smo se pozabavili utiscima igrača Partizana, koji su upisali prvi trijumf u derbiju u Superligi još od 22. septembra 2019. godine.

Kao i Igorom Duljajem, koji je ostavio pečat jedne od najvećih pobeda Partizana u poslednjih nekoliko godina.

Golman i odbrana:

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Aleksandar Jovanović – U prvom poluvremenu bez puno razloga da učestvuje u igri, iako je bilo nekoliko vrlo opasnih situacija pred njegovim golom. U nastavku je Zvezda morala da pritisne i stavljala ga na iskušenja, koja je on uspešno rešavao sve dok ga nije "upucao" Šerif. A onda je izveo dve bravure, posebno onu kada je Kataijev slobodnjak "izvadio iz paučine". Time je i doneo pobedu Partizanu.

Aranđel Stojković – U nekoliko navrata prilično neprecizno je prosleđivao loptu dalje od sebe. Ali, pred kraj prvog poluvremena se našao na pravom mestu i "izazvao" Rodića da neoprezno ukliza. Iznudio je penal i to je ono što se na kraju najviše vrednuje u njegovom nastupu. Taj momenat mu je ulio samopouzdanje za nastavak meča i bio je mnogo sigurniji u drugom delu.

Mihajlo Ilić – Utisak je da ga je bilo svuda u defanzivnom delu, pokrivao je sve što je bilo potrebno. Posebno u situaciji kada je sa gol-linije izbacio loptu. Nekada ne toliko siguran, ali za prvi "večiti" derbi u karijeri sasvim zadovoljavajuć nastup. Igrao je sa neverovatnom emocijom i nije ustuknuo ni protiv jednog starijeg rivala.

Svetozar Marković – Iako je njegova igra (kao i karijera) daleko od očekivane, prisustvo kapitena u odbrani Partizana je veoma važno. Videlo se to još od TSC-a kada se povredio na zagrevanju, pa preko narednih nekoliko mečeva, do večerašnjeg derbija. I on je izbio loptu sa gol-crte, što se štopera računa skoro kao gol.

Nikola Antić – Levi bek Partizana bio je gotovo neprimetan, ali pre nego što mu se zameri nepojavljivanje na protivničkoj polovini, mora se konstatovati da je čuvao Osmana Bukarija. Najbrži igrač Zvezde mu je pobegao samo jednom, u 71. minutu, kada je asistirao za Zvezdin gol. Ali se nije razmahao kako ume i to je definitivno dobrim delom Antićeva zasluga.

Vezni red i napad:

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kristijan Belić – Ratnički nastrojen, najborbeniji na sredini terena, ponovo u svom "elementu". Mladi vezista pokazuje konstantan napredak, a ovaj derbi još jedna je potvrda toga. Gotovo sam drži Partizanovu "vezu" i omogućuje sijaset poseda, ali i energiju saigračima. A to je nešto nemerljivo.

Mateja Stjepanović – Pomalo iznenađujuće je dobio šansu i opšta ocena je da ju je iskoristio na pravi način. Odmah je upao u vatru, baš protiv najvećeg rivala i crno-bela publika ga je videla, pre svega, psihički stabilnog, mirnog na lopti i uvek blizu protivničkog igrača. Sve ono što je od njega Igor Duljaj očekivao. Suze na kraju meča najbolje oslikavaju koliko mu je značio ovaj meč i pobednički debi u derbijima. Tek ćemo ga gledati u njima.

Bibars Natho (do 69. minuta) – U pojedinim momentima delovalo je da više širi ruke i razgovara sa sudijama, nego što igra fudbal. Ali, kada se sve sumira, mnogo lopti je išlo na njega i on ju je distribuirao prilično dobro. U svom stilu. Baš kao što je i izveo penal u 40. minutu. Majstorski. U drugom delu je pao na fizičkom planu i morao da izađe.

Aldo Kalulu (do 79. minuta) – Svoj prvi "večiti" derbi pamtiće po tome što je startovao, kao i pobedi, ali ne i po dobrom ličnom učinku. Osim zbog slabog napadačkog doprinosa, mora mu se zameriti i nekoliko kašnjenja u pomoći Aranđelu Stojkoviću, kada je moglo da bude opasno po njegov tim. Verovatno najslabija karika u večerašnjem timu Partizana.

Gajas Zahid – Partizanov kreativac krenuo je sporo, pa se razjurio po terenu. Nisu mu crveno-beli dali mnogo prostora da igra svoju igru, uglavnom je išao protiv dvojice u bloku, ali kada se otvorio teren u nastavku bio je strah i trepet za rivale. U dva navrata su ga centimetri delili od gola, ali je potom to naplatio prelepim lažnjakom protiv Hvanga i asistencijom za Saldanju.

Mateuš Saldanja – U jednom momentu je bio potpuno zatvoren od strane dvojice štopera, u drugom je igrao sambu. Pošteno je "slomio" Dragovića na isteku sat vremena igre i najavio svoj gol. Ušao je u prvu pravu šansu i pogodio u maniru rasnog strelca. A onda i zaplesao, kao što je i obećao. Tako se postaje istinski ljubimac navijača.

Izmene:

Ksander Severina (od 69. minuta) – NIje se mnogo istakao, osim što je naseo na fintu Kange nakon koje je usledio projektil i poništen gol Zvezdi.

Nemanja Nikolić (od 79. minuta) – Ušao je da pritiska poslednju liniju, juri loptu po protivničkoj polovini po deli po koji udarac. Najviše je uspeo u ovom poslednjem zadatku.

Aleksandar Šćekić (od 89. minuta) – Nedovoljno na terenu da bi bio ocenjen.

Trener:

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Igor Duljaj – Od bolnog ispadanja iz Evrope, strateg crno-belih je na čistu strast i rad podizao ekipu Partizana, nanizao 13 pobeda, a onda potonuo i sve to prosuo u četiri kola. Ipak, ove večeri se Duljaju sve vratilo i kroz velika vrata, pobedom u "večitom" derbiju, odlazi na zimsku pauzu kao jesenji šampion. Za razliku od nekih svojih prethodnika, izabrao je da se ne povuče pred silom koja ga napada i isprsio se. Preživeo je nekoliko opasnih naleta Zvezde i onda joj zadao dva udarca. Ona koja ubadaju pravo u srce. Ovo je pobeda Igora Duljaja i niko je više nije zaslužio od njega samog.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu