Zvezda na skeneru B92.net: Drski crveno-beli na San Siru

Utisci o Crvenoj zvezdi posle eliminacije od Milana u Ligi Evrope?

Miloš Simanović
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Reporter B92.net iz Milana – Miloš Simanović

Kažu da semafor kaže kakvi ste bili na kraju (2:2, 1:1), ali utisak je da je Zvezda bila blizu da baci na kolena italijanskog giganta na njegovom bunjištu.

I da je u mnogim parametrima možda zaslužila plasman u osminu finala Lige Evrope, ali nije uspela i za to joj je falilo sreće u sudaru u kome je bez iznenađenja ostala zbog pravila gola u gostima.

Hrabrom, odvažnom i pametnom igrom, bez panike i pored ranog zaostatka, izabranici Dejana Stankovića možda su odigrali najbolji meč poslednjih godina.

Na kultnom San Siru zicer Marka Gobeljića će se pamtiti, kasnije "pocrvenelog", ali i prilike maestralnog Mirka Ivanića, Aleksandra Kataija...

Pa da krenemo sa pojedinačnom analizom...

Golman i odbrana

Starsport
Starsport

Milan Borjan - Na svom visokom nivou. Imao je jedno tri sjajne odbrane, rukovodio ekipom, a kod penala Kesija nije ništa mogao. Odličan.

Miloš Degenek - Počeo konfuzno, ali je ubrzo ušao u svoj standard mod. Čvrst, odmeren i bez prevelikog rizika, bio je bedem pred Borjanom.

Radovan Pankov - Nesiguran u predaji lopte, ali kako je meč prolazio počeo je da zaboravlja svoje kikseve iz prvog meča i biva sve opušteniji. U samom finišu je držao koncentraciju posle opasnih napada.

Marko Gobeljić - Tragičar. Mogao je da izraste u heroja Zvezde, ali je u roku od samo minut upao u provaliju. Promašio je zicer, a onda u sledećem napadu napravio naivan faul i isključen. Na sve to u prvom poluvremenu je skrivio penal tako što ga je napucala lopta u ruke, koje je držao u neprirodnom položaju. Gore nije moglo.

Milan Gajić - Odbrambeno korektan, ali u napadu dekoncentrisan. Lepo je nekoliko puta osetio prostor, ubacio se, ali sve uprskao lošim centaršutom. Mora da igra sa više hrabrosti i samopouzdanja.

Vezni red i napadači

Starsport
Starsport

Slavoljub Srnić (do 46. minuta) - Loš. Zvezda je bila potpuno bezopasna po levoj strani napada, iako je Srnić imao puno prostora. Praktično svaki duel je olako izgubio. Zato je i zamenjen na poluvremenu.

Seku Sanogo - Odbijali su se igrači Milana od veziste iz Obale Slonovače kao od zid. Fizički je kontrolisao njegov deo terena po centrali i dobro sarađivao sa Kangom. Svoj deo posla je maksimalno odradio, pa čak i protiv Zlatana Ibrahimovića. Bio je i blizu da se upiše u strelce, ali ga je omeo Donaruma, Videlo se da je odigrao mnogo evropskih mečeva.

Gelor Kanga (do 69. minuta) - Otvorenog garda se nadigravao sa Kesijem i Krunićem, preuzimao odgovornost u kreaciji i podelio nekoliko dobrih lopti. Pokušao je sa nekoliko dalekometnih šuteva, ali nije uspeo da ponovi Krasnodar i Spartu iz Praga. Podigao formu.

Mirko Ivanić (do 84. godina) - Konstantno se ponavljamo, ali jednostavno mora da se kaže - Mirko Ivanić je najbolji igrač Zvezde i tačka. Dirigent oko koga se sve vrti u igri prvaka Srbije. Kalabrija će ga zapamtiti u meču u kome je samo faulom mogao da ga zaustavi. Prva violina duela na San Siru, sa lucidnom asistencijom kod gola Bena.

Mohamed El Fardu Ben (do 69. minuta) - Kada se pomisli da je pao u formi i da ne može da se vrati, napadač sa Komora se uvek izdigne. Još jednom je pokazao svoje najjače oružje - njuh za prostor i odmeren udarac. Pogodio je prečku iz odličnog slobodnjaka i tako najavio svoje sjajno veče. Krunisano efektnim golom iz teške situacije...

Dijego Falčineli (do 72. minuta) - Ponovo odsečen od ostatka tima. Može da se opiše i "izgubljen" u zagrljaju štopera Milana. Slaba partija.

Izmene i trener

Starsport
Starsport

Njegoš Petrović (od 46. minuta) - Pokrivao veliki deo terena u drugom delu, kada je zamenio Srnića. Trkački na dobrom nivou, odradio svoj zadatak.

Aleksandar Katai (od 69. minuta) - Posle tri meseca istrčao u zvaničnoj utakmici i pokazao koliko je nedostajao. Lopta ga još "sluša"... Ipak, u jednoj situaciji je morao bolje da reaguje pred Donarumom kada je bio neodlučan da li da šutira ili asistira. "Stari" Katai je to rešavao, ali ne može ništa da mu se zameri zbog pauze.

Filipo Falko (od 69. minuta) - Nije bio zapažen.

Milan Pavkov (od 72. minuta) - Nije bio zapažen.

Veljko Nikolić (od 84. minuta) - Premalo na terenu za ocenu.

Trener Dejan Stanković - Hrabro se suprostavio Milanu, nije imao nameru da se brani i čeka da nešto "padne sa neba". Na mestu gde se proslavio kao igrač ovo bi mogla da bude njegova prekretnica u trenerskoj karijeri. I da iskaže pozivnicu za kasniji povratak u Seriju A. Ekipa mu nije "gubila glavu" ni kod rano primljenog gola, ni kod isključenja Gobeljića, za šta je zaslužan. Imao je puno problema da sastavi ekipu, posebno u odbrani, zbog čega je istumbao tim, ali i imao smelosti da menja u hodu svoje poteze. Stankovićeva Zvezda igrala je u Milanu dopadljiv fudbal i malo je falilo da uzme "ful" paket, što bi mogao da mu bude utabana staza za budućnost.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu