Kada kreneš na gostovanje preko pola planete...

Miloš Šaranović
Podeli
Dinamo ponovo želi mečeve sa Zenitom u Premijer ligi (Foto: GettyImages)
Dinamo ponovo želi mečeve sa Zenitom u Premijer ligi (Foto: GettyImages)

Finalista Kupa pobednika kupova i jedan od najtrofejnijih klubova Rusije mogao bi tokom leta da se vrati u elitu, sada ima sedam bodova više od drugoplasiranog Tosna i petnaest više od ekipe SKA iz Habarovska.

Od izbacivanja iz evropskih kupova u junu 2015. godine traje pokušaj povratka, a plasman u Premijer ligu Rusije mogao bi drastično da pomogne i na finansijskom planu.

Jedan razlog je jače takmičenje i zarada od televizijskih prava, drugi, prilično neverovatan, jeftinije takmičenje u eliti.

Dinamo u Fudbalskoj nacionalnoj ligi, kako se drugi rang takmičenja zove, ima dva gostovanja od više od 8000 kilometara u jednom smeru.

Klubovi koji igraju u drugoj ruskoj ligi (Foto: Printscreen/wikipedia)
Klubovi koji igraju u drugoj ruskoj ligi (Foto: Printscreen/wikipedia)

Ova nedelja trebalo je da donese putovanje do najdalje tačke, Vladivostoka, a ekipa Luč Energije je u znatno goroj situaciji od Dinama.

Utakmica 26. kola tog takmičenja odigrana je, ipak, u Moskvi, Dinamo je slavio rezultatom 2:0.

Zbog finansijske situacije, kako je navedeno u obrazloženju odluke, i problema sa terenom u Vladivostoku, rukovodstvo lige odlučilo je da Luč Energija bude formalni domaćin na gostujućem terenu.

Tako Moskovljani nisu putovali do Vladivostoka udaljenog 9061 kilometar ili osam sati i deset minuta leta avionom. Igrali su na svom terenu, a protivnik je čekao duel u Moskvi, odakle produžava do najzapadnije tačke, Kalinjingrada gde u sledećem kolu igra sa ekipom Baltike.

Ipak, u normalnim okolnostima, kada klub nema finansijske probleme i teren je u normalnom stanju, putuje se.

Getty Images
Getty Images

Moskovljanima je najdalji Vladivostok. Dinamo je objavio da će navijačima koji su kupili avionske karte za odlazak na gostovanje pre odluke o zameni domaćinstva pokloniti godišnje ulaznice za sledeću sezonu.

Drugo tako dugo putovanje je do Habarovska, gde igra ekipa SKA, od Moskve udaljenog 8317 kilometara, i let traje sedam i po časova.

Za klubove iz tog dela evropskog dela Rusije, postoje još dva slična iskušenja. Do Krasnojarska, gde igra Jenisej, je 4166 kilometara, do Novosibirska 3385.

Ove sezone ceh dugim putovanjima platili su u Kupu Rusije CSKA i moskovski Spartak, jedni su već u šesnaestini finala izgubili u Habarovsku, drugi u Krasnojarsku.

Pored dužine putovanja, ozbiljan problem predstavlja i promena vremenskih zona, od Vladivostoka do Moskve ih je sedam, najveća razdaljina ruske druge lige, put od doma fudbalera Luči do Kalinjingrada, gde igra Baltika, je osam vremenskih zona ili 10328 kilometara. Let traje 12 časova i 30 minuta.

Bekstvo iz ove lige u Premijer ligu Rusije bilo bi spas za Dinamo, kao i za bilo koji klub iz evropskog dela te države, a eventualni plasman ekipa iz Habarovska ili Vladivostoka agoniju.

Klubovi koji igraju Premijer ligu (Foto: Printscreen/wikipedia)
Klubovi koji igraju Premijer ligu (Foto: Printscreen/wikipedia)

Ipak, najgore je upravo njima.

Ekipa iz Vladivostoka imala je, od početka sezone, tri 'bliža' gostovanja, do Habarovska je samo 750 kilometara, ali se 14 puta odlazi na putovanja duža od 8500 kilometara u jednom pravcu.

Sve u svemu, treneri i igrači Luč Energije iz Vladivostoka, u toku sezone prelete ukupno više od 250.000 kilometara, pa je i plasman, a trenutno su deveti na tabeli, sasvim solidan ako se uzme u obzir sa kakvim se problemima suočavaju.

SKA iz Habarovska trenutno je treći i mogao bi do elite čemu se, izvesno, ne bi radovali ostali učesnici Premijer lige.

Zanimljivo, trenutno je u najvišem rangu takmičenja najistočniji grad Tomsk, 3500 kilometara od Moskve, svi ostali nalaze se sa ove strane Urala.

U ostalim sportovima stvari stoje drugačije, pa u Vladivostok moraju košarkaši klubova ruske lige i hokejaške KHL, lokalni Spartak Primorje i Admiral dele sudbinu fudbalera Luč Energije po dužini putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu