Ima li nade za Barselonu i Arsenal?

Revanši osmine finala Lige šampiona igraće se od 7. do 15. marta. Bar dva velika, u evropskim okvirima, kluba pokušaće da naprave čuda. Barselona najveće, Pari Sen Žermen će na Kamp Nou startovati sa ogromnih 4:0, a Katalonci nikada nisu stigli toliku prednost protivnika iz prve utakmice. Ruku na srce, retko su ubedljivo i gubili.

Miloš Šaranović Evropa
Podeli
Bajern je ponovo bio prejak za Arsenal (GettyImages)
Bajern je ponovo bio prejak za Arsenal (GettyImages)

Arsenal će sličan zaostatak, istih 'minus četiri' ali uz postignut gol na strani, juriti protiv Bajerna.

Verovatnije je da ni jedni ni drugi gubitnici iz prvih duela neće proći dalje ali je pred najavu revanša zgodno podsetiti se tri najveća preokreta u istoriji evropskog fudbala.

Preokreta je bilo...

Detalj iz meča Fiorentina - Borusija (GettyImages)
Detalj iz meča Fiorentina - Borusija (GettyImages)

Na listi nema podviga Borusije iz Menhengladbaha u Firenci, ove zime, zbog činjenice da je Fiorentina prvi meč dobila rezultatom 1:0, pa 2:4 u drugoj, uz prolaz Nemaca u osminu finala Lige Evrope ne spadaju u čuda ove vrste. Bar ne matematički.

Svakako posebno mesto pripada generaciji Bajera iz Irdigena iz osamdesetih godina, u proleće 1986. igrali su sa Dinamom iz Drezdena u Kupu pobednika kupova. Izgubili prvu utakmicu u Istočnoj Nemačkoj, mlađima neobično, starijima jasno, sa 2:0 i bili pod pritiskom da se domognu polufinala.

I nije krenulo dobro, na poluvremenu je bilo 3:1 za goste iz Drezdena. Onda je usledilo 30 minuta istorije. Domaći su postigli šest golova, dobili meč sa 7:3, prošli dalje i naterali trenera protivnika da se povuče a najboljeg napadača da emigrira.

Bajer iz Irdigena ispao je u polufinalu, od madridskog Atletika.

Liverpul sa peharom Lige šampiona 2005. (GettyImages)
Liverpul sa peharom Lige šampiona 2005. (GettyImages)

O finalu Lige šampiona 2005. godine napisano je više nego i o jednom drugom, a Liverpulov povratak posle 3:0 za Milan na poluvremenu, i slavlje posle penala ne zaboravlja se.

Legendarno finale tog takmičenja 1999. godine odigrali su Mančester Junajted i Bajern. Nemci vodili od šestog do 90. minuta, u nadoknadi vremena Solskjer i Šeringem pogađali za trofej ekipe Ser Aleksa Fergusona.

Podvig su izveli i fudbaleri još jednog Bajera, onog iz Leverkuzena, možda nešto manje impresivan. I oni su posle 3:0 za Espanjol u Barseloni, u revanšu finala Kupa UEFA stigli do penala i trofeja. Svog jedinog evropskog do danas.

Real je dugo važio za klub koji stiže svaku prednost protivnika, zluradi bi rekli da je to 'Kraljevski klub' postizao delom kvalitetom, delom uz pomoć sudija i neobičnih okolnosti, a među žrtvama velikih Realovih povrataka je i Rijeka, tada jugoslovenski klub.

Uspeh Deportiva iz 2004. godine vredi pomenuti. U Milanu su izgubili sa 4:1, a 'rosonere' sa Maldinijem, Nestom, Kakom, Pirlom, Ševčenkom... pregazili na Riazoru, bilo je 4:0.

Veliki preokret pamte i navijači Crvene zvezde, Dinamo je u Tbilisiju dobio prvu utakmicu sa 2:0, Gruzijci su u Beogradu rano poveli, imali i 2:1 ali je na kraju bilo 5:2 za prolaz 'crveno-belih'.

Preokret Crvene zvezde protiv Dinama iz Tbilisija (Starsport)
Preokret Crvene zvezde protiv Dinama iz Tbilisija (Starsport)

.

Samo tri puta +4 nije bilo dovoljno

Razne liste najvećih preokreta postoje ali su činjenice nešto sa čim se najlakše izboriti. Samo tri kluba su u istoriji evropskih kupova stizala prednost protivnika od četiri gola. Jedan od njih je i beogradski Partizan.

Hronološki, prvi takav podvig napravili su fudbaleri portugalskog Leišoeša. Pre više od pola veka, 1961. godine, su u prvom kolu, kao poraženi finalisti kupa, u prvom kolu Kupa pobednika kupova, gostovali švajcarskoj ekipi La Šo-de-Fon. Izgubili su sa 6:2, ali su u revanšu do poluvremena imali 2:0, na kraju i 5:0 za senzacionalan prolaz.

Ostaju zapamćeni kao jedina ekipa koja je nadoknadila manjak od četiri gola pre uvođenja pravila 'gola na strani'.

Drugi put 6:2 nije bilo dovoljno Kvins Park Rendžersu 1984. godine. Klub iz Londona došao je sa tom prednošću u Beograd ali su Dragan Mance, Dragi Kaličanin, Miorag Ješić i Zvonko Živković pogađali za 4:0 i veliko slavlje u Humskoj.

Bilo je to drugo kolo Kupa UEFA.

Treći put u istoriji, i poslednji do danas, četiri gola manjka nadoknadio je Real. Prva utakmica trećeg kola Kupa UEFA u Menhengladbahu, u jesen 1985, završena je rezultatom 5:1 za domaćina. U revanšu su Madriđani, sa raspucanim Valdanom i Santiljanom prošao u četvrtfinale. Kasnije je Real osvojio trofej.

Tri puta u 62 sezone, niko nikada nije stigao 4:0. Samo jednom 5:1 nije bilo dovoljno.

Ima li nade za Barselonu i Arsenal?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu