Finale Kupa UEFA, Rendžers ili Zenit?

Fudbaleri Glazgov Rendžersa i Zenita iz Sankt Peterburga igraće u sredu u Mančesteru za trofej namenjen pobedniku Kupa UEFA. Škotski klub, koji se i dalje bori za četiri trofeja u sezoni, nikada nije pobedio u ovom takmičenju, Zenit takođe, a jedini pobednik Kupa UEFA iz Rusije ili Škotske je ekipa CSKA koja je bila najbolja 2005. godine.

Rendžers i Zenit nikada se nisu sastajali, aktuelni prvak Rusije čak nikada nije igrao sa nekom ekipom iz Škotske, a tim iz Glazgova je deset puta igrao sa klubovima iz Rusije, sedam puta su pobeđivali, odigrali dva meča bez pobednika a jednom izgubili.

Miloš Šaranović Evropa
Podeli

Zenit deseti put igra u evropskim kupovima, najveći uspeh pre plasmana u finale ove godine bila je osmina finala.

Rendžers, pobednik Kupa pobednika kupova 1972. godine, igrao je u tom takmičenju još dva puta u finalu, 1961. i 1967. godine.

Prvi je škotski tim koji je prošao prvu fazu Lige šampiona, 2006. godine.

Rendžers u Evropi 2007/2008

Ove sezone Rendžers je takmičenje u Evropi započeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvu utakmicu odigrali su na ’Ajbroksu’ sa predstavnikom Crne Gore, ekipom Zete iz Golubovaca.

Pobedili su sa 2:0, u revanšu još jednom bili bolji, 1:0 i u trećem kolu se sastali sa predstavnikom Srbije, ekipom Crvene zvezde. Jedan gol, koji je u poslednjem minutu prve utakmice postigao Naćo Novo, bio je dovoljan da ’Džersi’ uđu u takmičenje po grupama.

U Glazgovu je pobeđen Štutgart, sa Barselonom je meč završen bez pogodaka, a na tri gostovanja osvojena su tri boda (Olimpik u Lionu 3:0, na Kamp Nou 0:2, u Štutgartu 2:3) da bi ’meč-loptu’ tim Voltera Smita propustio u poslednjem kolu.

Na ’Ajbroks’ je stigao Olimpik iz Liona i slavio sa 3:0.

Rendžers je, kao trećeplasirana ekipa u grupi ’E’ preseljen u Kup UEFA. U prvoj nokaut rundi eliminisali su Panatinaikos (0:0, pa 1:1), u osmini finala ekipu Verdera iz Bremena (2:0, pa 0:1 u Nemačkoj), a u četvrtfinalu Sporting iz Lisabona (2:0, pa 0:0).

U polufinalu posle 210 minuta dvomeča sa Fiorentinom nije bilo pogodaka, Škoti su ’sa kreča’ bili sigurniji za svoje prvo finale Kupa UEFA.

Po dva gola za ekipu Rendžersa u oba evropska kupa ove sezone postigli su Naćo Novo, Adam, Darševil, Bizli i Kuzan.

Meč u Mančesteru biće 19. za Rendžers ove sezone, imaju osam pobeda, šest remija i četiri poraza, uz gol razliku 16:11.

Zenit u Evropi 2007/2008

Zenit je prvenstvo Rusije 2006. godine završio na četvrtom mestu i u Kupu UEFA krenuo je iz kvalifikacija.

Uporedo sa borbom za titulu prvaka svoje zemlje pobeđivani su slovačka ekipa Zlatih Moravica (2:0, 3:0), u prvom kolu belgijski Standard iz Liježa (3:0, 1:1), a protivnici u grupi bili su Everton, Nirnberg, AZ Alkmar i Larisa.

Pobeđeni su samo Grci, u Grčkoj (3:2), sa ekipama AZ Alkmara i Nirnberga u Rusiji osvojen je po bod (1:1, 2:2), a u Liverpulu Zenit je izgubio sa 1:0.

Kao trećeplasirana ekipa u grupi u prvom prolećnom kolu, tada već prvak Rusije bio je autsajder, ali je eliminisan Viljeral (1:0, 1:2).

Slede pobeda u dvomečima sa Olimpikom iz Marseja (1:3, 2:0) i Bajerom iz Leverkuzena (4:1, 0:1) a u polufinalu je Zenit odigrao 1:1 u Minhenu i ’pregazio’ ekipu Bajerna. Bilo je 4:0.

Najbolji strelac u Kupu UEFA je Pogrebnjak, reprezentativac Rusije koji će zbog žutih kartona propustiti finalni meč, postigao je osam golova, Aršavin je četiri puta bio strelac.

Zenit je odigrao 16 utakmica, ima osam pobeda, po četiri nerešena ishoda i poraza i gol razliku 29:15.

Trofeji

U nacionalnim takmičenjima istorija Rendžersa i Zenita je neuporediva, Škoti imaju 51 titulu prvaka, 31 FA kup i 25 trofeja u Liga kupu.

U maju će igrati mečeve za novu titulu prvaka Škotske i finale FA kupa, Liga kup su već osvojili pobedivši posle izvođenja jedanaesteraca ekipu Dandi junajteda, a protivnik u završnici vrednijeg kupa im je drugoligaš Kvin of Saut, 24. maja.

Zenit je u novembru obezbedio prvu titulu prvaka Rusije, jednom je bio šampion Sovjetskog Saveza (1984), osvjaač Kupa SSSR 1944. godine i Kupa Rusije 1999. godine.

U novom šampionatu Rusije Zenit je četrnaesti (od 16 klubova) sa samo sedam bodova i četiri utakmice manje od ostalih ekipa.

Stadion

Stadion ’Siti of Mančester’, građen je kao deo ’ponude’ tog grada u kandidaturi za Olimpijske igre 2000. godine, ali je poslužio kao najvažniji sportski objekat u vreme Igara Komonvelta dve godine kasnije.

Izgradnja je koštala 110 miliona funti, a posle Igara na stadion su se preselili fudbaleri Mančester Sitija koji su do tada igrali na Mejn Roudu.

Stadion je peti po veličini u Premijer ligi, dvanaesti po veličini u Velikoj Britaniji.

Ima 47,726 sedišta, a u oktobru 2006. godine dobio je domaćinstvo finala Kupa UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.