Primera 2007/2008, deo drugi

U prvom delu predstavljene su najskuplje, najbolje i najambicioznije ekipe Primere. U drugom su opisani Deportivo La Korunja, Saragosa, Betis, Espanjol i Viljareal.

Miloš Šaranović Španija
Podeli

Deportivo – kraj ili nastavak tranzicije?

Deportivo je u novu sezonu ušao sa jasnim ciljem, da se na Rijazoru ponovo igraju evropske utakmice, a prethodna sezona bila je jedva prosečna, a 13. mesto ekipe koja je ne tako davno igrala u polufinalu Lige šampiona smatra se potpunim neuspehom.

Jasno je da se ekipa iz Galicije ni ove sezone neće boriti za titulu a i pored činjenice da su uvodni rezultati slični onima iz prošle godine (dva poraza kod kuće u prvih pet kola), novi trener Migel Anhel Lotina veruje da je pred Deporom dobar period.

Deportivo, 38. put učesnik Primere, ima jednu titulu i nekoliko dobrih sezona u Evropi, a prošlogodišnji eksperiment kada je tim ozbiljno podmlađen i izmenjen (otišli Romero, Molina, Viktor Sančes, Ektor, Munitis, Pablo Amo, Tristan, Skaloni, Akunja…) koštao je posla Kaprosa koji je imao pretežak posao da izdrži ‘tranziciju’ kluba posle odlaska Irurete.

Lotina sada ima tim u kojem bi teško moglo da se pronađe ‘veliko i zvučno’ ime, ali i grupu igrača koji u dobrom sistemu puno vrede. Pored Meksikanca Huardada i Argentinca Koloćinija, veterana Serhia i Valerona (povređen), aduti su i de Guzman, Riki, Baragan, Lopo, Verdu, Ruben Kastro, Ćisko.

Značajnu minutažu u uvodnom delu sezone imali su, pored golmana Auatea, Filipe, Manuel Pablo, Huan Rodriges, Lafita, Adrijan, Kristijan i Taborda.

U prethodnom prelaznom roku u La Korunju su stigli Huardado iz Atlasa iz Gvadalahare (7m€), Pablo Alvares iz Estudijantesa iz La Plate (2m€) i Aitani (Las Palmas, 1m€), kao i povratnik Rodri (Almerija), Lafita (Saragosa) i trojica donedavno igrača ‘B’ tima, Malaj, Hairo i Pisku.

Odlazak Portugalca Žorža Andradea u Juventus bio je najveći transfer leta (10m€), a klub je dobro prošao i u selidbi Arizmendija u Valensiju (6.5m€).

Ostlai su bili slobodni ili su ‘pozajmljeni klubovima Segunde, Kapdevilja (Viljareal), Dušer (Rasing Santander), Huanma (Tenerife), Jago (Elče), Momo (Ćeres), Rodri (Poli Ehido)…

Saragosa – Kako bez polovine Milita?

Eliminacija od solunskog Arisa iz Kupa UEFA pokazala je da Saragosa ove sezone nema snagu koja je klub prošle godine dovela do šestog mesta u Primeri a rezultati u prvoj fazi šampionata znatno su slabiji nego u uvodnom delu prethodnog.

Ekipu i ove sezone vodi Viktor Fernandes, a najznačajnija promena u odnosu na prethodni sastav je u odbrani. I pored Dioga, Pavona, Ajale, Lusana, čini se da je odlazak Gabija Milita stvorio ozbiljan problem.

Na letnjoj pijaci Saragosa je više kupila nego što je prodala, a i pored obećanja Agapita Igelsijasa, većinskog vlasnika kluba od maja 2006. godine da će stvoriti ‘jedan od najjačih klubova Evrope’ nije bilo senzacionalnih transfera.

Prethodnog leta stigao je Aimar, prema izboru navijača, najbolji igrač kluba svih vremena!?, a sada je najveći transfer postignut pri dolasku Brazilca Matuzalema iz Šahtjora.

Na Romaredi je pobeđena Sevilja i ta utakmica nagovestila je da bi tradicija po kojoj veliki i jaki loše prolaze u Saragosi mogla da se nastavi, ali je u prvim duelima sa prosečnim ekipama Mursije, Santandera i Atletik Bilbaa osvojen samo jedan bod.

Kasnije je bilo bolje, Saragosa je trenutno na osmom mestu, a Viktor Fernandes na teren je svih sedam puta izveo samo četvoricu, golmana Sesara Sančesa, Aimara, Serhia i Huanfrana, a najblići mestima u ‘najboljih 11’ su Ajala, Diogo, Gabi, Lusan, Sapater, Dijego Milito i Oliveira. Manje su igrali Matuzalem, Pavon, D’ Alesandro, Samjuel i Serhio Garsija, Selades nije odigrao nijedan minut, a čini se da prostora za ‘rast ekipe’ ima dosta pa se bolje igre Saragose mogu očekivati.

Prelazni rok: Stigli su Brazilac Matuzalem (Šahtjor Donjeck, 12m€), Urugvajac Diogo (otkupljen od Reala, 4m€), Argentinac D’ Alesandro (Volfsburg, 3.5m€), Brazilac Rikardo Oliveira (Milan, 212m€), Paredes (Hetafe, 1m€), kao i Lopes Valjeho (Viljareal), Ajala (Valensija), Lusan i Gabi (Atletiko Madrid), Pavon (Real Madrid), bez obeštećenja.

Gabrijel Milito prodat je Barseloni za 20 miliona evra, a za Eevrtona je od Štutgarta dobijeno 1.2m€. u odnosu na prošlu sezonu u ekipi nema Pikea (vratio se u Mančester Junajted), Aranzabala (prestao da igra), Lafite (Deportivo), Gustava Nerija (Korintijans), Longasa, Himenesa i Movilje.

Betis – U senci gradskog rivala

Uspesi Sevilje i dva osvojena evropska trofeja u dve sezone učinili su da senka u kojoj se nalazi Betis i u svom gradu postane još veća.

Posle teške i mučne sezone u kojoj je pobeda u poslednjem kolu (2:0 protiv Rasinga iz Santandera) obezbedila opstanak glavni cilj je obezbediti opstanak što pre. Krivica za loše igre i rezultate prošle sezone prepoznata je u trenerima, pa su se na klupi izređali Havijer Irureta, Luis Fernandes i Pako Čaparo.

Od leta na klupi je Ektor Kuper, svojevremeno veoma uspešan trener Majorke i Valensije, a ekipa je osvežena i pojačana pre svega na bokovima gde se puno očekuje od Čileanca Gonsalesa i Nemca Odonkora.

Samo jedna pobeda u sedam kola ne nagoveštava sjajne rezultate, ali su neke utakmice tokom leta u sklopu obeležavanja stogodišnjice kluba iz glavnog grada Andaluzije pokazale da ‘zelno-beli’ mogu da igraju i sa najboljima. Pobeđeni su Real Madrid i Milan, a u duelima sa pet ozbiljnih klubova (Sporting Lisabon, Benfika, Saragosa) Betis nijednom nije poražen.

U uvodnim mečevima Primere standardni su bili Rikardo, Fernando Vega, Huanito i Sobis, a po pola vremena na terenu su proveli Ilić, Nano, Rivas, Kapi, Huande, Mark Gonsales, Migel Anhel, Odonkor, Somosa, Kafa, Edu, uz nekoliko nastupa Damije, Meljija, Fernanda, Rivere, Hose Marija i Ćiska.

Činjenica da je Kuper u sedam kola pružao priliku jednom golmanu i čak dvadesettrojici igrača najbolje pokazuje koliko je daleko od pravog tima i forme.

U prelaznom roku se uglavnom kupovalo, novi igrači su Argentinac Pavone (Estudijantes La Plata, 6.8m€), Čileanac Mark Gonsales (Liverpul, 6m€), portugalski golman Rikardo (Sporting, 4m€), Brazilac Robert (PSV Ajndhoven, 3.5m€), Brazilac Lima (Atletiko Mineiro, 2.5m€), Slovenac Ilić (Domžale, 1.5m€), kao i slobodni igrači Babić (Bajer Leverkuzen), Huanlu (Osasuna), Hoze Mari i Somosa (Viljareal).

Pedro Kontreras i dani pozajmljeni su Kadizu, Maldonado Himnastiku iz Taragone, a otišli su Lembo (Danubio) i Brazilac Asunsao (Al Ahli).

Viljareal – Može li da se ponovi 2005/06?

Posle sezone za zaborav u Viljarealu su se pripremili da nova sezona bude sličnija onoj pre nje, kada je Jens Leman odbranjenim šutom sa 11 metara raspršio snove svih na Madrigalu da se može i do finala Lige šampiona.

Takva sezona za realno mali klub učinila je apetit navijača znatno većim pa je Pelegrini koji je ekipu prethodne sezone doveo 'samo' do sredine tabele proglašen glavnim krivcem i bez obzira na činjenicu da su povrede mučile ekipu, da se Rikelme mučio a ne igrao i da su razmišljanja o tituli bila neozbiljna, trener je morao da preuzme odgovornost.

Ostao je na klupi i od uprave kluba tražio i dobio ozbiljna pojačanja, a od novca za dvojicu igrača, Forlana i Hose Enrikea, dovedena je grupa onih koji bi mogli da naprave ozbiljan tim.

U kvalifikacijama za Kup UEFA tim je bio ubedljiv, a u Primeri je počelo spektakularnim mečevima.

Prvo je najjači tim regije Valensija ubedljivo poražen na Mestalji da bi sedam dana kasnije Real 'petardom' pokazao navijačima 'Žute podmornice' da ne bi trebalo visoko leteti.

Značajan deo tima Pelegrini ne menja, Vijera, Kapdevilja, Sigan, Fuentes, Havi Venta, Kasorla, Hosiko, Pires, Sena i Rosi su starteri, minutažu drugog špica podelili su veterani Nihat Kahveči, Hile Franko i Jon Dal Tomason, a igrali su i Anhel, Kani, Mati Fernandes i Godin.

Rio Mavuba, skupo pojačanje iz Bordoa i povratnik Rikelme još nisu upisali ni minut. Isti je bilans rezervnog golmana Dijega Lopesa koji je Viljareal koštao celih šest miliona evra.

Prelazni rok: Ovog leta na Madrigal su stigli Anhel Lopes iz Selte (6m€), Rikelme se vratio sa pozajmice Boki Juniors, Urugvajac Dijego Godin je stigao iz Nasionala, Đuzepe Rosi plaćen je Mančester Junajtedu 10m€, Jon Dal Tomason je došao iz Štutgarta, Portugalac Tomane iz Sportinga, Francuz ‘Rio’ Mavuba iz Bordoa (8m€), Santi Kasorla iz Rekreativa (1.2m€), Kapdevilja je kao slobodan igrač došao iz Deportiva, golmana Dijega Lopesa Viljareal je platio madridskom Realu 6m€. Bez obeštećenja stigli su i Kapdevlija iz Deportiva i Anhel Lopes iz Selte.

Pored 21m€ ‘teškog’ transfera Forlana u Atletiko zaradilo se i na prodaji Hose Enrikea Njukaslu (9.3m€), a otišli su i Valensija (Vigan), Aruabarena (AEK Atina), Valjeho (Saragosa), Kike Alvares, Kaseres i Markos (Rekreativo), Sesar Arso (Mursija)…

Espanjol – dobar, ali drugi u gradu

Espanjol je u sezonu ušao kao stabilan klub sa pristojnom ekipom, a posle godina i decenija postojanja u senci komšija još jedna godina u kojoj Barsa želi sve trofeje, a 'plavo-beli' pristojne rezultate još jedna takva ne predstavlja razlog za brigu.

Prošle godine Espanjol je bio dobar, dolazak Valverdea pokazao se kao pun pogodak, a pristojan plasman u Primeri i odlični nastupi u Kupu UEFA gde je i drugo evropsko finale u klupskoj istoriji izgubljeno dali su potreban mir navijačima i uprevi kluba.

Ambiciozni i dobri trener dozvolio je da ode grupa, uglavnom starijih, igrača koji nisu bili u glavnim ulogama a novajlije su dobile zadatak da 'popune prazninu' ili malo poboljšaju igru ekipe.

I ove godine Espanjol će igrati na Olimpijskom stadionu a već sledeće planirana je selidba u Kornelju gde će klub dobiti novi stadion.

Zvezde tima su starosedeoci, Tamudo i Luis Garsija, neprikosnoveni ljubimac navijača Tamudo je dobrim igrama stigao do nacionalnog tima, a pored njih zvučnija imena su i Rijera, Zabaleta, veteran De la Penja.

Jedan od Valverdeovih aduta golman Kameni mogao bi da bude mirniji jer je opasnog konkurenta Iraizoza zamenio Lafuente čiji je posao, ipak, da bude drugi golman.

Za Espanjol su sve mečeve u prvim kolima Primere odigrali Kameni, Harke, Torehon, Riera i Luis Garsija, starteri su najčešće bili i Moizes, Anhel, Zabaleta i Tamudo, a Valverde ozbiljno računa i na Smiljanića, Klementea, Čiku, La Krusa, Jonatasa, Vlada i Kora.

U prelaznom roku u klub su stigli Argentinac Klemente Rodriges iz moskovskog Spartaka (6m€), reprezentativac Srbije Milan Smiljanić doveden je iz Partizana (3m€), a Valdo iz Osasune (1.5m€). Lafuente je doveden iz Atletika iz Bilbaa, Sorijano se vratio sa ‘pozajmice’ Poli Ehidu, a iz ‘B’ tima stigli su Anhel i Albert Seran.

Iraizoz je prodat Atletiku iz Bilbaa, a Vlaverde je procenio da mu nisu neophodni Ito (Kordoba), Sesar Pišoto (Porto), Pandijani (Osasuna), Fredson (Sao Paulo), Serhio Sančes (Rasing Santander), a Velasko se povukao…

U trećem nastavku Hetafe, Atletik Bilbao, Majorka, Osasuna i Rasing Santander.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.