NCAA – košarkaška poslastica

Pre nego što u nedelju uveče budemo uživali u duelu Nikola Jokića i Lebrona Džejmsa (21.30), čeka nas košarkaška poslastica za sve koji vole ovaj sport.

Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert
Foto: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

U noći između subote i nedelje, devet minuta iza ponoći počinje jedan od najpopularnijih košarkaških turnira na svetu. Fajnal-for najbolje američke koledž košarke, na čijoj sceni ćemo gledati buduće otkrivene i neotkrivene NBA zvezde. U čuvenom Superdomu u Nju Orleansu boriće se četiri NCAA velikana – Djuk Blu devils, Severna Karolina Tar hils, Kanzas Džejhoks i Vilanova Vajldkets.

U pitanju su četiri koledža koji su osvojili sedam od poslednjih 14 nacionalnih šampionata, što obećava žestoku borbu za jednu od najprestižnijih titula u košarci, ne samo na nivou SAD-a. Predstojeći vikend će biti poseban i iz razloga što će u penziju otići živa legenda NCAA i američke košarke, trener Djuka Majk Kšiševski.

Nedelja:
00.09 Kanzas – Vilanova
02.49 Djuk – S. Karolina

Utorak
3.20 FINALE

Kšiševski je trener Djuka od 1980. godine, a sa "Plavim đavolima" je osvojio pet NCAA titula uz tri priznanja za trenera godine.

U trenerskoj karijeri koja je počela 1975. u Armiji zabeležio je rekordnih 1.202 pobede uz 367 poraza, a na NCAA turnirima I divizije ima učinak 101-30.

Ali i njegovi konkurenti imaju posebne motive – Kanzasov Bil Self se nada iskupljenju za poraz u finalu pre deset godina od Kentakija, dok Vilanovin Džej Rajt želi treću titulu u šest godina.

U polufinalima se sastaju Kanzas – Vilanova i Djuk – Severna Karolina.

Ovaj drugi meč je svojevrsno finale pre finala, istorijski meč, jer će prvi put na F4 da se sretnu ova dva giganta američke univerzitetske košarke.

Kanzas je u "martovskom" ludilu eliminisao Krejton 79:72, Providens 66:61 i Majami 76:50. Vilanova je do F4 stigla pobedama nad Delaverom 80:60, Ohajo stejtom 71:71, Mičigenom 63:55 i Hjustonom 50:44.

Djuk Blu devils

Foto: Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Foto: Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Skor u sezoni: 32-6
F4 nastupi: 17
Titule: 5 (1991, 1992, 2001, 2010, 2015)
Trener: Majk Kšiševski (1.202-367)

Jedno ime se posebno ističe kada su u pitanju "Đavoli" sa Djuka – Paolo Bančero.

Pre dolaska na Djuk se najavljivalo da bi mogao da dominira NCAA košarkom i on je ta očekivanja opravdao.

Bio je ključni igrač na putu Djuka do Nju Orleansa gde će "Plavi đavoli" biti pre svega motivisani da svog legendarnog trenera u penziju isprate na jedini dostojan način – šestom titulom.

"Devilsi" u Superdom stižu u sjajnoj formi sa 13 pobeda u poslednjih 15 utakmica, u kojima je upravo Bančerova forma podizala nivo igre celog tima.

Opasnost je po rivale sa svih pozicija – u reketu, sa poludistance i sa perimetra.

Krilo kojem se najavljuje visok pik na NBA draftu ove sezone prosečno beleži 17,1 poena uz 7,7 skokova i 3,2 asistencije uz ogroman prostor za napredak u procentima šuta (47,8% iz igre i 33,3% za tri) jer, primera radi, tokom "martovskog ludila" je šutirao sjajnih 8/15 za tri.

Osim toga, njegovo prisustvo na terenu značajno pomaže i saigračima, pa protivničke odbrane istovremeno moraju da paze na lobove za Marka Vilijamsa, prodore Džeremija Rouča i Vendela Mura, te otvaranje prostora za Ej-Džeja Grifina.

Bančerova igra u poslednje vreme je u potpunosti nosila i igru Blu devilsa, pa je realno očekivati da on bude temelj i napada na titulu na F4.

Kanzas Džejhoks

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Učinak u sezoni: 32-6
F4 nastupi 16
Titule: 3 (1952, 1988, 2008)
Trener: Bil Self (760-229)

U senci istorijskog duela Djuka sa Severnom Karolinom, te katastrofi Vilanove uoči F4 zbog povrede njihove zvezde Džastina Mura, ostao je jedini prvi nosilac u polufinalima nacionalnog turnira Kanzas.

Tokom proleća koje su obeležili labudova pesma Kšiševskog i debakl favorita tokom "martovskog ludila", Kanzasova priča o putu ka Nju Orleansu nema nikakvu posebnu magiju.

Što je donekle i nepošteno, piše ESPN, jer su bili najdominantniji tim na NCAA turniru.

Na krilima Remija Martina (16,7 poena po meču) i Očaija Agbadžija (18 poena u F8 meču sa Majamijem), Kanzas deluje kao najkompletniji tim na F4.

Retko koji tim je u NCAA istoriji bio toliko nadmoćan na putu ka F4.

Imali su 47:19 na poluvremenu prve runde sa Južnim Teksasom, Krejton se držao do poslednjih trenutaka, ali je Kanzas ipak stigao do rekordnih 113 poena na 100 poseda protiv najbolje odbrane Big ist konferencije.

U trećoj rundi, Providens je dobrom igrom u drugom poluvremenu zamaskirao sjajno otvaranje meča od strane Kanzasa sa 24:12, dok su na poslednjem stepeniku pred F4 Džejhoksi su razbili Majami 47:15 u drugom poluvremenu.

Uz sav taj raskoš napada, Kanzas igra i odbranu visokog intenziteta koja dozvoljava protivnicima svega 41,6% poena iz reketa, što im je donelo niz od devet pobeda pred završni turnir.

Ako volite da se kladite, Kanzas bi mogao da vas obraduje iako se o njemu ne priča mnogo.

Severna Karolina Tar hils

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Szagola
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Szagola

Učinak u sezoni: 28-9
F4 nastupi: 21
Titule: 6 (1957, 1982, 1993, 2005, 2009, 2017)
Trener: Hubert Dejvis (28-9)

Zajdno imaju 38 F4 nastupa i 11 titula, ali će u noći između subote i nedelje prvi put u istoriji NCAA na završnom turniru međusobno igrati Djuk i Severna Karolina.

I to u poslednjem F4 u karijeri Majka Kšiševskog. Ne sumnjamo da u nekoj holivudskoj kancelariji već pišu scenario za budući filmski hit.

Međutim, analitičari ističu da ovo neće biti tipičan sudar dve višedecenijske košarkaške ideologije, jer Tar hilsi pod Hjubertom Dejvisom ne igraju kao Tar hilsi na koje smo navikli prethodnih godina.

Dejvis veruje da bek mora biti sposoban da igra na svakoj poziciji i želi univerzalnog visokog igrača.

To je potpuno suprotno filozofiji koju je Roj Vilijams ugradio u prethodne tri NCAA titule, poslednju pre samo pet godina.

A Vilijamsov tim je samo jednom u njegovih 18 sezona na Severnoj Karolini bio van Top 50 u ofanzivnim skokovima.

Dok su Dejvisovi Tar hilsi ove sezone u toj kategoriji tek 84. Međutim, skoro 40% šuteva iz igre njegovog tima ove sezone je za tri poena (91 pokušaj u prva tri meča tokom martovskih eliminacija).

Dejvis je modernizovao košarku Severne Karoline, navodi se u analizi ESPN, u divljoj sezoni koja će se završiti na F4 u njegovoj prvoj godini na mestu glavnog trenera tima, a nakon što je devet godina bio Vilijamsov pomoćnik.

Njegov sistem omogućava igračima poenterske učinke na nivou NBA lige – Kejleb Lov 30 poena protiv UCLA, Ar-Džej Dejvis 30 protiv Bejlora, Armando Bekot 20 uz 22 skoka protiv Sent Pitera i Brejdi Manek 28 protiv Marketa.

Povremeno Dejvis ima svu petoricu igrača na perimetru, a taj sistem je lansirao Severnu Karolinu do pobeda nad Djukom, Bejlorom i UCLA u poslednjih nekoliko nedelja.

Jednostavno rečeno, Dejvisove Tar hilse je izuzetno teško čuvati. Pa iako možda ne važe za jedan od najboljih koledž timova, svakako su ekipa koja je najviše napradovala na putu ka Superdomu.

Vilanova Vajldkets

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Učinak u sezoni: 30-7
F4 nastupi: 7
Titule: 3 (1985, 2016, 2018)
Trener: Džej Rajt (642-281)

Nažalost, bogata je istorija tužnih priča o uništenim ambicijama zbog teških povreda velikih zvezda.

Povreda Kenjona Martina je uništila snove Sinsinatija na F4 2000, deset godina kasnije Dašon Batler je pokidao ACL u porazu Zapadne Virdžinije od Djuka na putu ka tituli, a sadašnji kandidat za MVP-ja NBA lige Džoel Embid je morao da propusti Kanzasov napad na titulu 2014.

Ovo je druga godina u nizu u kojoj bi teška povreda mogla da upropasti Vilanovine šanse da Džej Rajt osvoji treću titulu.

Prošle godine su na turnir došli bez Kolina Gilespija, a sada su ostali bez Džastina Mura.

Momak koji prosečno beleži skoro 15 poena pokidao je Ahilovu tetivu u Hjuston u odlučujućem meču u borbi za F4.

Međutim, i bez Mura Vilanova će biti dostojan konkurent u borbi za tron. Gilespi je jedan od najboljih igrača u NCAA sa prosekom od 15,6 poena i 41% za tri poena.

A Rajtovi Vajldketsi nikad nisu zavisili od samo jednog igrača kad su osvajali prethodne titule.

Bez Mura, Rajt će moći da pruži više prostora Krisu Arcidijakonu i Brajanu Antoanu, dok će Kejleb Denijel imati češće šutersku ulogu.

Statistički, Vajldketsi su jedan od najbolje izbalansiranih timova, a iako bez Mura neće biti ista ekipa kao u prethodnim nedeljama, ne treba ih otpisati iz borbe za titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu