Faktor Marko Gudurić – Fenerbahče je postao sila

Košarkaši Fenerbahčea trenutno su tim u najboljoj formi u Evroligi.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Postanite član zvanične B92.net Sport Viber zajednice OVDE

Do pre nekoliko nedelja mučili su se da zabeleže pobedu, a sada su u nizu od osam trijumfa.

Vrlo lako je izdvojiti ključni faktor za takav preokret sezone tima iz Istanbula, a on se zove Marko Gudurić.

Sjajna serija Fenera počela je 23. decembra protiv grčkog velikana Olimpijakosa, što je bio ujedno i prvi nastup Gudurića po povratku iz NBA lige.

Nije bio presudan u toj pobedi 84:77, jer je postigao samo 4 poena (2/9 iz igre) uz 3 asistencije, 2 skoka i jednom ukradenom loptom, ali je odmah pokazao da će postati udarna snaga tima Igora Kokoškova.

"Osećam kao da nikad nisam ni otišao. Istanbul je za mene druga kuća. Drago mi je što sam se vratio i što trenutno igramo dobro", rekao je Gudurić.

Kako je prolazilo vreme, tako je Gudurić podizao nivo svoje igre, pa je na pet od narednih sedam utakmica imao dvocifren učinak.

Samo je protiv Baskonije i na gostovanju kod lidera CSKA imao ispod deset poena, a najefikasniji je bio protiv Panatinaikosa sa 18.

Fenerbahče je pre dolaska Gudurića imao skor 5-10 uz očajnu formu sa samo jednom pobedom u prethodnih osam utakmica.

U međuvremenu, Fener je počeo da bukvalno "gazi" svoje rivale sa po 20 (Asvel, Baskonija), skoro 30 (Panatinaikos, Himki) razlike, tesno je bilo samo protiv Crvene zvezde u Beogradu (73:71), kod lidera CSKA u Moskvi (89:83) i Makabija iz Tel Aviva (82:75).

U poslednjem meču protiv Himkija igrači Fenera su pogodili čak 85,3 odsto šuteva iz igre (29/34), što je drugi najbolji učinak još od 2009. i Panatinaikosovih 87,5 procenata.

Dosta toga se posložilo u Feneru u prethodna dva meseca – Jan Veseli se potpuno oporavio, Nando de Kolo se rešio problema koji su ga odvojili mesec dana sa parketa, odlično su se uklopile novajlije Dišon Pjer i Džerel Edi, a onda je stigao i Gudurić.

Gudurić je u ovih osam nastupa za Fener po povratku iz NBA prosečno beležio 11,4 poena uz 3,8 skokova i 3,4 asistencije po utakmici kod Kokoškova.

"Igor je odličan trener, njegovo znanje o košarci je neverovatno. Razume igru. Ne sumnjam da će biti odličan, možda jedan od najboljih trenera u Evropi svih vremena, ako ostane ovde",
kaže Gudurić.

Naš košarkaš se nije naigrao u Memfisu prethodne sezone, na 44 utakmice prosečno je nastupao 3,9 minuta, ali nije izgubio godinu.

Od dolaska Gudurića Fener ima učinak 8-0 pa je iz donjeg dela tabele "skočio" do deobe 5-8. pozicije sa timovima koji imaju po 13 trijumfa.

Naprotiv, u ovim prvim povratničkim nastupima za Fener jasno se vidi koliko je Gudurić iskoristio boravak u najjačoj ligi sveta i u NBA sistemu podigao svoj nivo igre na viši stepen.

"Nisam bio u dobroj formi na početku prošle sezone, nisam imao vremena da se pripremim, da se prilagodim na NBA. Ipak, mislim da sam pokazao da mogu da igram. Tamo je sve drugačije. Trener je odlučio da napravi nekoliko promena u timu, da me isključi. Posle toga nisam dobio šansu. Toliko je jednostavno. Nekad nije sve ni do vas, ali to je život. Radio sam naporno, trudio se da budem u formi, ali nisam dobio novu priliku", kaže Gudurić.

Gudurić brže razmišlja, unapredio je dribling. Izgleda znatno snažnije i sigurnije na parketu, a tek je mesec i po u takmičarskom pogonu.

Možemo samo da pretpostavimo kako će izgledati njegova igra nakon 3-4 meseca jakih tamičarskih utakmica.

Ne preterujemo kada kažemo da bi Gudurić u završnici tekuće sezone mogao da bude možda i najbolji igrač u Evropi.

Sa sa njim u timu Fener polako postaje jedan od glavnih kandidata za plasman na F4, a na završnom turniru je sve moguće.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu