Enfild čeka titulu – ovo je ta sezona

U sezoni u kojoj se navršava 30 godina od poslednje titule, ekipa Liverpula će verovatno okončati ovaj bolan "post".

A. Kovačević
Podeli

Ne postoji stvar koju navijači Liverpula žele više od titule u domaćem prvenstvu. Ni osvajanje prestižne LŠ im više nije toliko bitno kao želja da konačno mogu da kažu: "Mi smo šampioni Engleske!"

Već tri decenije moraju da "trpe" slavlja Mančester junajteda, Arsenala, Čelsija, Sitija, čak je i Lester uspeo da osvoji Premijer ligu, a Liverpul nije.

Iako je odigrano tek osam kola u Premijer ligi, sve nam govori da je ovo TA sezona u kojoj će Enfild konačno slaviti titulu.

Liverpul nijednom nije bio šampion Engleske otkako je osnovana PL, a bio je blizu nekoliko puta u prethodnim sezonama.

U aprilu 2014, tri kola pre kraja sezone Liverpul je imao tri boda više od Mančester sitija, a na Enfild je stigao Čelsi.

Igrao se treći minut nadoknade vremena kada se Stiven Džerard okliznuo i omogućio Dembi Ba da donese pobedu "plavcima" i uništi šampionske snove "crvenima".

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pet godina kasnije Jirgen Klop je sastavio šampionsku ekipu koja je osvojila Evropu i 97 bodova u prvenstvu, ali to opet nije bilo dovoljno za krunu.

Na startu nove, sve se polako poklapa za Liverpul da konačno osvoji Premijer ligu.

Klopov tim nastavlja da "melje" rivale kao prošle sezone, dobio je svih osam utakmica u šampionatu, dok se glavni konkurent već dva puta "okliznuo".

Ako je poraz u Noriču 3:2 mogao da se nazove "slučajnim", poraz Sitija protiv Vulverhemptona u nedelju na svom Etihadu (0:2) nam govori da "Građani" ove sezone nemaju šampionski karakter.

S druge strane, Liverpul pobeđuje i kada mu ne ide. To smo videli upravo proteklog vikenda gde je Lester odigrao više nego dovoljno da osvoji bod na Enfildu, a onda je Sadio Mane pao u kaznenom što je bilo dovoljno da "redsi" dobiju penal.

Loptu je uzeo Džejms Milner i hladnokrvno zatresao mrežu, a Liverpul ne gubi utakmice u kojima Milner postiže golove.

Sezona je duga, praktično je tek počela, a otkako postoji Premijer liga nekoliko puta smo se uverili da je osam bodova prednosti malo i u 30, a kamoli u osmom kolu.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Međutim, način na koji igra i pobeđuje Liverpul, a kako Siti više nije "strah i trepet" za rivale, pre svega Gvardiolina odbrana nikoga ne može da zalaši, potom nekog drugog konkurenta na tom nivou nema, kao i kada se sagleda cela atmosfera koja vlada na Ostrvu u vezi sa ovom pričom, sve nam to "miriše" na prvi trofej Premijer lige na Enfildu.

Liverpul je u prethodne tri decenije bio klub za koji se "znalo" da će i kada mu ide dobro kad-tad sve da upropasti protiv "malih" ekipa, što je bio slučaj i prošle sezone (možda i preloman trenutak u borbi za titulu bili su remiji sa Vest Hemom i Njukaslom u februaru).

Ali, deluje kao da su "redsi" konačno prerasli taj nivo i da su dostigli nivo zrelosti neophodan za osvajanje Premijer lige, možda i najtežeg šampionata za osvojiti.

Prošlosezonski trijumf u LŠ je učvrstio gvozdeno samopouzdanje igračima Liverpula koje će od ovog trenutka biti ključ trke za titulu, jer je "redsima" sada neophodno samo da odole pritisku javnosti, jer trenutno u PL nemaju mnogo dostojnih rivala na terenu.

Ja sam prvi koji će vam uvek reći da je to Liverpul i da njemu ni 15 bodova nije dovoljno jer će sigurno da "uprska". U februaru su imali više nego solidnu prednost u odnosu na Siti, kada su usledila dva remija sa Lesterom i Vest Hemom.

"Redsi" su bili i dalje na +3, ali sam bio uveren da više nemaju šansu da ostanu ispred "građana". Sada je priča potpuno drugačija.

Ako sad to ne učine, onda kad?

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu