Bitka za severozapad

Kanal dug 58 kilometara stvorio je jedno od najvećih fudbalskih rivalstava.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Premijer liga. 26. kolo
17.30 Liverpul – Mančester junajted
Stadion: Enfild (Liverpul)
Sudija: Endru Medli

Toliko je bilo dovoljno da se u lučkom Liverpulu digne drvlje i kamenje na nekadašnjeg lankaširskog suseda.

Verovatno i danas zaboli mnoge na Mersisajdu kada vide brod na grbu Mančester junajteda, večiti spomen na uspon tog grada krajem 19. veka. Tačno dve godine nakon osnivanja Liverpula, kanal je svečano otvoren 1894. i to tačno tri meseca nakon prvog duela tog tima i Njuton Hita, kako se tada zvao Junajted.

Bio je to baraž meč Liverpula koji je bio šampion druge lige, dok im je protivnik bio poslednjeplasirani tim iz elitnog ranga. Liverpul je slavio u tom premijernom duelu dva tima, poslavši potonjeg najvećeg rivala u niži rang, ujedno obezbedivši promociju.

Kanal i "osveta" za kanal – to je početak rivalstva koje na svom kontu ima više od 200 mečeva i 134 trofeja (po 67).

Grafika: SofaScore
Grafika: SofaScore

Forma

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međusobni dueli : 210
Pobeda Junajteda: 83
Pobeda Liverpula: 70
Nerešeno: 58
Najviše utakmica: Rajan Gigs (48)
Najviše golova: Mohamed Salah (10)

Prvi susret dve ekipe koji je pripao “crenim đavolima” je verovatno bio prelomni meč koji je odredio dalji tok sezone dva kluba.

Liverpul je došao na “Old Traford” nakon što su domaći igrači doživeli blamažu protiv Brentforda u prethodnom kolu (4:0), ali su ipak uspeli da slave golovima Rašforda i Sanča, dok je Salah postigao samo gol utehe (2:1). To je bila prva od 30 pobeda u 39 mečeva, nako što su izgubili prve dve na startu sezone.

Taj trijumf je zasigurno uzdigao Junajted iz ambisa ka kom su stremili, a u isti poslali najvećeg rivala. Premotajmo do marta i obe ekipe su koliko-toliko slete na noge. Junajted, svakako, daleko spretnije.

“Radujemo se meču. Atmosfera na stadionu će biti odlična. Oni će biti neprijateljski raspoloženi prema nama, ali nama se to sviđa. Poznajem ove igrače, tim. Bićemo spremni da izađemo tamo i borimo se puni samopouzdanja. Znamo da će biti teško, da ćemo se napatiti i žrtvovati da bismo stigli do rezultata. Mislim da je naš mentalitet na veoma dobrom nivou. Imamo mnogo lidera koji postavljaju standard, kontrolišu ga i ispravljaju ukoliko je neophodno. Srećni smo kako se ovaj proces odvija, ali uvek može bolje. Takav naš pristup mora da bude”, rekao je Ten Hag u susret ovom meču.

Ono što je bilo nezamislivo prošle godine, Erik Ten Hag je uspeo ove. Uporedni primer Markusa Rašforda i Dušana Tadića nam daje najbolji uvid u rad holandskog stručnjaka. Srpski fudbaler je najbolje partije pružao upravo dok mu je on bio trener, da bi sa njegovim odlaskom (sve do dolaska Džona Hejtinge) i njegova forma drastično opala. Sa druge strane, od Rašforda je napravio napadača kakvog su svi priželjkivali kada se pojavio onomad protiv Mitjilenda, ali nikako nije uspevao. Za još uvek mladog fubalera je ključ bio novouspostavljena disciplina, za tim generalno dolazak Kazemira.

Liga šampiona: 6 (Liverpul)
Liga Evrope: 3 (Liverpul)
Superkup Evrope: 4 (Liverpul)
Premijer liga: 20 (Junajted)
FA kup: 12 (Junajted)
Liga kup: 9 (Liverpul)
Komjuniti Šild: 21 (Junajted)

Rašford je postigao 10 golova na poslednjih 10 ligaških utakmica, a ima šansu da se pridruži Rudu Van Nistelroju, Eriku Kantoni i Kristijanu Ronaldu kao jedan od igrača Junajteda koji je postigao gol na šest uzastopnih susreta. Sve što mu je potrebno jeste da zatrese mrežu Liverpula – nešto što mu nije strano.

Pred hitronogim Englezom i nije tako lak posao jer je protivnik uspeo da sačuva svoju mrežu na poslednja četiri susreta u ligi, ali smo protiv Reala u Ligi šampiona videli da ona itekakako ume da bude porozna. Još jedna činjenica koja ne ide na ruku Rašfordu, pa tako i čitavoj ekipi Junajteda, jeste da su na poslednjih sedam susreta na “Enfildu” bez pobede, a tokom tih 560 minuta su uspeli da postignu samo jedan gol.

Ako neko može da prekine taj niz onda je to Junajted koji je najbolja premijerligaška ekipa od povratka igrača sa Svetskog prvenstva. Postigli su golove na poslednjih 28 susreta, od čega na čak 15 u domaćem šampionatu.

Ključna bi mogla da bude i odbrana koja je 20 od 28 primljenih golova primila na gostovanjima, a na pamet prvi pada Mohamed Salah kao onaj koji bi to mogao da iskoristi. Svi se sećaju njegovog het-trika u čuvenoj pobedi u Mančesteru (0:5) kada je prestigao Didijea Drogbu kao afrički fudbaler sa najviše golova u Premijer ligi i prvi koji je u tom takmičenju postigao tri gola na “Teatru snova”. Ako neko može da donese prevagu, onda je to strelac 10 pogodaka u međusobnim duelima, najviše od svih fudbalera Liverpula u istoriji tog kluba.

"Ovo je pravi derbi za mene, da budem iskren. Ogromna utakmica i tokom godina su to uvek bili teški mečevi i odlična atmosfera na oba stadiona. Poštujem ono što rade u Mančesteru. Očigledno njihova ekipa nije ona koja se gradi za narednih 10 godina, to je ekipa za sada, već dolaze super iskusni, super kvalitetni igrači. Za nas je to izuzetno važna utakmica jer želimo da napravimo sledeći korak da se približimo području na tabeli gde želimo da budemo. Naravno, mislim da to možemo da uradimo, ali to moramo da dokažemo. Ne radi se o tome da sada kažem da možemo - mnogo je posla izmedju mojih reči i stvarnog ishoda", izjavio je Klop na konferenciji za medije pred ovaj susret.

Klopovi igrači će imati i motiv više, nakon što su Totenhem i Njukasl prethodno doživeli poraze i tako im omogućili da se u potpunosi uključe u trku za Ligu šampiona naredne sezone, što i jeste glavni cilj ekipe pravljene za osvajanje titule, a koja se još jesenas od iste oprostila.

Oba tima su bez poraza na posledna četiri susreta, videćemo da li i ko prekida niz nepobedivosti.

Sastavi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liverpul (4-3-3): Alison – Robertson, Van Dajk, Konate, Arnold – Fabinjo, Bajčetić, Henderson – Žota, Nunjes, Salah

Mančester junajted (4-2-3-1): De Hea – Šou, Martines, Varan, Van Bisaka – Fred, Kazemiro, Rašford, Fernandeš, Entoni – Veghorst

Treneri neće imati najjače sastave na raspolaganju. Znamo da Luisa Dijasa već dugo nema na terenu, a Klop neće moći da računa ni na Tijaga. Pod znakom pitanja su Keita i Gomes, što nije nužno loša stvar, pogotovo kada je reč o potonjem.

Kod Junajteda nema Eriksena, Marsijala i Van de Beka koji je povređen od početka godine, ali je Ten Hag najavio da postoji mogućnost da na raspolaganju budu Luk Šou i Džejdon Sančo koji su imali omanjih problema.

Kada govorimo o sastavima, očekujemo da neće biti velikih iznenađenja u poslednjoj liniji koja je standardna za “redse”, pitanje je na koji vezni red će se odlučiti Klop usled ne prevelikog fonda igračima za trio u sredini, a i neretke sklonosti da povremeno ubaci Džejmsa Milnera kada mu je potrebna dodatna čvrstina. Napred su sigurni Nunjes i Salah, a ostaje da se vidi da li će meč početi sa oporavljenim Žotom ili Gakpom kojem će očigledno biti potrebno više vremena da se aklimatizuje.

U odbrani Junajteda prednost dajemo Van Bisaki na desnom beku ispred Daloa koji je više pokrivao tu stranu ove sezone. Baš kao i protiv Barselone, Ten Hagu će biti potrebno da defanzivno pojača bekovske pozicije, a Englez je barem tu jači od fudbalera koji je ponikao u Portu. Duo Fred/Kazemiro “cementira” dve centralne pozicije u veznom redu, a u zavisnosti od toga da li će igrati Sančo videćemo ko će biti “devetka” – Rašford ili Veghorst. Korpulentnom Holanđaninu od dolaska na “Old Traford” nije strana pozicija iza najisturenijeg napadača, ali je za očekivati da Rašford ode na levo krilo ukoliko nekadašnji igrač Borusije iz Dortmunda ne bude spreman na vreme.

Premijer liga, 26. kolo:

Subota:
M. Siti – Njukasl 2:0 (1:0)
Foden 17, Silva 67
Arsenal – Bornmut 3:2 (0:1)
Parti 62, Vajt 70, Reis 90+8 – Biling 1, Senesi 57
Aston Vila – Kristal Palas 1:0 (0:0)
Andersen 27ag
Brajton – Vest Hem 4:0 (2:0)
Mekalister 18, Veltman 52, Mitoma 69, Velbek 89
Čelsi – Lids 1:0 (0:0)
Fofana 53
Vulverhempton – Totenhem 1:0
Traore 82
Sautempton – Lester 1:0 (1:0)
Alkaras 35

Nedelja:
15.00 Notingem Forest – Everton
17.30 Liverpul – Mančester junajted

Ponedeljak:
21.00 Brentford – Fulam

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu