Srbija gleda ka Parizu

Kraj januara će sa sobom doneti i novog svetskog šampiona u rukometu.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: RSS
Foto: RSS

28. Svetsko prvenstvo u rukometu
Aktuelni šampion: Danska
Rekorderi: Francuska (šest titula)
Najveći broj medalja: Švedska (12)

Najbolji iz čitavog sveta okupiće se od 11. do 29. januara na planetarnoj smotri u Poljskoj i Švedskoj i to sa velikim ulogom.

Ukupno 32 selekcije, podeljene u osam grupa, će se nadmetati, a titulu brani Danska koja će pokušati da osvoji treće zlato u nizu.

Najboljih osam selekcija će se plasirati u kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine i verovatno će ekipe zaustavljene na putu ka medalji u tome pronaći utehu.

Jedna od reprezentacija koje pretenduju da stignu do četvrtfinala je i Srbija, barem prema rečima selektora Tonija Đerone.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Srbija

Golmani: Vladimir Cupara, Dejan Milosavljev i Milan Bomaštar

Krila: Vanja Ilić, Nemanja Ilić, Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić

Bekovi: Ilija Abutović, Petar Djordjić, Uroš Borzaš, Marko Milosavljević, Lazar Kukić, Stefan Dodić, Miloš Orbović, Predrag Vejin i Jovica Nikolić

Pivotmeni: Dragan Pešmalbek, Ivan Popović i Mijajlo Marsenić

"Naš krajnji cilj je da dođemo do četvrtfinala. S obzirom na to da bismo tako obezbedili i mesto na Olimpijskim igrama, to smo postavili kao cilj još pre dve godine, to je san svih nas. Svakako, najpre želimo da prođemo grupu, ali i da osvojimo što više bodova kako bismo sebi olakšali put ka četvrtfinalu. Ne obećavamo ništa, ali ukoliko svi budu bili zdravi i ako budemo igrali onako kako znamo da možemo, ne plašimo se nikoga i sve je moguće", rekao je Đerona.

Razloga za optimizam itekako ima. “Orlovi” su u generalnoj probi pred SP savladali Švedsku, akutelnog šampiona Evrope, u gostima.

Srbija se posle tog meča preselila u poljske Katovice gde će u petak otpočeti svoje učešće. Prvi rival je selekcija Alžira koja stiže bez povređenog kapitena Mesuda Berkusa. Zvanično peta selekcija Afrike (prema poslednjeg turnira na tom kontinetnu) bi bez svoj najboljeg igrača trebalo da predstavlja “zicer” za našu selekciju.

Nakon toga slede duel sa favorizovanom Nemačkom 15. januara, a dva dana kasnije sa Кatarom koji su potencijalna “nagazna mina” ove grupe što su i pokazali u duelima sa Crnom Gorom. Pobeda i remi azijske selekcije u tim mečevima pozivaju na oprez.

I Katar će biti bez svog najboljeg igrača, naturalizovanog Kubanca Frenkiza Karola Marzoa, koji je na prošlom Svetskom prvenstvu u Egiptu bio najbolji strelac sa 58 golova (rekord drži Kiril Lazarov sa 92).

"Alžir je sjajna ekipa, druga ili treća najbolja sa afričkog kontinenta. Ne bih trošio reči na selekciju Nemačke, ali je činjenica da imaju veliki roster uzimajući u obzir da imaju možda i najbolju rukometnu ligu, Bundesligu. Pokušaćemo da neutrališemo njihove prednosti i iskoristimo mane. Katar se sprema od prethodnog avgusta, imaju izuzetnog trenera i sigurno nas očekuje težak meč. Oni će se pripremiti detaljno, biće disciplinovani, ali naš cilj se ne menja", rekao je Đerona.

EPA-EFE/Mohamed Abd El Ghany / POOL
EPA-EFE/Mohamed Abd El Ghany / POOL

Stigle su i dobre vesti španskom stručnjaku neposredno pred početak. Iz srpskog saveza je javljeno da je nastup golmana Fuksea iz Berlina Dejana Milosavljeva izvestan, te će on u tandemu sa Vladimirom Cuparom predstavljati jedan od najboljih golmanskih parova.

Kako iz svake grupe prolaze po tri najbolje selekcije, za očekivati je da Srbija izbori svoje mesto u drugoj fazi u ovoj konkurenciji. Potom sledi formiranje nove grupe, odakle će se dve najbolje plasirati u četvrtfinale.

Motiva neće manjkati, a kako i bi kada vam pred odlazak na put motivacioni govor održi Dejan Savić. Proslavljeni srpski vaterpolista i trener je posetio rukometaše u Staroj Pazovi gde im je održao predavanje. Govorio je o značaju atmosfere i međusobnog poverenja i rekao da su "time što su reprezentativci Srbije - već pobedili".

Foto:RSS
Foto:RSS

Dobra atmosfera će biti imperativ tim više kada znamo stroge kovid protokole od kojih međunarodna rukometna organzicija IHF ne odustaje.

Svi učesnici turnira, zajedno sa sudijama, zvaničnicima i novinarima, moraju biti vakcinisani sa dve doze (tj. tri ako je prošlo više od 270 dana od druge doze) ili dokažu da su se oporavili posle 2. avgusta 2022. Svi igrači i članovi stručnih štabova selekcija moraće da se testiraju pre samog starta turnira, na početku druge faze takmičenja i pred četvrtfinale, a predstavnici medija moraju da nose maske kada su u kontaktu sa igračima.

Ukoliko neko bude pozitivan biće mu određen petodnevni karantin, nakon čega će za povratak u tim morati da priloži negativan nalaz.

"Igramo Svetsko prvenstvo kod kuće i ne možemo da se ponašamo kao da smo u Švedskoj. Znam da to nema veze sa švedskom organizacijom, već sa IHF-om, ali ne razumem zašto smo pristali na to. Vreme korone je prošlo i niko se ne plaši bolesti, već pozitivnog testa zbog kojeg bi propustio Svetsko prvenstvo“, rekao je pomoćnik selektora švedske reprezentacije Mihael Apelgren.

Hrvatska

Golmani: Dominik Kuzmanović, Dino Slavić, Mate Šunjić

Krila: Filip Glavaš, Paolo Kraljević, Marin Jelinić, Lovro Mihić

Bekovi: Domagoj Duvnjak, Lovro Cindrić, Igor Karačić, Ivan Martinović, Josip Šarac, Zvonimir Srna, Luka Šebetić, Jakov Gojun

Pivotmeni: Željko Musa, Marin Šipić, Leon Šušnja, Nikola Grahovac

Kadrovske probleme i pre implementacije tih pravila ima rival Srbije u grupi, selekcija Nemačke. Selektor Alfred Gislason ima respektabilan sastav, ali ostaje činjenica da se nacionalni tim prethodnih godina "osipa". I pored onih koji su se ranije povukli, javlja se veliki broj igrača koji su zbog umora otkazali svoje učešće na šampionatu, pa malo ko smatra da "panceri" mogu do neke od medalja.

"Naš cilj je da osvojimo grupu. Ali s tim će koketirati i Katar i Srbija. Važno je uzeti što više bodova u prvoj fazi ako želimo da dođemo do nokaut runde. Ako kiksnete u prvoj fazi, teško možete to da nadoknadite u nastavku. Zato je grupna faza najvažniji cilj”, rekao je Gislason pred turnir.

Dakle, daleko od toga da rivalima Srbije "cvetaju ruže", ali je za ovaj šampionat generalno simptomatično odsutsvo velikog broja najboljih. Tako će Francuzi igrati bez dvojice olimpijskih šampiona, levog beka Timoteja Engesana i levog krila Uga Deskata, kao i bez Benoe Konkua, Karla Konana i Kilijana Vilemina. Zato će tu biti Nikola Karabatić koji će po deveti put zaigrati na svetskim prvenstvima u dresu "trikolora" (Gonzalo Karu, nekadašnji pivot Argentine, drži rekord sa 11).

Nesrećni Kamil Sipržak propsutiće drugo uzastopno Svetsko prvenstvo za Poljsku, nakon što se u dresu PSŽ-a povredio u poslednjoj utakmici u Ligi šampiona, a probleme ima i Hrvatska koja će biti bez desnog krila Ivana Čupića.

Selektor Hrvatske Hrvoje Horvat neće moći da računa ni na leve bekove Halila Jaganjca i Marka Mamića, kao i centralne bekove Tina Lučina i Domagoja Pavlovića..

 EPA-EFE/Anne-Christine Poujoulat / POOL
EPA-EFE/Anne-Christine Poujoulat / POOL

Ni tu spisak ne staje, pa je tako Haukur Trastarson nedostupan za Island, Hanijel Langaro za Brazil, Dominik Mateo za Mađarsku, a perspektivni Karl Valinijus za jednog od pretendenata za zlatno odličje, selekciju Švedske.

Da nije sve tako "sivo", pokazuje primer Đoana Kaneljasa. Levi bek je bio neizvestan zbog povrede, ali je naposletku našao svoje mesto među 18 igrača španskog selektora Đordija Ribere.

Kada je reč o prognozama, specijalizovani portali predviđaju novi uspeh Danske, dok bi najveći rivali trebalo da im budu Francuska i Švedska. U borbu za neku od medalja bi mogle da se uključe Španija, Island i Hrvatska, dok osam ekipa koje će izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre "zaokružuju" Norveška i Nemačka.

Izvan te grupe vrebaju Egipat (koji će takođe biti oslabljen neigranjem desnog beka Omara), potom Srbija, Portugal i Slovenija, kao glavni konkurenti da pomrse račune nekoj od favorizovanih selekcija i umesto njih odu put Pariza.

Raspored

Grupa A (Krakov)

1. kolo, 12. januar
18.00 Čile – Iran
20.30 Španija – Crna Gora

2. kolo, 14.januar
18.00 Crna Gora – Iran
20.30. Španija – Čile

3. kolo, 16. januar
18.00 Crna Gora – Čile
20.30 Iran – Španija

Grupa B (Katovice)

1.kolo, 11. januar
21.00 Francuska – Poljska

1.kolo, 12. januar
18.00 S. Arabija – Slovenija

2. kolo, 14. januar
18.00 Francuska – S. Arabija
20.30 Poljska – Slovenija

3. kolo 16. januar
18.00 Slovenija – Francuska
20.30 Poljska – S. Arabija

Grupa C ( Geteborg)

1. kolo 12. januar
18.00 Zelenortska Ostrva – Urugvaj
20.30 Švedska – Brazil

2. kolo 14. januar
18.00 Brazil – Urugvaj
20.30 Švedska – Zelenortska Ostrva

3. kolo 16. januar
18.00 Brazil – Zelenortska Ostrva
20.30. Švedska – Urugvaj

Grupa D (Kristianštad)

1. kolo, 12. januar
18.00 Mađarska – Južna Koreja
20.30 Island – Portugal

2. kolo, 14. januar
18.00 Portugal – Južna Koreja
20.30. Mađarska – Island

3. kolo, 16. januar
18.00 Južna Koreja – Island
20.30 Portugal – Mađarska

Grupa E (Katovice)

1. kolo, 13. januar
18.00 Nemačka – Katar
20.30 Srbija – Alžir

2. kolo. 15. januar
18.00 Nemačka – Srbija
20.30 Alžir – Katar

3. kolo, 17. januar
18.00 Alžir – Nemačka
20.30 Katar – Srbija

Grupa F (Krakov)

1. kolo, 13. januar
18.00 Argentina – Holandija
20.30 Norveška – Makedonija

2. kolo, 15. januar
18.00 Makedonija – Holandija
20.30 Norveška – Argentina

3. kolo, 17. januar
18.00 Makedonija – Argenitna
20.30 Holandija – Norveška

Grupa G (Jenčeping)

1. kolo, 13. januar
18.00 Maroko – SAD
20.30. Hrvatska – Egipat

2. kolo, 15. januar
18.00 Egipat – Maroko
20.30. Hrvatska – SAD

3. kolo, 17. januar
18.00 Egipat – SAD
20.30 Hrvatska – Maroko

Grupa H (Malme)

1. kolo, 13. januar
18.00 Bahrein –Tunis
20.30 Danska – Belgija

2. kolo, 15. januar
18.00 Belgija – Tunis
20.30 Danska – Bahrein

3. kolo, 17. januar
18.00 Belgija – Bahrein
20.30 Tunis – Danska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.