Od vrha Evrolige do "važno je učestvovati"

Crvena zvezda imala je sezonu za zaborav u Evroligi.

Podeli
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crvena zvezda u četvrtak od 20:00 zatvara ovu sezonu Evrolige protiv Albe u Berlinu.

Trenutno su na skoru 10-23, dok je Alba na 11-22, pa bi pobedom nad berlinskom ekipom završili na 16. mestu, a u slučaju poraza ostaće na 17. mestu i tu završiti sezonu.

Crveno-beli izbegli su fenjer ove sezone, pošto je ubedljivo najlošiji tim Evrolige Himki, sa samo četiri pobede.

Sve je počelo dolaskom Saše Obradovića na mesto glavnog trenera.

 foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Zvezda se večeras (20.00) oprašta od Evrolige, i to na gostovanju Albi koja je mnogo namučila ove, ali i prethodnih sezona. Kvota na dvojku je 3,05, a na keca 1,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Alba - Zvezda.

Dragan Šakota odradio je posao u sezoni koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa i bilo je jasno da on neće ostati na klupi Crvene zvezde i naredne sezone. Predsednik kluba Nebojša Čović zahvalio mu se na svemu i Šakota se na konferenciji za novinare oprostio od klupe crveno-belih.

Čime je raspolagao Šakota i kako je klub funkcionisao u trenutku kada je on postao glavni trener, može se slobodno reći da je odradio dobar posao sa Crvenom zvezdom.

Šakota je cenjen i iskusan trener i koliko god da su godine stigle, sećamo se da nije mogao da putuje na gostovanja zbog problema sa proširenim venama, odradio je dobar posao.

Stigao je Saša Obradović i euforija je krenula. Trener koji je igrao za Crvenu zvezdu, moramo navesti i da je legenda kluba, iako bi reč legenda trebalo koristiti samo u slučaju osoba koje više nisu sa nama.

 foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Pred početak sezone, predsednik kluba Nebojša Čović je na gostovanju na TV Prva najavio napad na vrh Evrolige.

Crvena zvezda je ove sezone napravila respektabilan tim. I otvoreno kažem: Ove sezone napadamo i vrh Evrolige“, rekao je u septembru 2020. godine Čović.

Od napada na vrh, Zvezda je završila na pretposlednjem mestu. Zašto?

Jednostavno, Zvezda je na papiru imala solidan tim i od Obradovića su se odmah očekivali rezultati.

Možda je to bio pogrešan pristup i možda mu je trebalo dati malo više vremena da se uhoda i mogao je da ostane na klupi Crvene zvezde, pošto je sezona u Evroligi u trenutku njegovog otkaza već bačena. Ipak, nisu želeli da rizikuju i ABA ligu u Zvezdi, pa je kasnije stigao Dejan Radonjić.

Počelo je očekivanim porazom u Istanbulu od Fenerbahčea, gde je ekipa delovala veoma loše. Bilo je to prvo kolo i nisu bili uigrani, pa se to može i oprostiti, što se videlo i na prvoj utakmici kod kuće, kada je Crvena zvezda deklasirala Baskoniju.

Posle poraza kod kuće od Žalgirisa, ASVEL je pao u gostima, a onda u najboljem meču sezone Zvezda posle produžetaka, na krilima Džordana Lojda pobeđuje CSKA i skor je bio 3-2.

I taman kada se mislilo da Zvezda hvata zalet i da će Lojd i Volden nekada moći i sami da pobeđuju utakmice, stiže ozbiljan šamar.

Zvezda je na narednih devet utakmica doživela osam poraza i od pozitivnog skora odlazi na 4-10.

Stigao je Dejan Radonjić i pobeđen je Real Madrid u gostima, a navijači su voleli što vide najtrofejnijeg trenera u istoriji kluba na klupi kako ponovo drži čas iz Radonjizma najjačim evropskim ekipama.

I posle tog Reala, usledilo je devet uzastopnih poraza i jasno je bilo da Zvezda neće dalje od 15. mesta, u najboljem slučaju.

Sezona u Evroligi je jednostavno bila loša – loše je Obradović vodio ekipu, loše je selektirao, a onda se ni Radonjić osim te pobede nad Realom nije nešto proslavio, ali o tome ćemo kada se završi sezona i kada budemo skroz podvlačili crtu.

Problemi sa plejmejkerima, bespotrebno dovođenje Koloma, privatizovanje košarke Džonija O’Brajanta, nemogućnost Kuzmića da bilo šta uradi u Evroligi, neupotrebljivost Branka Lazića do dolaska Radonjića, nejasni Teri, čekanje Noka, pa i nezaobilazna korona...

Kada se sve sabere, bilo je svega po malo i neke stvari se mogu oprostiti i razumeti, a neke jednostavno ne.

Jedini plusevi sezone su Džordan Lojd, koji je u jednom trenutku bio najbolji strelac Evrolige i sjajni Davidovac i Dobrić, koji su povukli kada je trebalo.

Treba pohvaliti i Uskokovića i Radanova za neke partije u Evroligi ove sezone, dok su ostali podbacili u elitnom takmičenju.

Ostaje gostovanje u Berlinu i da još jednom pogledamo Zvezdu u Evroligi, a onda crveno-beli sve karte bacaju na ABA ligu.

Ako budu i naredne sezone igrali Evroligu, znaće gde su pogrešili ove sezone i šta je potrebno da bi se nosili sa ostalim timovima u ovakvom formatu takmičenja, koji je uništio Evroligu, ali i o tome ćemo drugom prilikom.

Ocena sezone u Evroligi nije prelazna i gledaće crveno-beli da je zaborave što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu