Jadranski nered: Zvezda neće, Partizan čeka

Posle odustajanja Zvezde da igra finale, na potezu je ABA liga koja je, doduše, rekla šta je imala da kaže i odredila datum početka serije.

Podeli
Foto: Profimedia.rs/Pedja Milosavljevic
Foto: Profimedia.rs/Pedja Milosavljevic

Više nije pitanje kada će, već da li će se igrati finalna serija ABA lige koju je pre 14 dana izborila Zvezda, a u utorak i Partizan.

Dva daleko najjača kluba u regionalnom takmičenju ponovo će se, pod uslovom da se bude igralo, potući za trofej (treći put u istoriji takmičenja igraju finale) i čini se da otkad postoji liga "od Vardara do Triglava" nije vladalo manje neizvesnosti oko imena finalista - beogradski velikani su ove sezone bili superiorni naspram konkurencije.

Navijači oba kluba otud i jedva čekaju konačni obračun, bolje nije moglo za ljubitelje koraške, ali ponovo ne može bez predigri koje kao po tradiciji "krase" nadolazeće okršaje "večitih".

Već dovoljno zategnut odnos između Partizana i Zvezde dodatno je zategla ABA liga rasporedom mečeva finalne serije čiji se početak u dan poklopio sa finalnom serijom KLS lige.

Ispada da su svi problemi nastali zbog "gluvih telefona" na relaciji KLS - ABA.

Kao što je poznato, čelnici domaćeg takmičenja su pre ABA lige izašli u javnost sa rasporedom finalne serije, ali su njime, sudeći prema rečima direktora Regionalnog takmičenja Milije Vojinovića, odustali od ranijeg dogovora - da se KLS finale, kao i do sada što je bilo uvek, igra posle ABA finala.

"Ne bih sada ulazio u odluku organa KLS i zbog čega su, preko noći, promenili odluku da se plej-of igra pre, umesto kao što je prevashodno bilo odlučeno, posle završnice ABA lige. Ali, to je njihova interna odluka, koja nije komunicirana sa mnom, već sam za nju saznao iz medija", izjavio je nedavno direktor regionalnog takmičenja, prilično iznenađen ovakvim razvojem događaja.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Najavio je Vojinović istom prilikom i da će "sigurno imati sagovornika u želji da se nađe najbolje moguće rešenje, u opštem interesu, štiteći integritet oba takmičenja".

Utisak je da Vojinović neće odustati od zacrtanog plana niti bi to trebalo da radi - finalna serija počeće kad je i objavljeno, 12. juna.

U suprotnom, ponovo bi se doveo u pitanju kredibilitet i ozbiljnost takmičenja.

Kakav će u tom slučaju biti odgovor Zvezde?

Zvezdina reakcija na raspored finalne serije ABA lige bila je dovoljno oštra, jasna i nedvosmislena, čvrsta: crveno-beli su se, zasad, priklonili domaćem takmičenju. Čekaju ishod duela FMP - Mega da vide sa kim će početi seriju za trofej u nacionalnom šampionatu.

Iz Zvezde su i u danima posle saopštenja potvrdili da ostaju pri stavu - ABA ligu će igrati ali tek pošto se okonča finale KLS-a.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Međutim, subjektivni osećaj koji preovladava je takav da malo ko uzima za ozbiljno pretnju Zvezde da neće izaći na megdan u borbi za trofej najvećem rivalu u zakazanom terminu.

ABA liga je previše važna po klub da bi mogao ovako radikalno da postupi, to je rezon koji prkosi bilo kojem drugom razmišljanju na ovu temu.

Jasno je, neko će morati da napravi kompromis, neko na liniji KLS - ABA.

Ako se gledaju prioriteti, sasvim je izvesno da će KLS morati da se povuče pred ABA ligom jer domaće takmičenje sa sobom, osim pukog prestiža, ne nosi drugi značaj. Regionalno takmičenje, pak, garantuje prohodnost u Evroligu koja je život i apsolutni prioritet beogradskim klubovima.

Ako, ipak, i KLS ne promeni termine, Zvezda će morati da preispita svoj stav - tada onda može doći do dodatne konfrontacije i zaoštravanja odnosa sa vođstvom regionalnog takmičenja koje nikome ne ide u korist.

Neko će morati da popusti.

Ako razum prevlada, 12. juna gledaćemo prvi meč finala ABA lige Partizan - Zvezda u Areni.

Kada KLS bude vratio ugled i važnost kakav je nekad imao, tada će i svaka izrečena odluka, svaki stav, biti drugačije tretiran. Danas je KLS, ipak, daleko od ozbiljne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu