SP 1998: Pet komada, pet komada...

Tri godine posle šampionata Evrope Atina je ugostila najbolje svetske ekipe.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar
  1. Eh kad se samo setim, svirala Zana na dočeku ispred Skupštine :)
     (Necke 25, 31. avgust 2014 18:11)

    # Link komentara

  2. ..." urnira koji je stavio trajnu mrlju na srpsko-grčke odnose posle ponašanja atinske publike u finalu i tokom ceremonije..."

    Čisto da napomenem da je to Atinska publika, ipak je severna Grčka bliža našem srcu...
     (Stara škola, 30. avgust 2014 20:37)

    # Link komentara

  3. bilo je neverovatno. nisam sanjao da ovakva ekipa moze da osvoji prvenstvo. bodiroga i rebraca su bili cudo. bulatovic, topic i ostala ekipa iz naseg prvenstva je posteno radila svoj posao. svaka cast obradovicu za ovu titulu
    (cika moki, 30. avgust 2014 17:35)

    # Link komentara

  4. @mikeli Danilovic je poslednji put igrao na Olimpijadi 2000...
    @milan 1998. je bila 4. titula tako da ''5 komada'' i 1998 ne idu zajedno u tom kontekstu...
    (ciks11, 30. avgust 2014 16:53)

    # Link komentara

  5. 7 igraca iz domacih klubova. 98 godine partizan na f4, zvezda finale kupa koraca, beobanka 1/4 kup saporte, a najbolji tim ligaskog dela ubedljivo buducnost! Fmp izbacuje partizan u 1/2. To je bila liga! Budicnost partizan zvezda fmp beobanka beopetrol iva zorka zdravlje borac spartak... Gde nam je sad kosarka...
    (DG, 30. avgust 2014 16:33)

    # Link komentara

  6. Milenko Topić!
    (leksa, 30. avgust 2014 13:04)

    # Link komentara

  7. Nije slucajno Bodiroga najbolji igrach tog prvenstva! Svaka cast Rebraci ali mi do utakmice za zlato sa Rusima ne bi ni stigli da Bodi Bond nije u polufinalu sam razbio Grke i sa minus 15 dosli do produzetaka i pobede! i samo nemojte hvaliti Zelimira Obradovica jer njegova igra nije postojala, to je tako na silu i suv kvalitet ova dva igraca osvojeno da to nije normalno! Isto se ponovilo 2002. Stojakovic se ispucava, Divac promashuje kljuchne penale ali Bodiroga sa svojim shut-skok trojkama od -8 na 2.32 do kraja pokkrece nas posrnuli tim! Jednostavno DEJAN BODIROGA- najbolji nash kosharkash svih vremena! 2 svetska zlata doneo licno on svojom neverovatnom igrom i voljom!
     (limeni, 30. avgust 2014 11:49)

    # Link komentara

  8. Koudelin i slobodna bacanja ko robot :)
    (Combe, 30. avgust 2014 11:41)

    # Link komentara

  9. Danilovic se nije povukao, nije igrao zbog povrede. Igrao je 99 na ep u Francuskoj poslednji put.

    Inace ta generacija je bila dosta slabija od ranijih, ali je uspela uzeti zlato. To sta je Rebraca tada radio nije nijedan centar do tada nije. Zamislite vi coveka koji na jednoj utakmici ima 7 blokada,a prosek mu je bio, ako se ja dobro secam nesto iznad 4. Toliko je bio dominantan da sam ja tada bio ubedjen da on moze igrati protiv O' nila bez problema. Grci nisu smeli vise da idu ispod kosa, bukvalno su imali strah od njega. Jedini razlog zasto nije bio igrac prvenstva je neverovatno Bodiroga, koji je polufinale i finale odigrao takodje doktorski. Secam se stvarno da su odlicni, ali odlicni bili tihi i pouzdani Topic, nepogresiv za 3 poena Beric i posebno Sale Obradovic koji je bio fakticki prvi plej nakon povrede rovitog Djordjevica.
    Kao sto rekoh slabiji tim na papiru, timski besprekoran , kao i onaj u Turskoj 3 godine kasnije (samo je taj u Turskoj bio igracki jaci).
    Moram reci da sam tada imao 13 godina i da sam tada sa drugarima gledao svaku utakmicu. Tada se kosarka igrala na ulicama ceo dan, tada su svi kosevi u kraju (a rekao bih i u Srbiji) bili konstantno zauzeti, da smo morali u dvoristu napraviti svoj, sa felnom od bicikla. Toliko se tada volela kosarka.
    (Mikeli, 30. avgust 2014 11:38)

    # Link komentara

  10. Bodiroga I Rebraca najbolji duo nase reprezentacije ...
    Fantasticno odigrali i bili obojica na vrhu karijere
    Jako jako teske sve tri zadnje utakmice Argentina,Grcka Rusija
    ali tad se znalo i kad nas svi otpisu vracamo se
    I jesmo zemlja kosarke za sva vremena :)
    (Zoran, 30. avgust 2014 11:27)

    # Link komentara

  11. Možda 5 svetskih zlata... šta ja znam :P
    (igor@džekson, 30. avgust 2014 11:10)

    # Link komentara

  12. Peta svetska titula je ,, pet komada...,, iz naslova
    (milan, 30. avgust 2014 11:08)

    # Link komentara

  13. Evo je ta cuvena Rebracina "banana"
    [link]

    Sta reci nego svaka cast
    (Mrmot, 30. avgust 2014 10:58)

    # Link komentara

  14. Secam se i dalje pesme, a tada sam imao 7 godina. Pogledajte zlatna lica...plava majca, lopta zuta, kos je posledica suta... Kad se setim!
    (Nemanja, 30. avgust 2014 10:22)

    # Link komentara

  15. Ovo je bio zaista odlican tim, proradili su i igraci iz drugog plana. Secam se kako je bilo tesko u 1/8 finala protiv ARG, celoj ekipi je islo tesko, ali onda Miroslav Beric resava utakmicu u poslednjih nekoliko minuta. Pored prve postave, i klupa je bila bas jaka, tu je bilo nekoliko vodecih igraca u svojim klubovima iako u reprezentaciji nisu bili starteri.
    (Moca, 30. avgust 2014 09:59)

    # Link komentara

  16. Odlični Bodiroga je proglašen za MVP-a,
    mada je Rebrača bio (ubedljivo) najbolji igrač prvenstva!
    U finalu je u samoj završnici imao spektakularnu blokadu i skok u napadu uz koš i faul,
    u prvoj utakmici je protiv Rusa imao (čini mi se) 22 poena i 14 skokova,
    takođe u prvoj utakmici je Grcima lupio 7 rampi
    (Fasulasa je toliko zaludeo da je posle toga otišao u političare)...
    (NNN, 30. avgust 2014 09:06)

    # Link komentara

  17. У уводу се аутор дотакао ЕП 1995, које ће можда некако остати и најдраже у нашем сећању. Би то након злочиначких санкција наметнутих од стране силника, би ту много емоција, ината, и жеље да се докаже да се кошарка у земљи Србији није заборавила играти, и би то почетак најсјајније ере српске кошарке која ће своју кулминацију достићи величанственим подвигом у земљи Индијани 2002. Истина је да је понашање грчке публике било и несхватљиво и срамотно, али опет било је још доста таквих примера, али догодило се на том ЕП још нешто, на церемонији затварања. Када су победници кренули да се попну на престо, видели смо колико пакост и мржња може заробити умове неких, и кошаркаши једне земље "тисућљетне културе" су напустили подијум, без сумље најсрамотнији поступак у историји спорта уопште.
    СП 1998б би наставак тог златног низа српске кошарке. Истина је да су Амери имали проблема, због лок-аута, али то је њихов проблем, ни њих не занима наша мука. Тада су многи очекивали (а богами и прижељкивали) крах те Србије, јер то би се уклопило у ону причу да беремо плодове и са играчима стасалим у време Југе, али не иде то тако. Није ту било тих који су остали из те ген.(Паспаљ, Савић, Дивац, Даниловић) али ту би једна нова ген. на челу са Бодирогом и Ребрачом, и важно је на клупи би маг Ж.Обрадовић. Зато и јесте злато са тог СП посебно драго, јер многи нису веровали у ту репрезентацију, и уинат тим дежурним птицама злосутницама и аутошовинитима би то још један доказ вредности српске кошарке
    (Divos, 30. avgust 2014 08:17)

    # Link komentara

  18. Да Ребарац није блокиро, да Ребарац није блокиро, да Ребарац није блокирооооо... Рус би дао кош!
    (Мађа, 30. avgust 2014 08:09)

    # Link komentara

  19. Bio je to nesto slabiji sampionat, ne samo zbog izostanka "pravih" Amerikanaca, i mi i Litvanci, Spanci... smo bili u nekim "medjugeneracijama", ali nasi su zasluzeno bili prvi, kolektivnom igrom, gde sem dvojca Bodiroga-Rebraca niko nije previse iskakao.

    Mali detalj - na prvenstvu bilo cak sestorica igraca koji su igrali u domacem prvenstvu prethodnu sezonu, to govori koliko je YUBA tada bila jaka, kvalitetna i zanimljiva liga.
    (ZR, 30. avgust 2014 07:56)

    # Link komentara

  20. Ljudi puno pricaju o Divcu, i sa pravom, jer retko se vidja igrac kakav je Divac, sa tim pregledom igre, osecajem za asistenciju itd. Ali kad me danas pitaju, i kad me za 30 godina budu pitali, i za 50 boze zdravlja - ko je bio najbolji centar u nacionalnom dresu, nema sanse da ne kazem Rebraca '98. Zeljko je na tom turniru bio nezaustavljiva sila, i u napadu i u odbrani. U Trevisu je napucao misicnu masu i pojacao ionako dobar defanzivni segment, a u napadu je razvio taj sut iz okreta koji nisi mogao da branis. Njegov hustle na kraju finala - prvo izboreni ofanzivni skok, poen, zatim rampa na Mihajlovu - to je mala skola kosarke na centarskoj poziciji.

    Pored Zeljka, neopevani heroji tog turnira su bili Topic kao pouzdani 6-7 covek koji je ubacivao kad god je trebalo, Bulatovic i Obradovic kao lockdown defanzivci sa klupe i Mica Beric koji je retko masio kada bi mu otvorili poziciju. O Bodirogi i Djordjevicu su svi dovoljno rekli.

    Ej, a Papanicolau koji deganzira loptu misleci da nas je Grcka konacno dobila...i ona dva tipa sa Yu Radia (cini mi se) koji su sklepali na brzinu pesmu "oprosti mi Papanicolau"...atina je mali grad, mali grad...
    (Mairosu, 30. avgust 2014 07:01)

    # Link komentara

  21. ako nije tajna, šta je "pet komada" iz naslova? :)
    (džekson, 30. avgust 2014 06:44)

    # Link komentara