Nikolić Maja

Las Palmas – između Evrope i Afrike

Las Palmas je glavni grad Gran Kanarije, najvećeg među Kanarskim ostrvima. Osnovan je 1478. godine i danas broji 383.000 stanovnika.

Komentari: 0

Nalazi se na severoistočnom delu ostrva, a od afričkog kontinenta udaljen je 150 kilometara.

Prvo je bio samostalni glavni grad Kanarskih ostrva, ali sada tu funkciju deli sa Santa Kruzom.

U Las Palmasu se veoma oseća duh Španije, ali je atmosfera „začinjena“ i mešavinom drugih kultura, pre svega afričkom, kineskom i indijskom.

U gradu se nalazi veliki broj pozorišta, bioskopa, opere i drugih kulturnih sadržaja.

Najstariji deo grada je Vegeta. Ovo je prva kastiljanska lokacija u Atlantiku, odakle su počeli osvajanje Kanarskih ostrva ratom protiv lokalnog naroda Guančo. Stare zgrade iz tog perioda sačuvane su i danas, pod zaštitom su UNESCO i atraktivna su destinacija za turiste. Najznačajniji objekti su petobrodna katedrala Santa Ana građena sedam decenija. Ona je i sedište biskupije Kanarskih ostrva i Kasa Kolon, raskošna građevina u kome je muzej Kolumbo. Slavni moreplovac ovde je boravio na putu ka Americi.

Još jedan istorijski okrug je Trijana takođe nastao u 15. veku. Pored istorijskih znametinosti, ovaj deo grada poznat je kao mesto za šoping, uz mnoštvo kafića i restorana. Prava mesta za beg od gužve i buke su dvorišta i trgovi kao što su Santo Domingo, Pilar Nuevo i Espiritu Santo, ispunjeni biljkama i fontanama, ulice su kamene, a balkoni na starim zgradama drveni.

U gradu postoji nekoliko širokih peščanih plaža, dugačkih nekoliko kilometara a popularni su i mnogi sportovi na vodi poput surfovanja, kajta... Najpoznatije su Las Kanteras, Las Alkaravaneras i San Kristobal.

Vredi posetiti i staru pijacu iz 19. veka, a grad se može pohvaliti i dobrim noćnim životom.

Klima je povoljna, suptropska, suva, vreme je ujednačeno, prijatno tokom cele godine, iako može biti kišovito od oktobra do marta. Neka istraživanja su pokazala da je Las Palmas mesto sa najboljom klimom na svetu.