Milan sa Šatrijea - Roland Garros 2022 -

Dominacija ili ponižavanje

Čak i nakon Nadalovog osvajanja Rolan Garosa, glavna tema koja se nameće jeste njegovo zdravstveno stanje.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ova priča se forsirala praktično od ispadanja sa turnira u Rimu pa sve do sada, a koliko vidimo, nastaviće se i dalje.

Utisci posle lagane pobede nad Kasperom Rudom, sve je to u redu, ali reci nam kako ti je stopalo i da li ćeš u penziju.

Otprilike je tako izgledala konferencija za medije Španca, koji je u Parizu stigao do 14. trofeja, ukupno 22. iz edicije Grend slem.

Bilo je situacija, kada je i sam Nadal započinjao tu priču, ničim izazvan, kao pre susreta sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu.

Upitan o narednom duelu sa najvećim rivalom i svojim očekivanjima, on je u prvi plan stavljao bol u nozi, ističući da je ovo za njega možda poslednji Rolan Garos.

I mnogo smo pričali, razmišljali, o čemu se ovde zapravo radi.

Činjenica je da Nadal hronični problem sa stopalom ima čitavu karijeru, vrlo je moguće da je taj bol neizdrživ, te da je intervencija lekara u vidu anestezije bila jedina moguća solucija.

Ali, ako to nije tačno i ako je sve preuveličano, onda za Španca možemo reći da, najblaže rečeno, ne govori istinu.

Ne samo to, već i da ponižava svoje rivale, pokazujući da može da ih pobeđuje sve redom čak i na jednoj nozi.

Istina je vrlo verovatno negde između – Nadal je zasluženo osvojio Rolan Garos, ali je isto tako i penzija daleko. Tačnije, nije baš tu iza ćoška.

Nadal je sa svojih 36 godina postao najstariji osvajač Otvorenog prvenstva Francuske, čime je nadmašio rekord svog sunardonika Andresa Himena od pre 50 godina.

Koliko je važan govori i izjava njegovog trenera Karlosa Moje pre finala, da je ovo sigurno najteži Grend slem u karijeri za "Bika sa Majorke", te da bi eventualni trijumf, do kojeg je u međuvremenu došao, veće iznenađenje nego onaj u Australiji sa početka sezone.

Interesantno, iako se tada vratio posle višemesečne pauze zbog operacije stopala, nikakvih priča na tu temu nije bilo u Melburnu.

Da ne grešimo dušu, možda Španac tada stvarno nije imao bolove u nozi i da mu je delovalo da je problem rešen.

Međutim, videli smo da nije bio, verujući mu na reč. Nadal je na konferenciji rekao koju i o daljim planovima.

"Očigledno je da u ovim okolnostima u kojima igram ne mogu i ne želim da nastavim. Nastaviću da radim i tražim rešenja kako bi poboljšao stanje svog stopala. Bile su ovo neverovatne i veoma emotivne dve nedelje. Nisam hteo da pričam o nozi tokom turnira. Rekao sam da ću o tome pričati posle turnira jer sam želeo da budem fokusiran na tenis. Igrao sam dve nedelje u ekstremnim uslovima pod injekcijama koje su anestezirale stopalo. Tako sam jedino mogao da igram dve nedelje. Zbog anestezije nisam imao osećaj u stopalu", rekao je Nadal, kome je ovaj trofej verovatno "najslađi" do sada.

Ovakav vid osposobljavanja da igra Nadalu više nije opcija. Okreće se novim, a to sigurno neće biti anestezija.

Dok se ne reši na "trajniji" način, umesto injekcija, Nadal će forsirati antiinflamatorne lekove.

Tako će verovatno nastupiti i na Vimbldonu, koji startuje 27. juna, turnir na kojem je trijumfovao dva puta (2008, 2010).

"Vimbldon je prioritet, uvek je bio prioritet. Ako sam u stanju da igram sa antiinflamatornim lekovima, onda da, igraću. Da igram sa injekcijama za anesteziju, to ne. Ne želim da sebe stavljam opet u tu poziciju. Može da se desi jednom, ali to nije filozofija života koju želim da sledim", rekao je Nadal.

Španac je po prvi put u karijeri uspeo da osvoji Australijan open i Rolan Garos u istoj sezoni i to u ovakvoj zdravstvenoj situaciji, što je za respekt.

Velika Bili Džin King mu je uručila trofej u Parizu, kao podsetnik na novo pomeranje granica i ispisivanje istorije.

Nadalu je ostalo samo da "potpiše" da nije sve gotovo i da još dosta toga sledi. Optimista je.

"Uvek sam bio pozitivan momak, očekujem da stvari uvek idu u pravom smeru. Hajde da budemo samouvereni, da budemo pozitivni. Videćemo šta će se dogoditi", zaključio je Nadal.

Ovim i mi zaključujemo celu priču, onako kako smo i krenuli – misterizono i sa "videćemo".

Sve je još sveže i u magli, a o daljim Nadalovim koracima možemo samo da nagađamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.