- Komentari -

"You come at the king, you best not miss"

Razmišljajući o finalu Rolan Garosa kroz glavu su mi se provlačile mnoge misli, ali je samo jedna potpuno imala smisla.

Luka Nikolić Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. B.P.
    Razlog zašto finala Rafa-Federer zanimljivija za gledanje, je zato sto oni već odavno ne jure rekorde, gledanost, već igraju opušteno i za publiku. Zašto su postali toliko popularni? Zato sto u to vreme niko nije tražio statistiku,već uživao u igri dva titana, dva različita stila igre. Rafa mlad, stiže svaku loptu, igra duge poene. Federer njegova suprotnost, igra servis volej igru, ne trci bas za svakom loptom i nije ljubitelj dugih poena. Jednostavno, ako nisi gledao njih i njihova finala od RG 2005. do 2011. onda zaista ne možeš ni to da razumes i jedino sto ti zaista preostaje je, da sebavis statistikom. Istom onom koja kaže da je Novakovo najjače oružje zakazalo i da ga Rafa dobio forsiraju taj udarac. Često izbjegavajući dugu razmjenu, jer je tu bio slabiji, pa je skracivao poene. Sto se u slova tiče, Rafa je koristio tenisere protiv kojih je igrao, kako bi se adaptirao na uslove, podlogu, lopticu. Novaku je bilo važno da od tenisa oduci nekog kvalifikanta. Sve zavisi sta je kome prioritet. Nekom je važno da samom sebi dokaze da je moćan, aneko to već zna i me mora da se dokazuje, već da koristi priliku i da se adaptira.
    (Ovaj, 13. oktobar 2020 09:35)

    # Link komentara

  2. Darko
    Lako je Rafi da to prica kada je već osvojio dosta toga, ima sopstvene rekorde, upisao se u istoriju,popularan je... Medjutim, Novak koji bi malo da bude Rafa, a malo Federer, koji se bori protiv njih dvojice, koji uporno hoće da dominira na svim podlogama, nije bas tako lako. Pogledaj samo kakve on traume iz detinjstva ima, ne sme da izgubi neki meč, mora da glumi povredu. Od Rafe niko ne očekuje da bude najbolji na svim podlogama. Od Federera niko ne očekuje da bude najbolji na svim podlogama. Novak mora da bude najbolji na svim podlogama, zato sto je sve ostalo neuspeh. Inače, Rafa posle tog USO 2013 nije nista vise osvojio u toj gidini, ali je postao prvi teniser, bez obzira na to..
    (Eh, 13. oktobar 2020 09:08)

    # Link komentara

  3. Nadal je na pres konf pred finale USO2013 rekao da jeste važno osvojiti GS, ali ako npr. ne osvoji, ali osvoji 10 drugih turnira, on to ne doživljava kao poraz i lošu stvar, već je tih 10 titula odlično i pokazuje formu, uspeh itd.

    Nije sve ni u ovom porazu Novaka, treba gledati celu godinu, imao je peh na USO2020, gde bi apsolutno osvijio. Imao je peh zbog korone, jer se Wimbledon 2020 nije igrao. Bio je u neverovatnom naletu i euforiji od osvajanja AO 2020.

    Polako.
    (Darko, 13. oktobar 2020 08:40)

    # Link komentara

  4. Federer i Nadal su uzeli po 3 grend slem titule u periodu od AO2017 do RG2018 jer su bili povredjeni i Djokovic i Marej... Da nije bilo tako imali bi i jedan i drugi po 18 sada, a ne po 20
    (Sou Biznis, 13. oktobar 2020 08:19)

    # Link komentara

  5. B.P.
    Sledeci put prvo razmisli pa onda pisi. Deluje malo glupo kada samog sebe demantujes i ispravljas. To je posao drugih komentatora. Iskreno da ti kažem, u ovoj situaciji kakva jeste, teško je biti noloman. Moraš da pazis da adekvatno psujes publiku i da je voliš, zavisno od potrebe. Moraš da mrziš njegove kolege, jer nisu rekli da je Novak najbolji. Moraš stalno da tražiš na metu statistiku koja objašnjava kako Novak ispred svojih rivala. Nikada ne možeš da se opustis i uzivas u sportu, da se zabavis, sto i jeste svha i poenta sporta, tebe kao gledaoca. Da navijas, normalno, razumno, opušteno... Stalno ste u nekom grcu. Inače, ta statistika o kojoj ti pišes, mislim da je statistika za njihove najuspješnije sezone, nema veze sa godinama, posto Novak 2016. nikako nije mogao da ima 26. godina, ako 2020. ima 33.
    (Ovaj, 13. oktobar 2020 07:59)

    # Link komentara

  6. Treba istaci i primetiti kod Djokovica da mu nikada nije bio peoblem da iskreno i realno oceni mec i pohvali protivnika kad izgubi sto je redak slucaj kod Rafe i Rodzera. Razmislite o tome kad kritikujete Djokovica. To je je pozitivna ljudska osobina koju retki imaju. Narocito u danasnje vreme
    (Lord Stark, 13. oktobar 2020 02:58)

    # Link komentara

  7. Ajde vi sto hejtujete Noleta da ne moze da pobedi Rafu na roland garosu, pa zato nije GOAT, proverite koliko puta je Federer pobedio Rafu ili Novaka u finalu na gren slemu?

    NIKAD!!!

    Apsolutno nijednom kada je Federer prosao u finale i naspram njega stajali Nole ili Rafa nije uspeo da uzme slem. To vam je za grdjenje i diskusiju. Federer je uzeo 13 slemova pre 2008 kada su Rafa i Nole bili klinci (Rafa je imao 22, Nole 21 2008!). Rafa je 2005 krenuo da dominira na sljaci a Novak od 2008 svuda gde nije sljaka.
    Od 2008 do danas, na 47 gren slema koja su se igrala, Rafa je uzeo 17, Nole je uzeo 17, Federer 7 i to nijednom protiv prve dvojice.
    (Goat al zamalo, 13. oktobar 2020 00:35)

    # Link komentara

  8. B.P.
    Ja ne čitam te podatke, niti tražim po internetu podatke koji ce mi pokazati da je Federer statistički bolji od Novaka u nekim stvarima. Prosto me to ne zanima. Federer je dovoljno uspešan, dovoljno sve, da nema potrebe da se bavim time da tebe opovrgnem. Ti moraš time da se bavim, pogotovu posle ovog meča, gde je Rafa rastavio Novaka. To je posao nolovaca da gledaju statistiku, H2H, 9 Mastersa različitih. Federer je ipak dovoljno uspešan, da ne moram da se bavim trivijalnim stvarima, već mogu opušteno da uživam u tome. Ne moram da dokazujemo njegovu nadmoć, statističkim podacima. Ne moram da tražim po internetu nešto, bilo sta, sto ce dokazati kako je u bar nečemu bolji.
    (Ovaj, 13. oktobar 2020 00:31)

    # Link komentara

  9. B.P.
    Prvo se usaglasi sa samim sobom, pa onda Pisi. Malo je glupo da demantujes samog sebe, ok kada to drugi rade, ali ti sam sebe... Svi imaju po jednu godinu, samo novak dve vezane sezone, 2015./2016. zbog onog vezanog GS. To ti je još jedna rupa u statistici, o kojoj ti pričaš. Moraju svi biti ravnopravni, a ne da biras kako ti se ko svidja. Mislim, lično, da je Rafa imao i bolje sezone od te 2013. a ako mene pitaš 2008. mu je vrhunska. Em je pobedio Federera na W u onom istorijskom meču, em je postao prvi teniser na ATP list prvi put. Ne zameram, verovatno tada nisi gledao, pa ti zato ta godina nije ušla u tu statistiku. Kapiram da zbog toga Federerovi sezona 2005. 2006. iz nekog tebi poznatog razloga nisu u toj statistici, već samo 2007.
    (Ovaj, 13. oktobar 2020 00:18)

    # Link komentara

  10. Tek ce Novak da ti nabija komplekse, samo polako
    (Nicola, 12. oktobar 2020 23:59)

    # Link komentara

  11. Nikad Nadal nece biti najveci sa samo 2 osvojena Vimbldona, makar osvojio jos 10 Rolan Garosa
    (Realno, 12. oktobar 2020 23:49)

    Da dodam da Nadal nema ni zavrsni masters, nema ni sve masterse, previse malo nedelja je proveo na celu, nikad nije pobedio Novaka u Australiji, treba njemu mnogo mnogo vise od tih 13 Rg da bi bio najveci
    (Realno, 12. oktobar 2020 23:57)

    # Link komentara

  12. Pardon, H2H je sada 29:27.
    (Beobrad, 12. oktobar 2020 23:55)

    # Link komentara

  13. @Ovaj

    Napisao sam jedan poduži komentar pored ovog, ali ovde želim da istaknem da sam pogrešio i da je glupo što sam naveo to "daleke" i godine Đokovića i Nadala. To je takođe nebitan podatak za ozbiljniju priču. Za ostalo se ne usaglašavam, čak naprotiv. Tenis je takav sport da igraju igrači "od-do" tako da to što je neko stariji ili mlađi ne znači puno u nekoj ozbiljnijoj raspravi. Uostalom, svaki od "velike trojke" pa i mnogi drugi teniseri danas su dokazali da igraju vrhunski ili čak bolji tenis u 4oj deceniji, nego u 3oj. Granica starenja u sportu je drastično podignuta u XXI veku zbog raznih tehničkih, medicinskih itd. dostignuća, tako da su te godine gotovo pa skroz nebitne. To najbolje pokazuje upravo Federer.
    (B.P., 12. oktobar 2020 23:52)

    # Link komentara

  14. Nikola
    Boli, jako boli. Da ne boli ne bi ti nabrajao sve to sto nabrajao i sada i prvi put. Federera ne mogu da pitam, a i nema potrebe da njega uvlacis u ovu priču. Federer nije cak ni igrao na RG. Njega ostavi za neko drugo vreme, kada bude igrao. Od navedenih gradova jedino je Madrid Rafina publika, i njegova kuca. Oni koji prate tenis znaju da šljaka u Madridu nije omiljena Rafina i da tamo nije nikada igrao najbolje. Ako me sjećanje dobro sluzi, Federer je 2012. osvojio W. To je bio njegov rekord u broju GS i broju titula na jednom GS. Jezik koji koristim me ne obavezuje na glupost i da nužno moram da blagim druge tenisere, a da jednog uzdignem. Tvoj jezik tebe isto tako obavezuje danavijas za Filipa, Dušana, Lasla, nekada Viktora, Janka, Nenada, pa ti opet ne navijas za njih. To je, ako mene pitaš,vrhunac licemerstva, da ti meni zameras, ono sto sebi opravdavas.
    (Ahm, 12. oktobar 2020 23:50)

    # Link komentara

  15. Nikad Nadal nece biti najveci sa samo 2 osvojena Vimbldona, makar osvojio jos 10 Rolan Garosa
    (Realno, 12. oktobar 2020 23:49)

    # Link komentara

  16. I dalje je Djokovic Nadal 29-27 i Djokovic Federer 27-24, neka prihvate da su najveci ako ih nije sramota.
    (Oliver, 12. oktobar 2020 23:44)

    # Link komentara

  17. Svaka cast Nadalu ali realno Novak je odigrao jedan od losijih meceva u karijeri, uopste nije bio agresivan kao u ranijim tesnim mecevima sa Rafom, 2012, 2013, 2014, kao da nije imao volju da se bori, to me je razocaralo, al ne zameram Novaku svako ima los dan a desio mu se bas u finalu RG, to je sport
    (Đorđe Zlatanović, 12. oktobar 2020 23:19)

    Naravno da je igrao lose, i usudjujem se da kazem da je ovo njegova najgora partija u zadnjih 10 godina, jeste Nadal igrao strasno i svaka mu cast ali Djokovic je imao 54 neiznudjenih gresaka to su greske gde Djokovic napuca mrezu ili aut bez ikakvog pritiska a da ne pricam o prvom servisu koji je bio oko 50% sto je katastrofa! Nadal je cak imao i 8 Vinera manje od Novaka sto jasno pokazuje da koliko je Nadal zasluzan za pobedu isto toliko mu je i Novak poklonio.
    (Nicola, 12. oktobar 2020 23:40)

    # Link komentara

  18. @Ovaj

    Moguće da ja ne razumem, nije isključeno. Ali ja ne komentarišem ovo na osnovu tvog argumenta "ad hominem", već na osnovu realne statistike, a pozvao sam se na sajt koji Srbi nisu pravili sigurno. Uostalom postavio sam link tog sajta, pa proveri sam. Za njega nisam saznao iz domaćih, već ih stranih medija.

    To što sam naveo da je daleke, stavlja akcenat na to kada je Federer dominirao. On je tada bio u najboljim igračkim godinama (26), a Đoković i Nadal su tada stasavali i pritom bili veoma ozbiljni teniseri (danas bi rekli klinci), a pritom su bili mlađi od današnjih "mladih nada". Takođe, na toj listi je od aktivnih tenisera i Marej (12. mesto), zbog vrhunske 2/2 2016.

    Te godine koje navodiš da oni nisu igrali, pa to je totalno irelevantna činjenica. Ako tako postavimo stvari, onda možemo da kažemo da je Đoković igrao na najvišem nivou 2017 i 1/2 2018 godine, verovatno ne bi dozvolio Nadalu i Federeru da podele GS-ove u to vreme baš onako kako je to bilo. Uostalom, 2011. niko nije bio povređen od "velike trojke", pa znamo kako su prošli te godine. Takođe, ako samo tako posmatramo stvari, onda dilema i ne postoji: najbolji teniser ikada rođen je Borg (kako je neko i konstatovao već u komentarima), jer je uzeo 6 RG-a, 5 W-a, a pritom AO nikada nije igrao, dok je par puta bio na USO. Sa 27-8 godina je otišao u penziju, a nije bio povređen. Dakle mogao je, ali nije, da uzme bar još 10ak. Ali takve činjenice su i dalje irelevantne. To što je neko imao nesreću da se povredi, ne umanjuje uspeh ovih drugih. Niko od njih verovatno ne moli Boga da onaj drugi slomi nogu. Takođe, Nadal 2015 nije bio povređen, već je igrao užasno loše i nije imao gram samopouzdanja. Vratio se tek 2017 kada su on i Federer igrali finale AO. Sa druge strane, Federer od 2/2 2016 nije igrao zbog povrede kičme, što po tvojoj logici ipak umanjuje Marejev uspeh. Možemo ovako u nedogled, ali to nema smisla.

    Uživaj ti u tenisu slobodno, niko te ne dira, samo sledećeg puta konstatuj i neke statističke podatke, a ne te paušalne. Sve se da lako proveriti. Ja ne izmišljam ono što pričam. Jedino mogu da pogrešim u kucanju, pa da tu nastane "problem". Ja takođe uživam u tenisu kao i ti, a pritom ne lečim antizapadne komplekse preko Đokovićevih uspeha, ali svakako navijam da preskoči još tih nekoliko parametara i da i statistički svim mrziteljima zapušti usta i pokaže da zaista jeste najbolji teniser koji je ikada igrao!
    (B.P., 12. oktobar 2020 23:39)

    # Link komentara

  19. U 57 meceva naravno da je bilo obostranih ubedljivih pobeda. Jednu smo videli juce.
    27:25 pise na semaforu, tako da smirela Srbi Nadalovci i ostala braco iz ex Yu.
    Pise se i 7 zaredom za Novaka i razbijanje Nadalovog forhenda Novakovom bekhend dijagonalom bas te, po mom misljenju najbolje Novakove godine, 2011. Do tada su svi izbegavali njegov forhend.
    Ako hocete da vidite jedno od razbijanja Nadala od strane Novaka, pogledajte finale Majamija 2014. Da vidite sta je nemoc Rafina i bukvalno ponizavanje, bez zelje da unizim jednog Nadala, ali bilo je bas tako i ne samo jednom. Pobedjivao je ubedljivo i Nadal Novaka, ali ne da ga razvali i ponizi.
    Ima i na sljaci finale Rima kada je Novak izgubio 1.set, a onda ukljucio "nitro" i pregazio Rafu sledeca 2 seta.
    (Beobrad, 12. oktobar 2020 23:38)

    # Link komentara

  20. Tešite se nolobotovi da je "Novak loše odigrao". Ha, ha, igrao je on najbolje što zna i ume, ali TO NIJE DOVOLJNO!
    (ePufta, 12. oktobar 2020 23:34)

    # Link komentara

  21. Šišmiš
    Pa praktično nije da bas nisu dominirali. 2012. svi su imali isti broj GS I Masters titula na kraju. Rafa je izgubio na W na samom startu i nije se vraćao do 2013. To je bila prva Rafina duža pauza. 2013. Federer je bio bolestan i nije igrao dobro, njegova najlošija sezona od 2004. Zato je Rafa ubio tu sezonu. 2014. niko nije dominirao. 2015. je Novak dominira. Rafa povredjen posle RG. 2016. Novak posle RG nije nista posebno uradio. Federer i Rafa oko RG otišli ponovo na pauzu. Vratili se 2017. iz dominirali godinu. Djokovic u 2018. odlučio da uradi intervenciju i vratio se odmah na teren. Već je do leta bio u formi. Još i danas vuče taj problem sa laktom svaki put kada gubi meč. Inače 2016. početkom godine, Marija je objavila ono za doping. Malo je čudesno kako je jedno obaranje ruke oporavilo Novaka. Od toga da posle 2h nije u stanju da potrči, do toga da igra 5h u Australiji. Inače, posle 2016. i te Marijine objave, Novakove misteriozne pojave, vraća se povremeno onaj stari Novak koji posle 2h jedva diše. Vidis to u onim mečevima kada zove doktora jer mu treba masaža. Tako je isto radio i pre 2011. Zabraniše taj lek i staviše ga na doping listi, a bio je stvarno dobar.
    (Ovaj, 12. oktobar 2020 23:30)

    # Link komentara

  22. (Ahm, 12. oktobar 2020 23:07)

    Ne boli, prvo, zalosno je da ti kao Srbin koji pise srpskim jezikom mene pitas da li boli to sto je Djokovic izgubio. Veoma lose si vaspitan...

    A sto se tice tog bola, samo cu ti pomenuti Australiju 2012. Vimbldon 2018. i Madrid 2011. kad ga je Djokovic 'ubio' pred svojom publikom.

    Zeznuto je kad izgubis u 5 setova, kada 1 gem ili jedna loptica odlucuju, a ovo ciscenje sa terena se brzo zaboravi .

    Pitaj Federera on najbolje zna, menjao bi 10 pobeda protiv Djokovica samo da je iskoristio onih 40-15.

    Aj uzdravlje.
    (Nicola, 12. oktobar 2020 23:22)

    # Link komentara

  23. Svaka cast Nadalu ali realno Novak je odigrao jedan od losijih meceva u karijeri, uopste nije bio agresivan kao u ranijim tesnim mecevima sa Rafom, 2012, 2013, 2014, kao da nije imao volju da se bori, to me je razocaralo, al ne zameram Novaku svako ima los dan a desio mu se bas u finalu RG, to je sport
    (Đorđe Zlatanović, 12. oktobar 2020 23:19)

    # Link komentara

  24. Sve sve ali danasnja anketa b92 ko ce najvise osvojiti GS,opet vodi Novak,a njih seszdesetak cak misle Federer!?Ako u slucaju favorizovanja Novak ima smisla neznam po kojem osnovu takva predvidjanja!?Jasno je svima da Nadal je veliki favorit ipak ima 3 osvojena vise pa ce biti tesko Novaku da ga stigne a o prestizanju bio bi veliki podvig, jer ce se ipak pitati i ostali teniseri u usponu!Nada umire poslednja prava rez za nas navijace Novaka,a za Federerove mislim da je odavno umrla!
    (bmiles, 12. oktobar 2020 23:12)

    # Link komentara

  25. Nikola
    Boli to sto je Novak onako izgubio,a? Boli, vidim. Znaš, uopste nije važno koliko puta je Rafa izgubio od Novaka, ono sto je daleko važnije jeste, da Rafa nije izgubio neke bitne, istorijske mečeve. Novak je izgubio dosta takvih mečeva, kada god je igrao neki bitan meč, nije ga dobio. Recimo broj pobjeda u nizu, prekinuo ga Federer na RG. Pa onda Sinsinati, te već čuvene 2015. opet Federer. Sada malo bliže tebi, prošla godina prvo nešto na ATP listi, opet Federer. Rafa nije tako lako propuštao svoje šanse i morao da igra nekoliko puta da bi postigao neki rekord.
    (Ahm, 12. oktobar 2020 23:07)

    # Link komentara

  26. Ne razumes zato sto ih nikada nisi gledao i ne znaš, da su posle RG 2005. pa do 2011. njih dvojica dominirali. Ne piše to u statistici, statistika se ne bavi tim stvarima.
    (Ovaj, 12. oktobar 2020 22:45)

    A šta je bilo posle 2011 pa nisu više dominirali?
    (Šišmiš, 12. oktobar 2020 23:04)

    # Link komentara

  27. @B.P.
    A koliko je Federer godina imao 2015 i 2016? Kako je Nadal stajao s povredama?
    (., 12. oktobar 2020 23:03)

    # Link komentara

  28. Van sljake, Nadal je zadnji put pobedio Djokovica pre 6 godina, tj 2014. godine.

    Od zadnjih 20 susreta Djokovic je 15 puta dobio Nadala.

    Laku noc.
    (Nicola, 12. oktobar 2020 22:59)

    # Link komentara

  29. @Mirko Kojotovski
    Nadal nije prestigao Federera, nego se izjednacio s njim po broju GS.
    I dalje ima mnogo manje nedelja na prvom mestu, dok Djokovic ima mnogo manje GS od Federera i Nadala i manje nedelja od Federera.
    Da je u pitanju dil, iz gore navedenog se vidi da bi to bio izuzetno glup dil. Zasto bi Djokovicu bilo vazno da Nadal stigne Federera sada, a ne na prolece npr? Dakle, lupetas.
    Nadalu ne treba nikakva Djokoviceva pomoc da osvoji RG, on ga je osvojio 13 puta, u finalu je nepobediv, u 13 finala izgubio je samo 7 setova, od toga 3 od Federera, 2 od Djokovica, po jedan od Tima i Puerte, tako da je tu jasno kolika je to dominacija.
    Djokovic je porazen jer je slabiji igrac, mnogo slabiji od Nadala, juce se video da nije zasluzio ni do finala da dodje, vec je imao srece zbog lakog zreba.
    Federer i Nadal su se dogovorili, nece vise dozvoliti Novaku da osvoji nijedan GS!
    Gotovo je s Djokovicem.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bs, 12. oktobar 2020 21:08)

    Poješćeš te svoje reči sa apetitom sl.godine.To ti garantujem.Bruko!
    (Steva Signal, 12. oktobar 2020 22:51)

    # Link komentara

  30. B.P
    Ti hoćeš da kažeš, da su Federera stavili na 5 nešto, zbog daleke sezone 2007. zato sto je Rafa imao 21 godinu, a Novak 20? Ozbiljan taj sajt, stvarno ozbiljan. Čudi me onda kako su Novaka stavili na prvo nešto zbog sezone 2015./2016. kada Rafa, nije igrao dobar deo tih sezona, Federer isto nije igrao celu 2016. a Novak posle RG 2016. nije nista uradio. Taj sajt, koji radi tu statistiku mi lici na nas Srbe. Nekako samo ovde ljudi mogu da kažu za Federera da nije dobar teniser, jer nije igrao protiv Novaka. Kao da je Federer kriv sto Novak nije mogao bolje i morao je da saceka da neki odu u penziju, da Federer ostari, a da Rafa ima problema sa povredama. Te daleke 2007. Novak je bio 3 na ATP listi. Ako nisi tada pratio tenis, onda zaista ne možeš da shvatis rivalstvo Federer-Rafa. Drži se ti te statistike i uživaju u tome, a jacu da uživam u sportu. Federer je jednostavno veličina, koju ti ne možeš da pojmis, jer ne razumes sport. Ti ne razumes lepotu kada igraju Federer i Rafa. Ne razumes zato sto ih nikada nisi gledao i ne znaš, da su posle RG 2005. pa do 2011. njih dvojica dominirali. Ne piše to u statistici, statistika se ne bavi tim stvarima.
    (Ovaj, 12. oktobar 2020 22:45)

    # Link komentara

  31. @steva sigal zašto pratite igru tenisa kad se u to ništa ne razumete i mrzite tu igru. Možete vi da navijate za Novaka koliko hoćete ali to ne znači da "pljujete" Nadala koji je po 13 put osvojio neki turnir na šljaci (a na tom turniru se igra u 3 dobijena seta) , pa to je APROLUTNI REKORD odkako se igra tenis. Nadal je to postigao tako što je sposoban da izvede sve vrste udaraca, gradi poen a to je sama suština (esencija) teniske igre, jedino u čemu je Nadal "prosečan" je slab (po jačini) servi. Da nekim slučajem Nadal ima jak servis (tipa Kirgios) bio bi nepobediv.
    (Andjela, 12. oktobar 2020 22:42)

    # Link komentara

  32. @B.P.
    Mastersi su jedno, GS titule su ipak najvazniji parametar.
    Uz to, znamo da Masters 1000 turniri postoje negde od 1990 i nisu bili obavezni, sto opet baca novo svetlo na sve.
    Sto se Federera i 2007 tice, Nadal je vec tada 2 teniser sveta, dvostruki GS sampion, finalista Vimbldona, tako da ne bih ja o stasavanju. Ako ne spominjemo cinjenicu da je Novak 10 GS titula osvojio od kada je Federer imao 33+ godine, a 16 od kada ima 30+, a slozicemo se da je ipak Federer taj koji je na brzim podlogama najveci rival, onda nema smisla da pricamo o stasavanju 2007.
    Pozdrav.
    (bs, 12. oktobar 2020 22:41)

    # Link komentara

  33. 7 gemova mu dao, aloooo. Cao bre. Ubio ga Nadal.
    (Makaveli, 12. oktobar 2020 22:37)

    # Link komentara

  34. B.P.
    Ne znam za sajt, ali znam da je 2007. Rafa uveliko bio drugi teniser sveta i uveliko igrao finala protiv Federera. Istina Novak još nije bio sazreo,mada je bio 3 teniser, ali nikako nije uspevao da pobjedi samog sebe i prestane da glumi povrede kada gubi. Secam se da posle 2h igre nije mogao da se sastavi, a onda je naprasno zivnuo 2011. i igrao 5h i to u Australiji. Statistika je čudo. Novak nije igrao čelu 2016. godinu, tacnije jeste, ali posle RG nije se bas proslavio, tako da imamo njegovu 2015. godinu. E sada, ako imamo to u vidu i 3 osvojena GS,koliko ih ima i Federer u 2007. ne znam kako ta statistika pokazuje da je Novak bolji? To ti je kao prosek plate u Srbiji, uzmes onog ko ima 1000e i onog ko ima 200e, a onda kažu oni u proseku primaju 500e.
    (Uf, 12. oktobar 2020 22:31)

    # Link komentara

  35. @Steva Signal
    Zasto se ubacujes kada ne pratis? To je nekulturno.
    Govorimo o GOAT listi, po kojoj je Novak 4 u istoriji na travi i sljaci, a drugi na betonu, dok je Nadal prvi na sljaci, a Federer prvi na betonu i travi.
    Sta ti nije jasno? Ne petljaj se gde ti nije mesto.
    (bs, 12. oktobar 2020 22:09)

    # Link komentara

  36. Porazi su sastavni deo sporta.
    Dolaze novi turniri, nove sanse da se osvoje titule i postigne zeljeni cilj.
    (kvisko, 12. oktobar 2020 22:00)

    # Link komentara

  37. @bs

    Tvoja replika jednostavno nije na mestu, pošto se u statistiku ne ubrajaju samo GS-ovi, već i Mastersi, a Đoković na Mastersima na šljaci ima 10 titula. Pored toga ima 11 1/4 finala, 9 polufinala i 5 finala na RG-u, a od tih 5 jednu titulu. Upravo zbog svih ovih parametara Đoković jeste 4ti na ovoj večnoj listi na šljaci, jer iako ima i drugih tenisera koji su osvajali RG više puta, nemaju takav kontinuitet kao Đoković.
    Bez ikakve uvrede, ali po takvoj logici, onda su sa Đokovićem u rangu Gaston Gaudio, Vavrinka (mada je on neuporedivo ozbiljniji od Gaudija) itd. Pomenuo sam već u jednom od komentara da se u trci za najboljeg ikada u tenisu, ne gledaju samo OSVOJENI GS-ovi, već i finala (izgubljeni mečevi) i Mastersi itd.

    Sajt koji sam postavio je vrlo objektivan i posmatra mnogo parametara preko kojih se izračunava ova statistika. Pogledajte svaki parametar pojedinačno. Pogledajte tzv. "elo index", koji od prilike predstavlja nivo igre na kojem su teniseri bili u svojim najboljim danima. Đoković u tom segmentu suvereno prvi zbog sezone 2015/2016, drugi je Borg, treći Mekinro, četvrti Nadal zbog sezone 2013, peti Federer zbog DALEKE sezone 2007, kada su Đoković i Nadal tek stasavali (imali 20, odnosno 21 godinu).

    Pogledaj listu bolje i svako dobro želim!
    (B.P., 12. oktobar 2020 21:56)

    # Link komentara

  38. Voleo bih da vidim opet onaj pogled "ubice" na terenu kod Novaka,umesto robota u kojeg se pretvorio.
    (Darvin, 12. oktobar 2020 21:43)

    # Link komentara

  39. @B.P.
    Iz toga sto si pokazao jasno se vidi da Novak ne moze biti GOAT nikako, jer nije najbolji ni na jednoj jedinoj podlozi.
    Nadal je najbolji na sljaci, Federer na betonu i travi, Novak samo na betonu 2, na ostalim podlogama ni medju 3.
    Najvaznije je naravno sto nigde nije najbolji.

    Inace, lista je poprilicno nerealna u nekim delovima.
    Djokovic nikako nije 4 svih vremena na sljaci, niti je Federer 6.
    Nadal, Borg, Vilander, Lendl, Kuerten, Brugera, Viljas....
    To su sve visestruki osvajaci RG, a ne treba zaboraviti da se i US Open dugo igrao na sljaci!
    Kakav Djokovic i Federer sa po jednim GS



    Napisati da je Novak dobar samo na betonu,a čovek od zadnjih devet Vimbldona ima pet titula je bruka.
    (Steva Signal, 12. oktobar 2020 21:27)

    # Link komentara

  40. STA LI STE VI KRITICARI NOVAKA,POSTIGLI U ZIVOTU!?
    (Brajan, 12. oktobar 2020 21:19)

    # Link komentara

  41. Dejan
    Novak pobedio Rafu jednom ( i brojem 1) na RG i to kada je Rafa bio povredjen 2015 godine. Ti pises kao da ga je pobedio minimum 5 puta. Ej, od 16 puta,koliko je igrao na RG, samo 3 puta nije došao do finala, a 2 puta je pobedjen, jednom Soderling, jednom Novak i treći put je predao meč 2016. Smanji malo doživljaj, Rafa je ipak 5 puta pobedio Novaka na tom istom RG. Pises o ovome kao da je slučajnost. Stvarno moglo bi bez preterivanja.
    (Ajme, 12. oktobar 2020 21:16)

    # Link komentara

  42. @B.P.
    Iz toga sto si pokazao jasno se vidi da Novak ne moze biti GOAT nikako, jer nije najbolji ni na jednoj jedinoj podlozi.
    Nadal je najbolji na sljaci, Federer na betonu i travi, Novak samo na betonu 2, na ostalim podlogama ni medju 3.
    Najvaznije je naravno sto nigde nije najbolji.

    Inace, lista je poprilicno nerealna u nekim delovima.
    Djokovic nikako nije 4 svih vremena na sljaci, niti je Federer 6.
    Nadal, Borg, Vilander, Lendl, Kuerten, Brugera, Viljas....
    To su sve visestruki osvajaci RG, a ne treba zaboraviti da se i US Open dugo igrao na sljaci!
    Kakav Djokovic i Federer sa po jednim GS?!
    (bs, 12. oktobar 2020 21:13)

    # Link komentara

  43. POLAKO IGRAT CE SE JOS,NIJE OVO KRAJ TENISA. CEKAMO TE NOVAK.
    (Brajan, 12. oktobar 2020 21:08)

    # Link komentara

  44. @Mirko Kojotovski
    Nadal nije prestigao Federera, nego se izjednacio s njim po broju GS.
    I dalje ima mnogo manje nedelja na prvom mestu, dok Djokovic ima mnogo manje GS od Federera i Nadala i manje nedelja od Federera.
    Da je u pitanju dil, iz gore navedenog se vidi da bi to bio izuzetno glup dil. Zasto bi Djokovicu bilo vazno da Nadal stigne Federera sada, a ne na prolece npr? Dakle, lupetas.
    Nadalu ne treba nikakva Djokoviceva pomoc da osvoji RG, on ga je osvojio 13 puta, u finalu je nepobediv, u 13 finala izgubio je samo 7 setova, od toga 3 od Federera, 2 od Djokovica, po jedan od Tima i Puerte, tako da je tu jasno kolika je to dominacija.
    Djokovic je porazen jer je slabiji igrac, mnogo slabiji od Nadala, juce se video da nije zasluzio ni do finala da dodje, vec je imao srece zbog lakog zreba.
    Federer i Nadal su se dogovorili, nece vise dozvoliti Novaku da osvoji nijedan GS!
    Gotovo je s Djokovicem.
    (bs, 12. oktobar 2020 21:08)

    # Link komentara

  45. Nadal je, pretpostavljam, verovao da ce Novak prigliti trofej na US- u dominirajuci americkim betonom (iliti da on de fakto nema potenciju u konkurenciji Novaka te plejade mladih tenisera kao nagaznih mina) te se fokusirao na svoj omiljeni turnir.
    Da je, kao sto je projektovano, zaigrao US te ostao kratkih rukava - dosao bi na RG fizicki izlizan (ipak ima iza sebe 34 godine te nisku povreda), mentalno raslojen (osim ako nekim cudom ne bi prigrlio trofej) i pride (mozda) Novaka za petama sa 18 GS-a i u takvoj konstalaciji te uz ove vremenske prilike i oktobar nisam siguran ni za plasman finale u Parizu (premda je i polovan Nadal mnogo dobar), a posebno pride i pobedu u istom.
    Zbog toga se i nije libio da sve podredi RG- u i odigra svajcarski precizno kako bi nacinio korak napred.

    Ono sto je za Novaka de fakto problem (ako uopste i zeli najvise GS- a) jeste - sta ciniti? Ako se fokusira samo na recimo AO i London te se spotakne samo jednom, a Nadal prigrli Pariz kao nedavno - bice vraski tesko. Morace sada ili cekati svoja neka dva GS- a uz padove ovog dvojca ili kidisati na sva 4 kao i do sada, a sto je u ovim godinama uistinu zahtevno. Ili smaknuti pojedine Masterse sa liste prioriteta. Hm.
    (Garivoje, 12. oktobar 2020 21:05)

    # Link komentara

  46. Kralj zemljane podloge: Vi Srbi kažete za tu podlogu ;sljaka;. Kako god, najteze je igrati na toj mokroj zemlji. Nikakvo čudo da du sve vijesti u španjolkom govornom području posvetile svsku vijest Njemu. Najveći Nadal je njima, ...i meni je najdraži 😊
    (Lena, 12. oktobar 2020 21:05)

    # Link komentara

  47. Rafa je kralj šljake. Ali, ne smemo zaboraviti ni KKCZ. I oni su kraljevi šljake. Valjda 10 titula imaju. Malo manje od Nadala.
    (fenomen, 12. oktobar 2020 20:58)

    # Link komentara

  48. Dobro de ljudi pustite čoveka. Svako ima loš dan, neki i godinu. Osvojio 17 slemova. Ne, verovatno neće biti najbolji ali uvek će biti u samom vrhu. A to je veoma impresivno. Šta bih ja dao da sam u svojoj firmi koja broji na hiljade ljudi među najboljima.
    (nedostizni, 12. oktobar 2020 20:57)

    # Link komentara

  49. Mirko Kojotovski

    Nema tu govora o bilo kakvom "dilu". Možemo se tešiti koliko god hoćemo sa nekakvim sumnjama i koječime vezano za igru Novaka. Taman da je imao mnogo bolju realizaciju poena i igru, onog Nadala od juče, teško da bi pobedio. Ono što je odigrao u prva dva seta je brutalno dobra igra. Sve je ušlo i bukvalno neprobojan. Čovek se spremao nekoliko meseci za ovaj turnir i pregazio svakog protivnika kao tenk a Novak je možda i najgore prošao. Pre bi se moglo sumnjati da je Novak njega potcenio, pa otud i onakav pristup - što je skupa greška. Još i onaj Ivanisevic sa svojom izjavom a tek ovde pojedini komentatori (naročito @znanje-imanje, koji od subote nije komentarisao, beobrad i onaj Rafa30 - taj je tvrdio da Novak lagano, nikad lakše osvaja)
    (don, 12. oktobar 2020 20:51)

    # Link komentara

  50. CHE

    A ko je terao Djokovića da igra Sinsinati, US, Rim? Ko ga terao da se glupira sa Adria tur usred pandemije? Mogao je i on da se 6 meseci spremi ali, jurio je bodove, jurio je lovu...eto Nadala je zanimao samo ovaj trofej, mogao je i on svuda, pa bi sakupio bodove, zaradio bi par miliona...Ovaj će još malo pa i fjučerse da igra, eto ga i u Beču. E zamisli da Nadal sad igra Beč, pa ovde bi ste razglabali i podsmevali kako juri bodove ovo ono...ali pošto Djoković, eeee pametna je to odluka.
    (auuuu bato, 12. oktobar 2020 20:51)

    # Link komentara

  51. Pobedio covek koji se pola godine sprema samo za jedan turnir. Gde je na drugim turnirima? Smesan je sa svojim Rolan Garosom..
    (CHE, 12. oktobar 2020 18:25)
    Ovaj komentar i 49+ na njega govori kakva je tip ljudi koji navijaju za Djokovica samo jer je Srbin, a ne zato sto vole tenis.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tenis20, 12. oktobar 2020 19:00) # Link komentara
    Preporučujem (+44


    A sta je lose u tom komentaru?
    Ljudi koji upravo vole tenis, vole da gledaju top igrace i vrhunske meceve na svim velikim turnirima a ne da cekaju kalkulacije nekog ko uporno tvrdi da mu prvo mesto nije priopritet, broj GS nije prioritet, trka za najboljeg nije prioritet nego samo mogucnost da radi ono sto najvise voli, igra tenis a onda se sve pokaze potpuno drugacije.
    Cinjenica je da se Nadal spremao za RG gde jeste njegova kuca i jeste najuspesniji. I veciti favorit.
    Da ove godine zbog korone nije ovakav sistem bodovanja, da li bi Nadal preskocio sve turnire pod izgovorom da nije sigurna situacija u svetu zbog pandemije?
    A u Parizu nema korone?
    Svi ovi momci ucestvovali su i na drugim turnirima, osim , gle cuda Nadala koji je cekao samo sljaku.
    Svaka cast Nadalu na osvojenom turniru ali kao sto neko rece gde je na ostalim turnirima?
    Ali ako igranje samo na sljaci zadovoljava njegove navijace i ljubitelje tenisa, pozdravljam.
    (Just sayin', 12. oktobar 2020 20:51)

    # Link komentara

  52. Nije Djokovic apsolutni kralj zadnjih 10 godina kad ima svega 2 GS-a više od Nadala.
    (drago, 12. oktobar 2020 20:49)

    # Link komentara

  53. on sada moze samo da igra RG i da ga boli uvo.Ne verujem da iko vise moze da ga stigne.To je realnost.I Zao mi je Noleta.Tog Nadala je drao kao macku svaki put,uneo mu strah,umalo ga poslao u penziju.I na RG ga je drao.Sta se desilo nikako mi nije jasno.Mogao je barem veci otpor da pruzi.Od onog meca sa Bustom,krenuo je da igra bez volje i kao da mu je postalo sve jedno za sve.Odes na turnir,tolko se iscimas,odvojis od dece,porodice,toliko spremanje,zelja...Onda dodjes do finala i tu odigras kao da te boli uvo.Kao amater.Nikada mi nece biti jasno.
    (dejan, 12. oktobar 2020 20:41)

    # Link komentara

  54. Skromni
    Po tvom skromnom mišljenju Novak je trebao da izlazi na mrežu više? Novak da izlazi na mrežu? Da li pričamo o istom Novaku, koji tokom cele svoje karijere nije naučio da igra na mreži i smec? Novak nema plan kako da igra, ako protivnik igra dobro, osim da glumi povredu. Posto su ga vec prozvali, onda je od tog plana odustao, ipak bi upalo u oči da je to radio protiv Rafe.
    (Hahahaha, 12. oktobar 2020 20:40)

    # Link komentara

  55. Dobar tekst, samo izbacite ono "najbolje srpskog sportistu svih vremena". On to svakako nije i pljunuli ste na mnogo uspesnije sportiste od njega koje smo imali i imamo, ali oko njih nema kulta slepog obozavanja i opsesivnih osveta zlom zapadu, pa verovatno zato nisu zanimljivi. Rafa kralj za sva vremena!
    (hm, 12. oktobar 2020 20:37)

    # Link komentara

  56. sta je bre ovo??? na svim slikama isti pehar????
    (gangula, 12. oktobar 2020 20:26)

    # Link komentara

  57. Po mom skromnom mišljenju, Novak je trebao više da izlazi na mrežu, naročito kad ima inicijativu, Nadal je kad je bilo gusto vraćao balone, koji su dugo i visoko letjeli, i dok je Nole čekao da takve lopte doputuju Nadal se vraćao da može da pokrije čitav dio terena.
    (skromni, 12. oktobar 2020 20:18)

    # Link komentara

  58. Ima odlična analiza na ATP sajtu: How Nadal's First-Strike Strategy... Pročitajte, pa ćete manje da nagadjate. Čudi me samo da Novak nije uspeo da provali o čemu se radi, odn. šta treba bar da pokuša. Ipak mu je tenis posao, a taj posao radi već trideset godina, dakle verovatno duže, nego što je većina od nas u radnom odnosu.
    (Perihan, 12. oktobar 2020 18:48)

    Iznenadio ga je Nadal. Djokovic je, kao sto si mogao da procitas u analizi, spremio taktiku sa AO 2019, ali je Nadal imao odgovor na to. Rafa je teniser koji uci, teniser koji nalazi resenja za probleme. To je radio nakon 2011e, to je uradio i nakon uzasne 2015e, to radi i dan danas. Sad je na Djokovicu da smisli nesto novo, jer ako Nadal dodje i na AO sa ovakvom igrom i snagom, a Djokovic ne bude imao resenja za tako snazne napade u ranoj fazi poena, ne gine mu novi tezak poraz.
    (Mikii, 12. oktobar 2020 20:16)

    # Link komentara

  59. Jedan meč, finalni doduše, ne može Noleta da izbaci iz balansa.
    Pa kako treba Rafa da se oseća čitave sezone dok gleda Noleta kako melje.
    Jeste titula u pitanju, ali, to je bilo i dok ih je on osvajao u prethodnom periodu i nizao trofeje na svom kontu. Poraz je morao da se desi, desio se na Rafinom bunjištu, u njegovoj kući.

    Možda Nole samo da pokuša da odmah u meč uđe sledeći put agresivnije i energičnije, da počne da jako odigra od prvog poena, kao Rafa juče.
    Možda bi takav agresivniji pristup od starta, Rafu sprečio da radi šta hoće po terenu, što ke bio slučaj juče.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (legolas, 12. oktobar 2020 18:23)

    realno, reyultat je bio previsok. neki poen gore dole i slika je mogla da bude skroz drugacija. rafi se bas sve poklopilo, odigrao je fantasticno, cistio linije... treci set da je novak izvukao, a malo je falilo, svasta je moglo da bude. veca steta za us open i wimbledon sto nije igran, ali ok. bice toga jos. samo guraj noleeee, tu si. :D
    (vrg, 12. oktobar 2020 20:09)

    # Link komentara

  60. Nakon prespavane noci ne mogu al da ne pomislim na veliki ,,dil,,
    Ovako loseg Đokovica u jednom finalu ili polufinalu sam video samo jednom i to sa Marejem u Vimbldonu.Onoliko napucavanja u mrežu ja ne pamtim ni kod prosecnih igraca.Ona latergija kao tu sam al libo me za trag loptice.Isto da je bio na vutra.Hladan bez nekih emocija.
    Nadal je imao kroz celi turnir problema iako je uzimao 3 0.Dođe finale a Đokovic potone.Nije im prvi put da igraju a znaju se u dušu.Juce su bile drugacije tri stvari Đokovicev servis,greske i ritern.Igrao bez osnovnih stvari.Nadal kao uvek igra da ne pogresi a kad zagusti pusti balone.
    Nekako mi se otima utisak da je dil jer Nadal prestize Federera kao najbolji a Nole rusi rekordne ,,nedelje,.
    Mozda gresim.Samo sledeca godina moze da nam da odgovor na sva pitanja sta se sinoc desilo.
    Drago mi mnogo zbog Nadala a Đoković zna da ce jos osvajati slemove.
    (Mirko Kojotovski, 12. oktobar 2020 19:37)

    Ma sigurno je dil. Kao onomad kad je "pustio" Mareja da osvoji par slemova. Ili Nadala da osvoji olimpijsko zlato. Nema šanse da Nole izgubi jer je bio lošiji. Il je dil, ili ga sudije mrze.
    (NoName, 12. oktobar 2020 20:09)

    # Link komentara

  61. Počeo sam da čitam tekst ali sam odustao jer je mlitav i mlohav kao Noletov forhend.
    Teško je reći da li je Nadal bio brilijantan ili Nole nikakav, i istina je verovatno negde u sredini.
    Da Nole ima forhend i bekhend Sinera druga bi se priča pričala. Nole je jednostavno postao impotentan u zadnje vreme. Kao i u životu, to se ne manifestuje odjednom. Tu i tamo se u prethodnim mečevima mučio na svoj servis, onda se provukao protiv Cicipasa i na kraju puko kao zvečka.
    Ono što zabrinjava na duđe staze je da Nole neuočava svoje greške i ne ispravlja ih na treninzima. Milion puta je upseo da Rafu pogodi u reket kada je ceo teren bio prazan. Ulazi u duge i dosadne relije gde po pravilu protivnik prvi potegne prangiju. Dijagonalna igra sa centralne pozicije više ne postoji, tj. sada njega šetaju po terenu.
    Jedno od objašnjenja za katastrofu u finalu je mogući sukob sa Vajdom posle meča sa Bustom u kome se Nole drao prema svom boksu. Posle je u meču sa Cicipasom bio miran kao bubica. Ako je to u pitanju, a nije nemoguće, onda treba da stavi prst na čelo i razmisli šta mu je dalje raditi.
    Ostaje gorak ukus u ustima da se samosampleo kada god je bio na korak od toga da uhvati priključak sa Rafom i Rođenim u broju osvojenih GS-ova.
    (Analizator, 12. oktobar 2020 20:08)

    # Link komentara

  62. Covjek se zapita kako je uopste moguce fizicki osvojiti 13 gren slemova na jednom turniru,i to u 3 Dobijena seta,i jos na sljaci,najtezoj podlozi za osvajanje poena.Nevjerovatno.
    (Simke_007, 12. oktobar 2020 18:22)

    Njemu nije najteža. Najviše mu odgovara.
    Fizički je najzahtevnija, ali kad je to Nadal igrao celu sezonu punom snagom?
    Njemu je sezona na šljaci centralni deo godine i sve posveti tome. Često na talasu te forme osvoji i poneki turnir sa američke turneje i US open. I to je to.
    On je npr. ove godine sve karte bacio na RG. 99% je završio sezonu (sam je to izjavio juče).
    (x, 12. oktobar 2020 20:05)

    # Link komentara

  63. Brate, sport nije čekanje da komšiji crkne krava. To je kad se igraju dva asa, u punoj formi i kada na terenu pruže svoj maksimum. To je ono što normalan covek želi da gleda.
    (Seven days of hell, 12. oktobar 2020 20:04)

    # Link komentara

  64. Jedino je merodavan broj nedelje na prvom mestu za najboljeg ikada.Ako Novak prestigne Federere on je najbolji i kraj price.
    (laki, 12. oktobar 2020 20:02)

    # Link komentara

  65. Kakva serija...uff
    (Auh, 12. oktobar 2020 20:01)

    # Link komentara

  66. Rafa nije kralj šljake. On je Bog šljake!
    (mighty banana, 12. oktobar 2020 19:59)

    # Link komentara

  67. Kakva nakaradna analogija. Kad se setim horda navijača kako se tuku posle utakmice, vrlo neukusno.
    (Budimo fer i sportski, 12. oktobar 2020 19:53)

    # Link komentara

  68. Dokle više sa tim "kraljem šljake"? Ako šljaka nije za tenis, onda ne treba da se igra na takvoj podlozi. Šta bi bilo da se igra samo na šljaci? Opet ništa, samo bi se i drugi teniseri više prilagodili tim uslovima.

    Taj isti "kralj šljake" je bio i olimpijski šampion na betonu, što ostali pretendenti verovatno nikada neće ni biti.

    Rafael Nadal je jednostavno najveći teniser ikad, odnosno dok neko ne osvoji više velikih trofeja od njega. Možda će Novak, a možda i neće. Niko drugi neće skoro jer svi drugi viđeni pretendenti već strahovito kasne.
    (Cane, 12. oktobar 2020 19:52)

    # Link komentara

  69. Odgovor za Ilicin......Mislim da si u pravu...Desi ce se mozda u budcnosti,da se pojavi neki vanserijski igrac kao sto su sada Nadal,Federer i Djokovic,i da nece imati konkurenciju,kao sto je to sada slucaj,da imamo tri igraca koji se zestoko izmedju sebe bore.....Pa evo uzmimo primer,da se nisu pojavili Djokovic i Nadal,pa Federer bi osvojio preko 30 gren slemova,i to debelo preko 30.Tako da mislim,nazalost,ove njihove rekorde ce neko oboriti,jer su oni izmedju sebe mnogo titula oduzimali.Jedino koji ce rekord sigurno ostati,to je ovih 13 titula Nadala na Rolan Garosu,a mozda ih bude i vise.
    (Simke_007, 12. oktobar 2020 19:52)

    # Link komentara

  70. Zanimljivo kako vam je svima odjednom trka za GOAT posle ovog meča postala nebitna. Sad se odjednom nalaze neki parametri koji dokazuju kako se to zapravo ne može utvrditi. A dok Đoković pobeđuje kriterijumi su itekako jasni. Ma šta mi reče.
    (black_mirror, 12. oktobar 2020 19:47)

    # Link komentara

  71. obrni okrenu@ a inace se place kad se osvoji 20. gren slem ili 13. od 13 finala.
    (optimus, 12. oktobar 2020 19:43)

    # Link komentara

  72. Eto šta ti je mentalni sklop. A ja "kralja" ovde video u Novaku Đokoviću. Kada veliki vezir Nadal dolazi pred "sultana" bolje mu je da ne promaši. Ovaj put je pogodio. Svaka čast Nadal. Vidimo se na tvrdoj podlozi. Tu ćeš opet pred kralja(sultana).
    (Dervišević Smrtko., 12. oktobar 2020 19:38)

    # Link komentara

  73. Nakon prespavane noci ne mogu al da ne pomislim na veliki ,,dil,,
    Ovako loseg Đokovica u jednom finalu ili polufinalu sam video samo jednom i to sa Marejem u Vimbldonu.Onoliko napucavanja u mrežu ja ne pamtim ni kod prosecnih igraca.Ona latergija kao tu sam al libo me za trag loptice.Isto da je bio na vutra.Hladan bez nekih emocija.
    Nadal je imao kroz celi turnir problema iako je uzimao 3 0.Dođe finale a Đokovic potone.Nije im prvi put da igraju a znaju se u dušu.Juce su bile drugacije tri stvari Đokovicev servis,greske i ritern.Igrao bez osnovnih stvari.Nadal kao uvek igra da ne pogresi a kad zagusti pusti balone.
    Nekako mi se otima utisak da je dil jer Nadal prestize Federera kao najbolji a Nole rusi rekordne ,,nedelje,.
    Mozda gresim.Samo sledeca godina moze da nam da odgovor na sva pitanja sta se sinoc desilo.
    Drago mi mnogo zbog Nadala a Đoković zna da ce jos osvajati slemove.
    (Mirko Kojotovski, 12. oktobar 2020 19:37)

    # Link komentara

  74. nadal ce ostati upamcen kako kralj sljake
    (Komšija Rade, 12. oktobar 2020 19:37)

    # Link komentara

  75. Konačni broj gs turnira
    1Nadal 23
    2Federer 20
    3Djoković 19
    (Statističar, 12. oktobar 2020 19:10)

    Nadal i Rodžer po 22. Taj treći 18, maksimum 19.
    (Srki, 12. oktobar 2020 19:35)

    # Link komentara

  76. Pobedio covek koji se pola godine sprema samo za jedan turnir. Gde je na drugim turnirima? Smesan je sa svojim Rolan Garosom..
    (CHE, 12. oktobar 2020 18:25)

    NolOVCE je ova vest naterala da izadju iz rupe.

    AO: 6 F, 1 titula
    W: 5 F, 2 titule
    USO: 5 F, 4 titule
    OI: 1 F, 1 titula
    (fish, 12. oktobar 2020 19:35)

    # Link komentara

  77. Ko se zadnji smeje najsladje se smeje.
    (obrni okreni, 12. oktobar 2020 19:33)

    # Link komentara

  78. Kostao ga Cicipas
    (RST, 12. oktobar 2020 19:26)

    # Link komentara

  79. Njih dvojica jos dominiraju i 3 GS nije mala razlika kad pogledamo da je zadnje 4 god. 6-5 za Spanca a zadnje 2 god. 3-3,nece to biti tako lako stici kako se mnogi ovde komentatori hrabre..ranije sam mislio da ce Novak sigurno mnogo duze trajati,sad vise ne..razlog je sto Nadal ima odlican godisnji plan gdje je sve podredjeno GS turnirima uz jacu pripremu za sljaku sto rezultira da je na RG nepobjediv i prakticno ima uvjek 1 GS osiguran a na ostala 3 ceka sansu(citaj:da mu nema Novaka)pa fino uzme pokoji USO i drzi razliku..isto tako dobro igra i na AO ali dolje je Novak kralj..na Wimbledonu prije dvije godine Novak jedva dobija(potpuno izjednacen mec),lani gubi od Federera koji je za dlaku i Novaka skinio..dakle i tu je on blizu i spreman pomesti bilo kojeg mladca ako naleti..
    (joovuuu, 12. oktobar 2020 19:25)

    # Link komentara

  80. Jedan link za "stručnjake" koji pokazuje i pokazuje da nisu samo GS-ovi ti koji određuju parametre za najboljeg u istoriji. Ova statistika uračunava sve moguće detalje i rekorde, koji ovde mnogi nipodaštavaju, jer samo broje GS-ove. Svakako da oni nose najveći broj bodova, ali se računaju i Mastersi (koje ovde mnogi proglašavaju za nebitne) i ATP Masters Kup (Završni Masters) itd.

    Đoković je na ovoj listi drugi (nadamo se da će do kraja karijere biti i prvi) iza Federera i ako budete detaljno pregledali listu, shvatićete zašto je to tako i da zaista jeste tako trenutno.

    Raspored svih vremena po podlogama je sledeći (govorimo o "velikoj trojci"):

    Beton:
    1. Federer
    2. Đoković
    5. Nadal

    Šljaka:
    1. Nadal
    4. Đoković
    6. Federer

    Trava:
    1. Federer
    4. Đoković
    14. Nadal

    Kao što se vidi, na svim podlogama je Đoković u prva 4 tenisera ikada (2, 4 i 4to mesto). Federer drži dva prva mesta i jedno šesto, dok Nadal ima peto na betonu, prvo na šljaci i 14to na travi. Ovi parametri ipak pokazuju malo bolju sliku od onoga što razni maliciozni "stručnjaci" ovde pišu.

    Link o listi za najboljeg svih vremena:
    [link]
    (B.P., 12. oktobar 2020 19:17)

    # Link komentara

  81. “Često nepravedno izostavljan iz GOAT trke, u kojoj su uz njega Đoković i Rodžer Federer, Rafael Nadal je još jednom ispisao stranice teniske istorije.“—Novak je dugo izostavljan iz GOAT trke, koju su vodili Nadal i Federer.
    (L, 12. oktobar 2020 19:11)

    # Link komentara

  82. Toliko toga je Rafi islo za reketom, da ga dva Noleta ne bi pobedila. To se potrefi jednom od deset puta, i tu nema pomoci. Ja bi samo voleo da vidim jedan ukraden poen u prvom gemu, kada je Nadal obelezio trag u autu, a loptica je pala na sred linije. Taj poen bi Noletu doneo prvi gem...mnogo znaci za start.
    Slicno je Rafa uradio i 2013 kada je pokazivanjem pogresnog traga na brejk loptu ukrao Noletu bitan gem, a sudija Garsija nije imao kud, nego da se “slozi” sa Rafom. Prevarant je stari Rafa...
    (sasa jokic, 12. oktobar 2020 19:10)

    # Link komentara

  83. Konačni broj gs turnira
    1Nadal 23
    2Federer 20
    3Djoković 19
    (Statističar, 12. oktobar 2020 19:10)

    # Link komentara

  84. nadal je pravi sportista,sve na snagu i tehniku, nikakvih podmuklih poteza.
    (genijalac, 12. oktobar 2020 19:07)

    # Link komentara

  85. Iskreno iako naravno navijam za Noleta uvek i protiv svakog, nedostajao je ovaj Nadal. Iskreno kada je pun motivacije i snage, mislim da nema ko da ga pobedi. Deluje nezaustavljivo, kao da grize.
    (kako da ne, 12. oktobar 2020 19:04)

    # Link komentara

  86. Pobedio covek koji se pola godine sprema samo za jedan turnir. Gde je na drugim turnirima? Smesan je sa svojim Rolan Garosom..
    (CHE, 12. oktobar 2020 18:25)
    Ovaj komentar i 49+ na njega govori kakva je tip ljudi koji navijaju za Djokovica samo jer je Srbin, a ne zato sto vole tenis.
    (Tenis20, 12. oktobar 2020 19:00)

    # Link komentara

  87. Ovo je bila možda i najbolja izvedba koju sam vidio, teniska perfekcija.
    (Topnik, 12. oktobar 2020 18:59)

    # Link komentara

  88. Kada se već citiraju serije i knjige, evo i jedne izreke iz čuvenog Alana Forda: "Dječarac, ukoliko kaniš pobjediti ne smiješ izgubiti."
    (Pera, 12. oktobar 2020 18:57)

    # Link komentara

  89. Pobedio covek koji se pola godine sprema samo za jedan turnir. Gde je na drugim turnirima? Smesan je sa svojim Rolan Garosom..
    (CHE, 12. oktobar 2020 18:25)
    5. igrac sa najvise pobeda na betonu. 4 us opena. Zlato na olimpijadi na betonu. Pobedio kralja trave u finalu 2008. Eto gde je.
    (Трооки Гавран, 12. oktobar 2020 18:54)

    # Link komentara

  90. ne brinem ja za djokovica, ima lepe godine ali bice ono sto treba da bude.. problem je samo sto ce neki novi klinac bez velike trojke da smeta, prestici sve njih..
    (ilicn, 12. oktobar 2020 18:18)

    Ma kakvi prijatelju. Taj će igrati još jednu sezonu i u penziju.
    (Srki, 12. oktobar 2020 18:54)

    # Link komentara

  91. Jednu stvar bih istakao kao vrlo bitnu, a primećujem često da mnogi čitaoci to ne primećuju. Radi se o tome da uočavam da se često piše kako šljaka nije Đokovićeva podloga, a kao "dokaz" se ističe "SAMO" jedna titula na RG-u naspram Nadalovih sada već 13 (nenormalno dostignuće!). Nadal jeste "kralj šljake" i ostaće tako dokle god postoji tenis verovatno, ali da Đokoviću ne odgovara šljaka ili da ne zna da igra tenis na njoj, pa to je totalna glupost koju neko može da izjavi.

    Kao prvo: što se tiče Masters titula, od svojih 36, Đoković na šljaci ima 10 (5 Rim, 3 Madrid, 2 Monte Karlo), a od toga je nekoliko puta u finalima dobio upravo Nadala. Kao drugo: ono što su neki "stručnjaci" ismevali ovih dana i pominjanje novog Đokovićevog rekorda od čak 11 polufinala na RG-u nikako ne pokazuju da on ne zna da igra na šljaci. Naime, ko to ne razume šta znači, to je 11 puta po čak 5 pobeda u nizu na tri dobijena seta, što svakako ukazuje na vrhunski kontinuitet na šljaci i na RG-u. Finale je od toga igrao 5 puta (mislim), što je po 6 pobeda u nizu. Od 5 puta, 3 puta izgubio od Nadala, jednom od Vavrinke i jednom osvojio (7 pobeda u nizu). Dakle, činjenica da Đoković nema 2 ili više titula na RG-u nikako ne dokazuju da on ne zna da igra na ovoj podlozi. Federer je finale igrao 7 puta - 6 puta izgubio od Nadala i jednom osvojio protiv Soderlinga. Sa druge strane, Federer je od 3 pomenuta Mastersa uzeo jedino Madrid (2005, 2009, 2012).

    Kao što rekoh, Nadal je Nadal na šljaci i tu nema govora. Čak i da je juče izgubio i dalje bi bilo isto. Ali da Đoković ne zna da igra tenis na šljaci je izuzetni nonsens! Ima "SAMO" jednu titulu, ali često se nisu poklopile kockice za više i to je to.

    Sve u svemu, Đoković je na šljaci bolji teniser od Tima, koji ima titulu "princa šljake" i nijednu veliku titulu na toj podlozi, a ima 27 godina. Da ih ima bar 5, pa da pričamo o "princu", ovako je sve samo privid. Uostalom, ako ne verujete, lako možete proveriti: Đoković je i pored te jedne titule na RG-u, 5ti najbolji igrač na šljaci ikada, što uopšte nije mala stvar.
    (B.P., 12. oktobar 2020 18:53)

    # Link komentara

  92. Nadal može još 3 rg da osvoji, rf ostaje na 20 gs, nole će uzeti još 2 gs sigurno
    (Choke ović, 12. oktobar 2020 18:53)

    # Link komentara

  93. Ima odlična analiza na ATP sajtu: How Nadal's First-Strike Strategy... Pročitajte, pa ćete manje da nagadjate. Čudi me samo da Novak nije uspeo da provali o čemu se radi, odn. šta treba bar da pokuša. Ipak mu je tenis posao, a taj posao radi već trideset godina, dakle verovatno duže, nego što je većina od nas u radnom odnosu.
    (Perihan, 12. oktobar 2020 18:48)

    # Link komentara

  94. Celo vreme kroz ove vesti posle RG se tu neka poenta provlači ko je taj najbolji svih vremena :) Ja ću vam reći...nema ga. Jer da bi se tako nešto postalo, moraš biti univerzalac. Igrati sve podloge odlično i nekako pravilno rasporediti te GS titule. Dakle, pošto je Rafa uzeo 13 titula na RG, on je automatski eliminisao druge, odnosno dozvolio im samo eventualno jedan GS iz Pariza. Ali je i sebe eliminisao, jer ima previše titula sa tog turnira. Eto, tako sam nešto razmišljao...
    (kimiko, 12. oktobar 2020 18:47)

    # Link komentara

  95. e brinem ja za djokovica, ima lepe godine ali bice ono sto treba da bude.. problem je samo sto ce neki novi klinac bez velike trojke da smeta, prestici sve njih..
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ilicn,

    Lako je poslije velike trojke. Nije tenis bez velike trojke, nije kosarka
    bez MJ23, nije boks bez Alija, fudbal... bla bla.
    (//,,, 12. oktobar 2020 18:44)

    # Link komentara

  96. Novak je na teren izašao kao da je došao na posao, stegnuto, nemaštovito, bez žara, sa naglašenom krutom smirenošću.
    Nadal?
    On je igrao igru. Tenis je samo igra. Tek tada igrač izvuče najbolje iz sebe.
    (44,f%, 12. oktobar 2020 18:29)

    # Link komentara

  97. Realno, pri pomenu šljake, prva asocijacija je tenis!
    Rafa jeste istinski "kralj šljake", a rekorde, koji još nisu konačni, teško da će oboriti iko u ovom veku !? Realno !
    (Boris Banović, 12. oktobar 2020 18:26)

    # Link komentara

  98. zavoleo sam ga davne 2004. godine. neko je tada u školu doneo njegov poster iz sportskog casopisa "tempo". njegov ratnički duh, pristup meču bez obzira ko je sa druge strane mreže i koja je faza turnira, borba za svaki poen brutalno do iznemoglosti, i zbog toga ga izuzetno volim, cenim i poštujem.
    (horatio caine, 12. oktobar 2020 18:25)

    # Link komentara

  99. Fаntаsticаn tekst. Brаvo
    (Pero, 12. oktobar 2020 18:25)

    # Link komentara

  100. Pobedio covek koji se pola godine sprema samo za jedan turnir. Gde je na drugim turnirima? Smesan je sa svojim Rolan Garosom..
    (CHE, 12. oktobar 2020 18:25)

    # Link komentara

  101. Jedan meč, finalni doduše, ne može Noleta da izbaci iz balansa.
    Pa kako treba Rafa da se oseća čitave sezone dok gleda Noleta kako melje.
    Jeste titula u pitanju, ali, to je bilo i dok ih je on osvajao u prethodnom periodu i nizao trofeje na svom kontu. Poraz je morao da se desi, desio se na Rafinom bunjištu, u njegovoj kući.

    Možda Nole samo da pokuša da odmah u meč uđe sledeći put agresivnije i energičnije, da počne da jako odigra od prvog poena, kao Rafa juče.
    Možda bi takav agresivniji pristup od starta, Rafu sprečio da radi šta hoće po terenu, što ke bio slučaj juče.
    (legolas, 12. oktobar 2020 18:23)

    # Link komentara

  102. Čovek koji treba da bude uzor svim mladim sportistima. Red, rad i disciplina. Uvek fer, borben i ne meša se u stvari van sporta. Bravo Rafo. Još malo, Rafa i Novak lagano prolaze Federera po broju slemova.
    (Dragan Popovic, 12. oktobar 2020 18:22)

    # Link komentara

  103. Covjek se zapita kako je uopste moguce fizicki osvojiti 13 gren slemova na jednom turniru,i to u 3 Dobijena seta,i jos na sljaci,najtezoj podlozi za osvajanje poena.Nevjerovatno.
    (Simke_007, 12. oktobar 2020 18:22)

    # Link komentara

  104. odučio dečko ovog našeg...
    (dalje, 12. oktobar 2020 18:18)

    # Link komentara

  105. ne brinem ja za djokovica, ima lepe godine ali bice ono sto treba da bude.. problem je samo sto ce neki novi klinac bez velike trojke da smeta, prestici sve njih..
    (ilicn, 12. oktobar 2020 18:18)

    # Link komentara