Vesti - Qatar 2022 -

Brazil prejak za Srbiju!

Fudbaleri Srbije poraženi su od Brazila rezultatom 2:0 (0:0), u prvom kolu grupe G Svetskog prvenstva u Kataru.

MTIzvor: B92 Srbija, Brazil
Podeli
EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

Grupa G, 1. kolo:
Brazil – Srbija 2:0 (0:0)
Rišarlison 62, 73

Sudija: Alireza Fagani (Iran)
Stadion: "Lusail" (Doha)

Petostruki šampion planete je potpuno zasluženo stigao do trijumfa nad našom selekcijom, golovima u drugom poluvremenu.

Oba pogotka postigao je Rišarlison, najpre u 62, a onda i 73. minutu, koji je bio posebno lep – akrobatski.

"Karioke" su imale još pregršt šansi, pogađali su stativu, prečku, dok Srbija, osim nekoliko situacija posle kornera, nije ugrožavala Alisona Bekera.

Srbija će naredni meč igrati u ponedeljak protiv Kameruna (11.00), koji je ranije danas izgubio od Švajcarske (1:0). "Sajdžije" će igrati protiv Brazila (17.00).

Selektor Dragan Stojković Piksi odlučio se za relativno očekivan sastav, a jedino iznenađenje bilo je što se Aleksandar Mitrović, koji se nedeljama oporavlja od povrede stopala, našao u startnoj postavi.

Iako samo sa jednim napadačem, Srbija nije želela tek tako da se povuče, naprotiv, u ranoj fazi utakmice presingom je pritiskala začetak rivalskih akcija.

Sudija Alireza Fagani je već u šestom minutu odlučio da Strahinji Pavloviću pokaže žuti karton, zbog prekršaja nad Nejmarom.

Sličan start, samo na drugoj strani, Lukasa Pakete nad Mitrovićem, baš po povređenom zglobu, Iranac nije kaznio javnom opomenom.

Prva interesantna situacija pred golom Srbije viđena je u 13. minutu, kada je brzonogi Vinisijus izborio korner za svoj tim.

Lucidni Nejmar je pokušao ni manje ni više nego da direktno iz ugla savlada Vanju Milinkovića-Savića, ali mu to nije uspelo.

Usledili su uskoro i pokušaji Nejmara i Kazemira sa velike distance, međutim, nisu bili naročito opasni.

Vanja se istakao i u 27. minutu, kada je pravovremenim istrčavanjem sprečio Vinisijusa, da posle dodavanja Tijaga Silve, ugrozi naš gol.

Brazilci ni u 35. minutu nisu uspeli da iskoriste šansu. Rafinja je ostao sam na oko desetak metara od gola, ali je šutirao traljavo po zemlji.

Srbija je jedini šut ka golu protivnika imala u 37. minutu, kada je Filip Mladenović nadskočio Danila, ali je lopta otišla pored gola.

Nije bilo prijatno u 41. minutu, kada je neopreznost Milenkovića umalo iskoristio Vinisijus. Ipak, naš defanzivac se vratio i izblokirao krilnog napadača Real Madrida, izbacivši loptu u korner.

Neopreznost Gudelja posle prvih nekoliko desetina sekundi drugog dela utakmice mogla je skupo da nas košta.

Rafinja mu je uzeo loptu, izbio pred Vanju, ali je naš golman odbranio zicer Brazilcu i tako spasao Srbiju.

Srbija nikako nije uspevala da smiri igru, te da kroz pas eventualno napravi pometnju i odbije nalete rivala.

Reagovao je i Piksi, ubacio Radonjića i Ilića, međutim, nekoliko minuta kasnije, Brazilci su imali i pogođenu stativu, kada je Aleks Sandro sa 30 metara fenomenalno šutirao.

Brazil je do vođstva stigao u 62. minutu. Nejmar je imao loptu, proigrao je Vinisijusa, koji je sa leve strane iskosa šutirao, ali mu je Vanja odbranio. Nažalost, lopta se odbila do Rišarlisona, koji je lako zatresao mrežu.

Ubrzo je naš selektor opet reagovao, ubacio Vlahovića i Lazovića, ali je ponovo odgovor Brazila bio – gol.

Novu majstoriju je prikazao Rišarlison. Postigao je majstorijski, akrobatski gol, posle dodavanja Vinisijusa sa leve strane.

Primio je loptu, okrenuo se u vazduhu i volej udarcem, polumakazicama, savladao Vanju.

Brazil se nije zaustavljao, nastavio je da pritiska i traži novi gol, a uskoro je i Kazemira pogodio prečku.

Nakon toga su Brazilci imali još nekoliko opasnih šuteva sa ivice kaznenog prostora, nešto je branio Milinković-Savić, a nešto je završavalo blizu prečke, odnosno stative.

Usledila je i nadoknada vremena, a Brazilci su rutinski sačuvali stečenu prednost i savladali Srbiju istim rezultatom kao i pre četiri godine u Rusiji – 2:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu