Qatar 2022 -

Senegal

Senegal – šampioni Afrike

U naslovu je sve rečeno. Fudbaleri Senegala u Katar dolaze kao aktuelni šampion Afrike, te je na njima ponajviše da odbrane ugled tog kontinenta.

Izvor: B92 Senegal
Podeli

Senegal na Mundijalu
Učešća: 2
Titule/finala: 0/0
Najveći uspeh: Četvrtfinale (2002)
Najviše utakmica: Sedmorica igrača (5)
Najviše golova: Papa Buba Diop (3)

U finalu Kupa afričkih nacija su savladali Egipat, a istu selekciju su izbacili i iz kvalifikacija za Mundijal u direktnom okršaju tada još uvek saigrača Mohameda Salaha i Sadija Manea.

Upravo se od Senegala očekuje da poboljša učinak afričkih zemalja viđen u Rusiji na prethodnom Mundijalu kada su svih pet selekcija ispale u grupnoj fazi. Ponajgore je prošao Senegal koji je bio izjednačen sa Japanom, ali je azijska reprezentacija prošla dalje zbog dva žuta kartona manje.

Mnogi porede ovu ekipu sa onom koja je pre 20 godina ostvarila najveći uspeh plasmanom u četvrtfinale, a kapiten tog tima Aliu Sise je selektor već sedam godina. Senegal je te 2002. na otvaranju savladao velikog favorita, selekciju Francuske, pa se nadaju da će to moći da ponove u duelu sa Holandijom. Sve oči će biti uprte u naslednika El Hađi Dijufa – Sadija Manea (iako ga je napadač Bajerna odavno prevazišao).

Grafika; Sofascore
Grafika; Sofascore

Grafika; Sofascore

Ne bi bilo preterivanje kada bismo rekli da je nova reprezentacija bolja od stare, a to potvrđuje i kada pogledamo sastav gde je Eduar Mendi, najbolji golman sveta za 2021. godinu, njegov klupski kolega Kalidu Kulibali i Idrisa Gej koji će držati sredinu terena.

Njih na stranu, činjenica je da se sve vrti oko Sadija Manea koji uglavnom igra po levoj strani u 4-3-3 formaciji. Na drugoj strani je hitronogi, večiti talenat Ismaila Sar, ali je najveći problem u napadu pozicija najisturenijeg napadača. Sise na raspolaganju ima veliki broj "devetki" iz liga "petice", ali niti jedan od njih do sada nije u potpunosti zadovoljio.

Raspored
21. novembar, 17.00 Senegal – Holandija
25. novembar, 14.00 Katar – Senegal
29. novembar, 16.00 Ekvador – Senegal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa A: Holandija favorit na staru slavu

Uz grupu D možda i najslabija na ovom šampionatu.

Izvor: B92 Holandija, Katar, Ekvador, Senegal
Podeli

Na papiru su Holanđani favoriti, ali je njihova realnost takva da eliminacija već u prvoj fazi takmičenja ne bi bila iznenađenje.

Senegalci su aktuelni šampioni Afrike, Ekvador je jedna od najmlađih selekcija željna dokazivanja, dok je Katar domaćin i kao takvog ga ne treba otpisivati.

Upravo će poslednje dve pomenute selekcije prve istrčati na teren. Katar i Ekvador će mečom na "Al Bait" stadionu 20. novembra od 17 časova označiti start.

Ova grupa ukršta sa grupom B gde su Engleska, SAD, Vels i Iran.

Detaljnije o timovima iz grupe C možete čitati u posebnim tekstovima:

* Holandija
* Senegal
* Ekvador
* Katar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.