Qatar 2022 -

Portugalija

Portugal – kruna zlatne generacije?

Portugalci su pre četiri godine u Rusiju stigli kao aktuelni evropski prvaci i u potpunosti podbacili kada ih je Urugvaj eliminisao u osmini finala.

Izvor: B92 Portugal
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Portugal na Mundijalu
Učešća: 7
Finala/Titule: 0/0
Najveći uspeh: Treće mesto (1966)
Najviše utakmica: Kristijano Ronaldo (17)
Najviše golova: Euzebio (9)

Tim Fernanda Santoša ovoga puta neće morati da nosti to breme, ali će ponovo na megdan toj južnoameričkoj selekciji sa kojom ih je žreb smestio u grupu i koja će im ujedno biti i najveći rival za prvo mesto pored Gane i Južne Koreje.

Za Portugalce važi isto što i za Francuze – jedan od najdubljih sastava pun zvezda svetskog fudbala i čiji je cilj "boginja". Škripi samo na poziciji štopera koju mora da pokriva Danilo, izvorno zadnji vezni. Na svim ostalim delovima terena pitanje je samo ko će biti izabran u startnih 11, a ne da li poseduje kvalitet. Međutim problematično je uklopiti toliki broj velikih imena.

Mnogi su se pitali zašto Bruno Fernandeš ne pruža dobre partije u dresu nacionalnog tima ili makar ni približno onim kao u dresu Mančester junajteda kada je stigao među "crvene đavole". Ubrzo se Kristijano Ronaldo vratio na "Old Traford", a sa tim se podudarila i loša forma nekadašnjeg igrača Sportinga i Udinezea.

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Grafika: Sofascore

Kada smo već kod Ronalda, trebalo bi da sa uverenjem kažemo da mu je ovo poslednje Svetsko prvenstvo s obzirom na to da mu je 37 godina. Ipak, ne bismo prejudicirali. Portugalac dolazi u verovatno i najgorem delu dosadašnje karijere gde ne može da izbori mesto u timu Junajteda ili naprosto samo želi da ga napusti.

Neće biti Dioga Žote zbog povrede i Rafe Silve koji je pravo niotkuda odlučio da se penzioniše što je veliki udarac za ovu selekciju, ali ne manjka im napadačkih opcija. Tu je najbolji igrač Serije A iz prošle sezone Rafael Leao, zatim Žoao Feliks koji je u nemilosti Dijega Simeonea na klupskom nivou, šansu će tražiti Gonsalo Gedeš, Rikardo Orta, Gonsalo Ramos i dvojica Pedra – Gonsalveš i Neto. Stoga se za taj kraj terena ne brinemo.

Ono što bi mogla da bude ključna stvar kod Portugalaca je uigranost njihovih igrača. Veliki broj njih nastupa u istim klubovima, pa tako samo u Vulerhemptonu imate Semeda, Gedeša, Nunješa, Mutinja i Neveša od onih koji konkurišu za put u Katar, a tu je i Žoze Sa među stativama. U PSŽ-u su Sančes, Danilo i Mendeš, za Siti igra verovatno i ključni trio u vodi Dijaša, Kansela i Sitija, dok je u Junajtedu pomenuti duo Ronaldo-Fernandeš (koliko god to bila dobra ili loša stvar).

Santoš preferira da igra u formaciji 4-2-3-1 sa Ronaldom ili Žotom (kojeg neće biti) kao najisturenijim. U veznom redu su uglavnom dvojica defanzivno orijentisanih igrača, ali koji u svom "arsenalu" imaju sposobnost da dugim pasovima pronađu igrače u završnoj trećini terena.

Raspored
24. novembar, 17.00 Portugal – Gana
28. novembar, 20.00 Portugal – Urugvaj
2. decembar, 16.00 Južna Koreja – Portugal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa H – Evropski "Selesao" i stare rane Ganjana

Prošlo je 12 godina od kako je Južna Afrika ugostila jedno od antologijskih četvrtfinala Svetskih prvenstva u kojem su Urugvajci zaigrali protiv Gane.

Izvor: B92 Portugal, Južna Koreja, Urugvaj, Gana
Podeli

U Kataru ćemo imati reprizu, ali neće biti svih protagnista. "Zločinca" Luisa Suaresa ćemo gledati, dok je tragičar Asamoa Đan završio karijeru. Verujemo da će nova generacija pokušati da ga "osveti".

Portugal je svakako favorit projektovan da kao prvi "izađe" u nokaut fazu, dok će svoju šansu imati i Južna Koreja, makar da nekome pomrsi račun.

Ova grupa se ukršta sa grupom G gde su pored Srbije još i Brazil, Švajcarska i Kamerun.

Detaljnije o timovima iz grupe H možete čitati u posebnim tekstovima:

* Portugal
* Urugvaj
* Gana
* Južna Koreja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.