- Komentari -

Fudbalski magovi – veliko vam hvala

Za Mundijal u Kataru može se svašta reći, da je promašaj ili najbolji ikada, ali mu se nikada neće osporiti da nam je priredio najspektakularnije finale ikada.

SS Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Poslednja dobra lopta bila je tango... zato su 80, 90-tih igraci redovno davali golove sa 30, 40, 45+ metara.. Smesni ste sa argumentima... I Pele jedno prvenstvo nije ni igrao, jedno mu je doneo garinsha i ostali majstori...
    (Chodex, 19. decembar 2022 16:09)

    Davali su golove sa 30-40 metara zato sto su to trenirali kao blentavi, uzmi izjave Gatuza ili Klosea..u kojima kazu da danasnji igraci ne treniraju ni upola kao sto su oni!

    Danasnje lopte kao i oprema su savršenstvo tehnologije i materijala!
    Uzmi dokumentarac od Dzordana, raspale mu se noge u kada ne nakon desetak petnaest godina obukao prve dzordanke!
    (jojufff, 19. decembar 2022 20:58)

    # Link komentara

  2. @Chodex Jedan od najslabijih komentara mozda i svih vremena. Garinca je bio obicno krilo koje dribla i nije bio blizu Peleu kao igrac. Kazes da bi Messi u Peleovo vreme davao 5-10 golova a mozda u njegovo vreme ne bi ni bio profesionalni fudbaler posto mu medicinski strucnjaci ne bi pomogli tretmanom HGH pri jacanju njegovog tela kad je bio mladji. Kako ti zamisljas da bi Messi igrao u vreme Pelea a bio obucen i spreman kao sto je u moderno vreme. Pele je davao golove iz slobodnih udaraca levom i desnom nogom,davao golove i sa 30 metara,fantasticna igra glavom,skok,kontrola lopte i promena pravca kretanja,sutirao i parabole i bombe i lobovao na sve nacine,sto znaci igrac bez slabosti od kojeg bi sadasnji treneri napravili monstruma. Ne,Messi ne bi davao 5-10 golova u Peleovo vreme i bez obzira sta bi uradio isto ti i takvi kao sto si ti bi pljuvali po Mesiju i pricali kako bi ispao smesan danas. Nikada mi nece biti jasno kakav mozak trebas da imas da stavis danasnjeg fudbalera u vreme Pelea i zamisljas da bi on bio isto spreman kao danas i da bi isto izgledao kao danas. Kakav friz,brkove i stomak bi messi imao u to vreme sprdali bi se sa njim ovde u komentarima.
    (Yujiro Hanma, 19. decembar 2022 19:52)

    # Link komentara

  3. Ne samo finale.
    Bilo je puno odlicnih tekmi.
    Nekada ima pravde.
    Igra i samse su bili na strani gaucosa.
    (Pero, 19. decembar 2022 19:26)

    # Link komentara

  4. Pele? Naravno, najveći fudbaler svih vremena. Tri "boginje". Tri svetska prvenstva. Mesija sa jedva jednim proglasiti za najboljeg je smešno. Evo zašto pored mnogih argumenata.
    Marketing današnjih fudbalera putem sponzora i nerealnih ugovora

    (Jože

    Fudbal je u vreme kada je igrao Pele( a po mnogima nije on bio najbolji igrac Brazile niti najtalentovaniji, nego Garincha- Pele je isto marketinski projekat) je bio na toliko niskom nivou, bez ikakve taktike, odbrambeni igraci, veznjaci i prakticno svi osim onih koji imaju loptu su stajali, nije bilo timova strucnjaka koji proucavaju igru samo jednog igraca i onda se cela taktika bazira da zaustave tog igraca, bar 20 ljudi ucestvuje u tome, drugim recima fudbal je bio na Amaterskom nivou, tako da se iz tog perioda ni jedan igrac ne moze uzeti za ozbiljno u razmatranju za najboljeg igraca ikada... ja sam siguran da bi Messi tada davao po 5-10 golova svaku utakmicu... Uglavnom, tek od polovine 70-tih godina mozemo uzeti igrace za ozbiljno trazmatranje o najboljima ikada, fudbal pre toga je amaterski i poluamaterski, a te lopte nisu bile balonjare kao ove danas, pa nema vise golova sa 30-40 metar, jer te lopte nisu kao ove danas letele u nebo, nego su koliko god jako da ih sutnes isle u gol... Poslednja dobra lopta bila je tango... zato su 80, 90-tih igraci redovno davali golove sa 30, 40, 45+ metara.. Smesni ste sa argumentima... I Pele jedno prvenstvo nije ni igrao, jedno mu je doneo garinsha i ostali majstori...
    (Chodex, 19. decembar 2022 16:09)

    # Link komentara

  5. Ne znam da li se nekada u istoriji Mundijala desilo da je ekipa u polufinalu za protivnika dobila vicesampiona(Hrvatsku) a u finalu aktuelnog Sampiona Sveta(Francusku).
    Zbog toga je ova titula jos veca.
    (Teze nije moglo, 19. decembar 2022 13:02)

    # Link komentara

  6. Hvala UEFA
    (Aca, 19. decembar 2022 12:15)

    # Link komentara

  7. fo, 19. decembar 2022 10:01

    Nismo mi gledali istu utakmicu. Na utakmici koju smo mi većina gledali ,videli smo leprsavu igru Argentina, nekoliko školskih akcija, Francusku dobru ali ne odličnu,jer im Argentina nije dozvolila više. Sve u svemu 120 minuta neizvesnosti, otvorene igre, prelepih poteza, akcija za pamćenje. Najbolje finale ikada.
    (Lanister, 19. decembar 2022 11:28)

    # Link komentara

  8. (Jože, 19. decembar 2022 09:34)
    Potpuno u pravu!
    Ja bih samo dodao nešto u vezi lopte, što direktno utiče na kvalitet igre. U vreme kralja fudbala Pelea, golman je loptu mogao da degažira do centra. Danas golman nogom dobacuje do dugog gola, rukom je baca do centra. Kako zbog ove razlike u loptama komentarisati pas igru, udarce na gol? Imate film najtežih faulova nad Peleom, gde je i lom noge. Takve faulove ne možete sakupiti sa svih snimaka svih fudbalera sa zlatnom loptom u 21 veku.
    Dajte malo realnosti.
    (Oliveira, 19. decembar 2022 11:27)

    # Link komentara

  9. brat dimaria je plakao celu utakmicu, plakao je i kad je dao gol, plakao je i kad je argentina primila gol ;) sta je prava emocija, a ovi nasi se smeju bole ih uvo
    (wladaw84, 19. decembar 2022 11:21)

    # Link komentara

  10. Svaka čast na tituli i boginji. Jos to je falilo Mesiju da udje sa ovim peharom u večnost. Mada po meni i bez trofeja je najbolji igrač ikada. Jer najduže je trajao vec 17-18 godina pleše po terenu zabija golove dribla kreira asistira slobodnjake izvodi maestralno nijedan igrac to nije tako demonstrirao. Ovo sa ovim je jos jedna stepenica vise da mu ne bi prebacevali da nema Svetsko prvenstvo.Sad imate klince kojima je uništio detinjstvo i iz ljubomore ostavljaju neprijatne komentare. Ali svaki realan lik ce reci da je Mesi najbolji ikada bez ikakve sumnje.
    (Pall Mall, 19. decembar 2022 10:49)

    # Link komentara

  11. Ja ne znam sta ste vi gledali, ali ovo meni spada u kategoriju dosadnih utakmica. Francuska nije imala sut nijedan do otprilike 70og minuta. Argentina je dobila izmisljeni penal, po mom misljenju. Svaka cast za drugi gol. Posle toga, jedino sto mi je ostalo u pamcenju od Argentine je sut Mesija sa nekih 20ak metara, u produzetcima. Toliko o spektaklu. A da se potvrdi da je to bio "spektakl" trude se mediji iz celog sveta, iako svaki normalan gledalac je video da je barem 25-30% tribina bilo nepopunjeno. Ukratko, meni kao ljubitelju fudbal, ovo SP je po vise aspekata promasaj. Argentina je promasaj jer ekipu cine manje vise divljaci puni energije. Sramota me sto su oni osvojili. Mesi, po mom misljenju, ne treba nikakvu imaginarnu titulu da dobije, iz postovanja prema magovima fudbala koje vise ne gledamo, a koji su doveli fudbal do toga da ga celi svet gleda. Francuska je na kraju meca u postavi imala 10 Afrikanaca i Uga Lorisa... Da su oni osvojili, mozda bi me jos veca sramota bila. Ali FIFA racuna samo pare, a toga nije manjkalo.
    (fo, 19. decembar 2022 10:01)

    # Link komentara

  12. @aska Odbrana protiv koje je Pele igrao nije bila takticki potkovana a protivnici nisu bili spremni,a on je bio spreman i takticki potkovan? Dok Messi igra sa panjevima a Pele je igrao sa vanzemaljcima,jel to ta prica??? Daj Peleu Mesijev novac i uslove a Mesiju daj Peleov novac,uslove,opremu i terene pa uporedjuj na taj nacin!! Bio je i Dzejmi Vardi vodoinstalater koji je igrao u sedmoj ligi Engleske a onda postao najbolji strelac premier lige. Pele je na primer tehnicki i po sposobnostima tri levela iznad Lautara Martineza ili Mouanija onog nesretnika koji promasi u zadnjem minutu pa eto ipak oni igraju moderan fudbal a onaj nesrecnik nije mogao da izabere kad ce se roditi tako da sada moze da ga pljuje lik sa portala. Cela Argentinska ekipa nije dozvoljavala protivnicima da razvije igru,ginuli su na terenu,sto odma baca u vodu price kako Messi igra sa 8 panjeva,jer da su ostalih 9 trcali kao Messi to je 5 komada od svakog protivnika. Messi je u mbapeovim godinama bio jedan od najslabijih u Juznoj Africi ali slusamo druge price. Kazete da je i Ronaldinjo otiso iz Barse zbog Messija? On je osvojio u tri godine sve i prestao da trenira,ovaj je 17 godina trenirao da bi ispunio svoj cilj.
    (Yujiro Hanma, 19. decembar 2022 09:52)

    # Link komentara

  13. Najbolje finale svih vremena i da bude jos ljepse,Messi je uzeo titulu!!!!
    (Simke, 19. decembar 2022 09:45)

    # Link komentara

  14. Pravi heroj sinoc je bio Mbape.
    (ja, 19. decembar 2022 08:51)
    Zato sto se do 80 minute nije video i dao 2 gola iz penala (i kasnije jos jedan iz penala)??
    Pravi heroj nije cak bio ni Mesi. Sto se tice barem sinocne utakmice, pravi heroj je bio Di Marija. Celo prvenstvo je igrao povredjen/rovit...i igrao je samo kada se lomilo (Meksiko, Poljska, Holandija kada je Holandija izjenacila). Danima su ga lecili da odigra koliko moze, i odigrao je svetski. Velika steta sto su ga povrede sprecile da postane jos veci. Tragedija za Argentinu sto je zpog povrede propustio finale 2014. Naravno da je Mesi na kraju dobio mesto koje mu pripada za sve sto je pruzio, a za Mbapea treba sacekati...
    I da...strast kojom Argentinci igraju je zasigurno bio kljucan faktor.
    (Ivan_, 19. decembar 2022 09:45)

    # Link komentara

  15. (Aska, 19. decembar 2022 08:59

    Pele? Naravno, najveći fudbaler svih vremena. Tri "boginje". Tri svetska prvenstva. Mesija sa jedva jednim proglasiti za najboljeg je smešno. Evo zašto pored mnogih argumenata.
    Marketing današnjih fudbalera putem sponzora i nerealnih ugovora od njih stvara zvezde.
    Sistem takmičenja neuporedivo stvara više prostora za stvaranje "najboljih".
    Suđenje neuporedivo. Današnje zvezde apsolutno zaštićene. Pele je treću boginju osvojio u Meksiku posle velike pauze zbog loma noge. Seća se neko kada je neka od novih "zvezda" imala lom noge?
    Oprema, tačnije fudbalske cipele (kopačke) ne treba pominjati.
    Lopte. Potražite po netu kakvim se loptama igralo. Koža, koja kada je vlažno vreme ili nedaj bože kiša sve više upija vodu.
    Eto, to je to. Pele je najbolji fudbaler sveta. Mesi samo u 21 veku.
    (Jože, 19. decembar 2022 09:34)

    # Link komentara

  16. Mesi je pokazao zasto je najbolji fudbaler svih vremena.

    Ronaldo jedan od najgorih na prvenstvu i jos jednom je pokazao zasto je najveca fudbalska prevara i da je zbog marketinga stvoreno vestacko rivalstvo izmedju njega i Mesija
    (Realno, 19. decembar 2022 09:31)

    # Link komentara

  17. Najveći spektakl u istoriji fudbala i krunisanje najvećeg ikada koga je planeta imala i koji se više neće roditi MESSI
    (Dm, 19. decembar 2022 09:28)

    # Link komentara

  18. Trebalo je biti 6-0 za Argentinu ali onda je Akunja napravio onu gresku, razvalila je Argentina Francusku ali dobro ovako je sladje
    (Savic, 19. decembar 2022 09:27)

    # Link komentara

  19. Najbolje finale ikada a osvojo ga najbolji igrac ikada, kud ces bolje.
    (Goran, 19. decembar 2022 09:25)

    # Link komentara

  20. Znate sta mi je najjace, to sto botovi napuderisanog cvile na sav glas kako su Maradona i Pele najveci kako Mbape moze da bude najveci haha kakva patnja i koliko kompleksa...

    Mesi na kraju sezone podize 8. zlatnu loptu, jos mnogo nagrada ga cekaju, uzivajmo...
    (Bily, 19. decembar 2022 09:22)

    # Link komentara

  21. A neki su se ponadali posle Saudijske Arabije :)
    (Tomas, 19. decembar 2022 09:16)

    # Link komentara

  22. Sa 35 godina odigrati ovakvo prvenstvo to moze samo Mesi, driblao je sve, davao golove van 16, takva hladnokrvnost sa penala, genijalni pasovi, nestvarna kreativnost na terenu, izdrzao dve utakmice po 120minuta, hvala Mesi sto postojis to mogu samo da kazem !
    (Piter, 19. decembar 2022 09:15)

    # Link komentara

  23. Finale 80 minuta uspavanka, pa penali. Ovo nije najbolje finale, nego dramatično od 80 do 120 min.
    Argentina dva puta na penale, pet nepostojećih penala do finala. E baš su penalđije.
    (007, 19. decembar 2022 09:12)

    # Link komentara

  24. Najbolji hm nikada! Daleko od najboljeg! Najbolji Francuska 98'!
    (Danac, 19. decembar 2022 09:10)

    # Link komentara

  25. Finale je bilo pravo finale koje nikoga nije razočaralo. Argentinci su pokazali više želje i zasluženo osvojili pehar. Presudile su nijanse. Za grb Argentine borili su se pravi Argentinci a za grb Francuske su se borili tamnoputi momci poreklom iz Azije i Afrike sa francuskim pasošem koji su stekli rođenjem na teritoriji Francuske i po neki pravi Francuz. Bez njih reprezentacija Francuske ne bi prošla ni grupu ali na ovom nivou takmičenja je možda to detalj koji presuđuje. Među prve četirri reprezentacije plasirali su se pravi Marokanci koji su igrali za Maroko, pravi Hrvati koji su igrali za Hrvatsku, pravi Argentinci koji su igrali za Argentinu i ne baš pravi Francuzi koji su igrali za Francusku.
    (DEX, 19. decembar 2022 09:09)

    # Link komentara

  26. Nisam zagriženi za sport,ali volim da pogledam šta se dešava.Radoznala po prirodi.Evo kako ja vidim Mundijal.Sve utakmice se igrale kako se igrale i na kraju morao biti dogovoren spektakl.Argentinci vodili sa 2:0 pa onda Francuzi izjednačili .Pa Argentinci ,treći gol pa Francuzi treći .Atmosfera za navijanje .I normalno sledili penali da bi bilo spektakularnije .I.... Francuzi promašili.Kako slušam od mladih Mesi za celu svoju karijeru bio izuzetan i morao da bude nagrađen.Zasluge su ok ,ali ovo nije sport .Verujem i da Mesi učestvovao u nekoj pređašnji ujdurmi i sada bio nagrađen.
    (Mija, 19. decembar 2022 09:04)

    # Link komentara

  27. Kakav bre Pele, sta se primate, odbrana protiv koje je igrao nit je bila takticki potkovana uopste niti su bili fizicki spremni. A da ne govorimo o tome koliko je tu bilo i amatera i poluamatera protiv kojih je igrao, ljudi koji imaju svoje poslove i radno vreme od 8 sati i onda dodju na treningge i da igraju utakmicu.
    (Aska, 19. decembar 2022 08:59)

    # Link komentara

  28. Pomalo mi je degutantno i smesno ovo lozenje od strane medija, preko klinaca, do ljudi u nekim kasnim dvadesetim godinama. Najbolje sad da se zaboravi 5 penala za Argentinu, a da se prica kako je Mesi dao gol u svakom stadiumu nokaut faze. Kako je odigrao najbolji turnir zivota. Ovo je tolika navlakusa da mi dodje da ne gledam fudbal vise nikada.
    (micko, 19. decembar 2022 08:58)

    # Link komentara

  29. Pravi heroj sinoc je bio Mbape.
    (ja, 19. decembar 2022 08:51)

    # Link komentara

  30. Navijao sam za Argentince zbog njihove fanatičnosti i emocija, videlo se po njima da žive za ovu titulu. Međutim, treba biti velik u pobedi a on to nisu znali (pojedinci, ne svi) i zato nisu velika ekipa po meni. Messi je nestvaran, sa 35 godina onako vući ekipu uz pomoć Di Marie koji je takođe u "godinama". Par igrača je obeležilo ovo prvenstvo na kraju, matorci kao Messi i Modrić, ali i mladići kao Mbappe i Gvardiol koji je odigrao strašan turnir. Sve u svemu, solidno SP i rekao bih zaslužena pobeda Argentine - nekako su imali najviše želje od svih, skakali su na glavu.
    (dežurni, 19. decembar 2022 08:44)

    # Link komentara

  31. Da, Martinesa treba pomenuti, obavezno s gadjenjem, i ono kada je, posto je francuski igrac, ocigledno africkog porekla, promasio penal, poceo da mu se sprda u lice imitirajuci majmunski hod.Da sam Martines, svasta bi mu sada rekao.
    (video sam, 19. decembar 2022 08:41)

    # Link komentara

  32. divan tekst...utakmica dostojna finala svetskog prvaka,dva monsrtouza,jednog argentinskog carobnjaka u eri uzivam ,i kome vise Nemaju sta da ospore...i drugog francuske atlete sa dirigovanim projektilima,,.i budući vlasnik vise nagrada ..zivote,fala ti za ove momente,ziveo fubal
    (rampas, 19. decembar 2022 08:34)

    # Link komentara

  33. sve mogu da razumem ali da messi dozvoli da ga ogrnu onom ponjavom to ne mogu..
    (nexi, 19. decembar 2022 08:31)

    # Link komentara

  34. Sramotno suđenje u finalu svetskog prvenstva. Navijao sam za Francusku, argentince ne volim generalno. Posle ove utakmice samo potvrđujem koliko su mi antipatični. Toliko prljava igra. Golman Argentine posebna priča. I dati takvom liku medalju, a realno nije ni najbolji golman prvenstva - to je Livaković ili marokanac. A tek proslave argentinaca. Gaženje zastave Meksik posle pobede nad njima, sad minut ćuanja za Mbapea - sramota. Dečko je dao 8 golova na mondijalu. 3 gola u ovoj utakmici gde su ga kršili i lomili na svakom koraku. Svaka čast Francuzima. Argentinci očito ne mogu pošteno da osvoje boginju. Maradona gol rukom. A sinoć se ne bi razmahali onoliko da im sudija nije dozvolio prljavu igru na granici kartona.
    (MilanVG, 19. decembar 2022 08:29)

    # Link komentara

  35. Ako su trojica cuvala Mbapea,zasto nisu ostali to iskoristili tu "slobodu"da urade nesto.
    (Bljuzgo Drpović, 19. decembar 2022 08:27)

    # Link komentara

  36. Ljudi ,geldao sam pre neki dan, 8 igraca imaju sve titule u fudbalu,bukvalno sve,jos pre ovog SP-a,tako da velicanje Mesija je van svake pameti. Pogotovo sad posle meca PSG-Bajern ima da se vrati na fabricka podesavanja i opet ce biti jao pa gde je ovaj Mesi sad?
    Malo obejktivnosti ljudi,najbolji ikada su Pele i Maradona i tako ce biti zauvek,pa jedan Zidan je majstor i za MEsija i za CR-a.ALi u top 10 jeste svakako Mesi,covek je fudbalski genije, i CR7 je u top 10,ljudi su radili neverovatne stvari u svojim karijerama, Jedino sto mislim da ce Mbape da ima 2 ili 3 SP-a i ako uzem LS a hoce 99%,preskocice Mesia i CR-a.
    (Miki, 19. decembar 2022 08:24)

    # Link komentara

  37. Sta je sve lautaro martinez promasio na ovom prvenstvu,a pogotovo u finalu treba ga izbrisati sa liste osvajaca i uzeti mu medalju.
    (Tasmanijski Djavo, 19. decembar 2022 08:13)

    # Link komentara