Al Smuđa - Qatar 2022 -

Rasplet u senci tragedije

Završnicu Svetskog prvenstva u Kataru obeležiće, između ostalog, i tragični odlazak Siniše Mihajlovića.

SSIzvor: B92 Hrvatska, Francuska, Argentina, Maroko
Podeli
EPA-EFE/SASA STANKOVIC
EPA-EFE/SASA STANKOVIC

* Mihina smrt odjeknula u Kataru: Nisam slučajno sreo Jirgena Klinsmana

To nam je pokazala scena na FIFA Kupu legendi gde su proslavljeni fudbaleri i nekadašnji Mihini saigrači, okupljeni na centru terena i sa natpisom "Siniša 11" na leđima, odali poslednju poštu Srbinu.

Svi skrhani bolom, uključujući i predsednika FIFA Đanija Infantina, redom su isticali koliko im je teško zbog gubitka kolege, prijatelja, saborca. To dovoljno govori koliki je trag Mihajlović ostavio u evropskom i svetskom fudbalu.

* Siniša Mihajlović

Dok čekamo veliko finale Mundijala, primećujem da Doha nije zamrla, još uvek je sve u znaku šampionata, ali od pristalica završne četvorke u prethodna dva dana nije bilo ni traga ni glasa.

Čak i brojčano najprosutniji Argentinci tek sporadično su se mogli sresti u metrou ili na šetalištu. Nadam im se u subotu na ulicama i, naravno, na dan finala.

U FIFA fan zoni su dominirali, pazite sad: navijači iz Gane, Filipinci, Alžirci, Tunižani i neizostavni Indijci zbog kojih, kada ih prozove spiker sa bine, imate osećaj da ste na kriket utakmici u Delhiju.

Imao sam plan da nađem nekoliko navijača koji bi mi rekli po čemu će pamtiti Sinišu Mihajlovića, ali mali broj njih uopšte zna engleski jezik, a još manje ko je bio Miha.

Od kako sam shvatio da dosta njih nikad nije čulo za Novaka Đokovića, odustao sam od potražnje mišljenja o čoveku koji je fudbal igrao pre 20 i kusur godina.

Sledi rasplet uz molbu

* "FIFA je ovim iskazala nepoštovanje prema Hrvatskoj"

Preostale su još utakmica za treće mesto između Hrvatske i Maroka (subota, 16.00, stadion "Kalifa") i veliko finale Argentine i Francuske (nedelja, 16.00, "Lusail").

Za očekivati je da oba susreta počnu minutom ćutanja, što je najmanje što Svetska kuća fudbala može da učini, iako postoji bojazan da taj gest neće ispoštovati svi prisutni na stadionu.

Naime, pojedini hrvatski mediji su smrt Mihajlovića ispratili kroz prizmu njegovih ranijih izjava o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno jer je i sam rodom iz ratom zahvaćenog Vukovara.

Stoga, ako do ikoga od hrvatskih navijača dopre ova moja rečenica – imate molbu sa srpske strane da ove večeri svi zajedno na "Kalifi" ispratimo Sinišu na dostojanstven način.

Hrvatska i Maroko se sastaju po drugi put na ovom šampionatu. Otvorili su ga tvrdim duelom bez golova, budući da nijedna strana nije smela da se otvori drugoj i bila je zadovoljna uzetim bodom na startu turnira. Ispostaviće se, ključnim, posebno za "vatrene".

Sada bi slika na terenu, pa i semaforu, mogla da bude drugačija, tim pre jer utakmice za treće mesto uglavnom "otpuštaju" sve stege i zbog toga uglavnom donose golove.

Marokanci će ponovo gospodariti tribinama, a deluje mi i da su njihovi igrači motivisaniji za bronzu od Hrvata. Oni je već imaju iz 1998. godine, kao i srebro iz 2018. Sada su želeli zlato, ali im se isprečio neverovatni Lionel Mesi.

 EPA-EFE/Abedin Taherkenareh
EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

* Mesi protiv Mbapea – fudbalska romantika [podcast]

Kontroverzu je izazvala odluka da utakmicu sudi domaći arbitar, Katarac Abdulrahman Al Džasim, što je još jedno odavanje počasti zemlji organizatoru 22. Mundijala.

I uloženom novcu, budući da je cifra troškova Katara stigla i do 250 milijardi dolara.

Možda ovo prvenstvo jeste bilo jedno od najboljih, uz karakterističnost prvog ikada na Bliskom istoku i u zimskog doba godine, ali će uvek biti pod velom kritika zbog "kupovine" organizacije i teme poginulih radnika tokom gradnje skupocenih stadiona.

Naravno, postoje argumenti za obe strane medalje, ali biće vremena za podvlačenje crte.

Samo ako to uopšte postoji kod FIFA...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu