Rasplamsala se debata o najvećem sportisti Denvera – Jokić ili Mening?

Nova diskusija se povela među navijačima grada iz Kolorada i široj javnosti – teško je izabrati između dva sportska superstara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Denver je zbog Nikole Jokića postao sportski grad broj jedan u SAD, barem je to tako poslednjih meseci, jer Srbin čini čuda i najzaslužniji je što je prestonica Kolorada trenutno prva asocijacija na najbolju košarku.

Stanovnici Denvera ovakvu euforiju oko jednog sportskog kolektiva i jednog igrača nisu imali skoro deceniju.

Tada je, umesto Jokića, na sceni bio majstor za bacanje malo drugačije, jajaste lopte - prva zvezda grada bila je NFL ikona Pejton Mening.

Pejton je već bio u Denveru, ovenčan slavom, kada je iz Sombora doleteo budući dvostruki MVP i NBA šampion. Dok je jedan još upoznavao grad i novu sredinu, drugom su građani Denvera uveliko klicali. Ni u ludilu nisu mogli da pretpostave da će se letargični Somborac kroz deceniju kao sportska ikona ravnati po dostignućima sa Meningom.

Nikola je u Denver stigao 2014, a dve godine ranije Mening je iz Indijanapolis Koltsa, gde je proveo 13 godina, prešao u Bronkose. Ostalo je, kažu, istorija.

Legendarni kvoterbek će za četiri sezone u Bronkosima zaokružiti jednu od najvećih karijera koju je video svet sporta - u poslednjoj sezoni, bajkovito, kao na filmu, dokopao se i Superboula.

Osim toga, pobrao je brojne individualne nagrade i rekorde: dodeljen mu je trofej za "Povratnika godine", bio je u finalu glasanja za MVP pehar kao i onaj za najboljeg ofanzivnog igrača. Bio je lider lige sa 68.6 procenata kompletiranih pasova, a 2013. je svoje ime urezao u večnost NFL - postao je rekorder prebačenih jardi (5.477) i tačdauna (55).

Malo ko je verovao da neko može bolje i više od Meninga u Denveru.

A onda se pojavio Jokić.

I sada je dilema - ko je bolji, ko je veći, Mening ili Jokić?

Navijačka diskusija se rasplamsala, a na "Redditu" je bilo zanimljivih komentara na ovu temu.

"Denver je oduvek bio fudbalski grad, ali Jokić je uradio sve moguće da se zameni Pejtona. Mislim da je u tome uspeo, ali obojica su voljeni u Denveru", kaže jedan navijač.

Drugi, kao i prvi, misli da je po ovom pitanju "mrtva trka".

"Zaista su blizu jedan drugom! Pokušaću da se odmaknem od svoje pristrasnosti u novije vreme, mislim da vrlo malo naginje Meningu. Uglavnom zato što je Denver grad Bronkosa. Ali Jokić će na kraju nadmašiti Meninga".

Izneti su argumenti za oba igrača kao najboljeg u istoriji Denvera. Jedan navijač je istakao Jokićeva dostignuća, ali ističe i ono što je Mening van terena.

"Što se tiče priznanja, Jokić je bolji od Meninga. Međutim, postoji nešto u Meningovom prisustvu u Koloradu i nakon odlaska u penziju. Van sporta, Pejton je aktivniji u državi, što je takođe nešto što se računa".

Još jedan navijač drži Jokićevu stranu iz prostog razloga što je Mening gotovo čitavu svoju karijeru proveo na drugom mestu. Ne u Denveru.

"Ova debata se svodi na to da je Jokić domaći heroj, dok je Mening veći deo karijere proveo pobeđujući Denver. Oprostiću, ali ne zaboravljam", kaže ovaj fan.

Mening i Jokić su u jednom izjednačeni - oojica su gradu doneli titulu.

Valja na kraju i podsetiti na to da su Bronkosi i pre Meninga bili osvajači Superboula, a Nagetsi tek kada je Srbin kročio u Kolorado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 56 sledeca idi na stranu