"Ražnatović je sa Jokićem napravio najveću prevaru u istoriji košarke"

Nekadašnji selektor Hrvatske Neven Spahija govorio je o uspehu Nikole Jokića nakon što je srpski centar osvojio NBA ligu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njih dvojica su se u SAD otisnuli u isto vreme, ali ne i u isti tim. Ipak, već u ranoj fazi tamo mu je zapao za oko priča za "Index.hr".

"Nikola Jokić je čudo. Iste godine smo došli u NBA, on u Denver, ja u Atlantu kao pomoćni trener Majku Budenholzeru. Kako sam tek došao, dobio sam zadatak da skautiram ekipe koje su bile u rebildingu, Filadelfiju, Netse, Denver... Na njima sam se učio poslu. Kad sam video šta već tada radi Jokić, nisam mogao da poverujem. Kunem se životom, Jokićeve klipove nisam želeo da pokazujem igračima, samo Majku, nisam želeo da ih frustriram. Sećam se Budenholzerove face kad je prvi put video Nikolu, taj šokirani izraz lica, bio je zapanjen, oči su mu ispale. Kad sam prvi put video šta Nikola može i šta radi, bio sam zapanjen, uzeo sam telefon, okrenuo sam nekoliko brojeva da se raspitam. Bolje da ne kažem kakva sam razmišljanja i kakve sam komentare dobio", ističe Spahija.

Njih dvojica se pre toga nisu poznavali, a Spahiji je nejasno kako ga je Miško Ražnatović, njegov agent, tako sakrio.

"Tog dečka nisam poznavao. Nisam ga nikad gledao, znao sam samo da postoji i da igra u Megi. Kasnije sam shvatio da je Miško Ražnatović uspeo da napravi nešto što niko nikad nije u istoriji košarke. Bila je to najveća prevara u istoriji košarke. I dalje mi nije jasno kako je takvog talenta uspeo da sakrije. Nikome nije palo na pamet da ga draftuje, a Miško je u međuvremenu sve dogovorio s Denverom čiji su skauti stalno bili na treninzima Mege. Ogroman posao napravio je Ognjen Stojaković, koji je i sada pomoćni trener u Denveru. Da se jedan takav talent sakrije u 21. veku, ne mogu da poverujem. Do dana današnjeg to mi je misterija. Denver danas slobodno može da da prsten prvaka Mišku Ražnatoviću. Zaslužio je. Uspeo je da napravi da niko u Evropi nije imao pojma šta ovaj ima u Megi. Da je samo neko posumnjao, da je došao da pogleda neki trening ili utakmicu, pa Nikola bi bio među prva tri pika na draftu", rekao je Spahija.

Saglasan je sa Predragom Danilovićem da ne treba mešati generacije, ali ipak smatra da je Jokić najbolji Evropljanin u istoriji NBA.

"Slažem se sa onima koji tvrde da je glupo mešati generacije, ali postoji nešto što je egzaktno, a to su brojevi, oni će na kraju dati pravu sliku svega. Nikola nema više limita, ušao je u kategoriju najvećih svih vremena i samo je pitanje koliko će puta ponoviti ovo i na koji način. Samo mu je nebo limit", zaključio je Spahija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 56 sledeca idi na stranu