Genijalni potezi Majamija – kako je Denver izgubio? VIDEO

Košarkaši Denver Nagetsa izgubili su od Majami Hita 108:111, u drugoj utakmici finala NBA.

Stefan NikolićIzvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill, Pool
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill, Pool

Denver Nagetsi su prvi meč finalne serije dobili relativno lako, a detaljniju analizu ste mogli da pročitate na našem sajtu.

I u ovom tekstu ćemo se baviti malo detaljnije košarkaškom analizom drugog meča Denvera i Majamija u kome je Hit slavio i poravnao rezultat u seriji.

Podatak koji verovatno već znate, ali ovaj poraz Denvera od Majamija prvi poraz Nagetsa na svom parketu u čitavom plej-ofu u sezoni 2022/23, pa iako stanje nije alarmantno odvojićemo vreme da se posvetimo ovom porazu.

Nagetsi su tokom čitave sezone imali problema sa takozvanim "5 out" petorkama, odnosno postavama gde je akcenat na šutu. Ono što sam takođe primetio je da su koristili neke akcije koje smo mogli da vidimo i na "večitom derbiju" ove sezone, odnosno napadanje praznog kornera.

Već na samom startu je Erik Spolstra tako postavio svoje igrače i maltene forsirao šuteve čim se bilo kakva pozicija otvori. Videćete na priloženom primeru baš Maksa Štrusa koji utakmicu otvara sa dve brze trojke i Majami vodi 7:2 u Koloradu.

Bilo je dosta ovakvih situacija kada se ili iz "ghost screen" situacija ili iz pikenpopa ili nekog drugog seta pravio višak u ćošku i Denver te situacije nikako nije uspevao da odbrani, pa je i izgubio.

Kao što vidite, za razliku od prošlog meča, Majami je sada ubacio 17 trojki od 35 koliko su pokušali i slavili sa 111:108, pa iako je Denver bio blizu pobedi i u ovom susretu, moraće Meloun da bude oprezan.

Bilo je jasno šta se dogodilo i da su imali jasan plan kako da izbegnu situaciju iz meča broj jedan, pa iako su imali manje skokova od Nagetsa, podelili su više asistencija, imali više poena na obruču i sa linije za slobodna bacanja (u prvom meču postavili negativan rekord sa samo dva pokušana).

Nikolu Jokića nisu uspeli da zaustave, ali su uspeli da pobede i pored njegovih 41 poena i 11 skokova.

"Napadali smo sa namerom i planom i ma koliko malo toga takva stvar garantuje nekako dobijaš više šansi sa takvim pristupom. Lopta je bila tamo gde je trebalo i da bude, svi su razumeli šta bi trebalo da rade i akcije su nekako lepše kada lopta uđe u koš. Naši momci su takmičari, oni vole ove momente", objasnio je Erik Spolstra.

Spolstra je imao i jednu bitnu promenu u odnosu na prvi meč. Umesto Kejleba Martina je u startnu postavu ubacio Kevina Lava i na taj način anulirao činjenicu da su njegovi igrači sitniji od igrača Denvera.

Postavljali su čvršće blokove, više koristili Kevina Lava u napadu i pomutili odbranu Nagetsa što im je dalo rezultate, iako ne mogu baš fizički da pariraju Denveru.

AP Photo/Mark J. Terrill
AP Photo/Mark J. Terrill

Videćete još jedan primer Denverovih grešaka u odbrani koje su dovele do otovrenih pozicija za tri poena iz ćoškova, a Majami je mogao da napravi i više štete Nagetsima jer treba istaći da su Vinsent, Štrus i Robinson su kombinovano imali 11 od 21 za tri u odnosu na 7 od 26 u prvom meču je to dosta bolje, ali opet ima prostora za napredak.

Majami je u regularnom delu sezone bio 17. tim lige po broju pogođenih trojki, a dodaću samo podatak da najbolji šuter tima ni ne igra plej-of pošto je slomio šaku još protiv Milvoki Baksa.

Hiro je jedini igrač Majamija sa 200 trojki u sezoni... U plej-ofu, Hit šutira 39,2 odosto za tri poena što je najbolje u celoj ligi u doigravanjima i 15 trojki su imali na osam različitih utakmica, 6 dobili i 2 izgubili.

Kako sam već napomenuo, shvatio je Erik Spolstra da njegovi igrači ne mogu da pariraju Jokiću, Gordonu i ostalima po snazi i veličini pa je pronašao način da se prilagodi.

Kako sam kroz tekstove više puta napominjao, od dobrog šuta ne postoji odbrana, a igrač koji je nekako i veliki i dobar šuter i inteligentan košarkaš je onaj koji nije ni igrao završnicu finala Istoka, kao ni prvi meč finala.

Kevin Lav. Upravo je on bio ta prevaga Majamija jer se bolje od Adebaja snašao u odbrani pikenrola kada Jokić i Marej iniciraju igru 2 na 2, a na drugoj strani terena može da bude opasan po Nagetse zbog svog dobrog šuta.

"Stvari su kompleksne. Svaki put kada se skupimo mi pričamo o tome šta je potrebno da napravimo dodatni korak i da se potrudimo da igramo odbranu bez faula da samo osvajamo posede... Oni će nas naterati da damo sve od sebe i igramo na super-visokom nivou, ali mi moramo da imamo dovoljno mozga da odigramo to disciplinovano",
objasnio je Erik Spolstra.

AP Photo/David Zalubowski
AP Photo/David Zalubowski

Ovo je prvi put u istoriji košarke da je osmoplasirani tim pobedio na gostovanju u velikom finalu. Osim Majamija, jedini tim koji je kao osmi stigao u finale bili su Njujrok Niksi davne 1999. godine i oni su prvi meč dobili tek u Medison Skver Gardenu u trećem duelu protiv San Antonio Sparsa.

Nagetsi su imali šut za produžetak, ali Marejev pokušaj bio je neprecizan pa je tamo upisan poraz u utakmici u kojoj su Nagetsi imali čak 15 poena prednosti u jednom trenutku.

Takođe, Majami je zbog odličnog šuta bolje i otvorio utakmicu, ali je Denver bio taj koji je se adaptirao i to brzo stigao i prestigao, pa posle drame izgubio.

Meč broj tri se u Majamiju igra u noći između srede i četvrtka od 2 časa i 30 minuta po našem vremenu i videćemo da li će Nagetsi uspeti da prednost vrate u svoje dvorište, ali sigurno im neće biti lako.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 56 sledeca idi na stranu