Sansi ne daju Ejtona – obaraju rekord NBA lige

Finiks Sansi, ipak, neće dozvoliti da ostanu bez centra Deandrea Ejtona, ograničenog slobodnog agenta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi pik sa NBA drafta 2018. dobio je ponudu Indijana Pejsersa vrednu 133 miliona dolara na četiri godine.

Sansi imaju rok do subote u podne da izjednače ponudu i zadrže svog Ol-star centra. To će biti najveće izjednačavanje ponude u istoriji NBA lige.

Ukoliko, pak, ne izjednače ponudu, ostaće bez prvog pika sa drafta i jednog od najboljih centara lige bez ikakvog "obeštećenja".

Ejton je navodno bio uzbuđen zbog potencijalne saradnje sa talentovanim bekom Tajrizom Haliburtonom kao jedan od temelja reizgradnje Pejsersa.

Ejton se od dolaska u NBA postepeno razvijao u jednog od boljih centara lige, a prosečno je beležio 16,3 poena uz 10,5 skokova na putu Sansa do finala NBA lige 2021, prvog od 1993. i ere Čarlsa Barklija.

Prošle sezone je imao još bolji učinak – 17,2 poena uz 10,2 skokova uz 63,4 odsto šuta iz igre i 74,6% sa penala.

Posle sjajne regularne sezone i najboljeg učinka u ligi, Sansi su doživeli neuspeh u polufinalu Zapada porazom od Dalasa u sedmoj utakmici, u kojoj je Ejton veći deo drugog poluvremena proveo na klupi za rezerve.

Trener Sansa Monti Vilijams je posle meča rekao da je to "unutrašnje pitanje", dok Ejton nije želeo da komentariše situaciju.

U međuvremenu Finiks je jasno stavio do znanja da neće ponuditi Ejtonu maksimalni ugovor, što znači da ga ne vidi kao igrača vrednog takvog ugovora, a nije pokazivao nameru ni da pregovara sa Indijanom o dogovoru za "potpis i trejd", pre nego što su Pejsersi ponudili Ejtonu ugovor.

Problem za Sans je što ne mogu da trejdju Ejtona pre 15. januara i ne mogu da ga trejduju pre početka sezone bez njegovog odobrenja.

To sprečava Finiks da ga uključi u potencijalni trejd sa Bruklin Netsima za Kevina Durenta, koji je istakao želju da dođe u Sanse.

Najveća ponuda u istoriji koja nije izjednačena je bila Dalasova za Harisona Barnsa 2016. vredna 94,4 miliona dolara.

Tog leta su se Golden Stejt Voriorsi odrekli Barnsa, ali su doveli Kevina Durenta kao slobodnog agenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 47 sledeca idi na stranu