Kokoškov o strancima u reprezentaciji: A da se jave Lebron i Durent?

Selektor Srbije Igor Kokoškov prokomentarisao je još jednom večito pitanje – da li bi stranci trebalo da igraju za reprezentaciju.

A. KovačevićIzvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nekoliko dana po imenovanju Kokoškova za naslednika Aleksandra Đorđevića, pojavila se vest da bi za "Orlove" mogao da zaigra Frenk Kaminski, koji ima srpske korene.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je odolela trendu naturalizovanja Amerikanaca.

"Mislim da bi trebalo igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji mogućnost da naturalizovani stranac može igrati za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da kod tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, no hipotetički gledano, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora da doneše veći kvalitet, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi to bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da važi jednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje", rekao je Kokoškov za hrvatski portal Index.

Kokoškov je otkrio ko su najbolji igrači iz bivše Jugoslavije po njegovom mišljenju.

"Dražen je u vreme kad sam odrastao i formirao se bio idol generacija. Zbog Dražena smo zavoleli košarku. Dražen nije bio samo košarkaška, on je bio rok zvezda. Bez dileme, Dražen je broj jedan, Sašu Đorđevića bih stavio na broj dva, Toni Kukoč na tri i Vlade Divac na četiri".

Pročitajte još Kokoškov za B92: Bez bombastičnih obećanja, Srbija je jedinstvena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.