"Ovo je Jokićev svet, mi samo živimo u njemu"

Nikola Jokić je MVP, Athletic kaže da je trka gotova.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

MVP trka je bila interesantna tokom čitave godine, ali je Jokić maltene od samog starta bio ili predvodnik ili u Top 3 kandidata.

Jokićev PER je 31.1 što je najbolji učinak, dok mu je BPM (boks plus/minus) takođe najviši u ligi i inicira sedmu najbolju sezonu svih vremena!

Realno gledano, Jokić je bio najproduktivniji u čitavoj ligi, a verovali ili ne, Embid ima 819 minuta manje od Jokića što je maltene 20 celih utakmica.
Nagetsi osim Jokića nemaju Ol Star igrača, tako da se MVP trke spominju samo zbog gledanosti i "klikova", a u realnosti, svi su svesni da je Jokić MVP, navodi Athletic, a osvrnuli su se i na činjenicu da je od svih kandidata jedino Jokić ostao zdrav i to mora da mu se gleda kao plus.

Jokić je iz Evrope, tačnije iz Srbije i možda zbog toga neki ne mogu baš da prihvate da je neko sa drugog kontinenta i još iz tima koji marketinški nije na nivou jednog Njujorka ili Los Anđelesa postao MVP.

Više puta smo rekli da bi Jokić postao prvi MVP sa pozicije centra još od Šekila O'Nila 2000. godine, a Jokić za razliku od Šeka uopšte nije atletski dominantan već je njegova igra bliža Bilu Voltonu ili možda Vlade Divcu.

On je jedan od najboljih dodavača u ligi i to ne samo u današnjoj ligi, njegove asistencije bez gledanja svaki put "zapale" društvene mreže, pa odmah krenu poređenja sa Medžikom Džonsonom i Stivom Nešom.

Jokić ove sezone šutira kao Stef Kari, TS% (realna efikasnost šuta) iznosi čak 65% sa 37 poena na 100 poseda po čemu je 10. u ligi, što implicira da Jokić ima sjajne skorerske partije, što nije primarni deo njegove igre.

Ono što je u poslednje vreme u žiži javnosti jeste mali broj slobodnih bacanja koje Jokić dobija, što je apsurdno mali broj s obzirom na umešanost u napad, jer čak polovina njegovih šuteva za 2 nisu na obruču, a pogađa 55% takvih šuteva, koji su izuzetno teški.

Verovali ili ne, Jokić je bolji skakač nego Zajon Vilijamson, sa čak 9,3% ofanzivnih skokova... Ne smete preuzimati u odbrani, jer Jokić odmah kazni ofanzivnim skokom, ne smete mnogo da skupljate, jer odmah ide pas napolje, a ni mnogo da raširite jer sjajno čita utrčavanja.

Asistira slično kao Dončić i Harden, rejting asistencija je zaista spektakularan, po ofanzivnoj efikasnosti su treći u ligi sa manje od 1 poena zaostatka za drugoplasiranim Bruklinom i to sve zbog Jokića koji uvek vidi saigrača.

Stvari su jednostave. Ove godine Jokić je najbolji igrač lige i statistički parametri to dokazuju, stoji u novoj kolumni Athletica: Ovo je Jokićev svet mi samo živimo u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Metla!

Milvoki Baksi su sa 4-0 počistili Majami Hit u prvoj rundi plej-ofa.

NBA subota 29.05. 22:00 Komentara: 16
prethodna strana 1 / 63 sledeca idi na stranu