Slavnić za B92: Ne brinem za budućnost srpske košarke

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je uvodni deo priprema za Evropsko prvenstvo, koje se od 3. septembra održava u Španiji. Tim povodom razgovarali smo sa selektorom Zoranom Slavnićem, koji za B92 govori o prvih mesec dana na selektorskoj funkciji, radu sa mlađim igračima i planovima za EP.

MR
Pošaljite komentar
  1. Ali, oni koji ma je stalo do kosarke u Srbiji se brinu od raspada SFRJ, odnosno labudove pjesme SFRJ generacije nasih igraca Savica, Paspalja, Divca i momaka koji su igralu u prkos 90-tim Djordjevica, Danilovica, Bodirogu, Rebracu, Stojakovica...

    Dakle, svi se brinu majstore.
    (pa naravno da se ne brines, 17. septembar 2007 18:32)

    # Link komentara

  2. Srbija nije mogla dobiti boljeg selektora od Moke Slavnica.
    Samo se nadam da se tu kosarkaska mafija nece petljati i da ce Moka imati sve sto mu je neophodno da vrati nasu kosarku na puteve stare slave.On zna kako se stvara tim od mladih igraca zeljnih uspjeha, koji dolaza iz pobjednickih programa, a ima tu iskustvo sa nekadasnjom Jugoplastikom.
    Srbija ima odlicne generacije mladih igraca pocevsi od Milicica i Krstica i sad tu pristizu ovi klinici sto haraju kao nekada zlatna generacija bivse SFRJ.
    Moka je nadam se tu na duge staze i sta god da se desi u Spaniji to ne treba uzeti previse ozbiljno jer se uspjesan tim pravi na duge staze....
    (slobodni strijelac, 11. avgust 2007 21:01)

    # Link komentara

  3. Stvarno, ljudi, sta ste osuli po Moki? Covek je u svakom slucaju sposobniji da igrace nauci manirima dostojnim reprezentacije Srbije nego sto je to u stanju jedan Dusko "Napustam teren cim gubim" Vujosevic, ili nesrecni Sakota. Ja, pravo da vam kazem, ne ocekujem previse, ali mislim da gore od gorepomenute dvojce nemoze!
    Pa ljudi moji - Reprezentacija vec pokazuje znakove boljitka - Nema Djure i Vuleta. Sama ta cinjenica dovoljna je za slavlje.
    Aj, u zdravlje, i pustite Moku da bar proba nesto da uradi, a ako vam se bas pljuje po nekome, pljujte po onima koji su vec zasluzili na prethodnim takmicenjima, vodeci polusposobne igrace iz svojih klubova, i ukopavajuci nas basket duboooooko.
    Moko, samo napred!!!!
    (Kabadahija, 21. jul 2007 17:08)

    # Link komentara

  4. Bravo za Kostu 1703.Sticajem okolnosti i ja znam razlog zbog koga Moka nije bio trener "velikih klubova u inostranstvu".Na kraju krajeva to i nije mnogo bitno jer je nasa liga osamdesetih bila duplo jaca od Kupa sampiona.Ono sto me najvise nervira je sto je Moka najpljuvaniji selektor u istoriji nase kosarke a da jos nije ni poceo pripreme sa reprezentacijom.Ali,to je nasa tuzna situacija koja nije od juce,a postala je vidljiva odlaskom fantasticne generacije Divca,Djordjevica,Bodiroge...Slavnic je za mnoge nase izvikane trenere trn u oku jer ima kosarku u malom prstu i nema komplekse te vrste.Takodje,prica istinu sto je za svaku pohvalu.Neka bude i zadnji na EP ali ti igraci ce nauciti neke stvari koje su bitnije od svih nazovi taktika i gluposti koje su ucili od kriminalizovanih demagoga iz KSJ.
    (Negativni, 19. jul 2007 15:02)

    # Link komentara

  5. Jedna od najboljih prilika da se igraci pokazu u kosarkaskom sve je reprezentacija.Sta mislite zasto su Jaric,Mile Ilic i Milicic prihvatili da igraju za reprezentaciju Srb.Sva troica greju klupe u NBA.A kad se budu bolje snasli,onda zbogom reprezentacijo.Jedino svaka cas Pavlovicu i Gurovicu.
    (dejooooo, 17. jul 2007 04:30)

    # Link komentara

  6. Ni ja se ne brinem za buducnost, ali zato za sadasnjost lele majkooooo
    (Knjaz, 10. jul 2007 19:44)

    # Link komentara

  7. Izgleda da je,na nesrecu,Dule Vujosevic postavio zadatak za buduce selektore,izmedju ostalog i za Moku.
    6. u Evropi.NAjbolji rezultat u poslednjih 3 velika takmicenja nase reprezentacije.A sa kakvim igracima...setite se.
    Glavna petica je bio Djuro Ostojic.Tako Moko...ne kukaj vec juris na 5. mesto.
    (SALLE, 8. jul 2007 10:28)

    # Link komentara

  8. Poruka za Srbina!
    E... Moj Srbine, ostavi se moje dikcije i komentarisanja moje leksike. I sledeci put kada mi budesh slao poruku vidi da makar tachno napishesh nick.
    A ta pricha da si ti ili bilo ko drugi mnooogo veliki Srbin zato shto si uvek optimista, uvek mislish da cemo dobiti rati zato shto smo nebeski narod... Pada u vodu. Kao shto pricha o Moki kao selektoru ne prolazi jedno su zhelje a drugo mogucnosti. Ja bi svoj zhivot dao da obuchem reprezentativni dres Srbije na zvanichnoj utakmici. ALi shta vredi... Ne umem. Shta cu tamo...
    Kapirash? ili da prevodim na cirilicu. JEr verovatno nisam Srbin dok njome i ne kucam...
    Jadno...
    (klepac, 6. jul 2007 23:53)

    # Link komentara

  9. Molio bih Vas da ova poruka stigne do sportske redakcije B92!!!! Pokusajte da ugovorite sastanak Slavnica sa Vujanicem i da se uchini nesto konkretno da se resi ovaj problem. Ako je mogao list Sport da spoji Moku sa Gurovicem, molim Vas da i vi probate da napravite neki pomak na tom planu. SVE ZA SRBIJU I ZEMLJU KOSARKE!!!!
    (IGor, 6. jul 2007 11:56)

    # Link komentara

  10. dobar naslov

    ''Ne brinem za budućnost srpske košarke''

    u to i nesumljam
    (sasha, 6. jul 2007 11:07)

    # Link komentara

  11. @Klebac
    Muka mi je vise od ovih Americkih komentara. Pola ne razumem. Sta znaci ono SH CH.Sta se pise kao STA a ne SHTA. Sto se tice kosarke. Uvek Srbin i optimista. Samo napred momci.
    (SRBIN, 5. jul 2007 20:12)

    # Link komentara

  12. moka je najvazniji u ovom slucaju...mi smo imali jak tim i u beogradu 2005,ali nismo uradili nista...klinci iz generacije 87 su majstori i oni ce da povrate sjaj nase kosarke...TEODOSIC,TEPIC,ALEKSANDROV,DRAGICEVIC,DRAGOVIC...plasi me samo pozicija CENTAR,MILICIC je sam(treba da zove jos 2 igraca na centru) ...sve koji se brinu za nasu kosarku treba da svate da je ova generacija NAJBOLJA u celom svetu i da ce da postize vrvne rezultate...SAMO NAPRED KLINCI...
    (ljubisa, 5. jul 2007 17:04)

    # Link komentara

  13. Треба стрпљиво издржати године пред нама, форсирати младе и дати поверење селектору који нема клубске обавезе и једноставно га пустити да ради свој посо. Мислим да Мока то може, треба и заслужује.
    (Mirko, 5. jul 2007 12:14)

    # Link komentara

  14. @Robin
    tuzno je kada kazes da ni ti ne bi igrao sa ovakvim timom da si na mestu tzv. NBA "zvezde". Ako u srcu imas ovu drzavu, te stvari te ne bi interesovale (ko ce jos igrati u ekipi) vec bi se samo vodio time da zelis da igras za svoju drzavu. Ako oni ne zele da igraju za Srbiju, to je samo njihova sramota i treba da se stide toga, kao sto se nasi preci koji su prolili dosta krvi okrecu u grobu kada vide na sta smo spali sa potomstvom.
    Licno ne volim Gurovica, ali me je covek prijatno iznenadio i svaka mu cast sto zeli i hoce da igra za narod. Ja kada bi igrao za Srbiju, ne bi igrao samo za Srbiju, vec i za sebe, jer volim kada mogu da doprinesem da moja zemlja pobedi. Zivi bili.
    (shone, 5. jul 2007 11:11)

    # Link komentara

  15. Opet cu isto da kazem, TESKO NAMA!!!
    (Boza Haker, 5. jul 2007 07:32)

    # Link komentara

  16. Komentar, na choveka, koji kao igrach tezhinu imao samo pored kvalitetnih saigracha, kako je neko ovde pomenuo. Kao trener ta pricha sa Jugoplastikom pada u vodu! To je takodje neko lepo rekao. Ali ova sada pricha, da se sastaje sa nosiocem igre (na zhalost nece biti) u kafani. Da te Dorcolske wanna be fore prodaje igrachima, znam kako je kontaktirao neke od njih... Da zato shto misli da je Milan Gurovic, kapu mu skidam za utakmicu protiv USA, shmeker i lider. Zato shto je plakao zbog Zvezde? Zato shto ima istetoviranog Drazhu? ili zato shto kada ubaci 37+ zvezda u velikom procentu gubi. Sada malo pregledavam statistiku ove sezone, pa cu chitaocima izneti tachan podatak, na koliko njegovih 30+ utakmica ili onima kojima daje vishe od proseka Zvezda dobija a kada gubi. To je kapiten? Svaka chast svakome. I Milanu, jer ja ne mogu da ubacim 40poena na basketu celo popodne. I nije realno niti sam dorastao da komentarishem choveka kao igracha. Ali molim Vas kao neko ko vishe nego amaterski prati kosharku, koji studira sportske nauke. I kao chovek zaljubljen u SFRJ, Yugo, SCG i Srpsku kosharku... Moram da primetim da su velichine koje nisu dozvoljavale sebi komentare iz finalne serije kao "mladi Gospodin" bili njegovi predhodnici. A da su mnooogo veca trenerska imena sa manje naduvanim izjavama izlazile pred javnost. Od nasheg, selektora. I za kraj kako neko reche. " zhali Bozhe zhivaca i polupanih televizora" Jer koji god tim da izadje, makar i bez Popovica i Vujanica, Perovica i ostalih... Koji god razlozi bili, koji god selektor bio, koji god rezultat postigli, koja god se himna bude svirala. kao i do sada ja cu stajati mirno, zhelecu im sve najbolje i bicu ponosan, ako se budu zalagali dovoljno da vidim da zhele da igraju za moju zemlju i da reprezentuju svoje sunarodnike i mene onako kako dolikuje.
    (klepac, 4. jul 2007 20:44)

    # Link komentara

  17. Skidam kapu sto se tice kosarkaske karijere,ali trenerska nije ni prici kosarkaskoj. Sa ovakvim spiskom ponovice nam se Nigerija,Kina i ostali. Nije pozvao Marka,koji je imao extra sezonu u Djironi za razliku od Milosa i ostalih bekova koje je pozvao. Zalosno je to sto nemamo bolje,nakon svih otkaza nasih zvezda. Sa Mokom na celu potonucemo jos vise,kaze:"Imamo mi mlade tigrove". Koji bre crni tigrovi? Pa stavimo se u poziciju tog Stojakovica,Radmanovica i ostalih. Ni ja ne bih igrao sa ovakvim sastavom. Ista situacija ce nam se dogoditi i sa vaterpolom pa cemo se svi cuditi.
    (Robin, 4. jul 2007 19:38)

    # Link komentara

  18. Jesi siguran???
    (mozda, 4. jul 2007 15:48)

    # Link komentara

  19. @Plikuscht

    Ti ocigledno nemas pojma o cemu pricas.....Nisu imali budzet???Sibenka je u tim vremenima imala najveci budzet, pole Cibone, u bivsoj SFRJ......Samim tim sto je dovela Slavnica za trenera-igraca.....Takodje, posle ispadanja Jugoplastike iz lige, Moka Slavnic je uveo klince u prvi tim, te su te godine, osim sto su se ekspresno vratili, osvojili i mseto u kupu Koraca....
    Razlozi zbog kojih Moka Slavnic nije mnogo vise radio u svetu,su sasvim druge prirode, i nisu deo ove teme.Mozda jednog dana kada sam shvatis koliko je KS bio korumpiran i kriminalizovan....
    A ako ti nesto znaci.SAM Djordjevic je mnogo puta rekao da je zanjegovu kosarkasku karijeru mnogo vazna uloga Moke Slavnica.
    Zato,pre nego sto pocnes da dajes neke pausalne ocene o nekome, bilo bi mnogo bolje da prvo nesto sam naucis.
    (KOSTA1703, 4. jul 2007 15:33)

    # Link komentara

  20. Ako se zeli postici neki rezultat reprezentacija bi trebala igrati u najjacem sastavu sa Stojakovicem,Radmanovicem,Rakocevicem,Vujanicem itd. itd.U ovom sastavu cemo se samo osramotiti.
    (basket, 4. jul 2007 15:31)

    # Link komentara

  21. Moka se vec dugo bavi trenerskim poslom, ali bez ikakvog uspeha. Ne vidim nijedan drugi razlog zasto je on sada selektor osim da niko drugi nije ni hteo. Ali ostavimo po strani pitanje selektora.

    Glavni problem nase reprezentacije su nedostatak kvaliteta i umisljene zvezde (koje su se uhlebile u NBA ligi samo zato sto smo pre njih bili kosarkaska velesila) sa jedne strane i najvisa ocekivanja sa druge strane. Kod nas se ocekuje da osvajamo zlato cak i kada posaljemo drugi ili treci tim na takmicenje.

    Mi nemamo u ekipi Gasola, Novickog, Djinobila, Parkera ili Kirilenka, koji ce biti jedna i najveca zvezda tima i oko koga ce sve da se vrti. Umesto toga imamo NBA zvezdice koji svi traze garantovanu minutazu i da sve lopte u napadu idu njima. Nemamo vise Divca, Djordjevica, Paspalja, Danilovica, Bodirogu, Savica, ... kojima nije bilo vazno da li daju 0-5-10-15 koseva i kolika im je minutaza u timu. Da li se ikada kod njih primecivala sujeta, kompleks i ljubomora na terenu?

    80% nasih NBA zvezdica nikada ne bi preslo atlantski okean da nismo osvojili sva ona zlata devedesetih i pocetkom 2000-te. Igrali bi negde u Evropi, bili bi mozda lideri svojih ekipa, postovali bi reprezentaciju i bili njen oslonac. Najbolji od njih bi naravno otisao u NBA, ali samo najbolji. Tako je bilo i ranije.
    (3MAJ, 4. jul 2007 14:25)

    # Link komentara

  22. Spadam u one koji procenjuju da ce Moka sa reprezentacijom napraviti najbolji rezultat za poslednje cetiri godine.
    (Keretina, Novi Sad, 4. jul 2007 14:02)

    # Link komentara

  23. Moka je u pravu. Setimo se da je samo Pesic posle 2000.g. imao uspeha, svi ostali treneri nisu. Zaista smo u napadu poceli da igramo previse sablonski, dosadno, sporo, totalno predvidivo, neinventivno, sa ocajno losim procentom suta. To je igra koju nasa reprezentacija nikada pre nije igrala. Jedno je igrati organizovano, ali kreativno, sa iznenadjujucim i za protivnike neocekivanim resenjima, a drugo igrati organizovano, ali potpuno predvidivo, tako da protivnik vrlo lako parira. Zato Moka govori o toj hemiji medju igracima, o potrebi kreativne timske igre, a ne o "divljanju" na terenu i soliranju. Pa ni Lejkersi, iako imaju Kobija Brajanta, ne uspevaju da postignu dobar rezultat vec dve sezone, jer je kosarka timski sport. Moras imati ekstra igrace, ali koji igraju za tim, a ne za sebe. Ko hoce soliranje, neka igra basket 1 na 1. Takodje, ne moze se pobedjivati sa katastrofalnim procentom suta. U redu da ne moze uvek da bude izuzetan procenat suta, ali moze da bude barem pristojan. Nasoj reprezentaciji je sut do skora bio uvek vrlo jaka strana. Medjutim, kada se samo setim Atine 2004.g., pa to je bio uzas, nikad nisam video da nasa reprezentacija igra tako lose, a pratim kosarku vec 35 godina. Zatim, brzina. I Bora Stankovic je 2006.g. posle Evropskog prvenstva u Beogradu izjavio da su nam problem prespori igraci i prespora igra, posebno igraca na pozicijama 1, 2 i 3. Apsolutno tacno, jer moze da se igra i organizovano, ali i dovoljno brzo u isto vreme. Pa Litvanija je 2003.g. u Svedskoj pobedila sa brzim i preciznim dodavanjima, kao i izvanrednim sutem. Ne moze se bas sve na snagu. Snaga je neophodna, ali mora biti i tehnike, kako u vodjenju lopte, tako i u pasovima i sutu. A cvrsta i organizovana odbrana se podrazumeva, bez toga se ne moze, i to je Moka sasvim jasno rekao. Imam utisak da Moka zna sta radi. Ima dosta nevernih Toma, ali verujem da cemo imati kvalitetniju reprezentaciju nego prethodnih nekoliko godina. Dodao bih takodje da mi smetaju bolesno zagrizeni navijaci Partizana i Zvezde, jer takvo ponasanje ne mogu da shvatim. Kosarka je samo jedna prelepa igra stvorena za uzivanje, i kada se igra i kada je gledas. Takodje, veliki problem za nasu kosarku su postali menadzeri koji odvode nase mlade, perspektivne igrace u NBA, gde oni uglavnom stagniraju u razvoju. U sportskom smislu, NBA liga je vec prevazidjena. Mislim da je mnogo bolje igrati u Evropi, u odlicnim timovima koje treniraju nasi treneri, a i finansijski se sasvim dobro prolazi.
    (Petar, 4. jul 2007 13:51)

    # Link komentara

  24. Ej, muka mi je vise od price3 da je Moka, shatro, lansiro mlade igrae ... te Drazena, te celu Jugoplastiku ... itd.

    To su sve gluposti, dajte se malo raspitajte. Moka nije imao budzet tada pa je gurnuo klinca Drazena u tim, Jeste on gurnuo i mlade u Splitu, ali je njih PRAVIM IGRACIMA napravio Boza Maljkovic koji ih je preuzeo i razvio, a ne Moka.

    Koji Moka ima uspeh (kao trener)? Nijedan.

    Koga je Moka stvorio? Nikoga.

    Sta je Moka (kao trener) osvojio? Nista.

    Mozete svi vi da padate na njegov shatro smekerske ganerske fora sa Dorcola i iz Pevca, ali on NEMA NIKAKVIH REZULTATA iza sebe. Cak ni osrednjih. Skoro pa nema cak ni losih - jer je on NEZAPOSLEN sve ove godine.

    I o cemu mi onda pricamo!?!? Lepo je pikao basket pre 30 god. sa Kicom u tandemu, pa 'ajde da mu damo reprezentaciju!?
    Tuzno!
    (Plikuscht, 4. jul 2007 11:57)

    # Link komentara

  25. "Kada je Rakočević u pitanju, on je imao preveliki umor, a brojne povrede su ga odvojile sa terena. On je izuzetno pošten dečko i to sam morao da poštujem, pa sam mu nudio 40 dana odmora." A Vujanic ne moze da ceka, cc..
    (Speedman, 4. jul 2007 03:06)

    # Link komentara

  26. Obozavao sam Moku Slavnica kao igraca.Kao trener nije postigao mnogo osim lansiranja mladog tima Jugoplastike,a kajmak je pokupio Maljkovic uz pomoc Ace Nikolica.Verujem da ce Moka izdrzati u svojoj namjeri da podmladi reprezentaciju,i da ce napraviti kostur za naredna takmicenja.Izgubili smo dosta vremena i sa Vujosevicem 2003e Obradovicem 2005te i Sakotom 2006te.To se sve brzo zaboravi.Moka je na udaru mnogih, i pre nego sto je poceo da radi , ali se nadam da ce izdrzati.NAPRED MOKO
    (Slobo, 3. jul 2007 23:59)

    # Link komentara

  27. Eeee, Moko da si ti nama ziv i zdrav jos 100 godina, ali samo da narod moze da vidi ziv primer neobjasnjivog ponasanja selektora (kuku majko) jedne uspesne kosarkaske nacije! Verujem da ti ni jedno opravdanje ne bi bilo prihvatljivo jer su egoisti kao ti uvek sami sebi ispred drugih i naravno sve "najboje" znaju. Zali Boze polupanih televizora i zivaca u septembru...
    (GileBB, 3. jul 2007 22:01)

    # Link komentara