1. Nedostaju federer i nadal da igraju klasike sa nolom
    (joke, 27. februar 2024 15:53)

    # Link komentara

  2. Za jednoručni moraš imatik snažnu rujku, Lejver je jkednom rujkom mogao nda poldigne prikolicu, otac mu je bi mesar i razvozili su meso po kućama. Žgoljavi mora sa dve ruke, njegova teniska snaga je u nogama i trčanju, uz pomoć napitka.
    (Nadam se da će taj-brek ukinuti, 27. februar 2024 12:51)

    Skroz tacno. Cela ova analiza se svodi na sledece: ako imate dovoljno jaku ruku, a jos imate brz udarac i hvatate loptu cim krene da se penje, jednorucni bekhend je bolji udarac za brze podloge. Problem je sto malo danasnjih tenisera ima tako jaku ruku, a loptica se krece brze zahvaljujuci modernim materijalima reketa (a ne zbog njihove snage)... ovde govorim o cistoj snazi ruke, a ne o izdrzljivosti, ove generacije su izdrzljivije od prethodnih
    (hmmm, 27. februar 2024 15:34)

    # Link komentara

  3. све их је Ноле ресетовао, и нека је
    (Гаврило из принципа, 27. februar 2024 13:41)

    # Link komentara

  4. Kao sto i tekst i rezultat pokazuje, prevazidjen je odavno… Imao je sreće da je rodjen vreme izmedju dve generacije. U suprotnom bi bio suvi prosek. David Beckham u tenisu.
    (Caravaggio, 27. februar 2024 11:40)

    Hahahaha, dobro su Djokovicevi protivnici sjajni. Evo mu se u 37 godinu pojavljuju izdanci od 20 godina koji bi mogli mozda biti dobri igraci. Cijela karijera samo povrijedjeni Nadal i vremesni Federer. Nikad laksa konkurencija za nekog igraca broj 1. Tim, Dimitrov i slicna kompanija su mu bili najveci protivnici tokom karijere.
    (delboj, 27. februar 2024 12:54)

    # Link komentara

  5. U prevodu, to je jedini pravi Federerov uticaj na igru - svi su videli da ga Djokovic zestoko razbija sa dvorucnim bekendom pa niko vise ni ne pomislja da igra jed orucni bekend kao Federer!
    (eto rodjinog uticaja, 27. februar 2024 09:25)

    Za jednoručni moraš imatik snažnu rujku, Lejver je jkednom rujkom mogao nda poldigne prikolicu, otac mu je bi mesar i razvozili su meso po kućama. Žgoljavi mora sa dve ruke, njegova teniska snaga je u nogama i trčanju, uz pomoć napitka.
    (Nadam se da će taj-brek ukinuti, 27. februar 2024 12:51)

    # Link komentara

  6. Najveci ikad!
    (realno, 27. februar 2024 12:33)

    # Link komentara

  7. Tenis je danas postao tehnicki zahtevniji i zahteva vecu izdrzljivost a ne tako veliku snagu jer su reketi postali brzi. Tenis je fizicki bio zahtevniji dok se igralo drvenim reketom. Danas su teniseri mnogo mrsaviji nego ranije.
    (Goran, 27. februar 2024 12:27)

    # Link komentara

  8. Odlični komentari, oonakvi kakvi bi trebali biti, ali je "Bokelj" pogodio u "sridu". Jednoručni bekhend traži nameštanje na udarac, a topspin forhendi sa ogromnom rotacijom te teraju van terena i zato je jako puno nečistih udaraca i ramova. Svaka čast!
    (Predo, 27. februar 2024 12:04)

    # Link komentara

  9. Jednorucni bekhend Federera je nesto najlepse sto postoji u tenisu.Kad se ispruzi onako kao gazela ono je uzivanje gledati.
    Isto tako i Mesijev sprint sa loptom koja kao da mu je zalepljena za nogu je nesto najlepse.I Mesi ima nesto sto "izumire" a to je pozicija broja 10,koje skoro vise ne postoje.
    Dva GOATA
    (Messi GOAT, 27. februar 2024 11:52)

    # Link komentara

  10. Kao sto i tekst i rezultat pokazuje, prevazidjen je odavno… Imao je sreće da je rodjen vreme izmedju dve generacije. U suprotnom bi bio suvi prosek. David Beckham u tenisu.
    (Caravaggio, 27. februar 2024 11:40)

    # Link komentara

  11. Igricu je prešla Monika Seleš...
    Igrala je dvoručni, ne samo bekend, nego i forhend...
    Niko tako ne podučava, al ona je terala po svome, i sve ih drala...
    Carica!!
    (Mala Mo, 27. februar 2024 11:23)

    # Link komentara

  12. Povremeno igram sa prijateljima. Jedini sam koji igra jednom rukom. Ne znam kako to da objasnim ali ja prosto drugačije ne mogu. Verovatno tako misle i profi teniseri koji tako igraju.
    (Amater, 27. februar 2024 11:03)

    # Link komentara

  13. Mogu ljudi da pricaju sta hoce ali jednorucni bekhend je bolji, ali tezi za igranje. Ko nauci da igra sa njim, to je smrtonosno oruzje.Federer je nazalost na kraju karijere promenio stil igranja, i bio ubitacan bas protiv Nadala, koji mu je nakvise zadavo probleme.Vavrinka i Tim su takodje imali jake bekhende.A to sto je Federer gubio od Nadala i Djokovica nije do jednorucnog bekhenda, ima tu mnogo stvari na koje utice pobeda.Jednorucni bekhend omogucava da se napada i brani iz nemogucih uglova, i mnogo manje vreme treba da se namesti na udarac.
    (Masinac, 27. februar 2024 11:00)

    # Link komentara

  14. Najbitnija cinjenica: danas ogromna vecina igraca praktikuje top spin forhende. Takav forhend potpuno unistava jednorucni bekhend, sem kada se hvata loptica u penjanju. Iskordinisati tj kontrolisati takvu vrtsu udarca je nesto najteze u tenisu...Moderni reketi i loptice su glavni 'krivac'.
    (Bokelj, 27. februar 2024 10:57)

    # Link komentara

  15. Zanimljivo je da je Bozoljac jedini koji je igrao i jednorucni i dvorucni i forhend i bekhend. Najpoznatiji igrac koji je igrao samo dvorucni i forh i bekh je Santoro.

    Jednorucni bekhend je predivan udarac i najveca prednost mu je slajs. To sa dve ruke ne moze da se odigra tako da svako ko igra dvorucni bekhend slajs igra jednom rukom.

    I to moze da bude jacina cigle. Prosto izbije reket iz ruke ko docekuje jednorucni slajs.
    (iz no fud, 27. februar 2024 10:55)

    # Link komentara

  16. Problem je što, u igri sa osnovne linije, najlakše možeš da oteraš protivika u defanzivu tako što mu tučeš stalno po jednoručnom bekendu. Lendl je, čini mi se, jedini kod koga se ta slabost nije videla.
    (Zoran, 27. februar 2024 10:39)

    # Link komentara

  17. To ce biti kao slobodno bacanje u košarci. Nekada se izbacivalo od kolena, sada manje od 1% profesionalaca izbacuje tako. Da, jos uvek je prisutan takav izbacaj.

    Svedoci smo da serve&voley igraca gotovo da nema na turu. Mislim da je Ljodra bio poslednji vredan pomena.

    Tako je to u sportu pa i u zivotu. Zahtevi se menjaju, a mi se prilagodjavamo.
    (Role, 27. februar 2024 10:34)

    # Link komentara

  18. Po nepisanim pravilima dvorucni bekhend je udarac koji su koristile zene, a jednorucni muskraci. To je bilo maltene i pravilo od nastanka do 70-tih godina proslog vijeka.
    Opet, tesko da iko od dvorucnjaka ima bekhend kao Wavrinka.
    (delboj, 27. februar 2024 10:22)

    # Link komentara

  19. Ogromna većina nas "starih" igramo jednoručni bekhend. Da sam znao što sad znam, igrao bih dvoručni, mada ga povremeno i igram, kada mi lopta ide uz samo telo, a nemam vremena da se namestim na jednoručni. Apsurdno je to, da je ono što pripisuju Federeru kao najveći kvalitet - lepota jednoručnog bekhenda, ustvari njegova najveća slabost. Svako vrijeme nosi svoje. Svima je bio čudan "flosberi" skok uvis, na leđa, kada su svi skakli "makazicama", sad svi skaču "flosberi". Najbolji primer su skijaški skokovi. Skijašima, koji su skakali sa raširenim "V" skijama su davali loše ocene za stil, danas svi skaču tako, jer skaču dalje. Gledao sam neki dan jedan meč Konorsa. Njegov stil i držanje reketa izgleda smešno u odnosu na današnje tenisere. Pretpostavljam da sa tadašnjom igrom ne bi ušao u prvih sto. A bio je neprikosnoven u svoje vreme.
    (Predo, 27. februar 2024 10:07)

    # Link komentara

  20. Zanimljiv tekst, pa da napisem sta je meni "padalo na pamet" gledajuci tenis godinama unazad.
    Dakle, da li je moguce recimo igrati dvorucni u trenucima odbrane, a jednorucni u trenicima napada? Jasno je da je za to potrebno mnogo vezbe, "brze noge", odlicno pozicioniranje,..., ali deluje da bi bilo jako ubojito! Uostalom i slajs se igra prilicno cesto i svi ga izvode jednom rukom...
    (Proba, 27. februar 2024 10:05)

    # Link komentara

  21. Čak Noris - jedini koji ima troručni bekend
    (Tvorimir, 27. februar 2024 10:02)

    # Link komentara

  22. a dvorucni forhend? zašto njega niko ne spominje.. znam da je naš ilija bozoljac koristio takav udarac.
    (Drina Cer Macva, 27. februar 2024 09:56)

    # Link komentara

  23. Istina,ali ima još jedan problem Federerov reket je bio najmanji u dajametru i ujedno najteži tek je tamo negdje pred kraj karijere pristao da promjeni da je to uradio ranije ko zna šta bi bilo tako da ne mislim da je samo problem u jednoručnom bekhendu …
    (Zek, 27. februar 2024 09:55)

    # Link komentara

  24. Do Konorsa i Borga dvoručni behend nije ni postojao. Tada su se pojavili i metalni reketi. To je revolucionisalo tenis. Pored pomenute dvojice, Agasi, Nadal i Đoković su najviše unapredili dvoručni u smuslu reterna i prelaska u ofanzivu. Novak najviše.
    (Torima, 27. februar 2024 09:43)

    # Link komentara

  25. Definitivno najlepsi tenis igraju igraci sa jednorucnim bekendom, tu nema diskusije....Ovi sa dvorucnim deluju ko radnici sa lopatom!
    (Rale, 27. februar 2024 09:42)

    # Link komentara

  26. Mourinho - Đoković

    Guardiola - Federer

    Sad tko šta više voli.
    (Matta, 27. februar 2024 09:42)

    # Link komentara

  27. Tenis je napredovao, igra se jaci, intenzivniji tenis. Jeste lepota na strani jednorucnog backhand-a, ali ucinkovitost i stabilnost ne. Obe ruke su svakako jace od jedne. Prednost jednorucnog su svakako eksplozivnost, manje pripreme i bolji uglovi, ali to u u danasnjem tenisu nazalost vise ne pije vodu. Od 2010-e, otprilike, a narocito sa pojavom Nadala na sljaci, videli smo koliko taj udarac moze biti hendikep i najboljim igracima na turu.
    Sportski pozdrav
    (mr noubadi, 27. februar 2024 09:36)

    # Link komentara

  28. Mozes da biras dali ces igrati jednom rukom i neko kao Nadal da te odvali svaku utakmicu ili igrati dvorucni backhand gde ces imati pouzdaniji udarac.
    (Dragan, 27. februar 2024 09:17)

    Većina tenisera su desnoruki. Jednoručna bekend dijagonala ( koja je mnogo češći udarac od paralele ) ide pravo Nadalu na forhend, i to ne bilo kakav forhend, već verovatno najbolji forhend svih vremena.
    Inače, tekst govori o majstorstvu. Jednom rečju, nema više majstora tenisa, već samo šljakera i bildera.
    To je pisac hteo da kaže.
    (Mali Hijavata, 27. februar 2024 09:31)

    # Link komentara

  29. Mislim da svi koje prate tenis pamte šta je Vavrinka radio Đokoviću sa svojim jednoručnim bekhendom u nekim GS finalima.
    A jedanput i Dominik Tim.
    (Ekspert, 27. februar 2024 09:29)

    # Link komentara

  30. U prevodu, to je jedini pravi Federerov uticaj na igru - svi su videli da ga Djokovic zestoko razbija sa dvorucnim bekendom pa niko vise ni ne pomislja da igra jed orucni bekend kao Federer!
    (eto rodjinog uticaja, 27. februar 2024 09:25)

    # Link komentara

  31. Ako je jednoručni bekend lep, ne znači da je efikasan. To je ujedno bila i najranjivija tačka Federera gde su ga i Nole i Nadal probijali i gde su stvarali prednost u igri. Federeru se do njih dvojice ta slabija tačka nije videla jer je dominirao ostalim elementima igre.

    I Vavrinka, Gaske i Tim su pokazali da taj udarac može da bude i izuzetno ubojit, ali to je kada se dobije lopta iz koje je moguće napasti. Ali ako protivnik preuzme inicijativu, jednoručni bekend je prilično ranjiv. Da ne pominjem da je mnogo manje konstantan nego kada se igra dvoručni.
    (brm, 27. februar 2024 09:25)

    # Link komentara

  32. Rafa ih odučio.
    (milwood, 27. februar 2024 09:24)

    # Link komentara

  33. Cicipas, Dimitrov, Jubenks, Museti, svi oni su zbog legendarnog Švajcarca počeli da ga igraju.

    Cicipas Jubenks i Museti možda ali Dimitrov sigurno nije zbog Federera počeo da igra jednoručni bekhend pa razlika između njih je samo deset godina kada je Dimi počeo da igra nije ni znao da postoji neki Federer.
    (Nebojša, 27. februar 2024 09:20)

    # Link komentara

  34. Mozes da biras dali ces igrati jednom rukom i neko kao Nadal da te odvali svaku utakmicu ili igrati dvorucni backhand gde ces imati pouzdaniji udarac.
    (Dragan, 27. februar 2024 09:17)

    # Link komentara

  35. Koliko je ovakav stil bio česta pojava govori da ga je na prvoj objavljenoj ATP listi u istoriji, devet od 10 igrača praktikovalo.

    Svi, osim Džimija Konorsa, koji je igrao dvoručni bekhend.

    I od svih njih Džimi uze najviše titula:)
    (Nebojša, 27. februar 2024 09:16)

    # Link komentara