1. Ја нисам за то да се смањи лига, онда неби било клубова из унутрашње Србије. Замисли лигу са дест клубова то би била лига београдска. Тренутно играју у супер лигу ц звезда Вождовац партизан Чукарички па се враћа ОФК Београд онда ту имте значи шест клубова из Београда остало би четри места из остатка Србије а ту су Војводина напредак спаатак Раднички Ниш. Онда ту нема места за раднички кг Смедерево Јагодину Мачву Лозницу тсц тако да у Србији треба да има осамнајест клубова то што Босна да смањи они имају само пет клубова крштени борац Вележ железничар Сарајево челик слобода што имају углед до неке Леотар из Требиња остало је све вештачки Зрињски широки брег па то је циркус од клубова.
    (zdravko, 20. februar 2024 22:35)

    # Link komentara

  2. Ali kod nas postoji koji se pita za sve.Bilo je gotovo donesena odluka da liga ima 14 timova a onda se odlučilo da bude 16 jer bože moj što više gradova da ima superligaša da svi mogu da gledaju Zvezdu i Partizan.Grade se stadioni u sredinama gde nemaju ni drugoligaša.Deset timova je super a toliko treba da ima i prva liga Srbije
    (Gocy, 20. februar 2024 21:07)

    # Link komentara

  3. Treba da se ugledamo na Svedsku ligu.U Svedskoj svaki klub nosi ime grada a ne kao kod nas tipa radnicki koji ima 10 000 po Srbiji,cuj Radnicki koj Radnicki onaj iz Nisa Pirota Kragujevca itd.Jednostavno svaki grad mora da ima svoj znacaj u fudbalu da stvara kult da ne bi svi navijali za blizance.Evo ja kao Nislija navijam za zvezdu jer za mene samo ime Radnicki nema apsolutno nikakav znacaj,sta je to? FK Nis bi vise voleo.Klub treba da predstavlja grad a ne glupost.Drugo Promeniti ceo sistem rada isto i ljude koji rade kao pre 40 godina unazad,rukomet nam propao zbog te staromodne ljude.Ukinuti broj stranaca skroz,Srbiji su potrebni 2-4 kvalitetnih isuper talenta godisnje a ne 100 kvantiteta.Treba podizati i zenski fudbal i modernizovati ga kao i musku ali sve od dece do seniora.Neka vrsta privatizacije mozda grad 51%-49% privatnik kao u Nemackoj.Detalji koji menjaju sve ali zato mora kompletan FSS da ode u penziju.
    (2024, 20. februar 2024 21:03)

    # Link komentara

  4. Kad su smanjili ligu na 10 kod nas u hr meni je prvo bilo glupo kad cujem cijelo kolo samo 5 utakmica, mislim si malo je. Ali ustvari sasvim pristojno jedna utakmica petkom, dvije subotom i nedjeljom. A i u hr narod voli gledati domacu ligu bilo to i rudes lokomotiva, gleda se. A 4 derbija godisnje u smislu kao dosadi, ma kakvi potrebno je sto vise jakih utakmica i nema manje tenzija. Ono sto je u hr jos dobro je sto se ne navija samo za dinamo ili hajduk, npr i varazdin ima svoje navijace. Ima nesto svojih navijaca i istra. Fale jos jaki vinkovci, slavonski brod i zadar i bila bi bas bas dobra liga.
    Zato i u srbiji treba podhitno smanjit ligu i pokusat smanjit iskljucivu polarizaciju na partizan i zvezdu i jacat ostale dobre klubove. Ima srbija jos velikih klubova(nis, vojvodina, subotica, kragujevac i onaj novi pazar je pravi domacinski klub). Zato mi ne ide u glavu kako neko iz npr novog sada pored bivseg yu prvaka vojvodine moze navijati za cz il partizan? Kod nas pola slavonije navija iskljucivo za osijek, a kvarner i velik dio istre je za rijeku. Naravno i dalje najveci dio hr navija za dinamo ili hajduk, ali da ce u rijeci ili osijeku vecina navijati za njih, ni u snu.
    (croata, 20. februar 2024 20:18)

    # Link komentara

  5. (Obrenowski, 20. februar 2024 18:14)

    U pravu si osim u slučaju Kragujevca i Pazara, tu su navijači blizanaca uvek u manjini!
    (Dragan - Sava, 20. februar 2024 19:15)

    # Link komentara

  6. Bosanska i Hrvatska liga imaju nekog smisla posto u gradovima poput Rijeke, Osijeka ili Mostara, Banja Luke, Tuzle, Zenice postoje navijaci koji navijaju za svoj klub iz svog grada. U Srbiji se sve svodi na Zvezdu i Partizan. Ostali su tu eto tako da ova dva kluba imaju s kime igrati. Najveci paradoks u sred Nisa igra Radnicki-Partizan, stadion super popunjen a 90 posto ljudi navijaju za Partizan. Toga samo u Srbiji ima. Dok god je tako moze se liga mjenjati sto puta, cinjenica je da od 16 klubova u Srbiji, 14 nikog zivog ne interesuje. Tako je i u stampi, Zvezda Partizan se trubi do iznemoglosti.
    (Obrenowski, 20. februar 2024 18:14)

    # Link komentara

  7. Направити професионалну и затворену лигу од 10 професионалних клубова.

    1) Знам да УЕФА не признаје тако нешто, али није ни битно. Која корист од њих иначе, и уопште играња тих такмичења где нас разваљује ко стигне.

    2) Такође, без икаквог додира са корумпираним савезом и боло којом тренутном фудбалском организацијом у Србији. Кренути од почетка и без корупције.


    3) Без Звезде и Партизана и осталих државних и друштвених клубова, удружења грађана и сл.

    4) Окупити пословне људе и компаније широм Србије и видети заинтересованост.

    5) Имати клубове из већих градова.

    Биће тешко у почетку и требаће године, али људи ће желети све више да гледају такву лигу - квалитет ће расти из године у годину, и неће бити корупције.
    А онда после 10-20 година, када буде квалитет много већи од корумпиране државне лиге, а и многе ствари ће се променити у Европи и у УЕФА, кренути у акцију да тимови из такве лиге уграју у неком међународном такмичењу.
    (Неко, 20. februar 2024 17:49)

    # Link komentara

  8. Dokle god mamini i tatini sinovi bez talenta igraju zato sto se gurnu pare ispod stola nema nista od toga. Da ne pricamo o korupciji i namestenim utakmicama bez koje jedno j....o kolo ne moze da prodje. Dal ce biti 12 ili 16 klubova manje bitno.
    (D, 20. februar 2024 17:48)

    # Link komentara

  9. Veca revolucija im je sto su ligu nazvali premijer liga nego ovo
    (X, 20. februar 2024 17:45)

    # Link komentara

  10. Ne znam otkuda Srbija u ovoj priči? Srbija ovako desetkovana ima 60% više stanovnika od Hrvatske, logično je da ima više klubova
    (NikolaKG80, 20. februar 2024 17:44)

    # Link komentara

  11. Nije problem u broju nego radu FSS.Mora da se menja ceo sistem rada od reprezentacije do najnize lige.Mi jos uvek radimo po starom modelu i tu je problem,kada se sve to promeni kroz par godina videce se rezultat a do tad mozemo imati 10 kluba i ligi,12-14-16 sve jedno.
    E Vidic je imao neku viziju da menja stvari bas zato ga i blokirali.
    (Sve po staro, 20. februar 2024 16:52)

    Jedini smisleni komentar.
    Mi nemamo igrački i trenerski kvalitet ni za jedan tim a ne za 10-16 timova. Mora da se menja način rada sa decom, juniorima, omladincima a i za to imamo problem jer su nam treneri loši i neškolovani. Ni pedagoški a još manje fudbalski nisu na nivou da uče bilo koga fudbalu a oni stvaraju bazu iz koje treba da izniknu talenti za prvu ligu i reprezentaciju.
    čast izuzecima
    (zvezdarac, 20. februar 2024 17:29)

    # Link komentara

  12. Pa da liga od 40 klubova.
    20 C.Zvezda
    20 Partizan
    I svakog vikenda u više gradova derbi,bog da nas vidi.
    I svi će danam zavide .
    (gosa, 20. februar 2024 17:09)

    # Link komentara

  13. Mislim da kod nas se smanji liga na dva tima , Zvezdu i Partizan i oni neka igraju do 10 pobeda ko prvi dodje taj je sampion. ionako svi ovi drugi ne znam zasto igraju lad I pre pocetka sezone I u toku sezone u javnosti se samo prica da derbi resava "prvaka" Srbije..tako da...
    (Ma Nije Nego, 20. februar 2024 17:09)

    # Link komentara

  14. Ma na dva kluba
    (nesa, 20. februar 2024 17:07)

    # Link komentara

  15. Mi smo najkorumpiranija zemlja Evrope, zato se ne smanjuje! Svi klubovi plaćaju funkcionere da ostanu u ligi, onaj ko najmanje da, on ispada. Njih ne interesuje kvalitet, već samo puni džepovi!!
    (Slavkoni, 20. februar 2024 17:05)

    # Link komentara

  16. Jedino pitanje prije godinu,dvije ilideset i jedino pitanje danas,za godinu ili deset ili dvadeset je ko ce biti sampion,Zvezda ili Partizan?
    Ko ce koga da prevari Zvezda Partizana ili Partizan Zvezdu.
    Kako "zanimljivo".
    Sad,hoce li biti osam,deset ili cetrnaest statista koji glume ko konkurenciju koga briga.
    (Darko, 20. februar 2024 17:03)

    # Link komentara

  17. Zvezda i Partizan bi i dalje bili na vrhu ali bi klubovi iz sredine tabele bili rezultatski rasterećenju pa bi davali šansu mladim ambicioznim trenerima i igračima da se razvijaju bez pritiska. Zato u Hrvatskoj Dinamo i Hajduk više nigdje nemaju siguran prolaz. Normalno, potrebna je i ravnoteža u savezu i sudačkoj organizaciji.
    (Tugomir, 20. februar 2024 17:01)

    # Link komentara

  18. Sve exyu lige trebaju imati 10 klubova u prvoj ligi kao što Hrvatska i Slovenija već imaju, jedan ispada i jedan ulazi, a može se i napraviti da 9 na tablici igra dodatne kvalifikacije sa timom koji je završio na drugom mjestu u drugoj ligi, to je ok je pola timova nema uvijeta za prvu ligu a neki čak ni drugu,pogotovo financijskih, a o terenima ne treba ni pričati, u Hrvatskoj su sad napravili i treću jedinstvenu ligu od 16 klubova, druga ima 12, a prva 10, a priča se da će u budućnosti povećati prvu HNL na 12, drugu na 14, kad se za to stvore uvijeti.
    (Marko, 20. februar 2024 16:44)

    Gresis Marko. Kad bi se napravila jedinstvena liga od svih timova koji egzistiraju na ex-Yu prostoru, daj Bože da bi bilo 10 kvalitetnih i samoodrzivih klubova za tu jedinstvenu ligu!
    (Bane, 20. februar 2024 17:00)

    # Link komentara

  19. Zar da nam Hrvati budu uzor? Ako smanjimo ligu pola lige će biti iz BG. Prvak je uvek jedan od blizanaca. Ostali su samo trabanti. Napravimo ligu u kojoj će igrati samo klubovi iz Beogrda i okoline za šampiona i ostali izvan Beograda ligu za ostanak: Radnik, Radnički 2x, Mačva, Mladost, Napredak, Borac, Javor, Novi Pazar i .......? Šampion i onako mora biti jedan blizanac. Toga nema nigde u svetu. Ali ........? To smo mi.Takav smo mi narod.
    (Ja iz KŠ, 20. februar 2024 16:55)

    # Link komentara

  20. Nije problem u broju nego radu FSS.Mora da se menja ceo sistem rada od reprezentacije do najnize lige.Mi jos uvek radimo po starom modelu i tu je problem,kada se sve to promeni kroz par godina videce se rezultat a do tad mozemo imati 10 kluba i ligi,12-14-16 sve jedno.
    E Vidic je imao neku viziju da menja stvari bas zato ga i blokirali.
    (Sve po staro, 20. februar 2024 16:52)

    # Link komentara

  21. To im nece nista pomoci. Sanjaju i to ce ostati uvek san.
    (Cvekla, 20. februar 2024 16:50)

    # Link komentara

  22. Nekad je u velikoj Jugoslaviji bilo 18 prvoligasa. Danas na istom prostoru 80 prvoligasa , superligasa , premierligasa od kojih 28 svake sezone igra u Evropi da bi jedan ili dva uspjeli da prodju grupe. Nista bez regionalne lige.
    (Miki, 20. februar 2024 16:48)

    # Link komentara

  23. Da smanje nasi na 10 klubova i da igraju zvezda partizan cukaricki vozdovac imt ofk beograd tsc zeleznicar kolubara i indjija, bg liga sa okolinom, bravo
    (Mon, 20. februar 2024 16:46)

    # Link komentara

  24. Sve exyu lige trebaju imati 10 klubova u prvoj ligi kao što Hrvatska i Slovenija već imaju, jedan ispada i jedan ulazi, a može se i napraviti da 9 na tablici igra dodatne kvalifikacije sa timom koji je završio na drugom mjestu u drugoj ligi, to je ok je pola timova nema uvijeta za prvu ligu a neki čak ni drugu,pogotovo financijskih, a o terenima ne treba ni pričati, u Hrvatskoj su sad napravili i treću jedinstvenu ligu od 16 klubova, druga ima 12, a prva 10, a priča se da će u budućnosti povećati prvu HNL na 12, drugu na 14, kad se za to stvore uvijeti.
    (Marko, 20. februar 2024 16:44)

    # Link komentara

  25. Naravno da bi trebalo da bude 10 do 12 ekipa,imali bi smo jaču ligu koliko toliko,samo što mi imamo mnogo dublje probleme što se tiče regularnosti koju ćemo teško iskoreniti......
    (jjjjjjjjjjjj, 20. februar 2024 16:18)

    # Link komentara

  26. Kad se kvalitet gleda, mi bi trebalo da imamo prvu liga od dva kluba, drugu ligu od tri kluba, i svi ostali da se rasporede po regionalnim ligama. Prva liga od 16, 12 ili 10 klubova isto će izgledati na kraju.
    (Srdjan, 20. februar 2024 16:12)

    # Link komentara

  27. 12 bi bilo prava mera, to je oko 300 igrača u ligi, taman bi se smanjila potreba za uvozom fudbalera tankog kvaliteta. kad bi mogao da se zabrani odlazak pre 23će godine u inostranstvo, to bi bilo još bolje, koliko bi još Mijatović mogao da pruži zvezdi ili Joveljić svojevremeno, Ilići i mnogi drugi.
    (Mićko, 20. februar 2024 16:06)

    # Link komentara

  28. Najbolje da svedemo ligu na četiri tima i gledamo derbi svake druge nedelje.
    (Zimska zmija, 20. februar 2024 16:06)

    # Link komentara

  29. Nikako.
    1.Previse je 4 derbija u sezone+potencijalni kup,ubija se draz
    2.Pogledajte HNL ove sezone sa 10 klubova,3 prva kluba su sigurna,Osijek je sigurno cetvrti,Rudes sa 4 boda zadnju,klubovi 5-9 mesta sto je pola lige nemaju nikakav motiv do kraja sezone.
    3.Premalo igraca bi igralo Super ligu,samim tim mnogo manje prostora za mlade.
    4.Niko ne razmislja kojih bi to 10 klubova bilo,vrlo realno je da ih bude 5 iz Beograda..CZ,Par,Ofk,Vozdovac,Cukaricki..pored njih TSC,Spartak,Vojvodina..prakticno cela centralna Srbija ce biti sa 2 kluba,od kojih je 1 N.Pazar koji stalno igra bez publike
    Daleko je sadasnja liga od savrsene,ali najbolja trenutno
    (Bolton, 20. februar 2024 16:05)

    # Link komentara

  30. "Manje klubova – veći kvalitet i više novca" sta reci onda za lige petice? Po 20 klubova, vrhunski fudbal, brdo love! Nije poenta u tome...
    (TSV, 20. februar 2024 15:57)

    # Link komentara

  31. U Hrvatskoj svako svakog bije..Pogledajte samo tabelu. Tamo prvi na tabeli ima više poraza i nerešenih nego neki naš tim na 6om mestu. Hajduk, Rijeka i Osijek igraju sve domaće utakmice na punim stadionima. Npr. Poljud prima 25 000-33000 ljudi.
    (Che, 20. februar 2024 15:55)

    # Link komentara

  32. Za nas treba liga od 12 klubova, pri cemu je makimalan broj klubova iz Beograda-Panceva 4. Svaki drugi grad moze da ima maksimalno 2 kluba.
    (LFCC, 20. februar 2024 15:49)

    # Link komentara

  33. Liga treba da ima 14 klubova kao sto je u Grckoj, prvih 6 da igraju dvokruzno plej of, ostalih osam dvokruzno plej aut,,, 10 klubova pa cetvorokruzno bilo bi monotono i verovatno bi bar 5, 6 klubova bilo iz Beograda...
    (duga dvojka, 20. februar 2024 15:45)

    # Link komentara

  34. 16 klubova jeste previše, ali 10 je premalo. Taj sistem povećava kvalitet lige, ali svako sa svakim igra čak 4 puta u sezoni. To je poprilično nezanimljivo. U dve godine npr igraš 8 puta protiv istog tima.

    Mislim da je bolje rešenje 12 klubova i trokružni sistem. Ukupno je tri kola manje po sezoni u poređenju s ligom sa 10 timova, ali je i 3 kola više nego po trenutnom sistemu.
    (ž, 20. februar 2024 15:41)

    # Link komentara

  35. Sa 10 timova, znaci 4 derbija kod nas. U BiH je taj broj daleko veci, jer imaju Zeljzeznicar, Sarajevo, Zrinjski, Velez, Borac BL, Tuzla i Siroki Brijeg. Svi ovi timovi sastali bi se po 4 puta u toku sezone, verujem da bi to bila dobra ideja za bosanski fudbal. A i mi bi ovako trebali u sto skorije vreme.
    (BRE, 20. februar 2024 15:31)

    # Link komentara

  36. Mi cemo povecati na 18, uvek smo bili najpametniji.
    (Vlado, 20. februar 2024 15:29)

    # Link komentara

  37. Mi i da imamo ligu od 4 kluba isto bi bilo jer nas problem je druge prirode i ne resava ga velicina lige.
    (Sasa, 20. februar 2024 15:15)

    # Link komentara

  38. Pa 16 klubova u našoj ligi svakako nema preteranog smisla.
    Videli smo kako su se ove sezone svi naši proveli u Evropi. Smanjenje na 10 klubova, pa da vidimo kroz koju godinu šta će nam to doneti
    (Valjevska podvala, 20. februar 2024 15:10)

    # Link komentara

  39. Тако треба и код нас ..
    (Brooklyn boy, 20. februar 2024 15:09)

    # Link komentara

  40. Mnogo je bolje da i mi pređemo na 10 timova. Svako mesto nešto nosi sa sobom, prvih 4-5 Evropu, 9i baraž 10i ispadanje. Pa ti nameštaj ako smeš. Osim toga daleko je više fer da Zvezda i PArtizan odigraju 4 derbija i tako direktan duel mnogo više utiče na šampiona.
    (no, 20. februar 2024 14:59)

    # Link komentara

  41. a za koga onda gradim stadione?
    (a.v., 20. februar 2024 14:59)

    # Link komentara

  42. Hnl je sad stabilan i ajmo to tako reci 'bogat', ranije su bili strajkovi igraca zbog neisplacenih placa, igraci su se tusirali u ledenoj vodi itd.

    No opet mozda je problem to sto imamo malo klubova jer mladi igraci teze dobiju sansu...

    Drugi problem je centralizacija, cak 4 kluba, od kojih za 3 ne navija doslovno nitko, su iz zg i okolice: uz dinamo tu su lokomotiva, rudes i gorica. Bas grozno. Hnl-u fale cibalia, marsonia, zadar i sibenik, bez njih to nije to.
    (Pijani zlotvor, 20. februar 2024 14:53)

    # Link komentara

  43. I šta će dobiti time, ja sam mislio da je ovo bolje ali realno i dalje se svi kao i mi blamiraju po Evropi. Dinamo ume da iznenadi i to je to, a ume i da se izblamira više od Zvezde i Partizana
    (bigi, 20. februar 2024 14:51)

    # Link komentara

  44. ma mi bez 20 nista mi smo sam vrh svetskog fudbala Francuska Nemacka imaju 18 a mi cemo 20 sta su oni za nas
    (Дорчолац, 20. februar 2024 14:50)

    # Link komentara

  45. Nemaju oni pojma. Treba Superligu Srbije povećati na 20 klubova kao Premijer ligu Engleske, nema veze što pet ili šest klubova ima normalne teren, gde fudbal može da se igra fudbal, a ostali igraju u blatu. Nema veze ni što nemamo ni pet kvalitetnih timova, al zato imamo trećeligaše sa najboljim stadionima. Imamo mi ko će da nam odredi i broj klubova i gde ćemo na pripreme i ko sme titulu da uzme.
    (nemaju oni pojma, 20. februar 2024 14:46)

    # Link komentara

  46. Spojite sve BG klubove u jedan i eto manje lige. Stavite ih da ograju na stadionu Zvezdare (na primer, nisam siguran da li klub uopste vise postoji i pod kojim imenom ali "stadion" je tu, ostali su svi preveliki za to koliko ljudi dolazi na utakmice) i imacete i posecenost oko 50%. Liga ce biti prirodno smanjena za 10 klubova, a beogradski klub ce biti u skladu sa kvalitetom kadra i podrske.
    (Arthur Dent, 20. februar 2024 14:45)

    # Link komentara