1. Postavio sam skoro samo mali deo Birdovog passing highlighta,oni koji su realni rekli su hvala za link i potvrdili ono sto pisem ali naravno javili su se pojmasi koji kad nemaju sta da kazu pricaju o konkurenciji a u danasnjoj kosarci imas hektar prostora za dodavanje. Naravno da ne mozes da nadjes 10 dodavanja Jokica koje Bird nije izveo jer je to nemoguce,evo ja cu ti reci za asistenciju Dzordana za Birda u dream teamu koju Jokic nije a i ne moze je izvesti. Birdov pas iza glave sa felsom,kroz noge igracu u padu. Sve ove paseve iza glave,iza ledja,iz trka,preko celog terena,posle fejka je Bird izvodio tako da je nemoguce naci to sto pricas a i pomenuvsi samo ovu cetvoricu pored Kida,Nesa,Robertsona,Pistol Pita ali i mnogih drugih pokazuje da si laik.
    (vince carter, 30. januar 2024 19:31)

    # Link komentara

  2. Kao sto rece Jokic, to nije sprint vec maraton. Cij je biti prvi nakon 82 utakmice ali ne po svaku cenu. Neke utakmice treba samo dobiti, neke utakmice se igraju na plajof nivou, neke se mogu i izgubiti. Ako nije neophodno, utakmuce protiv kandidata za prsten se ne igraju punom snagom i ne otkrivaju se karte. Prosle godine Denver nije vidjen kao sampion i zato su uvek imali nekog keca u rukavu. Ove godine to je teze, vecina karata je ispucana, i zato Denver krije ono sto jos moze da se sakrije.

    Nije prijatno kad te Niksi razbiju ali to je potpuno nebitna utakmica jer od citavog istoka bitan je samo onaj ko zavrsi u finalu, i to pod pretpostavkom da se dokopas finala.

    Zna Denver ko im je najveci pritivnik: u prvom krugu neko od iz grupe Lejkersi, Pelikani, Juta ili mozda GSW. Plej-in je dosta poremetio u tom pogledu jer prvi na tabeli do poslednjeg dana ne zna za koga da se pripremi. U tom pogledu, ako si siguran u sebe, druga pozicija moze da bude i prednost.

    Drugi problem igranja sa timom sa osmog mesta je jer su ti plej-in timovi vec razigrani i u plejof modu. Prerano udju u formu i nemaju sansu za prsten ali su zato opasni u prvom kolu.

    Sve u svemu, Denver ne treba mnogo da se bavi drugima vec samo samim sobom. Sad za sad najveci im je problem sut za tri poena iako imaju tri jako dobra sutera u Mareju, MPJ-u i KCP-u. Najvise zavisi od tri igraca sa klupe: Redzija, Pejtona i Kristijana.
    (bskfan, 30. januar 2024 15:13)

    # Link komentara

  3. U 1/4 prva petorka šut samo 7/22, ali serijom 12-0 završiše samo sa -1, 25:26. Jokić 5-3-2 (šut 26) toni braders ništa neće da mu svira i dalje. Gledah pre ovoga prvo poluvreme okl-min, +2 za minesotu (dobi minesota i na kraju), nije nba za Micića (gledah ga u još 4-5 gde je imao minute), jednostavno ne može ništa ni da probije, ni da asistira, ni da da trojku, kraj karijere ozbiljne ako ostane tamo do kraja ugovora. Toliko o nba i evroligi kad mvp poslednje 2-3 sezone igra trećeg pleja i to loše. 56-56 poluvreme, Jokić 9-6-5 (4/11), +- -4, 1 ukr/1 izg, ne samo nijedno bacanje vec nijedan faul nad njim?! Braders iz polja sudi gazenje linije kcp koje ovaj ispod koša ne sudi (i pre toga je bio jedan uspešan čelendž denvera), na kraju morao sudija iz studija da koriguje da je lopta za denver, ovo prvi put videh u prenosu. Ako neko zna koju povredu ima stroter i kad se vraća? Lilard u 1/2 4/7, lopez i midlton 5/7, janis 5/11, bizli 1/6, portis 0/5. Marej 21p 9/15, mpj 3/9, ag 1/4, kcp 2/3, klupa 4/7. Na kraju 3/4 82-75, Jokić 20-11-10, (38 td u karijeri pre 4/4), 3 ukr, 1 blk, 2 izg, šut iz igre 8/21, sb 3/4, +- +4. Kraj 113-107, zaslužena pobeda, Jokić 25-16-12, 3 ukr 2 blk, 3 izg, +- +9 (jedini u plusu od prve petorke) sut 10/25. Marej odličan 35 poena (13/22), janis 29, lilard 18. 400 pobeda Melouna. Klipersi izgubiše, a okc od minesote, min 14, den okc lac 15 poraza, za dva dana gostuju okc i moraju da dobiju, posle dve lake sa portlandom, 3-4 dana odmora pa lejkersi i kingsi u dve noci gostovanja, pa u milvokiju i poslednju pred ol star sa kingsima kod kuće. Tezak raspored, ali valjda ne budu imali više od dva poraza, moraju da jure to prvo mesto na zapadu, znaci domaci teren u po, pogotovo njima gore na toj nadmorskoj visini. Bitno je i što dobiše glavne konkurente sa istoka filu i bakse za eventualnu prednost u velikom finalu, moraju da budu bolji od njih na kraju, (ako oni dodju sa istoka), boston ce 99 posto na kraju 82 imati najbolji procenat u ligi. Evo fila gubi 18 razlike u 3/4 od portlanda, a sutra vec igraju u sf sa voriorsima mogu lako da vezu tri poraza na zapadu u 4 dana.
    (nba86, 30. januar 2024 14:27)

    # Link komentara

  4. Nigde u vestima i komentarima nije pomenuto da je Embid propustio utakmicu nocas protiv slabasnog Portlanda. Ne uklapa se u narativ da bezi od Jokica jel da ?
    (Booker, 30. januar 2024 13:08)

    Nije igrao u Denveru od novembra 2019. Narativ? A nije bio na listi povređenih, ni pod znakom pitanja, možda...
    E sad, ne prozivamo ga samo mi, mnogi iz USA koji prate NBA su primetili "narativ", kako ti kažeš.
    I izgubiše od "slabašnog" Portlanda.
    (?, 30. januar 2024 13:57)

    # Link komentara

  5. (Tihomir, 30. januar 2024 09:20)

    Naravno da se bliži Džonsonu. Još je daleko od Vestbruka, ne bliži se Vestbruku, šta ti tu nije jasno? Trenutno je četvrti, bliži se trećem, ne bliži se prvom.
    Inače, jedan zanimljiv podatak je prikazan u momentu kad je Nikola ostvario 10-u asistenciju i postigao TD, to mu je 38. TD pre četvrte četvrtine.
    (?, 30. januar 2024 13:52)

    # Link komentara

  6. @vince carter
    ja obozavam birda i medzika recimo kao i sve inteligentne asistente, ali činjenica je da jokic u svakoj sezoni izvede sve ono sto su oni izveli za celu karijeru. nekada sam mislio da poznajes kosarku ali sada shvatam da ne znas toliko. pokazi mi tu asistenciju koju jokic nije izveo. mogu ti naci bar 10 kkoje bird, medzik i ostala asistent bratija nisu. interesantno je da je lbj koga recimo ne volim jedini imao slican raspon asistencija kao jokic. bilo kako bilo jokic/bird/medzik/lbj su jedini koji su u istoriji uspevali napraviti zaista asistencije iz napada koji nisu nista. znaci da zaista proizvode poene sami bez upliva timske igre.

    inace marej jeste prilicna prevara. povremeno bljesne i bude vrhunski ali mahom tavori u osrednjosti.
    (ssessse, 30. januar 2024 13:34)

    # Link komentara

  7. Oho, evo opet ponavljača iz fizičkog vaspitanja.

    Dakle, redom. Jokića, s pravom, upoređuju sa Birdom. To su izrekli američki treneri, bivši igrači, analitičari, a ne samo ljudi ovde. Svi redom, da ne šerujem linkove. Da li je isti Bird? Apsolutno ne, ali pošto se upoređuje, to je čast sama po sebi. Mogli bi ponavljači da pokušaju da polemišu sa njima, mada sumnjam, pošto im je i srpski problematičan.

    Svako ko iole voli košarku i poznaje je, kapira koliko je on poseban na terenu, i što je važnije koliko doprinosi. Plus, minus statistika nije "besmislena", i tu se priča završava koliko ko prati i razume modernu košarku.

    Marej je izuzetno važna karika, kao i svi igrači u timu. Bez toga nema prstena. Do najsitnijeg pojedinca. Ipak, Jokić je prva violina. Njegov plejof prošle godine je master class.

    Pošto ponavljači ne gledaju tekme, jer nemaju vremena od dnevnih frustracija, sinoć je Jokić, zajedno sa saigračima zatvorio reket, odigrao odlično odbranu, i imao sjajnu energiju na terenu. Od kada ga pratim, on redovno svoje kolone popuni, posebno kada se lomi meč (što ne znači da je imao i fejlove, ali oni su minimalni u poređenju sa master classom). Već 4 godinu za redom on je u samom vrhu izbora za MVP nagradu.

    Ovakvi mečevi samo pokazuju, da kad su svi fokusirani, i maksimalno spremni, teško može bilo ko da ih dobije. Posebno na domaćem terenu. Zato je to prvo mesto izuzetno važno.
    (Cicero, 30. januar 2024 13:27)

    # Link komentara

  8. јуче их је изнео мареј. да нема проблема са лудилом, када као џордан улази а хоће да погоди испод и са даље стране обруча, што обично маши у трећој, био би перфектан играч

    јуче је вотсон био веома користан. сушта супротност утакмици са филаделфијом, кад се залетао као ован и просипао прилике. јуче је такве омашке имао јанис, човек који иако суперстар, има неочекивано слабу технику за играча тог статуса

    мислим да ће клупа бити највећи проблем денверу. највише у плеј-офу. могу да помогну одбрамбено, али треба и у нападу. не понекад, већ редовно.
    (првоборац, 30. januar 2024 13:23)

    # Link komentara

  9. Nigde u vestima i komentarima nije pomenuto da je Embid propustio utakmicu nocas protiv slabasnog Portlanda. Ne uklapa se u narativ da bezi od Jokica jel da 🤣
    (Booker, 30. januar 2024 13:08)

    # Link komentara

  10. "Nuggetsima je ovo bila peta pobeda u nizu." Kakva crna peta pobeda kad su izgubili od Niksa pa pobedili Filu i sad Bakse?
    (Darko, 30. januar 2024 08:30)

    Možda se misli na pobede kod kuće.
    (Bole, 30. januar 2024 13:07)

    # Link komentara

  11. Najbolji igrac Denvera je bio Marej, imao je dve bitne serije poena kada ih je sam izmisljao a nikog nije islo. Jokic usao izuzetno motivisano, ali se vidi da je usled igranja Denvera toplo-hladno daleko od top forme, mada je prerano za to. KCP iznad proseka, Gordon odlican defanzivno, MPJ ipak zreo za trejd, Votson odlican protiv jakog tima, Braun samo defanziva I malo minuta, Dzekson odlican za svoje minute. On je imao odlicne role kada je prekidao suse losih napada Denvera I spasao ih da ne potonu. Sve u svemu, dobro izdanje Denvera, ponajvise u odbrani. Kljucni covek utakmice Dok Rivers. Uzasno je vodio utakmicu: Lopez i Midlton u sjajnim serijama, razbijali su Denver i on ih salje na klupu i hladi ih. Slicno i Lilarda mada on i nije bio neki faktor na ovoj utakmici. Za njega ce se tek sada videti da ne vredi toliko koliki je hajp. Odlican je igrac ali sad kad je u timu koji se bori za titulu tek sad ce morati da igra iznad svega sto je do sada pruzao tokom karijere a summjam da ce u ovima godinama podici svoje nivo igre. Siguran Sam da ce do kraja zivota zaliti sto se toliko zadrzao u Portlandu, jer je ovo z njega potpuno druga dimenzija takmicenja, iz amatera u profi klub.
    (Skid, 30. januar 2024 13:03)

    # Link komentara

  12. Marej 35 poena Lilard 18 ili sto bi rekli strucnjaci Marej je prevara od igraca :) Pazi ovo,oni porede Jokica i Mareja u komentarima sto znaci da su pojedinima i Jokicevi saigraci smetnja samo da se ispostavi kako Jokic igra sam. Ovaj pojmas pise kako je Jokic odigrao dobar mec u Njujorku jer je dao 30 a primili 50 preko njega,da nema ostalih igraca Denvera koji grizu u odbrani taj Jokic koji igra "sam" bi bio resetan u svakom napadu. Pera Zdera opet trabunja o plus/minusu najglupljoj statistici ikada i najlaznijoj...Embiid prvi Per ikad,AD cetvrti,odnosno peti kada Embid udje na listu..toliko o tim statistikama!!Opet pisu kako neki igraci nemaju asistencije u svojim karijerama koje Jokic ima na jednoj utakmici kao da je taj pojmas ikada pogledao te igrace o kojima trabunja. Bird je imao asistencije koje Jokic nikada nije izveo a uradio je svaku koju je Jokic ikada izveo i sta sad?? Bez Marejevih 5 asistencija ostatak Denvera je imao 12..verovatno se njegovi kosevi na koje su mu asistirali saigraci ne racunaju kao njihovi kosevi nego samo njegovi za razliku od suprotnog🙈🤷 Jokicu Srbine samo nastavi da reklamiras kockarnice,uz tebe smo svi :))
    (vince carter, 30. januar 2024 12:19)

    # Link komentara

  13. Deco pomognite i osvetlite moje mracno neznanje -Dali postoji gori igrac ,gore krilo u NBA od elitnog skorera kako ga trener Denvera zove ,krilo visoko ko Jokic M.Porter J. Ako ima molim da napisete koji je to igrac da mogu da uporedim .Hvala unapred
    (deda Slavko, 30. januar 2024 12:14)

    # Link komentara

  14. Jokiću srbine! Znam da ćeš igrati za svoju reprezentaciju. Pravi ljubitelji sporta su ti veoma zahvalni šta činiš za njih i za svoju zemlju!
    (Zajedno, 30. januar 2024 10:29)

    # Link komentara

  15. Pozdrav, Mitre. To je greska lige. Kad su shvatili da su iz razlicitih konferencija vec je bilo kasno, a gostujuci tim je doputovao na utakmicu pa su odlucili da odgiraju kad su vec tu.
    (Roki, 30. januar 2024 09:59)

    # Link komentara

  16. Kako se samo prešaltaju u PO mod (pogotovo u poslednjoj četvrtini), kad god igraju protiv najjačih ekipa, to je prosto neverovatno.
    Sve vreme protiv ostalih samo odrađuju, zbog pozicije.
    Na zapadu su se četiri najbolje ekipe već prilično izdvojile, i to će verovatno biti to do kraja regularnog dela, i ostaje nam samo da vidimo koji će konačan raspored biti na vrhu (ukoliko ne bude bilo nekih povreda). Što se ostalih tiče, jedino ostaje neka varijanta da se možda neko baš pojača do kraja roka za trejd, pa da se onda možda nešto promeni na samom kraju, mada bi zapravo baš OKC zbog trenutne pozicije i tih silnih pikova koje imaju, mogao da napadne titulu već ove godine.
    (samo primećujem, 30. januar 2024 09:43)

    # Link komentara

  17. Treba pogledati u napred i ja vam savetujem da se kladite na iducu utakmicu gubi Denver.Ekipa Denvera je sinoc igrala stegnuto i sa maksimalnom koncetracijom i zeljom za pobedom i imala 22 posto za 3 -to moze da prodje protiv Milvokija. Denver ima dva igraca koji se bore i 3 igraca prve petorke koji su u katastrogalnoj formi .Klupa totalno stegnuta i ne razigrana .Kako su pobedili sinoc samo bog zna 22 posto je najgori procenat za 3 od kozna kad. Sut za 2 malo bolji zbog Jokicevi asistencija i kad su sami pod kosem.Samo zbog Jokica i suta iz reketa su pobedili -trener da je vo shvatice odakle mu praeti opasnost i tipujte na Vasilija i Pokusevskog
    (Slavisa iz Cestina, 30. januar 2024 09:39)

    # Link komentara

  18. Vrlo, vrlo skromne i diskretne pohvale na racun Mareja koji je, zapravo, bio najbolji. Ali to ti je taj licemerni Zapad, samo forsiraju svoje. :)
    (Robert, 30. januar 2024 09:28)

    # Link komentara

  19. Stalno nepotrebno trućate, a dajete nepotpune ili pogrešne podatke jer ste - ordinarne neznalice!

    Evo primer prazne priče - trućanja:

    "Jokić je 119. tripl-dabl učinkom u karijeri i 14. u sezoni uspeo da se učvrsti na večnoj listi NBA i sve je bliži Medžiku Džonsonu koji ima 138 takvih učinaka u karijeri."!

    Naravno, ne znate na kojem se to mestu večne liste Nikola Jokić "učvrstio". Ukoliko znate, onda je veoma pokvareno i potpuno nepotrebno da stvarate privid da neko poveruje da je Nikola, možda, drugi na "Večnoj listi", sa 119 postignutih tripl-dablova u dosadašnjoj karijeri u NBA!
    (Tihomir, 30. januar 2024 09:20)

    # Link komentara

  20. Prosto neverovatno kako su pobedili uz značajno lošiji procenat šuta za 3p.
    (filozof, 30. januar 2024 09:15)

    # Link komentara

  21. Čovek jedva vidi na jedno oko, šta se čudite lošim procentima?
    Mene čudi što je forsirao šut kad već ne ide.
    (Gradimir, 30. januar 2024 09:11)

    # Link komentara

  22. Ovih par asistencija, neki vrhunski igrač i lideri po broju asistencija , nemaju u best of all time svojih karijera! Jokić celu protivničku odbranu tera da misli, nema opuštanja... Midlton i Lilard su se pogubili par puta.
    (Imay, 30. januar 2024 08:55)

    # Link komentara

  23. Izvozao je na besplatnoj vrtesci vise puta ovog nesrecnog Lopeza, a Lopez ni jednom nije uhvatio patkicu :(
    (Ne budi nepismen, vozi desnom trakom, 30. januar 2024 08:53)

    # Link komentara

  24. Marej 35 poena, 2 skoka i 5 asistencija. Za one koji kazu kako je on bio zvezda meca, bolja je Jokiceva statistika iako je dao manje poena
    (luka, 30. januar 2024 08:49)

    # Link komentara

  25. @yyyyy

    Sa igračem kao Jokić nemaš problema da bi mu dao epitete , ako ima šut 10/25 onda ima triple double ili vrlo jak double double i naglasiš to , a kada nema triple double onda je vjerojatno šutirao 12/13 ili nešto slično tome i staviš naglasak na postotak šuta . Ne možeš pogriješiti s takvim igračem jer će u nečemu uvijek biti dobar , čak i kad izgube od New Yorka 40 razlike on ipak ubaci 30 poena .
    (Branko, 30. januar 2024 08:39)

    # Link komentara

  26. Nemojte se vise nervirati kad gube od losijih timova,
    Imponune kako iskusno igraju regularni deo, opusteno, drze se vrha a kad god je ozbiljniji protivnik, kao veceras ili protiv Bostona podignu igru, zategnu odbranu u finisu…obratife paznju, tako je jos od zavrsetka prosle sezone. Moćno!
    Sto se tice Nikole, losije je sutirao veceras, ali opet jak TD a uz to i 3ukradene, 2 blokade.
    (Pera, 30. januar 2024 08:35)

    # Link komentara

  27. Nemojte se vise nervirati kad gube od losijih timova,
    Imponune kako iskusno igraju regularni deo, opusteno, drze se vrha a kad god je ozbiljniji protivnik, kao veceras ili protiv Bostona podignu igru, zategnu odbranu u finisu…obratife paznju, tako je jos od zavrsetka prosle sezone. Moćno!
    Sto se tice Nikole, losije je sutirao veceras, ali opet jak TD a uz to i 3ukradene, 2 blokade.
    (Pera, 30. januar 2024 08:33)

    # Link komentara

  28. "Nuggetsima je ovo bila peta pobeda u nizu." Kakva crna peta pobeda kad su izgubili od Niksa pa pobedili Filu i sad Bakse?
    (Darko, 30. januar 2024 08:30)

    # Link komentara

  29. Sto bi rekli za Doncica, "da Jokic uzima toliko suteva, i on bi na svakoj ubacivao 40 poena".
    (Robert, 30. januar 2024 08:23)

    # Link komentara

  30. Gledam Denverov radpored do kraja prvenstva.Ne moze tezi.
    (Darko, 30. januar 2024 08:18)

    # Link komentara

  31. Prvi tim zapada Oklahoma??
    (Micko, 30. januar 2024 08:13)

    # Link komentara

  32. Bas su lose bili krenuli...ali srecom ni Milvoki nije bas stabilan u poslednje vreme.
    (esco, 30. januar 2024 08:10)

    # Link komentara

  33. marej je bio zvezda utakmice kakav jokich
    (Antusa, 30. januar 2024 08:10)

    # Link komentara

  34. Jokic dominirao protiv Janisa koji je jo vise dominirao :) Plus je i Marej dominirao jos vise. Mislim svaka cast Jokicu, ali nije sramota ako neko drugi odigra bolje od njega
    (bu, 30. januar 2024 08:05)

    # Link komentara

  35. Nije 5. u nizu, izgubili su pretprošlu od New York-a, a ni Oklshoma nije lider zapada,nego Minesota.
    (Roki, 30. januar 2024 08:04)

    # Link komentara

  36. Imao je los prozenat za njegove standarde.Pogotovo prva i druga cetvrtina.Imao bi jos vise asistencija ali su saigraci puno promasivali.Lopez je bio odlican ,pogotova na trojci.Gordon je defanzivno bio ok,napadacki on i MPJ skromni
    (laped, 30. januar 2024 07:59)

    # Link komentara

  37. Nista ove godine od MVP titule u regularnoj sezoni. Nadam se da ce biti mnogo bolji u play off-u i odbraniti MVP Finals titulu.
    (Bojan, 30. januar 2024 07:59)

    # Link komentara

  38. E OVO je MVP partija (steta za procente)

    TD protiv jednog od najacih timova istoka (ne zaboravimo da su sa Jokicem NA PARKETU pobedili nedavno i Boston), kad je najteze, protiv direktnog rivala... Na parketu svi Janis, Lilard, Midlton, Lopez...

    Nema izbegavanja, golicanja u kolenu samo u Koloradu, 50+ poena protiv najslabijih timova lige itd.

    Jokic protiv najacih igra svoju najbolju kosarku i kad je najbitnije najbolji je oslonac svoga tima (POff i "clutch" momenti), dok protiv slabijih gleda da razigrava ostale, da kombinuje i (neretko) skoro pa da i ne sutira na kos.

    Ako iko misli, usled tolike palete ofanzivnih oruzja + velikom vecinom meceva efikasnosti suta /procenata, da Nikola Jokic ne moze protiv npr tri najlosija tima lige da ubaci 70p, taj veze sa kosarkom nema. Caka je u tome da za pobednicku, TIMSKU kosarku to nije put. Jokic doda agresivnosti i poveca br suteva kada bas nikome ne ide, kada saigraci sve promase ili ako mu postavka protivnika taj smer "diktira", ako izaberu taj otrov umesto orkestracije = pusta da mu igra dodje sama dok Embiid istu forsira! 

    Da ne davim ovaj put mnogo o mecu.. Marej bio odlican poenterkski sa 35p kroz ok procente ALI u minusu, kao i ostali starteri (osim Jokica). Watson, Dzekson i Braun obrnuto, sa jako losim ofanzivnim ucinkom ali sva trojica u jakom plusu. Poeni klupe i dalje najgori element ovogodisnje Denver slagalice (20p) ali srecom ni rezerve Baksa nisu bile kosgeterski raspolozene (22p) pa se usled sveukupnog ucinka moze reci da ih je klupa Denvera nadigrala.
    (Pera Ždera, 30. januar 2024 07:58)

    # Link komentara

  39. Pozdrav ljudi. Jel moze neko da objasni zasto Denver koji pripada zapadu igra protiv ekipa sa istoka? Ja sam mislio da su te dve konferencije razdvojene sve do finala. Hvala
    (Mitar, 30. januar 2024 07:53)

    # Link komentara

  40. Kako im je peta pobeda u nizu kad su izgubili prošlu? :)))
    (joj, 30. januar 2024 07:50)

    # Link komentara

  41. Žestoka utakmica.Nikola,loš procenat šuta,ali kad je bilo najvažnije bio je najbolji.Šut,skok,asistencije sve je igrao sjajno.
    (Eto,tako, 30. januar 2024 07:49)

    # Link komentara

  42. Svaka cast za tripl dubl,ali nisam znao da je 10 od 25 iz igre dominacija
    (yyyyy, 30. januar 2024 07:46)

    # Link komentara