1. Onog nesrećnog Jacobsena je sa puta istisnuo drugi vozač po imenu Groenewegen kome sad preti dugogodišnja suspenzija. Inače, ko je gledao snimak složiće se da je pad bio stravičan, to je bio finiš trke , verovatno su išli oko 50 km/h, Jacobsen je izguran sa svoje leve strane i desno je probio ogradu, najgore je prošao, ali i drugi su popadali, jedan je čak i salto napravio... Nego, ne razumem šta znači oslanjanje na "ukrštene podlaktice"? Verovatno je u pitanju loš prevod jer nema nikakvih ukrštenih podlaktica, podlaktice ostaju paralelne, vozač se njima oslanja o upravljač i zauzima još polegnutiji položaj, znači još manji otpor vazduhu, ali problem jeste što su mu kočnice u takvom položaju daleko i vreme reagovanja je duže nego kada bi normalno držao volan. Ovo može da bude fatalno, ali u kojim situacijama? Da mu neko istrči na put? Teško da će do toga doći na vrhunskim trkama. Mislim da je teško reći da li UCI preteruje. Ipak, i pored svih pravila koje uvode činjenica je da će fatalnih nesreća na bajk-trkama uvek biti. Jedino da uvedu široke puteve i obavezan razmak između trkača od recimo pola metra. Ali to je nemoguće, putevi bi onda bili široki kao stadioni.
    (mm, 12. april 2021 15:46)

    # Link komentara

  2. @Trn
    Moze, ima niz razloga zasto tebi kao laiku to izgleda toliko jednostavno, a u sustini nije. Mnogi ti profesionalni biciklisti zapravo i zive na vecoj nadomorskoj visini, pa ceo zivot zapravo pripremaju svoj organizam za takve uslove. Pored cinjenice da vecina njih ima veoma malu telesnu masu, ulogu igra i specijalna ishrana, a nebih zanemario i cinjenicu da ne voze bas svaki dan max od starta do cilja, ima tu mnogo takticke voznje u kojoj ustede dosta energije. Ako ja kao obican smrtnik koji vozi biciklu samo sezonski kao jednu od aktivnosti, mogu bez umora po gradu da predjem 40-50km sa prosekom od 21-22kmh sa svim raskrsnicama, semoforima i drugim saobracajem, pride na bicikli od 300e i masom od 100 i kusur kila, ne sumnjam da oni mogu mnogo vise.
    (Nikola, 10. februar 2021 11:51)

    # Link komentara

  3. Doping doping doping time se vi pozabavite ,ne može normalan ljudski organizam da danas vozi 4-5 sati ,penjući se na 1.500m visine ,pa sutra na 1.800m pa na 2.000m,pa preksutra 300km sa 700m i taku u krug 7.dana pa dan odmora ,nema teorije
    (Trn, 9. februar 2021 16:23)

    # Link komentara

  4. ova pravila postaju smijesna totalno
    (crnogorac, 9. februar 2021 13:10)

    # Link komentara

  5. Vecu glupost davno nisam video. To je kao kada bi u F1 zabranili da voze brze od 150km/h zbog opasnosti od sudara.
    (Vaše ime, 9. februar 2021 13:07)

    # Link komentara

  6. И ово неко назива спортом?
    (maladapte, 9. februar 2021 11:51)

    # Link komentara