1. U pravu je. Endi perfektno poznaje i poštuje obojicu. Nadalova "moć koncentracije" je svojevrsna autohipnoza kojom se skoro potpuno isključuje od svih uticaja. Ono što je u tome "dvosekli mač" je što svoju igru ne prilagođava čak ni protivniku, a fizički je sve manje u stanju da to ne radi. Sa 35 godina jednostavno mora da kalkuliše i u mečevima, a ne samo turnirima koje igra ili ne igra.
    Federera ne volim iz hiljadu razloga, ali mu se mora priznati da skoro već deceniju igra savršeno optimalan tenis (kad igra), menjajući drastično i stil igre. Ubedljiva ili dovoljna, potpuno je nevažno kakva je pobeda u tenisu, ako vodi u sledeće kolo.
    To je onaj vic o "starom i mladom biku". Nadalov je problem što je već stari bik koji se ponaša kao da je mladi bik "sa Majorke". Nije. I sve češće se vidi da nije.
    Endi je svoju cenu kockanja već platio. Mislim, čak i potpuno svesno. U eri sa takvom trojicom, zapravo i nije imao drugo šta nego da uhvati svojih pet minuta koliko je cirka njegova dominacija ukupno i trajala.
    (Cane, 30. novembar 2020 15:40)

    # Link komentara

  2. U poslednje vreme ovo je potpuno tacno. Djokovic nije vise ono sto je bio, pogotovo ako se uzme u obzir promena njegove filosofije zivota.
    (mikin, 30. novembar 2020 15:21)

    # Link komentara

  3. Tako kaze statistika. Rafa je tu vrh, kada su procenti u pitanju na GS finalima... Jednostavno ja kazem Novak nije unovcio svoje prvo mesto pogotovo u finalima GS. Mnogo poraza u finalima GS sa losom igrom u istima, Us open na betonu 5 poraza u finalima.
    (Lakic, 30. novembar 2020 09:54)

    # Link komentara

  4. Impresija,bez obzira na par slovnih grešaka koje sam napravio,valjda si shvatio suštinu.Podložan si uticaju medija bez trunke pameti.Toliko.
     (RAOE, 29. novembar 2020 23:18)

    # Link komentara

  5. Pa i sam Marej je sve svoje bitne titule osvojio protiv indisponiranog Djokovica: Wimbledon 2013, US Open 2012, ATP Finals 2016, itd.
    (Axel Stone, 29. novembar 2020 20:11)

    # Link komentara

  6. (Jovana, 29. novembar 2020 18:48)

    Nisam tražio ovu listu gde su Novak i Nadal 1 i 2. Nego ovu gde je Nadal poslednji sa Nišikorijem.

    izgleda da sam tražio komplikovano :)
    (..., 29. novembar 2020 19:58)

    # Link komentara

  7. Naravno!
    (Sava, 29. novembar 2020 19:02)

    # Link komentara

  8. Može link?
    (..., 29. novembar 2020 16:23) # Link komentara
    Ništa komplikovano -ATP sajt , stats, leaderboard /under pressure leaders versus all players on all surfaces for career

    [link]
    (Jovana, 29. novembar 2020 18:48)

    # Link komentara

  9. To je delimicno tacno. Nadal je cesce dobro igrao finala i polufinala GS meceva. Nadal ima znacajno manje vaznih meceva gde je potpuno zakazao. Ali, ako je mec u egalu Novak ima vecu mentalnu cvrstinu da pobedi i da spasi mec loptu ili set loptu. Uostalom, najbolji primer je poslednje polufinale Vimbldona izmedju njega i Novaka.
    (Goran, 29. novembar 2020 17:02)

    # Link komentara

  10. Klasičan si primer baš priglupog čiveka ,ono što ti i par tvojih misli to je jedino ispravno,Ono što mediji i raznorazne korporacije propagiraju to je in slepo se držiš toga.U prilog tome nam i govori tvoj nik .
    (RAOE, 29. novembar 2020 14:12)

    Šta traže nepismeni na sajtu? Ovoliko nepismen i nevaspitan može da bude samo neki naš klinac. U prvom si učio slova, u drugom nisi znao da čitaš a u trećem si postao komentator. Priglup sam jer sam savetovao maske i vakcinu, a ti si pametan, kao i Novak, vi se držite crnog i belog luka.
    (Impresija - rađanje sunca, 29. novembar 2020 16:34)

    # Link komentara

  11. pa sve to se stavi u tabelu, kao jedan veoma dobar sajt dodjemo do zanimljivog zakljucka Nadal je po toj statistici losiji i od jednog Nisikorija a i Andya. Naravno prvi je Novak.
    (Eggy, 29. novembar 2020 15:53)

    Može link?
    (..., 29. novembar 2020 16:23)

    # Link komentara

  12. Ako gledamo strogo statisticki, znaci kad se lomi mec, odnosno odlucujuci/peti set pa TB i finala pa sve to se stavi u tabelu, kao jedan veoma dobar sajt dodjemo do zanimljivog zakljucka Nadal je po toj statistici losiji i od jednog Nisikorija a i Andya. Naravno prvi je Novak. Znaci sto bi rekli u starom predizbornom sporu - `Kad` je tesko-Novak`.
    (Eggy, 29. novembar 2020 15:53)

    # Link komentara

  13. Sasvim je sasvim u redu da Škot ima svoje mišljenje.
    (Elizabeta I, 29. novembar 2020 15:51)

    # Link komentara

  14. Ajde mi molim te objasni kako je to bio Nadal povređen kada ga je Đoković pobedio na Roland Garosu,kako je on to bio povređen kada ga je Soderling pobedio,dali je on igrao do kraja igrao je znači da nije bio povređen.Onda je tako i Đoković bio povređen svaki puta kada je izgubio od svih protivnika u finalima.Kada god vaši ljubimci izgube od Đokovića oni su ili povređeni ili su matori.Zapamtite to jednom za sva vremena da igrač nije povređen ili mator
    (Ljubo, 29. novembar 2020 13:13) 

    Protiv Soderlinga je bilo iznanadjenje, šokiran je bio i Nadal pa preskočio Wimbldon. Nadal je izgubio od Djokovica kad je bio u krizi igre. Ima te poraze i Djoković kad je bio u krizi posle 2016. A iznadjenja su porazi od Warnike i Mareja ta prva finala.
    Nadal je završio meč u finalu protiv Warnike povredjen, svaki drugi put je predao.

    Ne znam šta da ti kažem za to mator. Šta je tebi definicija mator u sportu? Prime tenis u odnosu na kad sportista udje u godine, to ne? Odmah me asocira na Agasija i njegovo priznanje da je mu davali nešto pre mečeva. Priznao čovek lepo u svojoj knjizi, možda i jedini kome je oprošteno u svetu sporta.
    (No name, 29. novembar 2020 15:50)

    # Link komentara

  15. jeste,on uzima sto moze a Novak je poceo da ne uzima.Rafi se ne desava Karenjo Busta.Novak mora da shvati da nema puno jos vremena da bi dozvolio sebi luksuz da ispada iz takta i da nestane u mecu.
     (Nikola, 29. novembar 2020 15:46)

    # Link komentara

  16. Nole je ubedljivo najjaci mentalno, sta je sve preziveo u karijeri sa kakvim se "azdajama" morao boriti i uspeo je...lako je ovima da se mentalisu kad im put pospu laticama ruza, daj da ih vidimo po trnju. Kad se samo setim onih Amera na US openu i one dve zene sa prsticem na Vimbldonu...ovde se mesaju pojmovi.
    Nema veze, sustina je da je Nole prvi na svetu jos dugo i da ima vremena da jos osvaja trofeja, samo polako...
     (anica velickovic, 29. novembar 2020 15:12)

    # Link komentara

  17. Moze nama koji navijamo za Novaka da ne odgovara ova izjava, ali znamo da ce Nadal uvjek izaci motivisan i sa namjerom da pobjedi. Znamo li to za Novaka??? Ja ne znam. Uvjek prije meca razmisljam kakav li ce izaci na teren- kao ratnik ili kao razmazeno dijete koje nije dobilo sto je htjelo, pa je ljuto na sve. Novak da ima ovu Nadalovu osobinu davno bi bio ispred svih u svim segmentima jer njegov najbolji tenis je savrsenstvo o kome drugi mogu sanjati.
    (Slobodan, 29. novembar 2020 14:38)

    Naravno da sam Novakov navijac, ali nisam lozana. Hocu ipak ovo da kazem, onakvo prenemaganje i iscudjavanje i gledanje u nebo od strane Novaka kada njegovom rivalu ide sve od ruke jos nije vidjeno na sportskim terenima. A reci cu i ovo, decko ne zasluzuje da navijamo za njega, a on neka nas demantuje od januara.
    (naravno apsolutno si u pravu, 29. novembar 2020 15:04)

    # Link komentara

  18. Pa da Nadala pljuju kao što Noleta pljuje zapad videli bi onda ko je tu mentalno snažan...
    (Deki-Španija, 29. novembar 2020 15:02)

    # Link komentara

  19. Moze nama koji navijamo za Novaka da ne odgovara ova izjava, ali znamo da ce Nadal uvjek izaci motivisan i sa namjerom da pobjedi. Znamo li to za Novaka??? Ja ne znam. Uvjek prije meca razmisljam kakav li ce izaci na teren- kao ratnik ili kao razmazeno dijete koje nije dobilo sto je htjelo, pa je ljuto na sve. Novak da ima ovu Nadalovu osobinu davno bi bio ispred svih u svim segmentima jer njegov najbolji tenis je savrsenstvo o kome drugi mogu sanjati.
     (Slobodan, 29. novembar 2020 14:38)

    # Link komentara

  20. "Moj omiljeni igrač je Rafa, mislim da je Novak najjači, a Federer je sigurno najimpresivniji zbog svog stila igre", kaže Žil Simon. Potpuno prihvatljivo, omiljeni Rafa, najjači Novak i najveći Federer. Pored Federera Novak ne može biti "goat", prosto zato što jaka igra ne mora biti i impresivna, šta je impresivno u upornom prebacivanju loptice preko mreže? To Novaku donosi pobede, ali biti na prvom mestu ATP nije impresija, i naša Jeca je deset godina bila u vrhu liste, ali njene se defanzivne igre jedva danas i sećamo. kako je ona igrala dosadni tenis, u nekom grču, toga se samo sećam.
    (Vitamin D, zbog imuniteta, 29. novembar 2020 14:23)

    # Link komentara

  21. Nosite maske primite vakcinu...Moraš prvo naučiti neke pojmove i značenja.Moraš razlikovati i razdvojiti sopstveno mišljenje od činjenice.Za tebe RF igra najlepši tenis što je sasvim ok,za neke siguran sam da nije.Sve je stvar ukusa.Klasičan si primer baš priglupog čiveka ,ono što ti i par tvojih misli to je jedino ispravno,Ono što mediji i raznorazne korporacije propagiraju to je in slepo se držiš toga.U prilog tome nam i govori tvoj nik .
     (RAOE, 29. novembar 2020 14:12)

    # Link komentara

  22. Voleo bi da se Marej vrati jer hteli ili ne da priznamo deo je atp karavana odnosno liga za sebe kad je bio zdrav i mrsio trojci računa na turnirima.

    Inače o mentalnoj jačini mogli bi pitat Novaka jer on je jedno prilikom izjavio negde kad su ga upita li za mentalnost rekao je Nadal ponovo zbog toga što nikad ne odustaje ima fajterski duh i ponašanje koju donosi na terenu skoro svaki put.
    (Poštovalac igre, 29. novembar 2020 13:43)

    # Link komentara

  23. Dokovic je clutch igrac, a to nije isto sto i mentalno jak,
    (tennis fan, 29. novembar 2020 12:12)

    Mislim da je to prava definicija.
    (No name, 29. novembar 2020 13:26)

    # Link komentara

  24. Наш Ноле, Србин, је као кинески HUAWEI,
    Н Е З А Д Р Ж И В.
    Тачка.
     (Драгивоје, 29. novembar 2020 13:17)

    # Link komentara

  25. Stef-Ajde mi molim te objasni kako je to bio Nadal povređen kada ga je Đoković pobedio na Roland Garosu,kako je on to bio povređen kada ga je Soderling pobedio,dali je on igrao do kraja igrao je znači da nije bio povređen.Onda je tako i Đoković bio povređen svaki puta kada je izgubio od svih protivnika u finalima.Kada god vaši ljubimci izgube od Đokovića oni su ili povređeni ili su matori.Zapamtite to jednom za sva vremena da igrač nije povređen ili mator sve dok igra i završava mečeve koji traju i po pet sati kao što je to matori Federer igrao protiv Đokovića na Vimbldonu prošle godine.
    (Ljubo, 29. novembar 2020 13:13)

    # Link komentara

  26. Nema svrhe pisati klincima da su potpuno omanuli u "pohodu na zreli život", jer su naseli na besmislicu da u tenisu nije važna lepota, samo se nedelje računaju. Kako će svoju decu, jednog dana, vaspitavati i govoriti im da lepota u životu nije važna, savetovati im da ne čitaju knjige jer šta ako se ipak zaraze lepotom i umetnošću? Naći će zamerku Novakovoj monotonoj igri a to se ne sme! Negde mi je u sećanju, iz detinstva, ostala poruka da je umetnost muzika u očima: gledaš umetničku igru, bilo gde, i u našim očima elegantni pokreti pretvaraju se u melodiju. Ne ide da se po svaku cenu događa ruganje Federer zbog "umjetničkog dojma", verujte mi, mnogo vam je ovo jadno. Prezreli ste čoveka jer je poznato da igra najlepši tenis na svetu. Budite dosledni u životu, zašto smo gledali Maradonu, valjda zato što je iznad svega bio umetnik na terenu! Pozdravite Novakove titule, ali nemojte se rugati neko što igra umetnički tenis. To je izvan pameti. Pa i ovo što ćete sada navaliti s minusima, ni to vam nije neka fora, samo izkazujete nemoć da priznate dobar savet, a to nije izlaz za život koji je pred vama.
    (Nosite maske, primite vakcinu, 29. novembar 2020 12:59)

    # Link komentara

  27. Svako realan ce reci da je Nadal mentalno najjaci teniser svih vremena, mada svaka cast i Novaku, dobijao je Nadala nerjetko u mecevima koji su bili na loptu-dve: AO 2012, Wimbldon 2018, Majami 2011.. medjutim greh je reci da je Novak mentalno jaci teniser od Nadala, Nadal i pored svih silnih povreda koje je imao u karijeri, pored cinjenice da se "njegov" Slem igra samo jednom godisnje, a Novak ima 3 "svoja" Slema godisnje, cak i pored svih tih cinjenica Nadal ponovo ima 3 Slema vise od Srbina, i vise pobjeda ukupno i bolji procenat pobjeda i poraza za citavu karijeru. Pa ako to nije dokaz da je Nadal mentalno jaci teniser od Novaka, onda ne znam sta je.
     (kole, 29. novembar 2020 12:56)

    # Link komentara

  28. Bivši sam pro sportista. Nema smisla ni prema sebi a ni prema nama koji jedva čekamo da ga gledamo.
    Baš me zanima vase mišljenje, LJUDI! (Rossi le, 29. novembar 2020 08:53)

    Govorio je o tome Nadal kad je bio u krizi na turu. Lako je kad sve funckioniše kako treba, kad si u najboljoj formi. Ajde igraj dobar tenis kad nisi u formi. Kao bivši sportista bi to trebao da znaš, bez obzira šta radiš možeš da budeš nezadovoljan kakva ti je fizička forma. I to Nadal bolje krije. A Novak suprotno kad sam u strašnoj formi ajmo... I da nije mala sitnica favorit javnosti na 1 jednoj, a na ostale 3.

    Možda je najveći preokret Nadala protiv Medvedeva 5:1 prosle godine. Imao je Nadal neizvesne mečeve, ali sa tim nekim preokretima ne baš. I kad je kao klinac vodio protiv Rodje 2:0 na betonu pa izgubio 2:3.
    Dok Novak ima te neizvesne mečeve sa preokretima sa Rodjom.
    (No name, 29. novembar 2020 12:49)

    # Link komentara

  29. @Ima pravo Marej ali to je zato sto je Nadal fokusiran 1000% na tenis, Novak ima i porodicu i puno nekih drugih stvari koje radi i koje ga interesuju van tenisa...
    (Srbin, 29. novembar 2020 08:25)

    Pa te druge stvari ga i interesuju zato što nema mentalnu jačinu da izdrži decenijsku borbu za GOATa, pa mu je potreban ventil za pražnjenje i obnovu motivacije. Nadal taj problem nema jer motivaciju i snagu nalazi u sebi, a ne u stvarima OKO tenisa.
     (jovan, 29. novembar 2020 12:31)

    # Link komentara

  30. Ja sam u finalu US Opena 2013 shvatio da je Nadal mentalno jaci teniser od Novaka. Novak je tad realno bio bolji igrac na betonu, a Nadal ga je ponovo pobjedio, u zadnjem setu ga je prosto pomeo. Novak to nikad nije uradio Nadalu na RG(ako ne racunamo RG 2015 kada je Nadal bio povredjen).
     (Stef, 29. novembar 2020 12:27)

    # Link komentara

  31. Naravno da jeste bolji, Dokovic je clutch igrac, a to nije isto sto i mentalno jak, Nadal nikada ne bi onako izgubio mec protiv Sonega, a Dokovic dobija Nadala na tvrdoj podlozi samo zato sto ovaj vise nije brz kao nekad (zbog povreda kolena), a ne na bilo kakvu psihu. Nolovci kazu, da Nolo igra podjednako dobro na svim podlogama, a sta bi na RG, gde neki cak misle da Nolo ima sanse, da je Rafa konkurentan na tvrdoj podlozi ko sto je bio do 2013 nebi Nolo imao pozitivan H2H a Rafa bi imao jos jedan AO i USO sigurno.
    (tennis fan, 29. novembar 2020 12:12)

    # Link komentara

  32. Federer ima zlato sa OI u dublu i srebro u singlu, zna da servira, zna da smečuje, drop-šot i voleji najbolji na svetu, ne prebacije 30 puta preko mreže, elegantan stil igre, miljenik je svih žena, posebno anglosaksonki, zna šta priča a ne kvari narod savetima da virusa nema i da su vakcine štetne. Novak je poslednju osnovac (napustio školu u sedmom razredu) koga bih u životu bilo šta poslušao, posebno da je vruć burek štetan.
    (Ajd odatle, bre, 29. novembar 2020 11:55)

    # Link komentara

  33. Ovo je jasno svakoj osobi koja ima bar malo znanja o psihologiji.
    Nadal je bez konkurencije, kada je u pitanju mentalna snaga. Novak tu nije ni medju deset igraca. Covek koji ima zelju da se svima dopadne, da ga svi vole (Novak), ima ne mali psiholoski izazov, ali se o tome ne pise.
    U sustini, Novak je veoma slab na mentalnom polju.
    Ogromnu gresku su napravili ljudi oko njega, pa i nasa medija, ubedjivanjem kako je on neka mentalna gromada. Sve je upravo suprotno.
    On je sjajan teniser i to ga je dovelo do vrha, a ne mentalna snaga.
    (Marko T., 29. novembar 2020 11:52)

    # Link komentara

  34. Nadal ima mentalnu snagu, a Novak najvise nedelja kao No1 u istoriji
    (Analizator, 29. novembar 2020 11:51)

    # Link komentara

  35. Novak je iznad svih, u svemu, mentalna snaga, metalna snaga, lepota, elegancija, pamet, vaspitanje, veliki organizator turnira u doba korone, ali ne vredi, u svetu je najpopularniji Federer, posle njega Nadal. Što se "najvećih svih vremena tiče", ovako: Federer, Lejver, Gonzales, Rozvol, Sampras, Nadal, Đokica... Zato što Đokica nije umeo da se nametne svetu, nego je uživao tome da svetu dokazuje da su Srbi nebeski narod a on glavni njegov predstavnik. Tesla je na drugom mestu.
    (Umetnost na prvom mestu (dokaz je Maradona), 29. novembar 2020 11:46)

    # Link komentara

  36. Djokovic je bolji u svemu samo kada hoce i kada je na maximumu!! Ali Nadal je konstantno najborbeniji igrac i svakom poenu pristupa isto nema nebitnih poena prosto ujeda, zato respect!
     (unknown, 29. novembar 2020 11:31)

    # Link komentara

  37. E bas bih volio vidjeti tog Nadala da je na mjestu Novaka,da citav stadion navija protiv njega,pada u ekstazu nakon svake njegove duple greske,najbolje receno zeli "njegovu glavu",nadrasticniji slucaj je finale USO 2015 protiv Federera,onako nesto u zivotu nisam vidio,prava atmosfera linca se osjecala,kako je ono Novak dobio ni danas mi nije jasno...Wimbledon isto,kakva je samo ludnica bila na one dvije mec lopte za Federera prosle godine...pa sjetite se samo ATP cupa ove godine kako se Rafa zalio na navijanje srpskih navijaca,jednom to dozivio i odmah mu zasmetalo...ja se zbog takvih stvari iskreno divim Novaku,po meni je to finale USO protiv Federera vrhunac njegove karijere po tom pitanju,i jos na kraju onaj snimak sa Gerardom Butlerom-"This is Spartaaa…aa " :)...a zamislite da su recimo obrnute uloge,da svi navijaju za njega a protiv Rafe ili Rogera?!...ubijedjen sam da bi odnos osvojenih GS turnira bio potpuno drugaciji nego sada,Rafa bi se mozda i drzao kako tako ali Rodjo sigurno ne bi,i ovako je najslabiji od njih trojice po tom pitanju i bas bih ga volio vidjeti barem jednom da je na mjestu Novaka ;)
    (manuginobili, 29. novembar 2020 11:29)

    # Link komentara

  38. @gurbetov.. RF i Vavrinka su osvajači zlatnih medalja na OI kao teniski par!
     (Saša, 29. novembar 2020 11:24)

    # Link komentara

  39. Pa ti kao da si prespavao poslednjih 9 godina pa si zaboravio kako ga je razbijao baš tom psihom na svim podlogama sem na šljaki.A i tu ga je gazio sem na Roland Garosu.Svi su se uvatili ovoga zadnjega meča na Roland Garosu a svi dobro znate da je posledica ovoga kolapsa u njegovoj igri i glavi ovaj izmišljeni virus koga ste brže bolje iskoristili da ga izbacite iz ritma i u tome ste i uspeli.I sada brže bolje ga eliminiše te iz borbe za najboljega svih vremena kao da ste zaboravili kako vas je gazio do ovoga izmišljenoga virusa.
    (Ljubo, 29. novembar 2020 11:17)

    # Link komentara

  40. Za mene je Novak naj-naj u svakom smislu, ali je pravi emotivac kome mnogo sto-sta zavisi od emocija... To je za tenis nekad plus, a nekad minus..
    U svakom slucaju divno je sto ima tako mnogo interesovanja za razlicite stvari, i sto uziva punim plucima u zivotu...
     (Natasha, 29. novembar 2020 10:59)

    # Link komentara

  41. Saša, ima i Djokovic zlato onda sa OI, sa vaterpolistima, u singlu u tenisu ga jmaju samo nadal i marej, baletan nema osim za umjetnicki dojam hahahaha
    (gurbetov, 29. novembar 2020 10:51)

    # Link komentara

  42. Istina. Ne sjecam se kad sam vidio nadala da jedva ceka da zavrsi mec. Oskm na AO 2019. Djokovica sam ove godine vidio nekoliko puta kako jedva drzi reket, nadal kad uhvati u masinu ne prestaje da melje
    (gurbetov, 29. novembar 2020 10:45)

    # Link komentara

  43. Valjda to što gazda Nolo ima 17 GS tri više od Rafe i RF koji imaju samo po 20 govori da je jači. Moj gazda je GOAT
     (MILAN_PT, 29. novembar 2020 10:41)

    # Link komentara

  44. @Saša... Pa osvojiće i Nolo zlato na OI, prestići će i klub 20 po GS! Ja sam Nolobotina i Nolovernik i verujem u to! Jel mogu sada da dobijem nagradicu?
     (MILAN_PT, 29. novembar 2020 10:37)

    # Link komentara

  45. Nolo i nije mentalno jak nego igra takav tenis da covek pomisli da je gotov da gubi a On zapravo ceka pad igre kod protivnika, zato On igra duge meceve.Nadal nije prirodno mentalno jak jer ima tikove On je ceo napet na mecu nije opusten koji god da je upitanju.Federer je jedini sa prirodnim samopouzdanjem i koji je opusten na terenu.Njegov najveci problem je ogromna zelja u bitnim trenucima a to u psihologiji pise da preterena zelja za nesto nije dobra ima kontra ulogu.
     (Kaiser Roger, 29. novembar 2020 10:25)

    # Link komentara

  46. ljudi mešaju mentalnu snagu sa željom i motivacijom, mentalna snaga je izdržati pritisak pre svega, Novak na US openu protiv federera, novak na Wimbldonu protiv federera , novak protiv rafe na AO. To je mentalna snaga. A ako udješ u meč nezainteresovan, ako si ostvario cilj po koji si došao kolo pre tog meča, ako ti se ide kući, to nema nikakve veze sa mentalnom snagom, čovek svesno to uradio, nije se raspao psihički, mentalno. Ako udješ u meč iscrpljen sa pola snage, tu mentalna snaga ne pomaže.
     (alfabet, 29. novembar 2020 10:21)

    # Link komentara

  47. Kao što je pre 15 godina krenula propaganda o Federeru kao najsavršenijem u svemu, tako sad kreće za Rafu. Endi je novi igrač u tome jer mu je obećano mesto u ATP Veću Igrača, možda baš mesto sa kog je oteran njegov brat prošle godine da bi se napravilo mesta za Federera i Rafu.
    (@, 29. novembar 2020 10:12)

    # Link komentara

  48. Malo poštovanja prema Endi Mareju Olimpijskom Šampionu! Znate li vi koliko igrača nema Olimpijsko zlato? Ali eto Endi, Rafa, Delpo, RF, Vavrinka imaju!
     (Saša, 29. novembar 2020 10:11)

    # Link komentara

  49. Endi Mari je jedan od tenisera koji je najviše ušao u glavu Novaku Đokoviću. Sećam se 2013 godine kada ga je dobio u finalu Vimbldona. Pre meča je stalno favorizovao Novaka, govorio je da je on najbolji i kako su njegove šanse u finalu male. Nije dozvoljavao ni na koji način da mediji pričaju nešto negativno o njemu i jasno je svaki put naglašavao da on o Novaku ima najbolje mišljenje. Posle osvajanja titule Mari je priznao da je to sve bio deo taktike jer je primetio koliku motivaciju dobija Novak kad su mediji i publika protiv njega. To se toliko puta dešava da je to već postao njegov uobičajeni način za motivisanje. Tako da je odlučio da zbuni Novaka jasno poručujući da je preko mreže prijatelj a ne protivnik. To se i jasno videlo u meču jer je Novak imao šansu da prelomi meč ali kao da mu je nedostajalo potrebne odlučnosti. To je ustvari i najveća slabost Novaka, kad oseti da je prihvaćen, kad dobije toliko željeno priznanje da je jednak sa najboljima on izgubi motivaciju da se takmiči. Nadal i Federer nemaju takvih problema. Oni se takmiče za trofeje i tenisku istoriju, ljubav publike nije njihov cilj već samo posledica njihovog uspešnog pristupa tenisu kao igri.
     (Djoksa, 29. novembar 2020 10:07)

    # Link komentara

  50. i sada zato sto mentalno nije najjaci treba da ne igra tenis, ili zato sto ima 17 GS mnogo je losiji od RF i RN.....ma nemojte......rezultatat poslednjih 10 god
    61 titula – 15 Grend slemova, četiri završna Mastersa, 29 ATP 1000 Mastersa, ali i da pet puta godinu završi na prvom mestu.

    NOLE SOKOLE....IDEMOOOOOO........
     (milan, 29. novembar 2020 09:55)

    # Link komentara

  51. @Lula Lo

    Svaka čast za komentar, ovaj jado Endi Marej i pored sve podrške i omalovažavanja Novaka ništa nije postigo.
    Prava engleska mrcina.
    Dvoličnost,nekarakter, licemjerje su odlike kolonijalnog naroda.
     (ccvvrrcc, 29. novembar 2020 09:54)

    # Link komentara

  52. Toencopf...Lepši...naglašavaš li to nama nešto?
     (RAOE, 29. novembar 2020 09:46)

    # Link komentara

  53. Nadal cesto ima vise strpljenja i smireniji je.
    (³³³, 29. novembar 2020 09:45)

    # Link komentara

  54. Gledalac...Ishrana je jedan od najbitnijih stvari u vrhunskom sportu.Lupetaš.Elem zanima me koliko je puta Nadal spasavao meč lopte kao Novak i na kraju pobedio a da su Vrhunski teniseri u pitanju.I kako bi se on ponašao kada bi ga urnisali mediji kao Novaka i da ne stoji Najk iza svake njegove reči.Ubedljivo najjači mentalno ali i u svakom drugom smislu.Novak Đoković.
     (RAOE, 29. novembar 2020 09:44)

    # Link komentara

  55. Mari prop'o!
     (realno, 29. novembar 2020 09:40)

    # Link komentara

  56. Polako Srbi, nadal je jedan turnir osvojio ove godine i to RG za koji se pola godine spremao možda i više, a Nole 4-5 turnira, znam i ja bi volio da je Nole osvojio još barem jedan GS ali šta je tu je tako je ispalo ove godine, Srbi uvjek iz frustracije reaguju i pljuju po čovjeku koji je toliko puno učinio za nas i još puno će, samo polako budite strpljeni.
    (Srpska Crna Gora, 29. novembar 2020 09:40)

    # Link komentara

  57. Reče Endi. Ako Del Potro kaže da je Nole mentalno jači, računa li se DP mišljenje?! Šta kažu Nolomrsci?
     (stevo, 29. novembar 2020 09:38)

    # Link komentara

  58. postujem svačije mišljenje, stav, poglede...
    ali pitajte radu nadala,ko mu je najteži protivnik,ko mu je najviše problema zadao u karijeri...
    pitajte njegov strucni stab i porodicu...
    to sto je Novak uradio,samo do sada, iz kakvih uslova i svega ostaloga...
    nema turnir u svetu i podloga, koju nije osvojio...
    Rafu mnogo postujem,kao i vecinu velikana tenisa i sporta uopšte...
    ali Novak je sam sebi najveći problem...
    mnogo volim Novaka,pa sebe dosta puta uhvatim da sam pomalo neobjektivan...
    mnogo vremena gubi,na nebitne stvari...
    ali ko sam ja da mu to pricam...
    sve u svemu,sta god ko mislio a njihove karijere Jos traju i nadam se, da ce bar Jos koju godinu...
    ubedljivo najaci dvojac...
    i ono sto je Jos bitnije...
    izuzetno se postuju, kako na terenu, tako i van njega...
    i inspirisu i podstiču jedan drugoga, godinama i decenijama, da budu bolji...
    uzivajmo kada nam se ukazala prilika...
    o njima dvojici i svemu sto su postigli, tek ce pisati i pricati...
    zivi i zdravi bili, pa videli...
     (Pedja,Cacak, 29. novembar 2020 09:37)

    # Link komentara

  59. Novak je prešao igricu...Rafa ima neke turnire koje nije osvojio.
     (stevo, 29. novembar 2020 09:36)

    # Link komentara

  60. Da bi nadal bio mentalno jači od Novaka prvo treba da ima mozak. A kod njega postojanje istog malo teže može da se zamisli...
     (Frozen Throne 123, 29. novembar 2020 09:36)

    # Link komentara

  61. Kakva mentalna gromada, ne moze da uzme set jednom igracu 7 godina na betonu. Nisam video da Nadal pobedjuje najboljeg Federera na Wimbldonu kad je publika protiv njega i on ima mec lopte na svoj servis u finalu! I sto je najjace, to je Nole uradio 3 puta na istu foru!
     (Nole Goat, 29. novembar 2020 09:35)

    # Link komentara

  62. Jeste, 305 nedelja na prvom mestu u poslednjih 10 godina, u odnosu na nadalovih 125. To je ta mentalna snaga...
     (Ivan, 29. novembar 2020 09:35)

    # Link komentara

  63. Djoko ima potrebu da ga svi vole. I zeli da je u centru paznje. Mozda je to zbog nekih kompleksa !?
     (Sale, 29. novembar 2020 09:31)

    # Link komentara

  64. Pitam se sta bi bilo da Nadala medijski lincuju i potcjenjuju kao Novaka!
    (Bobe, 29. novembar 2020 09:21)

    # Link komentara

  65. Kad ne bi mislio o ATP, vakcinama, šta i kako jede, nego se bavio tenisom, bilo bi mu lakše.
     (gledalac, 29. novembar 2020 09:20)

    # Link komentara

  66. A gde piše da moramo svi da budemo isti,tj roboti?
     (Karažorž, 29. novembar 2020 09:15)

    # Link komentara

  67. Na olimpijadi 2016. ga roviti DelPotro otrese ko pocetnika a zatim zbog
    lakta otpusti kompletan tim s kojim je postigao ono sto vise nikada nece,
    je li to mebtalna gromada? Njegova prednost je bila fizicka snaga i brzina.
    (///,,, 29. novembar 2020 09:13)

    # Link komentara

  68. Budi, jadniče, srećan što Nole nije prihvatio britansko državljanstvo jer da jeste ne bi ti, jado, bio do kolena ni Kajlu (Edmundu) a kamoli s titulom Ser...seronjo!
    Novak, je gromada. Kroz šta je čovek sve prošao da bi postao najbolji! Vi sa "zapada" ste obične šmoklje za Noleta.
    Pokri se ušima, ser(onjo)! Ćut!!!
     (LulaLO, 29. novembar 2020 09:11)

    # Link komentara

  69. od Djokovica su svi mentalno jaci...
     (dzoco, 29. novembar 2020 09:07)

    # Link komentara

  70. I Marej i vecina vas komentatora menjate stavove, kako ja to volim da kazem "po principu pritiska mokracne besike". Nadal je pobedio u poslednjem mecu izmedju njega i Djokovica i odmah je Nadal i mentalno jaci i lepsi i pametniji. Uskoro kad Novak osvoji AO opet cete o Novaku kovati hvalospeve i zaboravicete sta ste prethodno govorili...ako vas neko ne daj boze na to podseti, reci cete "ma neee, sta ti je, ja to nikad nisam rekao".
    (Pilece pamcenje, 29. novembar 2020 09:06)

    # Link komentara

  71. Volim i poštujem sve što Novak radi, ali apsolutno se slažem sa ovim! Da dodje u Beč da bi pobedio jedan ili dva meča da bi skupio bodove, i sledeći izgubi, i još kaže nije mu se igralo... to Rafa nikada nije uradio, uvek 100% daje...
    Da u kladionici možeš da se kladiš na to da li će neki teniser da da svojih 100% u meču, na Rafu bi kvota uvek bila 1!
    (mixolidis, 29. novembar 2020 09:06)

    # Link komentara

  72. @Totenkopf, i još je plus ćelav i čeprka po d*p**u. Nego, kako ovi tvoji prođoše kod Staljingrada?

    HA HA!
     (Nelson, 29. novembar 2020 09:05)

    # Link komentara

  73. Nadal je u svakom pogledu jači i kao čovjek, kao sportista, ljepši je, popularniji. Treba li dalje...
    (Totenkopf, 29. novembar 2020 08:58)

    # Link komentara

  74. Nadal je toliko jaci mentalno od Djokovica da je dozvolio da 7 godina ne moze set da mu uzme na betonu, svaka cast kakva mentalna snaga
     (Haris, 29. novembar 2020 08:57)

    # Link komentara

  75. Osim kad mu gace udju gde vec udju
    (Djole, 29. novembar 2020 08:55)

    # Link komentara

  76.  "Recimo, prošle nedelje govorilo smo o tome u kakvom je Novak mentalno stanju, kako se oseća – za to nikada nismo zabrinuti kada je o Rafi reč."

    A obojica izgubili po 2 meca prosle nedelje, i to je Nadal izgubio 2 tesna meca, ali to nije bitno...haahhaahha da ne poverujes kakve izjave ljudi daju...
     (Larkin, 29. novembar 2020 08:54)

    # Link komentara

  77. Pa naravno da je mentalno jači, pa da nije tako Nolo bi imao manje Slemova od nabildovanog zar ne. Snagu crpi iz mini hidrocentrala njegove tašte širom Srbije.
     (Saša, 29. novembar 2020 08:53)

    # Link komentara

  78. Pa čekajte ljudi, ne pitam botove. Nego ljude, ljubitelje sporta i tenisa.
    Ko ne voli i ne poštuje Noleta, ima li takvog medju nama ?
    Zar nije iritantno njegovo ponašanje kad GUBI, nek mu Rafa bude uzor? Gini do poslednje sekunde i pošteno izgubi. Kad je predao meč zbog povrede a da je vodio, uvek kad gubi?
    Bivši sam pro sportista. Nema smisla ni prema sebi a ni prema nama koji jedva čekamo da ga gledamo.
    Baš me zanima vase mišljenje, LJUDI!
     (Rossi le, 29. novembar 2020 08:53)

    # Link komentara

  79. Naravno da je Nolo jači! Zato i ima 17 GS a Nadal samo 20.
     (Krle, 29. novembar 2020 08:43)

    # Link komentara

  80. Ovaj Mari prestao sa igranjem, i sad poceo baljezgat, tipican britanac.
     (mirko, 29. novembar 2020 08:42)

    # Link komentara

  81. Da, ali samo u poslednjih mesec-dva dana. Zabrinjavajuće je samo što se stiče utisak da će tako i da ostane.
     (alex, 29. novembar 2020 08:40)

    # Link komentara

  82. Tačno
     (Utah Pradeš, 29. novembar 2020 08:39)

    # Link komentara

  83. sve tacno
     (car, 29. novembar 2020 08:38)

    # Link komentara

  84. Normalno da postoje mecevi,turniri gde je Rafa mentalno jaci nema sumnje da je drugacije Nole bi 25 a ne 17 GS.Medjutim kada gledamo generalno a i brojke govore sve u head to head,Mareja mi zao sto je tako zavrsio karijeru,savet bi mu dao da gleda da izleci te kukove a ne da trabunja neke nebuloze!.
     (Mikloš Salamander, 29. novembar 2020 08:37)

    # Link komentara

  85. Normalno da postoje mecevi,turniri gde je Rafa mentalno jaci nema sumnje da je drugacije Nole bi 25 a ne 17 GS.Medjutim kada gledamo generalno a i brojke govore sve u head to head,Mareja mi zao sto je tako zavrsio karijeru,savet bi mu dao da gleda da izleci te kukove a ne da trabunja neke nebuloze!.
     (Mikloš Salamander, 29. novembar 2020 08:36)

    # Link komentara

  86. Apsolutno saglasan kao najveci Djokovicev fan. Nadal nije imao padova motivacije. Igrao bi istim zarom i sa jednom nogom. Novaku kad se igra, takav je. A kad mu se ne igra... bolje da nam javi da ustedimo vremena i zivaca.
     (Konj, 29. novembar 2020 08:29)

    # Link komentara

  87. Zna se ko ima vise GS.
    (Dinjo, 29. novembar 2020 08:28)

    # Link komentara

  88. Ima pravo Marej ali to je zato sto je Nadal fokusiran 1000% na tenis, Novak ima i porodicu i puno nekih drugih stvari koje radi i koje ga interesuju van tenisa...
    (Srbin, 29. novembar 2020 08:25)

    # Link komentara

  89. Haahahahha, kompleksi su cudo!
     (darko, 29. novembar 2020 08:24)

    # Link komentara