"Koga još zanima ABA liga?"

Legendarni jugoslovenski košarkaš Dino Rađa smatra da je ceo koncept oko regionalne lige u košarci otišao u pogrešnom smeru.

SS Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. 100% istina. Koga zanima da gleda 5 i 6 klasu USA igraca?A mladi i talentovani pravac tur.spa.ita.gr.....
    (Malo igro, 20. oktobar 2020 07:00)

    # Link komentara

  2. Rade,cisto ko info,Veseli jeste igro na Final 4 sa Partizanom..
    (Kirche, 19. oktobar 2020 17:46)

    # Link komentara

  3. Neko

    Taj crnac je bio Lester to je istina. Tadašnja Jugoplastika tačnije te godine pop84 je osvojio Evropu sa Kukočem Sobinom Sretenovićem Pavićevićem Perasom Savićem Tabakom Nagličem i tim Lesterom koji je bio krilni centar 8 9 igrač te Jugoplastike i ne može se meriti sa ovim sada.
    (Miloš, 18. oktobar 2020 20:22)

    # Link komentara

  4. radja valja gluposti kao pre, naravno da ga neinteresuje jer hrvatska kosarka nestaje sve vise i vise. zasto da klubovi daju sansu mladim igracima kao sto je kk bosna radila i kad ih klubovi najvise trebaju oni beze vani za nizasta. Klub mora da egzistira i radi z sebe a ne za pojedince. sta je koji klub dobio za doncica, jokica, zupca, nurkica, teletovica, bogdanovice, dragica itd, nisu klubovi dobili nista. ogledajmo se u kk bosna koja je propala, ime promenila zbog podmladaka. ogledajte se u cz, dok su stvarali igrace a oni bezali vani ili u partizan i propadala je. klub treba da brine o sebi a ne o srpskoj kosarci. prosla su vremena kad igrac je morao ostat u svoj zemlji do 28-e a sad je liberalizacija i svako sebi. ja sam protiv aba lige jer nikad nie pasala nasu kosarku vec je razvijala slovence i hrvate. radja bi malo osvajao trofeja ali prazne glave i prazna novcanika. treba B92 pitat radju kad ce da vrati hajduk pehar kup marsala a kk split sampionski pehar? to su prelazni pehari i trebaju da se vrate.
    (Beoman, 18. oktobar 2020 17:11)

    # Link komentara

  5. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19
    Da ne komentarišem ovo poslednje, svako normalan zna ko je stvarao istoriju košarke na ovim prostorima i gde ste vi bili sve do sredine 70ih. Međutim, ako nama, kao "instant" klubu odgovara obitavanje u glupom i besmislenom sistemu, šta onda vi kao avangardna gromadna institucija radite tamo, sve ove godine? Dok ste ovako ili onako osvajali ABA ligu bila vam je super, a već godinama, dok vas dere svako ko stigne i kad ne vidite svetlo na kraju tunela samo plačete i u tome ste najbolji....
    (bata kale, 18. oktobar 2020 09:19)

    # Link komentara

  6. Navijam za Zvezdu i gledam sve njene utakmice i u ABA ligi i EL,ali moram priznati da nema vise one strasti kao prije,euforije kad dobijemo i muke kad izgubimo.Nekako sa svim tim strancima smo postali kao "Ponos Izraela",gdje domaci igrac ima neku epizodnu ulogu,udje da odigra dobru odbranu ili napravi faul.Sjecam se derbija iz prosle sezone Zvezda -Partizan,kad je u jednom momentu jedini bijeli igrac na parketu bio Bili Beron.Ne tako davno nosioci ekipe su bili Jovic,Kalinic,Guduric,Marjanovic,ili u Partizanu Bogdanovic,Lucic,Milutinov...Sad su na zalost dosla neka nova vremena,koja nama starijima jos teze padaju,jer smo mi imali prilike gledati ligu u kojoj su igrali Drazen,Kukoc,Radja,Divac,Paspalj,Djordjevic...
    (kris, 17. oktobar 2020 22:33)

    # Link komentara

  7. I tačno a i nije. Niko ne brani Ciboni i Splitu sa po 12 Hrvata. Samo gde da ih nađu bez para. Kad ni u Splitu igrali Hezonja Šarić Bojan B. Žižic I Roko Ukić mogli bi i mladi sa njima. Al Split nema pare ni za Ukića. Ko zvezda ili partizan za Lučića ili Jovića.
    (Srdjan, 17. oktobar 2020 19:36)

    # Link komentara

  8. Za hrvatsku košarku, ništa nema smisla...
    (Petar, 17. oktobar 2020 17:58)

    # Link komentara

  9. Partizan nikada nije bio redovan ucesnik top 16, 8 ili final 4. Ali nikada redovan. Redovno je bilo 1-2 dobijene od 20 odigranih. Kada se gledaju ti procenti to je za plakanje. Koja je to bruka za srpsku kosarku, ali bitno je da se mnogi nepismeni time ponose
    (Bla, 17. oktobar 2020 15:14) ..pa placi..
    (alekovi srpcici, 17. oktobar 2020 16:54)

    # Link komentara

  10. ABA liga je sjajna stvar. Samo treba izbaciti one koji krše propozicije takmičenja i na razne načine šalju lošu sliku u svet.
    (Otrovni patuljak, 17. oktobar 2020 16:19)

    # Link komentara

  11. HRV klubovi gube utakmice po 30+ razlike, pa naravno da nećeš gledati. Da pobedjuju i igraju Evroligu, pratio bi ti, još kako. Ko vam je kriv što ste sirotinja i ne možete dovesti dva kvalitetna kosarkasa..
    (Spale, 17. oktobar 2020 16:13)

    # Link komentara

  12. Poenta price i jeste iskjucivo nasi igraci, eventualno 1 stranac, pa dokle doguraju. Cepace nas ko stigne van ABA lige, ali samo jedno vreme. Nista lepse nego gledati klince kako se razvijaju u igracine.
    (milan, 17. oktobar 2020 15:31)

    # Link komentara

  13. Komsiluk mi je najjaci pricaju o Zvezdi a imaju kilo stranaca.... I nekad si do 1/4 mogao stici sa izlazom iz grupa sa skorom 5/5 i 3/3 sa prejakim marusijem i orleanom danas tesko, ali opet danas je evroliga slaba a tad je bila prejaka.. A Radja nek cuti, nema hrvatskih klubova nigde pa mudruje, a da cibona ili split igraju evroligu ne bi se ni oglasavao.. Aba daje to jedno mesto za evroligu i tako je kako je
    (Urox, 17. oktobar 2020 15:30)

    # Link komentara

  14. Ako me secanje ne vara, bas je taj njegov Split(tadasnja Jugoplastika ili kasnije POP84) bio tim koji je medju prvima(ako ne i prvi) u ondasnjoj Jugoslaviji doveo "crnca". Centar je neki bio u pitanju. Tada kada su vladali, im je bilo OK da dovode strance, a sada kada je sve otislo u tom pravcu sada kao ne valja?!?!!!
    (neko, 17. oktobar 2020 15:16)

    # Link komentara

  15. Partizan nikada nije bio redovan ucesnik top 16, 8 ili final 4. Ali nikada redovan. Redovno je bilo 1-2 dobijene od 20 odigranih. Kada se gledaju ti procenti to je za plakanje. Koja je to bruka za srpsku kosarku, ali bitno je da se mnogi nepismeni time ponose
    (Bla, 17. oktobar 2020 15:14)

    # Link komentara

  16. Od osnivanja ABBA lige, Srbija (Jugoslavija) nije osvojila NIJEDNU zlatnu medalju u bilo kom seniorskom takmičenju. A probajte da se setite (vi mlađi pogledajte na internetu) kako je bilo do 2004. To je najbolji pokazatelj kako na Srpsku košarku utiče učešće u ABBA ligi.
    (Gile, 17. oktobar 2020 12:22)

    Da se ne lažemo, ako je nekome ABA liga pomogla onda je to upravo Srbiji kada joj je košarka potonula! Mi stariji jako dobro znamo da je Jugoslavij/SicG zlatne medalje osvajala isključivo sa generacijom igrača poteklom iz Ex-Juge lige. Nakon povlačenja tih igrača košarkaški ste nestali jer ste se morali osloniti na generaciju igrača koja je potekla stasajući 90-ih u srpskom prvenstvu i bez zajedničke lige! Zbog toga u razdoblju od 2003 do 2009g ste imali ogromnu rupu, niste osvojili niti jednu medalju, čak niste bili niti blizu, čak je i Hrvatska u tom razdoblju bila za klasu bolja. Priključivanjem srpskih klubova u ABA ligu stasala je nova generacija srpskih košarkaša koja je od 2009 opet počela osvajati seniorske medalje, ista ne zlatne, ali ipak medalje, one koje niste mogli osvojiti bez zajedničke ABA lige! Ova je liga je bila spas za srpsku a smrt za hrvatsku košarku.
    (Senior koji ne gleda ABA ligu., 17. oktobar 2020 15:07)

    # Link komentara

  17. Nije stvar u ABA ligi, inače slabo gledam košarku osim EP, SP ili OI, današnja košarka je negledljiva u usporedbi sa onom do recimo 1998.U tekmi današnjice stalno neki prekidi, faulovi, tajmautovi i slično, više nema napada da potraje 10-15 sekundi i eto već prekid igre.Pa milijon slobodnih bacanja itd. Problem je što se slabo radi sa talentima kao što se radilo prije 30 i više godina. Hrv je prije 2 godine bila juniorski prvak Evrope sa dečkima do 17 godina, 2 god su prošle i tih 4-5 ekstra mladića za njih se jedva i čuje. Nekada su 19-godišnjaci bili već izbrušeni dijamanti sa ekstra treniranjima, zna se koja su to imena od nekada.
    (zgtom, 17. oktobar 2020 15:07)

    # Link komentara

  18. Hrvatski klubovi nemaju pomoc drzave, u EU je zabranjeno finansiranje profi sporta od strane drzave.
    U Srbiji zbog hleba i igara, ali i politicara koji obitavaju u klubovima, sipa se lova iz drzavnog budzeta Zvezdi i Partizanu(dok bolnice propadaju)
    (Kimi, 17. oktobar 2020 12:30)

    Ko te je slagao? U Evropi više ne postoje klubovi koji su državni. Kod nas bilo kog kluba a naročito Zvezda, Partizan je privatizacija nemoguća jer su to udruženja građana. Ko bi to trebalo da uloži novac i da kupi bilo koji košarkaški, fudbalski, vaterpolo, rukometni klub. Nema interesa ni logike. Samo veliki sistemi mogu da sponzorišu. Vojvodina ima iza sebe NIS Srbija gas i Bajatovića pa ništa
    (Zvezda, 17. oktobar 2020 15:03)

    # Link komentara

  19. Sve te negativne trendove je pokrenuo oartizan. Ali mi bi to trebalo da prekinemo. Njima je bio ponos da imaju mnogo amera ali mene zvezda sa 5 amera ne zanima.
    (Bla, 17. oktobar 2020 15:00)

    # Link komentara

  20. Piše se ovde o stranim igračima koji uništavaju našu košarku. Pogledajte roster juniorskog tima Reala ili Barse. Više od 60% igrača iz Afrike ili našeg regiona. Tako je i Dončić počeo, tako je i Mirotić počeo. Njihove skaut službe rade. Ima i naših. A onda prime državljanstvo i igraju za te reorezentacije
    (Zvezda, 17. oktobar 2020 14:57)

    # Link komentara

  21. Radja je u pravu, Aba je ispod svakog nivoa, posebno klubovi poput Cibone, jedino KkCZ, Part, Bud, Mor, Ced-Ol, Fmp, Mega i mozda Borac pokazuju nesto, skoro pa srpska liga, mozda je resenje u ogranicavanju broja stranaca npr. 3 ili 2, kada je Zvez igrala sa mladim igracima na to je bila primorana zbog bankrota a tim je sklepan kao na ulici i nije bio pod razvoja mladjih kategorija koje tada nisu pistojale, od uvek sam zeleo da Zvez izgleda kao Zalgiris, tim sa malim budzetom, ali sa stabilnim kosturom toms i 2-3 najneoohodnija stranca, i uvek konkurentan za top8 ili cak fajnal 4 bez obzira odlaske i dolaske igraca i trenera svake godine
    (Demar Derozan, 17. oktobar 2020 14:56)

    # Link komentara

  22. U suštini je sve tačno, ali je objektivno priča malo složenija. Trenutna situacija ne vodi ničemu. Ove poslednje 2 sezone, u kojima su Zvezdi i Partizanu svi noseći igrači Ameri i istrošeni matorci, će se reflektovati na reprezentaciju za nekih 7-8 godina. Tada će svi da pametuju, ustanovljuju problem pošto se ne kvalifikujemo ni na Evropsko.

    S druge strane gotovo je nemoguće rešiti problem pošto svi jure rezultat za prolaz u evropska takmičenja i klupski interes je ispred reprezentativnog.

    Evroliga je direktan generator svega lošeg u evropskoj košarci i mi smo suviše mali da bi mogli tome da se suprotstavio. Reprezentativnog košarka je u velikom padu kod evropskih selekcija i to jedino odgovara Americi. Dobre vibracije dolaze iz Španije gde se Garbahosa otvoreno suprotstavlja Đordiju.

    Mislim da je jedino rešenje da se na nivou Evrope uvede ograničenje broja Amerikanaca u timovima zbog razvoja domaćih igrača što je malo verovatno. Mogla bi i ABA da uvede neka ograničenja u pogledu domaćih igrača, ali na taj način bi u prvo vreme došlo do slabljenja timova koji igraju evropska takmičenja ili bi pravili duple timove.

    U svakom slučaju rešenje leži u tome da li nam je bitno da budemo reprezentativno jaki ili da pojedini klubovi budu jaki.
    (Globtroter, 17. oktobar 2020 14:53)

    # Link komentara

  23. Ti uporedjuješ format takmičenja onda i sada. Tada se igralo po grupama. Mnogo manji broj utakmica. Igrači koji su igrali? Najviše 4 stranca a ameri koledž igrači. Danas celi timovi stranci. NBA igrači. Timovi koji udju u osam odigraju više od 40 utakmica ta sezonu. Kakva bre fuzija. Guglaj značenje reči fuzija. Ti znaš da Zvezda ne može u top osam. Bila u osam posle samo tri sezone u ovom formatu takmičenja a tvom timu bilo potrebno pet sezona i u takmičenju gde u grupi nikada niste imali više pobeda od poraza.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (istina, 17. oktobar 2020 13:04)

    A zasto uporedjuje? Znaci uvek nadjete neki razlog. Nije uporedjivanje nego je tada bilo bolje nego sada. Posebno kada je broj stranaca u pitanju sto je i osnovni razlog sto se nasa deca ne razvijaju. Igraju Ameri za pare, koje iznose iz Srbije u svoju zemlju, svojim porodicama a nasi igraci stagniraju. I treba da se uporedjuje ali u negativnom smislu ono sto se sada radi. Plus koliko se para ubrizgava u klubove jer se kupuje veci broj stranih igraca. To je zlo za nasu kosarku.
    (323, 17. oktobar 2020 13:46

    Tada ni vodeći evropski klubovi nisu imali više od četiri stranca. Ako su ameri onda su to bili koledž igrači. Mladi igrači igraju našu ligu Srbije. I šta pokazzuju? Gotovo ništa. Ko je iz te lige došao u neki veliki klub?
    (istina, 17. oktobar 2020 14:51)

    # Link komentara

  24. Pa Partizan kad je igrao Final Four u petorci je i ao cetiri stranca, Mekejleb, Lorens, Maric i Veseli.
    (zmajognjeni, 17. oktobar 2020 13:43)

    Veseli nije nikada igrao sa Partizanom na F4, došao je kasnije,a bogami i Marić nije neki stranac, pa ajde neka bude, onda i Vraneš(Crnogorac).Ipak smo igrali f4, dok ga vi sa hiljadu stranaca nećete nikada.A što je još gore za vas.Igrali smo 88 i 98 još fr bez stranaca i osvojili smo Evropu 92 bez i jednog stranca, ustvari sa jednim(Nakić), ako se može reći da je on tada bio stranac.
    (Rade, 17. oktobar 2020 14:45)

    # Link komentara

  25. Za to bi trebalo da služi druga ABA liga ili neka filijala ozbiljnog kluba. Hoćete rezultate i razvijanje igrača? Nikada to nije išlo jedno uz drugo. Zar su svi zaboravili vreme kada je Zvezda igrala sa juniorima pa je svi redom gazili, Partizan ih dobio sa 40 razlike. Ili uzmite Megu za primer. Klub postoji da razvija igrače i proda ih. Rezultata nigde niti se bilo šta očekuje od njih osim zarade gazde i menadžera.
    (Smeh, 17. oktobar 2020 14:38)

    # Link komentara

  26. Bravo Rađa, svaka ti je na mestu. Evo prvi moj Partizan, pokupio hrpu poluproizvoda iz Amerike a naša deca stagniraju. Jedino Mosley i Thomas su zaslužili, da igraju u Partizanu.
    (Rade, 17. oktobar 2020 14:35)

    # Link komentara

  27. Vuk, 17. oktobar 2020 12:26

    Ајде молим те нађи ми земљу из које је кошаркашима млађим од 24 године забрањено да иду у иностранство. Основни проблем је неразвијена економија.
    (Куп је битан, 17. oktobar 2020 14:27)

    # Link komentara

  28. Pre 5 godina Simanica su smatrali vecim talentom od Doncica, od tada Doncic je igrao i napredovao do maltene najboljeg igraca u nba. Sima je sedeo na klupi i gledao defile stranaca u zvezdi i ostao veciti talenat. Djordjevic, Radja, Divac i Kukoc su ubaceni u vatru sa 17-18 godina i postali su legende kosarke. To danas jednostavno nije izvodljivo uz ovoliki broj stranaca koji prangijaju u igri, a i oni nasi koji su sreckovici kad udju u igru, igraju tako da prave blokade i ometaju protivnike koji idu na njihove amere.znaci i njihov duh se gubi
    (Jovan, 17. oktobar 2020 14:20)

    # Link komentara

  29. Bas juče mi naišao ortak i jedno pola sata smo diskutovali o ABBA ljigi. Naravno da nismo.
    (lerma, 17. oktobar 2020 14:19)

    # Link komentara

  30. Ovde je razlika u tome sto su nasi politicari odavno ukapirali da uz pomoc sporta,navijaca..,mogu da izvuku velike benefite.Hrvati nemaju toliku zaludjenost a I malo ih je.Kod nas je to ozbiljna sila I sasvim je normalno da ce drzava da ulaze u Zvezdu I Partizan.Sama liga ce prestati da postoji kad izgubi prohodnost.Razvijanje mladih igraca,po hiljaditi put "NE MOZE".Pokupe ih skauti sa 13 gidina,a ako slucajno ostane a stvarno je talenat,uzmu ga bogatiji klubovi.Sve uspehe SFRJ duguje zabrani odlaska igraca do 27 godine.
    (ValterNBG, 17. oktobar 2020 14:18)

    # Link komentara

  31. zanima zatupljeni deo populacije koji se prepire, oko zvezde, partizana, efempea, tu lece zivotne komplekse
    (najjaci, 17. oktobar 2020 14:06)

    # Link komentara

  32. Mislim da je bit Rađinog komentara činjenica da hrvatski klubovi kvalitetom ne mogu igrati ABA 1 ligu. I naravno da ti je onda nezanimljivo. Isto tako ne vidim smisao imati u ekipi Amerikanca koji ima 5.2 koša, 2.4 skoka i 0.8 asista po utakmici. A takvih je more.
    (Vlatko, 17. oktobar 2020 13:50)

    # Link komentara

  33. Bravo
    (Dejan, 17. oktobar 2020 13:49)

    # Link komentara

  34. Kao prvo ABA je preko potrebna za region, sasvim solidan kvalitet, zanimljive utakmice, donosi prolaz u Evroligu i Evrokup, kao drugo stalno je prica o mladima i talentima....realno njih jako slabo ima, jednostavno je presusilo a i ono malo sto ima nece da igra za sitne pare koje ovdasnji klubovi mogu da ponude....licno nemam nista protiv stranaca ako ce Zvezda biti prva u ABA i konkurentna i Evroligi nemem nista ni protiv 12 stranaca....ako je neko talentovan bice nosilac u malom klubu pa preci u veliki....ne moze se reci da evo Simanic nije dobio sansu u tri sezone ali jednostavno nema to sto treba i gotovo...
    (E, 17. oktobar 2020 13:49)

    # Link komentara

  35. Ti uporedjuješ format takmičenja onda i sada. Tada se igralo po grupama. Mnogo manji broj utakmica. Igrači koji su igrali? Najviše 4 stranca a ameri koledž igrači. Danas celi timovi stranci. NBA igrači. Timovi koji udju u osam odigraju više od 40 utakmica ta sezonu. Kakva bre fuzija. Guglaj značenje reči fuzija. Ti znaš da Zvezda ne može u top osam. Bila u osam posle samo tri sezone u ovom formatu takmičenja a tvom timu bilo potrebno pet sezona i u takmičenju gde u grupi nikada niste imali više pobeda od poraza.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (istina, 17. oktobar 2020 13:04)

    A zasto uporedjuje? Znaci uvek nadjete neki razlog. Nije uporedjivanje nego je tada bilo bolje nego sada. Posebno kada je broj stranaca u pitanju sto je i osnovni razlog sto se nasa deca ne razvijaju. Igraju Ameri za pare, koje iznose iz Srbije u svoju zemlju, svojim porodicama a nasi igraci stagniraju. I treba da se uporedjuje ali u negativnom smislu ono sto se sada radi. Plus koliko se para ubrizgava u klubove jer se kupuje veci broj stranih igraca. To je zlo za nasu kosarku.
    (323, 17. oktobar 2020 13:46)

    # Link komentara

  36. 10000% posto se slazem. Godinama sam obozavao gledati Partizan i u Evroligi i u ABA ligi, pa cak i Zvezdu kasnije u Evroligi a sada ih vise uopste ne gledam. Prosli put slucajno ukljucio tv kada je bio veciti derbi, na terenu u jednom trenutku 8 amerikanaca. A mi smo kao zemlja kosarke. Totalno nema smisla. I to sve zvog plasmana u Evroligu.
    (Chubby Checker, 17. oktobar 2020 10:24)

    Pa Partizan kad je igrao Final Four u petorci je i ao cetiri stranca, Mekejleb, Lorens, Maric i Veseli.
    (zmajognjeni, 17. oktobar 2020 13:43)

    # Link komentara

  37. (Gile, 17. oktobar 2020 12:41)

    Sta se lozis dete ? Vas drzava sistematski unistava, a vi klub stranke na vlasti ?
    Land Roveri za Oko sokolovo, Dunav osiguranje, Arena na 5.,godina, grad Beograd uplacuje...i onda vas drzava unistava ?!
    Kakve sve nebuloze ovde covek procita
    Probaj da promenis dilera, mozda bude efekta
    (mali uplakani, 17. oktobar 2020 13:35)

    # Link komentara

  38. Ne bi tako pričao da je sad prva na tabeli ili šampion ABA ligeCibon,Zadar,Split ili bilo koji košarkaš klub u Hrvatskoj.
    Tako da ovo što pričaš ne pije vodu,niko ne brani mladim igračima,sad im je najbolja šansa da se pokaže koliko vrijede..
    ABA liga je nešto najbolje u regionu i volio bi i fudbalsku ligu da naprave.
    (aleksandar1, 17. oktobar 2020 13:26)

    # Link komentara

  39. Pre dve god.bilo neko EP za msm kadete ovde u Novom Sadu na Spensu.Drugar i ja stajali ispred službenog ulaza uredno nosili majice KSS-a.I staje neki džip ispred nas izlazi neki ćelavi lik od brega odvaljen.I skontamo da je Dino.Ja reko iz fazona "Svi muškarci prave jedino Dino rađa".On se nasmejao opalismo selfi i pozdravili se ko braća.
    Potpisujem sve što je rekao.Kakav dobar text.Evo ja gledam ponekad srpsku ligu i juniore.ABA Ligu ne pratim već 2 sezone unazad.Ogadili su mi je sa tolikim ukalupljenim strancima.Nestao je vic,nestala je fora,RIVALSTVO.Je.eš rezulat kad izgubiš dušu negde usput.Najviše stranaca imaju inače srpski i crnogorski klubovi od ostalih jedino CDvita ima puno.Svako ima svoje mišljenje i svoje pravo na isto ali ako mi neko kaže pa ne ide bez stranaca današnja košarka.Ja ga onda pitam a kako Žalgiris može?Kako je mogla Zvezda pre 3-4sezone ili Partizan još pre?U redu je imati 2 možda 3 stranca za EL i EK ali celu ekipu?Štaviše i u B timove.Šta će stranci u Borcu,FMP-u ili Megi?Potpuno pogrešan put dugoročno čak i poguban.
    (Zju, 17. oktobar 2020 13:06)

    # Link komentara

  40. Исти тај Партизан је био редовни учесник Топ 16 и Топ 8 Евролиге, док је једне сезоне отишао на Ф4 и лопта га је делила од финала. Притом увек са по максимално два Американца у саставу (када смо играли ф4 поред Мекејлеба и Робертса био је ту Весели). Тако да ти прича не пије воду. Може др Небојша да вам доведе пола Евролиге у тим, не можете ни у Топ 8 да уђете. А управо од докторових пројеката и фузија је кренуло бесомучно форсирање скупих евролигашких играча науштрб домаћих талената.
    (звезданестерац, 17. oktobar 2020 11:51)

    Ti uporedjuješ format takmičenja onda i sada. Tada se igralo po grupama. Mnogo manji broj utakmica. Igrači koji su igrali? Najviše 4 stranca a ameri koledž igrači. Danas celi timovi stranci. NBA igrači. Timovi koji udju u osam odigraju više od 40 utakmica ta sezonu. Kakva bre fuzija. Guglaj značenje reči fuzija. Ti znaš da Zvezda ne može u top osam. Bila u osam posle samo tri sezone u ovom formatu takmičenja a tvom timu bilo potrebno pet sezona i u takmičenju gde u grupi nikada niste imali više pobeda od poraza.
    (istina, 17. oktobar 2020 13:04)

    # Link komentara

  41. Za to što ti pričaš postoji ABA 2 liga. I u našoj KLS ligi klubovi su puni mladih igrača pa nisam primetio da postoji drugi Luka Dončić. Pa napravi ti klub i uloži pare u njega pa razvijaj mlade igrače!
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (duka, 17. oktobar 2020 11:18)

    Narocito u mladosti iz zemuna, prepuna domacih igraca...zabraniti strance u kls i mladjim kategorijama, proterati menadzere koji u dogovoru sa trenerima uzimaju novac...Svi koji gledaju nasa takmicenja znaju koji je to nivo stranaca a valjda znaju i koji treba da bude, ne da ne prave razliku nego za vecinu nije jasno ni kako su tu dosli, u stvari jasno je. Vrlo je logicno, ako nemaju kvalitet tu su zbog neceg drugog, a sta je to nego novac...uglavnom Dino je u pravu, za sve pa i za covice i ostoje
    (Bd, 17. oktobar 2020 12:51)

    # Link komentara

  42. '...U mom Partizanu npr ima 5 amera i Angola a poceli smo da i u juniore dovodimo strance...

    matori 2'

    Nažalost, strance dovodimo i u PIONIRE. Sticajem okolnosti upoznat sam sa svim mlađim selekcijama Partizana, pa zato znam.
    (Gile, 17. oktobar 2020 12:50)

    # Link komentara

  43. Ako nije pratio Partizan vs Budućnost sad nedavno treba da ga je prilična sramota. Jer se radi o utakmici koja će biti klasik ABA lige.
    (OpabljatPG, 17. oktobar 2020 11:48)

    Zar gradski derbi i bratski klasik nije Cibona - Partizan ???
    Meni licno je lepsi klasik bio Partizan - Borac ... klasicno su vas nakantali 15 razlike ...
    (Slobodan, 17. oktobar 2020 12:49)

    # Link komentara

  44. Zašto mi ne prebacimo juniorsku košarku na školski nivo kao Amerikanci. Ja mislim da je taj njihov sistem mnogo bolji od evropskog. Sad koliko je izvodljivo ne znam ali nije ne moguće. Ovo u evropi nije normalno da klince od 12 godina plaćaju i tretiraju kao profesionalce
    (bobrock, 17. oktobar 2020 12:49)

    # Link komentara

  45. Mene zanima, jer volim kosarku. Ali je Dino sve u pravu. Razvoj domace kosarke je veoma ugrozen.
    (Alibabun, 17. oktobar 2020 12:47)

    # Link komentara

  46. Ja zivim pored hale u Ljubljani, igrao sam košarku i pratim, ali na utakmicu ABA lige me bukvalno ne zanima da odem upravo iz razloga koje je naveo Rađa.
    (x, 17. oktobar 2020 12:43)

    # Link komentara

  47. '...Drzava sipala koliko treba. kada je drzava zavrsnula slavinu trener bez roaminga se pobunio...

    istina'


    Dobro i, šta je problem? Država podržavala Partizan, PARTIZAN PRAVIO IGRAČE KOJI SU VLADALI EVROPSKOM REPREZENTATIVNOM (a pojedinačno i klupskom) KOŠARKOM OD 1992 DO 2004, dok nije ucenjen od strane nebojše čovića da mora da pristupi ABBA ligi ako hoće da igra u Evropi (da bi shvatili otkud čoviću toliki uticaj 2004, morali bi se vratiti desetak godina unazad i njegovom političkom usponu u SPSu slobodana Miloševića). Država poslednjih 7-8 godina ne samo da podržava C. Zvezdu, nego sistematski uništava Partizan. I, KOJE STE VI VANSERIJSKE IGRAČE IZBACILI ZA OVIH 7-8 GODINA? KOLIKO FIBA TAKMIČENJA JE REPREZENTACIJA OSVOJILA ZA OVIH 7-8 GODINA?

    NISMO ISTI!
    (Gile, 17. oktobar 2020 12:41)

    # Link komentara

  48. "@penaltizan Исти тај Партизан је био редовни учесник Топ 16 и Топ 8 Евролиге, док је једне сезоне отишао на Ф4 и лопта га је делила од финала. Притом увек са по максимално два Американца у саставу (када смо играли ф4 поред Мекејлеба и Робертса био је ту Весели). Тако да ти прича не пије воду. Може др Небојша да вам доведе пола Евролиге у тим, не можете ни у Топ 8 да уђете. А управо од докторових пројеката и фузија је кренуло бесомучно форсирање скупих евролигашких играча науштрб домаћих талената.
    (звезданестерац, 17. oktobar 2020 11:51)"
    Top 16, top 8, f 4, ... sta se dobija za to, neki pehari, je l' se to boduje nesto u evropskoj kosarci?
    Sudeci po tome koliko je KK Partizan "cenjen" u Evropi od te istorije zive samo frakcijasi, ovaj navijaci!
    Evo slazemo se necemo nikada uci u top 8, kao sto nece ni KK Lozana sledece decenije u evroligu!
    (Miskec, 17. oktobar 2020 12:40)

    # Link komentara

  49. звезданестерац

    Znaci, pod strancina se racunaju samo Amerikanci ? ...interesantno...
    A, Covic kriv za sve ? Razmisljao da vi uplakani podnesete tuzbu protiv Covica za nanesenu bol i dusevnu patnju ?
    (mali uplakani, 17. oktobar 2020 12:39)

    # Link komentara

  50. Apsolutno tacno, sjecam se meca izmedju zvezde i partizana, pretprosle sezone - u jednom momentu u posljednjoj cetvrtini meca, na terenu je bilo DEVET stranaca i jedan Srbin - pet partizanovih stranaca, a kod zvezde cetiri stranca i filip covic (koji jedino i moze da igra u tatinom klubu)
    (Sasha, 17. oktobar 2020 12:37)

    # Link komentara

  51. da, zanimljivo je da se radja pita koga to zanima, kad hrvatski klubovi gube korak i cast iznimkama (cibona na ff u bg) nemaju previse uspjeha i gledaju srpskim klubovima, a i buducnosti, u ledja.
    jos otkako je vitaminski klub presao kod susjeda u ljjubljanu, ostali su kratkih rukava.
    e sad, stranci.
    hrvatski klub cibona je dugo dugo vremena poslovao po principu, uzmimo, da ne kazem ukradimo najbolje iz ostalih klubova, za njih nas briga.
    isto tako stranci. ako ih dovode drugi, ne moras i ti. ili dovedi dvojicu, trojicu, a dalje igraj sa svojim mladim nadama, koji imaju "teze" utakmice i lakse se uce.
    dzaba je imati nekog igraca u ekipi, prozivati ga novim kukocem, drazenom, doncicem, divcem, jer igra sa puno slabijim protivnicima.
    (dado, 17. oktobar 2020 12:36)

    # Link komentara

  52. Ovima što podržavaju Rađu nije smetalo kada su prošle sezone dovodili strance na kilo, uz trenera od milion evra. Tada je bilo "Trinki magija, skupila se svlačionica, Pejdžić, Raša Tomas" itd. Tada su se ložili da osvajaju cipiripi i ABA ligu i da će konačno i oni da zaigraju novi format EL. Tad je i limar bio dobar. Sad kad od EL nema ništa, pljeskavičar poput Kureta zapalio u MinKen, Šćepan mali ih nezadrživo vodi u ABA 2, e sad više stranci nisu tako dobri, Tomas je duvadžija, limar je ubačeni element sa zadatkom da ih uništi. U fudbalu pljuju Šarloatana što vraća njihovu decu Miljkona i Obrada (uskoro će Rna magiko i Babirlo nadam se njihovim stopama), u basketu hoće našu decu. Do prve sledeće prilike za EL naravno, tad opet može i 10 stranacas, nema veze...
    (Idi u servis, Ostoja!, 17. oktobar 2020 12:33)

    # Link komentara

  53. sve je tačno ali Evropa je tako uradila pa nas pobedjuju sa 10-20 razlike šta bi bilo da su samo domaći 30-40-50 razlike setimo se Partizana protiv CSKA u Moskvi oko 40+...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (penaltizan, 17. oktobar 2020 11:29)


    Izvini a u CSKA su igrali samo Rusi? Tada je Partizan bio izuzetno oslabljen. BB preumoran, Kinsi povredjen. Logicna je bila katastrofa. Ja se toga secam kao danas.
    (ccc?, 17. oktobar 2020 12:32)

    # Link komentara

  54. Ne bih ni ja pogledao da navijam za Cibonu. Hajde lepo ulozite malo, para imate, budite konkurentni pa ce vam biti zanimljivije.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sasa, 17. oktobar 2020 10:18)

    Hrvatski klubovi nemaju pomoc drzave, u EU je zabranjeno finansiranje profi sporta od strane drzave.
    U Srbiji zbog hleba i igara, ali i politicara koji obitavaju u klubovima, sipa se lova iz drzavnog budzeta Zvezdi i Partizanu(dok bolnice propadaju)
    (Kimi, 17. oktobar 2020 12:30)

    # Link komentara

  55. sad ovi čovićevi kao nešto brane ABA ligu. A nema ih na utakmicama, prazna im dvorana i kad je Evroliga u pitanju. Pa gde ste, što ne gledate ako je to tako bajno.
    Potpuno je u pravu Rađa, ali ne važi to samo za ABA ligu, cela evropska košarka je takva i vidimo rezultate, prazne dvorane i za domaća i za evropska takmičenja. Košarka u Evropi upravo zbog takvog koncepta umire. Iskoči po neki igrač koji brzo ode u NBA ali uskoro neće biti toga jer klubovi nemaju interesa da ulažu u takve.
    (only fools and horses, 17. oktobar 2020 11:26)

    Nigde u Evropi i sveti klub ne živi od navijača u dvorani već od sponzora. U Srbiji najskuplja karta 10 evra i još kada se tome dodaju swzonske karte koje koštaju 35 evra a proda se oko 4 hiljade onda računaj. Bio sam u San Antoniju i gledao NBA. Najjeftinija karta 100 USD za regularni deo. Ali ako je plej of u pitanju ond druga priča. Dvorana ogromna. U toku utakmice se prodaje sve i svašta. Dres San Antonija 250 USD, kape, jakne itd. I opet sve to nije dovoljno
    (za sve, 17. oktobar 2020 12:29)

    # Link komentara

  56. Da nije izričito novac u igri i bogaćenje pojedinaca iz svake grupe nacionalnih predstavnika, balkanski košarkaši bi napredovali. Al jok, svi hoće novac, al aj to, nego hoće odmah. Pogledajte Žalgiris. Punio ih ko je stigao, a poslednje 3 godine... Dakle, odstranite korupciju, zabranite izvoz balkanskih igrača do navršenih 24 godine i uvoz više od 2 stranca po ekipi i to na tri godine da minimum ostanu u tim ekipama. Pa da vidiš. Em svi zadovoljni, mogu stranci, em se kostur ekupe zadržava. Menjaju se mladi igrači al unutar ABA lige. Dok to ne uradite, biće ovako. To podrazumeva i da čelnici i svo osoblje ne mogu biti članovi političkih partija.
    (Vuk, 17. oktobar 2020 12:26)

    # Link komentara

  57. Ove sezone je drugoligaska ekipa svajcarskog drzavnog prvenstva angazovala (i potpisala) 58-godisnjeg Amerikanca - kao igrača!!
    (Vjerovali ili ne!, 17. oktobar 2020 12:25)

    # Link komentara

  58. Sto ne kazes zasto nema mladih igraca,selektiranje od malih nogu katastrofalno,uvedene neke nakaradne sportske skole gde mahom zavrsavaju netalentovana deca ciji roditelji imaju da plate,u moje vreme su strucna lica dolazila na casove fizickog u skole i selektirali talentovane klince,nista se nije placalo a epilog takvog rada pogledajte u imenima igraca cele regije do pre nekih 10-15 godina,cuj ti njega,kupuju se Ameri,pa Zvezda je sve pokusala sa mladim igracima i sta...Simanic,Davidovac,Dobric,Ristic,Rebic,Tejic,Dangubic,Mitrovic,Nastic,Jovanovic,Radanov,
    sve lazni talenti,brutalno ograniceni suvi prosek,pa evo i Guduric,nema ga nigde(ovo sve govorim za Zvezdu a i u drugim klubovima je isto).Zalosno je sto bivse velike kosarkaske zvezde pricaju ono sto svi znaju a sustinski nemaju niti se zauzimaju ni za kakvo resenje,prema tome, Rađa sedi jedan
    (Urke, 17. oktobar 2020 12:24)

    # Link komentara

  59. Isto mislim kao i Rađa!
    (Žile, 17. oktobar 2020 12:24)

    # Link komentara

  60. I jeste i nije tacno. Uzmimo primer Mege. Realno upravo je ABA liga zasluzna za lansiranje Jokica, Luwawua, Zubca, Cancara, Vase Micica, Bitadzea..

    Zar iko misli da bi oni imali isti put i razvoj da su igrali samo sampionat Srbije. Budimo realni, ABA liga je kvalitetno takmicenje koje ne smemo ispustiti. Mozda ima neke lose detalje, ali je generalno kvalitetno takmicenje. U Hrvatskoj kosarka nije na prvom mestu i zato ne mogu da prate ulaganja koja imaju klubovi iz Slovenije, Crne Gore, Srbije... Nema to veze samo sa Amerikancima, njima brzo odlaze i domaci kvalitetni igraci, a nema viska selekcije..
    (igor, 17. oktobar 2020 11:45)


    Gresis. Mega je privatni klub i ima oslonac na mlade domace igrace. Uporedi sa ostalim drzavnim klubovima koji od drzave dobijaju milione evra i svake godine u tim klubovima prodefiluju stranaci, Ameri pre svega. Ko od tih klubova radi na razvijanju mladih igraca? I onda imamo strance , u vecini slucajeva prosek koji, Radja tacno kaze, igraju izmedju sebe.
    (123, 17. oktobar 2020 12:23)

    # Link komentara

  61. 'sve je tačno ali Evropa je tako uradila pa nas pobedjuju sa 10-20 razlike šta bi bilo da su samo domaći 30-40-50 razlike setimo se Partizana protiv CSKA u Moskvi oko 40+...

    penaltizan'

    Čovek upravo o tome i priča. Domaći dobri igrači, veliki potencijali, se guše (C. Zvezda je potpisala stipendijske ugovore sa praktično svim trenutno aktuelnim igračima 2004. godište) u 3-4 domaća kluba u kojima ne dobijaju fer šansu. Domaći igrači će se UVEK srčanije boriti za tim, ako dobiju vremena i prostora ispuniće svoj potencijal i opet ćemo imati igrače za EL, samo što umesto do klub plati pola miliona i dobije igrača koji im treba ODMAH, treba malo sačekati. Ali ako bi se konstantno radilo na pravljenju umesto kupovini igrača, priliv tih igrača bio bi mnogo veći i redovniji. Ali glupo je o ovome pričati. Ova perverzna ABBA liga je nametnuta zbog interesa nebojše čovića i sličnih. Od osnivanja ABBA lige, Srbija (Jugoslavija) nije osvojila NIJEDNU zlatnu medalju u bilo kom seniorskom takmičenju. A probajte da se setite (vi mlađi pogledajte na internetu) kako je bilo do 2004. To je najbolji pokazatelj kako na Srpsku košarku utiče učešće u ABBA ligi.

    E o ovome priča Dino Rađa, samo iz hrvatske perspektive naravno. Ali ne očekujem da ovo razumeju ljudi koji prate košarku 6 godina.
    (Gile, 17. oktobar 2020 12:22)

    # Link komentara

  62. Pa koga zanima ? Nikoga naravno. Potpuno neregularno takmicenje. Neregularno zato sto imamo jednog vlasnika koji ima dva kluba, KkCz i Fmp. Neregularno jer imamo klub koji je menadzerska opcija za izlog igraca, klub koji je menjao igrace iz dana u dan bukvalno i koji je pre neku godinu pred plej of raspstio bukvalno pola ekipe. Neregularno jer pola klubova nema budzet da izgura takmicenje do kraja pa se namesta nenormalno a deluje i da igraci igraju za kladionice. A ova liga se igra jer ima izlaznost za Evropu a realno samo Hrvatima ovo i odgovara. Da imaju iole kvalitetnu domacu logu, kao npr. U fudbalu, ne bi ni pomisljali da igraju Aba ligu. Cim se izgubi izlaznost u Evropu ili bude postojala neka druga mogucnost za igranje Evrokupova, liga ce se raspasti u roku 5 minuta. Srbija je ovde najveci gubitnik, znamo ko je bio pokretac Ondasnje Jadranske lige sa Fmpom na celu. Imali smo respektabilnu domacu ligu, sa Hemofarmom, Vvojvodinim, Zdravljem, Beobankom, Fmpom, Zvezdom, Partizanom a sada ? Centri ugaseni, kad krene domaca Kls liga to ni porodice vise ne prate.
    (...., 17. oktobar 2020 11:43)

    Ko će da ulaže u domaću ligu? Hemofarm je bio klub dok je na čelu bio Miša Babić, glavni u fabrici Hemofarm i predesednik saveza. Danas nema velikih sistema koji će da ulažu u klubove. Onaj ko hoće da da koji dinar hoće u Zvezdu ili Partizan. Kada bi se promenila poreska politika da uloženi novac u sport, kulturu zdravstvi itd se odbija od godišnjeg poreza firme druga priča bi bila. Tako je u Španiji, Francuskoj itd. Pa ti onda ulaži u Metalac, Tamiš, tekvondo, karling, hokej na travi
    (znalac, 17. oktobar 2020 12:19)

    # Link komentara

  63. Uskratiti takvu ABA bi znacilo ukidanje konkurencije.
    Razvijas skolu kosarke? Super.
    A gde je ta tvoja skola u odnosu na npr. americku skolu?
    Kao kada ja najbolje igram u svom skolskom, a nikome drugom nije dozvoljeno da zaigra
    Mogu da pomislim da igram najbolje na svetu...
    (popovski udar, 17. oktobar 2020 12:19)

    # Link komentara

  64. S njim bi se sigurno složili i ostali iz Hrvatske - Cibona i Partizan iz Zagreba, zatim Zadar, Split...
    (Boki, 17. oktobar 2020 12:16)

    # Link komentara

  65. Poceli ste da igrate kosarku 1976. Niste predstavljali nista u onoj Jugosalaviji. Ispadali iz lige. A onda Drzava kroz Geenex pocela da stvara klub. Posle 5 Oktobra SPS/JUL Radojica Nikcevic, Ivica Dacic a onda Mlaadjan Dinkic i Boris Tadic. Drzava sipala koliko treba. kada je drzava zavrsnula slavinu trener bez roaminga se pobunio. Jos odzvanja Pekovicevo Hvala premijeru
    (istina, 17. oktobar 2020 11:28)

    U slucaju Partizana rec je o tradiciji sjajnih (internacionalnih!) rezultata i igraca kakvim se Zvezda ne moze ni priblizno pohvaliti. U suportonom mogu se naci i neki klubovi u Srbiji koji postoje vise od 50 godina i igraju drugu, trecu itt ligu. Kosarkaske titule koje je ZVezda osvajala pre nego nego sto je SFRJ/Srbija postala ozbiljna kosarkaska sila su zaista neuporedive sa onima iz 70-tih, 80-tih, 90-tih i delimicno 2000-tih. U periodima kada je nasa reprezentacija bila dominantna igrala se i najbolja kosarka u drzavi, pa je samim tim i takva titula mnogo vrednija. Takodje, potpuni nedostatak Zvezdinih vecih internacionalnih uspeha je skida sa mape velikih evropskih klubova. Kada Zvezda bude makar jednom usla u F4 (o osvajanju titule evropskog prvaka mislim da ne mozemo ni u snovima pricati) onda tek mozemo da POCNEMO da pricamo o njenoj ozbiljnijoj tradiciji. Ali ce Partizan verovatno zauvek ostati za Zvezdu nedostizan u tom smislu (bas kao sto ce i Zvezda ostati nedostizna za Partizan u fudbalu)
    (tradicija znacajnih uspeha, 17. oktobar 2020 12:12)

    # Link komentara

  66. Прошле године (након дуже паузе) реших да погледам дерби (или оно што се некад тако звало...) Партизан-Звезда.
    Пребацим се на канал (приватне телевизије) и констатујем - 9 странаца и Бранко Лазић на терену.
    Угасим ТВ пријемник и наставим паузу... до неке идуће прилике.
    (Навијач, 17. oktobar 2020 12:11)

    # Link komentara

  67. Slažem se sa gospodinom Rađom.
    (zliZo, 17. oktobar 2020 12:03)

    # Link komentara

  68. Za 5-7 god ove reci ce imati pravu tezinu. Sada se olako prihvata cinjenica da je Balkan pretrpan strancima. Nista manji uspeh ne bi postizali i da imaju dva-tri strana igraca. U Evropi je Balkan realno nebitan sa ili bez stranaca. Sem Partizana 2010 (tri stranca), ABA liga nije imala ozbiljnijeg ucesnika EL od svog osnivanja (Makabi nije Balkan). Bolje razvijati domace mlade igrace u EL i EK kad vec nema nekog ozbiljnog razutata.
    (Istine radi, 17. oktobar 2020 12:03)

    # Link komentara

  69. Sacekaj Dino, sad ce da ti objasne strucnjaci
    (Barkley81, 17. oktobar 2020 12:02)

    # Link komentara

  70. Neki tim ima ozbiljnu lovu na raspolaganju cilja na igranje Evrolige,domaći igrači su preskupi ili ih nema, i šta sad čekati deset godina dok ne iskrsne neki talenat ili baš dobra ekipa, e u tih deset godina sponzori neće ulagati ozbiljan novac i klub propada i tako u krug u nedogled, znači ja plaćam u hoću rezultat juče, danas sutra je već kasno ne dajem lovu ćao.
    (Zastava101Specijal, 17. oktobar 2020 12:02)

    # Link komentara

  71. Napustiti Evroligu. Eto šta je rešenje. Kad nemaš dovoljno novca, ne ideš u elitne restorane, treba se pružiti koliko si dugačak. Jeste korak u nazad, ali dugoročno bi se možda isplatilo zbog razvoja igrača i timske igre.
    (aka nema lakog koša, 17. oktobar 2020 12:01)

    # Link komentara

  72. Covek je potpuno u pravu, a ovi sto kazu da je to zbog evrope, pogledajte samo koliko je Partizan imao stranca kada se plasirao na F4 Evrolige. Uostalom Zvezda i Partizan sa ovakvim ekipama sa 6-7 stranca nemaju sanse da se bore da osvoje Evroligu, a ako ne mozes da je osvojis onda bar razvijaj mlade domace igrace. Repreznenacija je u velikom problemu, proslo leto sve mladje kategorije dozivele nzapamcene debakle. Pre 10 godina se jasno moglo videti mladi igraci u vecitima, koji ce napraviti velike karijere kao sto su bili Bogdran, Nedovic, Bjelica, Milutinov... Danas nema nijednog i to je ozbiljan problem.
    (LFCC, 17. oktobar 2020 11:58)

    # Link komentara

  73. Ima nas koji se sećamo da je Zoran Slavnić ubacio Rađu i Kukoča sa 17 godina u prvi tim Jugoplastike. Negde u to vreme Divac je bio član prve petorke u Kraljevu a uskoro je prešao u Partizan gde je odmah bio prvi centar. Đorđević je bio u sličnoj poziciji, kao i ostali zlatni omladinci iz Bormija.
    Da li neko misli da bi oni postali to što jesu da su sedeli na klupi kao večiti talenti do 25. godine? Slična stvar je bila i sa svim prethodnim i nekoliko narednih generacija. Da li bi naša reprezentacija bila tamo gde je bila da mladi nisu dobijali ranu priliku u tada najjačoj evropskoj ligi?
    (Raša, 17. oktobar 2020 11:26)

    Pričaš o nekom periodu od pre 30+ godina.

    Da li kapiraš da je tada mnogostruko manje para bilo (ne samo u košarci, već u sportu uopšte). Komercijalizacija je počela tada, ali se imalo i vremena i strpljenja da se čeka na razvoj. Danas to nije slučaj. Mnogo se para ulaže i niko neće da čeka. Reprezentativni sport više niko ne prati (velika fudbalska takmičenja su donekle izuzetak).

    Ovo o čemu Rađa (a i ti) priča je čista nostalgija i romantika 70tih, 80tih i samog početka 90tih. Danas toga nema i priča o tome je kao kukanje 70togodišnjaka za svojom mladošću.

    Možemo diskutovati šta se kome više sviđa, ali realnost je realnost. Građenje tima sa 4-5-6godišnjim planom možda "radi" u Americi gde je mnogo više para, pa su opet neke stvari regulisane (salary cap, draft itd.) i neuspeh se trpi duže. U Evropi ne pije vodu.
    (eye of the beholder, 17. oktobar 2020 11:57)

    # Link komentara

  74. A čemu služi sport ako nema rezultata? Jeli svrha takmičenja da se napravi igrač ili da se osvoji trofej i napravi rezultat? Onda možemo ugasiti klubove,šta će nam, neka postoje samo akademije pa čim neko napuni 18 ako nešto zna daj ga u Barselonu, Virtus,jer šta će nama ako već ne igramo sport zbog pobede nego zbog pravljenja igrača!!!
    (Tim Sistem Bolonja, 17. oktobar 2020 11:56)

    # Link komentara

  75. A zaboravih u prošlom komentaru da napomenem nešto u vezi "stvaranja" igrača koje svi spominju. Stvaranje igrača za šta ? Za reprezentaciju ?? I opet moram da se vratim na neka stara vremena kada je igračima bila najveća čast da igraju za reprezentaciju. Teoretki, ti možeš da izađeš iz "ABA" i igraš samo svoju ligu... "Žrtvuješ" Evroligu ili Evrokup zarad stvaranja igrača, stvoriš nekog extra igrača, on sa 19 godina ode u Real, Barsu, NBA, ti ga pozoveš u reprezentaciju za recimo predstojeće Evropsko ili svetsko, a on ti kaže "ne"... Ne znam da li iko razume da u celoj toj priči oko košarke postoji ne jedan, nego mali milion problema!
    (Zrenjanin, 17. oktobar 2020 11:56)

    # Link komentara

  76. @penaltizan Исти тај Партизан је био редовни учесник Топ 16 и Топ 8 Евролиге, док је једне сезоне отишао на Ф4 и лопта га је делила од финала. Притом увек са по максимално два Американца у саставу (када смо играли ф4 поред Мекејлеба и Робертса био је ту Весели). Тако да ти прича не пије воду. Може др Небојша да вам доведе пола Евролиге у тим, не можете ни у Топ 8 да уђете. А управо од докторових пројеката и фузија је кренуло бесомучно форсирање скупих евролигашких играча науштрб домаћих талената.
    (звезданестерац, 17. oktobar 2020 11:51)

    # Link komentara

  77. Kao i uvek prica gluposti i pravi se pametan. Ko mu je kriv, da je hrvatska kosarka u banani. Neka izadju iz ABA lige, ko im brani. Neka igraju hrvatsku ligu bez stranaca a on nek bude predsednik te smejurine.
    (Zivojin, 17. oktobar 2020 11:50)

    # Link komentara

  78. Možemo da se složimo a i ne moramo, na primer ako bi to za ABA ligu važilo (ograničen broj stranaca) zašto ne bi važio za ling long ligu, primeru, premijer ligu, pa znamo da u Engleskoj na terenu bude ekipa koja nena ni jednog Engleza, tako da je Rađa u pravu ali je tako nešto ne izvodljivo da jeste mi bi fudbalere i dalje držali do 28 godina u klubovima.
    (Zastava101Specijal, 17. oktobar 2020 11:50)

    # Link komentara

  79. Sve je to lijepo što Rađa kaže ali mi živimo u kapitalističkom društvu i novac sve pokreće u svim sferama života. Aba liga je nešto najbolje od sporta u ex YU ali nažalost nije profitabilna kao i košarka u Evropi uopšte. Što se mladih igrača tiče, ja bih isto volio da gledam ekipe bez Amerikanaca ali mi novca za vrhunske domaće igrače nemamo a vrhunski talenti hoće što je moguće brže u NBA i ostaju nam prosječni igrači i prosječni talenti koji ne mogu da se probiju jer nemaju kvalitet za vrhunsku evropsku košarku gdje klubovi hoće.
    (bobrock, 17. oktobar 2020 11:50)

    # Link komentara

  80. Zato otvorite škole košarke,a ne samo kladionice...
    (Lex, 17. oktobar 2020 11:48)

    # Link komentara

  81. Ako nije pratio Partizan vs Budućnost sad nedavno treba da ga je prilična sramota. Jer se radi o utakmici koja će biti klasik ABA lige.
    (OpabljatPG, 17. oktobar 2020 11:48)

    # Link komentara

  82. @(bigserb, 17. oktobar 2020 10:34) Ne lupetaj! Kakav nick takav i komentar (eventualno da si precizirao sa belly u sredini...)
    (City Slicker, 17. oktobar 2020 11:45)

    # Link komentara

  83. I jeste i nije tacno. Uzmimo primer Mege. Realno upravo je ABA liga zasluzna za lansiranje Jokica, Luwawua, Zubca, Cancara, Vase Micica, Bitadzea..

    Zar iko misli da bi oni imali isti put i razvoj da su igrali samo sampionat Srbije. Budimo realni, ABA liga je kvalitetno takmicenje koje ne smemo ispustiti. Mozda ima neke lose detalje, ali je generalno kvalitetno takmicenje. U Hrvatskoj kosarka nije na prvom mestu i zato ne mogu da prate ulaganja koja imaju klubovi iz Slovenije, Crne Gore, Srbije... Nema to veze samo sa Amerikancima, njima brzo odlaze i domaci kvalitetni igraci, a nema viska selekcije..
    (igor, 17. oktobar 2020 11:45)

    # Link komentara

  84. Koncept je bio dobar, ali je otislo u pogresnom smeru. Ocigledan je primer Dobric koji bi da nema stranaca u ekipi do sad bio bolji od Bogdanovica. Ovako prosecan ili cak igrac ispod proseka
    (RST, 17. oktobar 2020 11:44)

    # Link komentara

  85. Pa koga zanima ? Nikoga naravno. Potpuno neregularno takmicenje. Neregularno zato sto imamo jednog vlasnika koji ima dva kluba, KkCz i Fmp. Neregularno jer imamo klub koji je menadzerska opcija za izlog igraca, klub koji je menjao igrace iz dana u dan bukvalno i koji je pre neku godinu pred plej of raspstio bukvalno pola ekipe. Neregularno jer pola klubova nema budzet da izgura takmicenje do kraja pa se namesta nenormalno a deluje i da igraci igraju za kladionice. A ova liga se igra jer ima izlaznost za Evropu a realno samo Hrvatima ovo i odgovara. Da imaju iole kvalitetnu domacu logu, kao npr. U fudbalu, ne bi ni pomisljali da igraju Aba ligu. Cim se izgubi izlaznost u Evropu ili bude postojala neka druga mogucnost za igranje Evrokupova, liga ce se raspasti u roku 5 minuta. Srbija je ovde najveci gubitnik, znamo ko je bio pokretac Ondasnje Jadranske lige sa Fmpom na celu. Imali smo respektabilnu domacu ligu, sa Hemofarmom, Vvojvodinim, Zdravljem, Beobankom, Fmpom, Zvezdom, Partizanom a sada ? Centri ugaseni, kad krene domaca Kls liga to ni porodice vise ne prate.
    (...., 17. oktobar 2020 11:43)

    # Link komentara

  86. Nikoga bre, gasi to.
    (..., 17. oktobar 2020 11:38)

    # Link komentara

  87. Simanić ne postoji, Davidovac tamo gde je bio pre 4 godine, Zagorac ni na tom nivou, Kuzmić pravi blokove i "livade" američkim statističarima, Dobrić i Lazić - sunavrat...
    Uskoro će nam biti čudno što Letoniju, Litvaniju i Francusku niko neće moći da pobedi na EP.
    Raško Katić najbolji igrač KLS, čovek ima 40 godina.
    Srpskog pleja i beka možemo da gledamo u Turskoj i Italiji.
    Vidan napredak "čuvene košarkaške škole" iz Britanije i Nemačke, uzeše sva mesta u EL.
    Zašto neko misli da Lojd manje košta od Lučića ili Kalinića?
    I još mnogo toga što idu prilog Rađinoj konstataciji da je ABA liga otišla u pogrešnom smeru.
    (mkg, 17. oktobar 2020 11:35)

    # Link komentara

  88. Čovek je potpuno u pravu.
    Frka za što većim budžetom da bi mogao platiti skupljeg Amera ???
    I kad to uspeš, kotiraš se negde oko 12-14 mesta u Euroligue recimo.
    Koja je poenta ???
    Pristati na to da sledećih par godina razvijaš mlade domaće igrače :
    Fmp, Mega i Borac iz Čačka ih imaju fala Bogu uz Czv i Partizan.
    Naravno da će većina završavati u Beogradu ali uz obavezu ugovora igranja bar 3 sezone kod nas.
    Takodje razvijati i domaći trenerski kadar iz pomenutih klubova pa bi za 5 godina imali dva čvrsta kluba uz 3 vrlo korektna za mnogo manje novca nego danas.
    Taj višak ulagati u još mladih potencijala gde mora biti nekih vanserijskih igrača u budućnosti.
    Smanjiti apetite (naročito menadžera i njihovih saučesnika u klubovima) za rezultatima i parama
    ODMAH i imaćemo sasvim solidnu bazu i za reprezentacije i klubove vrlo brzo.
    Sve ovo mora isplanirati kompetentna ekipa u Savezu bez uticaja privatnika i njihovih kombinacija.
    Ložače iz Bg ignorisati
    po svaku cenu dok ne stanemo na zdrave noge (čitaj proizvodnju u sistemu).
    Dok je Aba, Euroligue ili Euro cup prioritet zbog sebičnog nebitnog mesta autsajdera nema boljitka.
    Sistemski eliminisati špekulante i osloniti se na naš talenat i znanje.
    (dekigrobar011, 17. oktobar 2020 11:34)

    # Link komentara

  89. Gomila komentara koji pružaju podršku Radjinoj izjavi a kada treba pružiti podršku domaćem klubu nigde vas nema. Igrač se ne pravi preko noći, Pogrebne su godline rada a vi navijači zahtevate samo trenutni uspeh i ništa drugo. Na forumima trenere menjate kao gaće posle prve izgubljene utakmice. Klubovi su se tome prilagodili jer i njima treba trenutni uspeh da bi imali kakav takav prihod. Teško vam je svima udovoljiti i mladi igrači često se slome pod takvim pritiskom koji svi na njih tovare. Kupiš Amera i vozi Miško.
    (xXx, 17. oktobar 2020 11:32)

    # Link komentara

  90. sve je tačno ali Evropa je tako uradila pa nas pobedjuju sa 10-20 razlike šta bi bilo da su samo domaći 30-40-50 razlike setimo se Partizana protiv CSKA u Moskvi oko 40+...
    (penaltizan, 17. oktobar 2020 11:29)

    # Link komentara

  91. Koji nasi igraci, sta pricate uopste? Od nasih igraca cim neko iskoci kvalitetom ode u Spaniju, Tursku, Rusiju... Igrali bi nasi klubovi sa nasim igracima da ih mogu platiti. A da klubovi iz Hvatske nisu u kanalu kao sto jesu, ne bi Radja ovu pricu pricao. Suplja prica.
    (matke, 17. oktobar 2020 11:28)

    # Link komentara

  92. Tko zna....Koliko tih 40 amera godišnje uzmu love.... koju uglavnom neće potrošiti na ovim prostorima !

    Zato bi za ligu bilo najbolje... Max 3 stranca (amera ) po ekipi i da istovremeno mogu na terenu biti max 2 !!! Tako bi se mogli razvijati mladi !!!
    (Panac, 17. oktobar 2020 11:28)

    # Link komentara

  93. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Ma najbolje da tvoj klu dobije A licencu jer je "institucija" nad kojom se izivljava ko hoce. Tvoj klub ima i istoriju i tradiciju?. Poceli ste da igrate kosarku 1976. Niste predstavljali nista u onoj Jugosalaviji. Ispadali iz lige. A onda Drzava kroz Geenex pocela da stvara klub. Posle 5 Oktobra SPS/JUL Radojica Nikcevic, Ivica Dacic a onda Mlaadjan Dinkic i Boris Tadic. Drzava sipala koliko treba. kada je drzava zavrsnula slavinu trener bez roaminga se pobunio. Jos odzvanja Pekovicevo Hvala premijeru
    (istina, 17. oktobar 2020 11:28)

    # Link komentara

  94. o panteri!
    (mali kemo delija iz izmira, 17. oktobar 2020 11:27)

    # Link komentara

  95. I sad ovi čovićevi kao nešto brane ABA ligu. A nema ih na utakmicama, prazna im dvorana i kad je Evroliga u pitanju. Pa gde ste, što ne gledate ako je to tako bajno.
    Potpuno je u pravu Rađa, ali ne važi to samo za ABA ligu, cela evropska košarka je takva i vidimo rezultate, prazne dvorane i za domaća i za evropska takmičenja. Košarka u Evropi upravo zbog takvog koncepta umire. Iskoči po neki igrač koji brzo ode u NBA ali uskoro neće biti toga jer klubovi nemaju interesa da ulažu u takve.
    (only fools and horses, 17. oktobar 2020 11:26)

    # Link komentara

  96. Bravo Dino. Tačno u centar!
    Ima nas koji se sećamo da je Zoran Slavnić ubacio Rađu i Kukoča sa 17 godina u prvi tim Jugoplastike. Negde u to vreme Divac je bio član prve petorke u Kraljevu a uskoro je prešao u Partizan gde je odmah bio prvi centar. Đorđević je bio u sličnoj poziciji, kao i ostali zlatni omladinci iz Bormija.
    Da li neko misli da bi oni postali to što jesu da su sedeli na klupi kao večiti talenti do 25. godine? Slična stvar je bila i sa svim prethodnim i nekoliko narednih generacija. Da li bi naša reprezentacija bila tamo gde je bila da mladi nisu dobijali ranu priliku u tada najjačoj evropskoj ligi?
    (Raša, 17. oktobar 2020 11:26)

    # Link komentara

  97. Ni ja se ne sećam od Bogdanovića dok je bio u Partizanu da sam pogledao neki meč
    (Sasho, 17. oktobar 2020 11:25)

    # Link komentara

  98. Voistinu Radja...
    (BokeeLee, 17. oktobar 2020 11:24)

    # Link komentara

  99. У социјализму су фирме.спонзорисале клубове.
    У нашем лоповском капитализму тога нема,све се своди на провизију купи продај.
    Кога занимају млади играчи,никога
    (Мирабо, 17. oktobar 2020 11:23)

    # Link komentara

  100. Ja to isto kazem. ABA ligu bi trebalo da igraju samo domaci igraci mozda najvise dva stranca. A oni koji igraju Evropu neka igraju sa koliko hoce. Igraci bi bili odmorniji. Ovako dve evro utakmice u nedelji plus ABA. To je kada se uzmu dve nedelje 6 utakmica u 14 dana
    (Zvezda, 17. oktobar 2020 11:21)

    # Link komentara

  101. Ovom klovnu izgleda još niko nije rekao da je Jugoslavija davno nestala ili je zaboravio da su je oni uništili
    (Cobi, 17. oktobar 2020 11:21)

    # Link komentara

  102. Dino, svaka ti je ka Njegoševa! Košarka mi je omiljeni sport, nekada sam navijao za Crvenu Zvezdu, a sada protiv ove Američke Red Star ekipe. Nije problem u strancima, nego u njihovoj količini, pa da li je moguće da Dušan Ristić nije mogao da bude bar drugi centar, ne mogu da verujem da u Partizanu i Zvezdi ima više stranaca nego domaćih igrača. Treba ograničiti broj stranaca (rođeni van ex YU) u Aba ligi na maksimum 4. Time će ti stranci biti kvalitetni i podizati nivo lige, a opet će biti mesta i za domaće igrače. U suprotnom gledaćemo uništenje i sahranu srpske i jugoslovenske košarke na čelu sa grobarima Zvezdom i Partizanom.
    (Maximius Serbus, 17. oktobar 2020 11:20)

    # Link komentara

  103. Ostoja tuzi ga CAS!
    (Poznavalac ©®, 17. oktobar 2020 11:18)

    # Link komentara

  104. Sta? Sad ce Ostoja da te tuzi CAS!
    (Poznavalac ©®, 17. oktobar 2020 11:18)

    # Link komentara

  105. Za to što ti pričaš postoji ABA 2 liga. I u našoj KLS ligi klubovi su puni mladih igrača pa nisam primetio da postoji drugi Luka Dončić. Pa napravi ti klub i uloži pare u njega pa razvijaj mlade igrače!
    (duka, 17. oktobar 2020 11:18)

    # Link komentara

  106. Čovek sve rekamo, apsolutno tačno....
    to mogu gledati samo ostrašćeni zaluđenici...
    (drug sa fakulteta, 17. oktobar 2020 11:18)

    # Link komentara

  107. Uvesti pravilo najvise 2 stranca u ekipi..ako hocu da gledam amerikance gledacu NBA ligu
    (dzoni, 17. oktobar 2020 11:17)

    # Link komentara

  108. Mogu da se složim donekle, ali ovo je profesionalni sport, novac odlucuje. Forsiranje mladih igraca bi moralo da bude ugrađeno u pravila lige. Znaci odredjen broj i odredjena minutaza! Nista tu dobrovoljno ne moze biti. Ali sve dok se zaradjuje novac nema mesta za pripravnike u vaznim poslovima. Kao i u svakoj drugoj firmi. Zato reprezentativna kosarka zaostaje, i na kraju ce biti potpuno nevazna, kao u Americi.
    (Joao, 17. oktobar 2020 11:15)

    # Link komentara

  109. Rađa je dobar čovik,ali nikako da svati da su druga vrimena otkad je on igra jugo ligu.
    (Netijak, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  110. Morate biti svesni situacije i zemljama ABA lige. Klubovi nemaju novca da bi mogli da ulažu u igrače. Decu mogu da drže pod stipendijom do 18 godine i onda niko neće garantovati da će potpisati Ugovor sa klubom. To ju čista dobra volja deteta i njegovih roditelja. Kad napune 18 godina tu na scenu stupaju lihvari zvani menadžeri, koji obećavaju med i mleko roditeljima ukoliko im dete bude igralo u Italiji, Španiji itd. Dobri košarkaši će otići iz ABA lige pre nego što sazreju i sparingova će samo na treninzima u velikim klubovima. I šta ostaje klubovima u ABA ligi, domaći neafirmisani igrači, sa nedovoljno talenta ili ok Amerikanci koji će gledati da im Zvezda, Partizan, Budućnost budi odskačne daske za bogatije klubove.
    Primer Nedović, Kalinić, Jović i Micov. Odlični igrači ali su veoma skupi, skuplji od svih Američkih igrača u ABA ligi. Nijedan klub to ne može da plati a i oni ne žele da se vraćaju.
    (Indijanac, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  111. Dati svakom klubu u KLS po 100 000 evra za učešće u KLS, kvalitet bi otisao gore za 20 - 30 %, stvorio bi se neki igrač sigurno. Borili bi se avi da udju u KLS od ekipa ispod KLS. Ovako u KLS nemaju para ni za igrace, placaju ih po 200 do 1000 evra, a gde su putovanja, sudije.... Svi igraci u KLS potroše novca kao Zvezda ili Partizan za jednog igrača. Ovo je realnost. Ekipe jedva nakupe po 100 000 evra da odigraju sezonu.
    (RR, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  112. Potpuno se slazem sa Radjom. Jedino resenje tog problema bi bilo to da se nacionalnim savezima vrati jedno zagarantovano mesto u Evroligi, a da ABA liga bude liga bez znacajne uloge po tom pitanju, i da onda to takmicenje sluzi za razigravanje mladih i domacih igraca.
    Onda bi klubovi imali mogucnost da kombinuju. Da igraju nacionalna prvenstva sa mesavinom stranih i domacih igraca(kao sto je sada slucaj), a da ABA ligu igraju zbog razvoja iskljucivo domacih mladih igraca.
    Pozdrav.
    (Gorki, 17. oktobar 2020 10:45)

    Naravno!!! Odma' dodje...
    Sve VRLO REALNO I OSTVARIVO u danasnjem svetu!
    Jos muzicka želja neka? Nema?
    Sve se to zove tranzicija!!! Nije nam valjao komunizam, nedostaci sloboda, stranaca.. Uzivajmo sad u SVIM carima kapitalizma i napretka!
    Od muzickih zelja, ako moze se naruči ŠABAN "bio sam pijanac".. Ta nam lezi :)))
    (dacha Zvezda, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  113. Kada rvati gube po 40-45 razlike od nasih tada ne valja?
    (Ekskalibur, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  114. ABA ligu su smislili Sagadin,Lisac i Lorbek a cilj im je bio da pljackaju budale pre svega u Srbiji i Hrvatskoj gde je jos neka kosarka postojala i gde se ulagalo u kosarku. Naravno odmah su im se pridruzili slicni sklopovi ili bolje receno lopovi- Covic (FMP), Vesic i Zika Pauk (Prava CZ) , Bokan (Bud) i kasnije Dodik (Igokea) . Hemofarm i Partizan su probali da ih iskuliraju ali su oni preko jos veceg lopova Bertolomeua zapretili neigranjem EL. Sve ostalo sto se tada zakuvalo sada gledamo i kao cudimo se. Radja je u pravu 100%. U mom Partizanu npr ima 5 amera i Angola a poceli smo da i u juniore dovodimo strance? Oteraju Pecarskog da bi uzeli Parahuskog? Ej pa gde to ima? O Covicevim klubovima glupo je trositi reci. On vec 3 decenije unistava igrace od juniora do seniora. Od stotine talenata koji su imali FMP iskustvo propalo je 95. Macvan se spasao bekstvom u Hemofarm, Raduljica takodje. Jedan jedini veliki ali bas veliki igrac je Teo i to pre svega zahvaljujuci Dudi koja ga je spasao u Oliju. Da ne pricam o propasti HR klubova, Bosne itd
    (matori 2, 17. oktobar 2020 11:14)

    # Link komentara

  115. Нажалост, у праву је, а за Србију то важи неупоредиво више. Рађа све ово прича, а Хрвати и Словенци своје јединствене националне шампионате имају и колико сутра могу да одлуче да изађу из АБА лиге. Хрватска кошарка функционише потпуно независно, има свој систем, па им опет смета АБА. Јадранска лига никада није смела да доведе до уништења домаће. АБА је постала бесмислена још давно и једини се изгубљени Срби у Европи још ложе на регионалне лиге. Са одузимањем Аби чак и једног гарантованог представника и чињеницом да Звезда у Загребу добија Цибону 40 разлике у првом полувремену ствар је доведена до апсурда. У међувремену млада репрезентација Србије испада у Б дивизију европске кошарке, јер наша деца немају где да играју и стасавају у кошаркаше и база нам је десеткована. Немамо једини у Европи своју јединствену лигу која је темељ за развој сваког спорта. По ко зна који пут све ово понављам и сви то знају, али не вреди. Шачици наших људи одговара монопол и зато је од свих наших спортова најгоре стање не чак ни у фудбалу, ни рукомету, него баш у кошарци и то ће доћи на сурову наплату.
    (my way, 17. oktobar 2020 11:13)

    # Link komentara

  116. APSOLUTNO!! Ali je sa druge strane problem sa novcem. Imaš Dragića, Jokića, Dončića, Šarića... Kako ih zadržati u ABA ligi? Pa njihovi roditelji su insistirali da već sa 17 odu u Real, Barsu itd., pa kako mislite da ih zadržite do 24 ili 25 npr... Hteli ste samostalnu državu i ne razumem šta sad hoćete. Nema više Rađa, Toni, Dražen... NEMOGUĆE JE FOREVER!!
    (gisTro, 17. oktobar 2020 11:11)

    # Link komentara

  117. Predali ste celu Hrvatsku strancima,a smetaju vam američki košarkaši.
    (Što te biju ovi dobri ljudi?, 17. oktobar 2020 11:08)

    # Link komentara

  118. Znaci da menjamo dok VAMA NE ODGOVARA?!? Sad cemo opet da igramo iz ljubavi jel?
    "Jure pare i euroligu"!?!?!?
    -zamisli kakvi ciljevi!!!!!!
    Pa aj da vratimo komunizam, tamo se ne igra za profit, nego za razvoj, ljubav...
    Al nekako ste i protiv toga bili PRVI.
    Cudno da Srbi jos nisu unistili sport u Zadru, Zagrebu, Splitu. Sve cekam takvo saopstenje....
    (dacha Zvezda, 17. oktobar 2020 11:07)

    # Link komentara

  119. Aba liga je dala najveci broj igraca u NBA od bilo koje druge evropske lige i to kakvih,toliko o Radjinoj tvrdnji.
    (goran, 17. oktobar 2020 11:05)

    # Link komentara

  120. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Tipicno razmisljanje jednog prosecnog Tegeltijinog svedoka
    (Chox, 17. oktobar 2020 11:04)

    # Link komentara

  121. Mnogi ovde navode ogranicenje broja stanaca u ekipi ali je goruci problem odlazak nasih igraca. Cim neko vredi odmah predje u neki evropski tim jer bolje placaju. Da je srece pa da Zvezda u Partizan imaju novca da pokupuju ono sto vredi od aktivnih srpskih igraca, stranci nam u tom slucaju ne trebaju. FMP, Borac i Mega su mnogo bitne ekipe za razvoj mladih i dobro je sto su u ABA ligi. Partizan i Zvezda su primorani da angazuju strance ukoliko zele rezultat u Evropi sto naravo ne podrzavam, ali to je jedino moguce resenje u ovom trenutku.
    (miso_k, 17. oktobar 2020 11:03)

    # Link komentara

  122. Presmjesna je ta liga
    Nema vise prave kosarke kao 80-ih i 90-ih
    (trtmrt, 17. oktobar 2020 11:00)

    # Link komentara

  123. Ako hoces ligu, u kojoj ce se igrači samo razvijati i napredovati, idi gledaj juniorsku. Za koga da se razvijaju, za reprezentaciju i Real i Barsu? A, navijaci ce gledati ovde mlade talente u FIBA kupu, kako igraju protiv Estonaca i Danaca? I cekati evropsko prvenstvo, Mi para da zadrzimo talente nemamo, zato i do dovodimo Amerikance.
    Ja bih prvi voleo da vidim svoju Zvezdu u EL u sastavu Jovic, Guduric, Kalenic, Bjelica i Marjanovic, a sa klupe da ulaze Simanic, Radanov, Uskokovic, Dobric...samo znate li kolike plate imaju ova prva petorica?! Isto vazi i za Partizan, Cibonu, Buducnost...Zamislite Budućnost sa Dubljevicem i Vucevicem pod kosem!

    E, sad...da Amerikanaca ima previse, sto mislim da je trebala da bude poenta ove izjave - ima. I te kako. Logicnije bi bilo da se broj ogranici na samo 3, recimo, i da se dovedu trojica ozbiljnih, nego 5-6 osrednjih. Mene iritira to sto ti stranci imaju vecu minutazu od nase dece, iako su cesto nasi klinci i kvalitetniji.Ili bi postali, da im se da minutaza i veca sloboda u igri.
    Ali, ljudi...za to je potrebno vreme. Ne mozes svake godine da izbacis 3-4 talenta. Mora da se napravi ciklus od par godina, da se tim uigra, klinci sazreju. Kao sto je Radonjicu bilo omoguceno u Zvezdi, pa je prosao u Top 16 sa domacom bazom. Samo cela ova situacija sa EL i EC je bas klimava, jedva cekaju da neki ABA tim zavrsi na poslednjem mestu i da nam se zahvale i daju mesto nekim "talentovanim" Englezima.. Dok je ovakvo stanje, tesko da ce se bilo sta menjati u ABA.
    Mozda da vratimo komunizam i zabranimo igracima da idu preko pre 28.godine :). Imali bi svake godine 2 tima na F4.
    (Pera Magic Mitic, 17. oktobar 2020 11:00)

    # Link komentara

  124. Zanimalo bi vas samo tako da ste i dalje pod apsolutnom zastitom demokrata i socijalista prvaci decenijama. Ovako - ne zanima nas - kme...
    (Aca, 17. oktobar 2020 11:00)

    # Link komentara

  125. Jeste, to zvuči kao pametno razmišljanje, ali, šta ako bi ABA ograničila broj stranaca npr. na samo jednog, da li bi takve ekipe imale ikakve šanse protiv jačih evropskih ekipa u kojima igra koliko hoće stranaca? Ne bi sigurno. Možda bi u takvoj ABA bljesnula jednom u 10 godina neka talentovana ekipa čije bi igrače već do kraja godine kupile najjače evropske ili NBA ekipe i to je to. To je realnost vrhunskog klupskog sporta odavno - što više novca, stranci i koga zanima neka gleda. Nadam se samo da u reprezentacijama neće biti dozvoljeni stranci, ako bi to bilo moguće, onda bi npr. finale sledećeg SP u fudbalu igrali SAD - Kina.
    (e moj, 17. oktobar 2020 10:58)

    # Link komentara

  126. budalastina, ne bi tako zborio da je cibona najbolja ili zadar
    (pajo, 17. oktobar 2020 10:56)

    # Link komentara

  127. ABA liga ja jedna sjajna stvar koja je mogla da se dogodi na ovim prostorima i dobili smo dosta dobrih utakmica i ekipa e sad slazem se sa njegovom recenicom da se ganja mesto u Evroligi i Evrokupu i samim tim daj sto vise Amera samo da se ispuni cilj i plasman u pomenuta takmicenja...Ne vidim ni u Evropi da neke ekipe imaju igrace iz svojih skola(pojavi se neki)uglavnom se svodi da Amere koji ne mogu"preko bare" da nadju angazman pa onda cepaj Evroligu...Tako da to je realnost i tako funkcionise sistem ne samo ovde...Pozz
    (lifeisgood, 17. oktobar 2020 10:56)

    # Link komentara

  128. Tako govori neko ko je pošten, zna šta su vrhunski rezultati i kako se do njih dolazi. Koncept Duleta Vujoševića, međutim, izumire kao što jedno za drugim sve izumire u potrošačkom društvu, lažnih vrednosti i ciljeva. Gde nema profita, pre svega za pojedince i interesne grupe, nema ni instant rezultata. Zato i postoje ti dođe-prođe projekti za neko lečenje kompleksa. Vaterpolo je najbolji primer.
    (DrN, 17. oktobar 2020 10:56)

    # Link komentara

  129. A nekad se igrala domaca liga pa su tu bili uz zvezdu i partizan,fmp,hemofarm, beopetrol je bio dobar, radnicki kragujevac solidan, zdravlje leskovac, vojvodina,okk beograd... imalo je tu timova gde su stasavali igraci i bilo je sto puta bolje a secam se da su tad dva nasa tima igrala tu Evroligu, tacno se secam da su Buducnost i Partizan igrali neku sezonu zajedno u EL.
    (blinki, 17. oktobar 2020 10:56)

    # Link komentara

  130. Delimično se slažem sa uvek simpatičnim Rađom. Ali šta je alternativa?
    Ukinemo ABA i dobijemo presmešna nacionalna prvenstva gde opet nećemo stvoriti nikakve mlade domaće igrače i EL bez.
    Bolje nema možete da pričate šta hoćete, a broj Amerikanaca možete smanjivati ko god hoće. Treba stisnuti petlju.
    (Zvezdaš onaj stari, 17. oktobar 2020 10:56)

    # Link komentara

  131. Priča on praznu priču ... 👀👌
    (Realni, 17. oktobar 2020 10:30)

    Realno je da nisi ukapirao sta covek kaze. Takvih kao ti koliko hoces, cujete ono sto vam odgovara, za vasu poentu, u svim sferama.
    Covek posmatra stvar perspektivno, kroz razvoj domacih igraca, a za to trebaju godine. Mladi igraci sa ovih prostora ne dobijaju svoju sansu da se razvijaju kao igraci zbog mnogo stranaca. Ako imas kako, seti se kakva je bila Jadranska liga pre 10tak godina, stvarno kvalitetna sa igracima sa ovih prostora. Mile Ilic, Askrabic, Dario Saric i mnogi drugi ne mogu da se setim sve koji. Malobrojni stranci koji su tada dolazili da igraju su listom govorili da su iznenadjeni kako se dobra kosarka igrala u Jadranskoj ligi, misleci naravno na domace igrace. Znaci Radja je u pravu kad kaze da je stvar otisla u krivom smeru. Jer, danas mladi igraci odlaze da se kale na drugom mestu a mnogi nisu ni dobili sansu da se razviju. Posebnu ulogu u ovom destruktivnom procesu dodeljujem poznatom menadzeru sa timom sa jarkim bojama dresova, koji mareci samo za svoj racun, daje "dobar"destruktivni doprinos ovom procesu u trgovini mladim igracima. Staru kreativnu skolu stvaranja igraca, zamenili trgovinskim drustvom za prodaju i preprodaju.
    (ninepi, 17. oktobar 2020 10:55)

    # Link komentara

  132. U pravu je covek
    (Andrej Despotovic, 17. oktobar 2020 10:55)

    # Link komentara

  133. Zadržati ABA ligu ali zabraniti strance. Kao nekad u staroj Jugi. Samo domaći. Neka u drugim takmičenjima igraju stranci, u ABA ligi samo domaći.

    A obezbediti dobre nagrade da bi se klubovi ipak trudili i da im to ne bi bilo trecerazredno takmičenje (makar ABA liga i ne vodila u evropska takmičenja uopšte!).

    I eto. Ljudi sa ovih prostora bi više gledali to nego evropska takmičenja, a sve naše reprezentacije bi za 10 godina postale čudo neviđeno, kao u vaterpolu!!!

    Jedino ako onda FIBA ne bi zabranila takmičenje našim klubovima, mada ne vidim razlog. Čak bi u takvu ligu dodao i Grčku, njima bi se svima dopao koncept, možda i Izrael. Ako bi se koncept dovoljno raširio i FIBA bi morala da po razmisli o podršci...
    (Pera, 17. oktobar 2020 10:55)

    # Link komentara

  134. Глупости. Да ли игде у свету постоји таква лига за коју се он залаже? Кад смо већ код младих играча, у Звезди је дата шанса, Митровићу, Тејићу, Симанићу, Ребићу и нису је искористили. Партизан је имао Вању Маринковића од кога се очекивало да буде Богдан. Добри домаћи играчи су прескупи за наше тимове.
    (Куп је битан, 17. oktobar 2020 10:54)

    # Link komentara

  135. 1 mjesto u Evroligi kroz ABA...svi ulazu basnoslovnu lovu u strance koji bi im donijeli ulaz u EL u kojoj ce igrati epizodnu ulogu. Zar nije bolje uloziti tu istu (dovoljno za pocetak i manju) lovu u razvoj kosarkaskih centara i mladih domacih igraca. ABA ce biti ujednacenija, a samim tim i zanimljivija. Navijaci (oni koje vole kosarku) ce pratiti i to takmicenje. I pobjednik takve ABA lige ce uci u EL (i igrati epizodnu ulogu), ali ce barem biti nasi igraci. A mnogo zdravija baza i takmicenje.
    (VojinM, 17. oktobar 2020 10:50)

    # Link komentara

  136. Na sta bi licila ta liga da igraju samo domaci igraci. ko bi to gledao? u Evropu nebi bili konkurentni ni za FIBA ligu. Nekad je bilo jako takmicenje jer su u staroj SFRJ igraci igrali do 28 godina. e sad zamisli da igraju napr. za Zvezdu Guduric Nedovic Bjelica Bobi Kalinic Jovic za Partizan Milutinov Raduljica da Jokic igra ABA,Doncic Vučevic,Dubljevic itd itd...to bi bila druga prica. u doba SFRJ oni bi to igrali jer nisu mogli u inostranstvo. E onda bi Rađina prica imala smisao. Ovako NE!!
    (pipi,pik,karo., 17. oktobar 2020 10:48)

    # Link komentara

  137. Potpuno je u pravu.
    (Kole, 17. oktobar 2020 10:48)

    # Link komentara

  138. @nasi Kako si samo uzeo FMP za primer bas me cudi??? Ali taj isti fmp uz megu jedini razvija i "izbacuje" mlade igrace, nemoj to da zaboravis pre nego sto krenes da kritikujes. Prebroj strance i mlade igrace u tvom partizanu, i onaj jedan jedini sto je prosle godine licio na potencijal ove sezone greje klupu (trifunovic)
    (subota, 17. oktobar 2020 10:48)

    # Link komentara

  139. Tačnpo tako. Kog igrač za reprezentaciju je npr KK Partizan posle Bogdana Bogdanovića izbacio? Nikov... a i neće nikog sve dok se nastavi kupovina steanaca.
    Posebna priča je uopšte ulazak naših klubova u ABA ligu kad smo od svih ex-yu zemalja imali najjaču domaću ligu... Ista priča kao i sa stvaranjem Jugoslavije, žrtvuješ svoje za neku nebulozu.
    (21121982, 17. oktobar 2020 10:47)

    # Link komentara

  140. Sve je to lepo što je Rađa rekao ali život je danas potpuno drugačiji. Nisu više ona stara vremena kada je (nebitno o kom se sportu radi) šampion države igrao u najelitnijem Evropskom takmičenju. Ako neko radi protiv same košarke, to je onda Evroliga, košarkaška "liga šampiona", Evrokup... Uglavnom, čelnici Evropske košarke koji rade to što rade i koji prvenstveno sami sa sobom ne mogu da se dogovore! A na kraju, ispaštaju domaće i regionalne lige koje moraju sve to "prate" ako žele prolaznost u bilo koje Evropsko takmičenje. Npr, lepo zvuči domaća liga, pregršt mladih talenata koji će se razvijati, itd... Ali, onda nemaš prohodnost u nijedno Evropsko takmičenje, plus bi se sve svelo kao u fudbalu... Dva kluba koja bi se svake godine borila za titulu i to je to! I šta onda uraditi ???
    (Zrenjanin, 17. oktobar 2020 10:46)

    # Link komentara

  141. Cibona je samu sebe zaje...., svojedobno ju je htio preuzeti Tedeschi,bila bi financijski stabilna i konkurentna, pa mu nisu dali,on je otišao svojim putem.
    Upumpavanje državnog novca u košarkaške ili bilo koje druge klubove, apsolutno protiv, što kad Zvezdi ili Budućnosti država prestane biti sponzor, tko će ih onda držati na tržištu.
    (ja, 17. oktobar 2020 10:46)

    # Link komentara

  142. Potpuno se slazem sa Radjom. Jedino resenje tog problema bi bilo to da se nacionalnim savezima vrati jedno zagarantovano mesto u Evroligi, a da ABA liga bude liga bez znacajne uloge po tom pitanju, i da onda to takmicenje sluzi za razigravanje mladih i domacih igraca.
    Onda bi klubovi imali mogucnost da kombinuju. Da igraju nacionalna prvenstva sa mesavinom stranih i domacih igraca(kao sto je sada slucaj), a da ABA ligu igraju zbog razvoja iskljucivo domacih mladih igraca.
    Pozdrav.
    (Gorki, 17. oktobar 2020 10:45)

    # Link komentara

  143. Partizan nikada vise nece igrati Evroligu.
    (Aleksej, 17. oktobar 2020 10:44)

    # Link komentara

  144. Potpuno tačno!
    (Zoki, 17. oktobar 2020 10:43)

    # Link komentara

  145. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Bol patnja zloba , pakost mrznja frustracija sve se vidi u ovom komentaru
    (Ej bre, 17. oktobar 2020 10:42)

    # Link komentara

  146. A smeta li mu u kom pravcu ide Evroliga? Posto ne vodim da se tu izjasnjava?!
    Je l’ ABA znaci treba da sluzi kao poligon za razvijanje domacih igraca, koje posle menadzeri odvode u bogate klubove? Da nemas imperativ pobede kad gledas svoj klub u Evropi, ali da se radujes kad dete iz tvog pogona pokida u Feneru ili Portlandu?? E pa nece moci, Dino. Predlazi promene u Zagrebu, Splitu, Zadru, Sibeniku itd., kod nas nemoj.
    (bapete bap, 17. oktobar 2020 10:42)

    # Link komentara

  147. Svaka na mestu kao i uvek kad Dino govori o kosarci. Umesto da ovaj sport napreduje, unistavaju ga ljudi kojima je licni interes iznad svega. Ja bih da gledam kako se talentovani klinci iz bivse SFRJ takmice i postaju veliki igraci, a me kako se isluzeni ameri ispucavaju, izivljavaju i guste lokalne klince. Ako se nastavi ovako, za desetak godina mozemo da napravimo veliku sahranu nekada najbolje evropske kosarke. Na primer u Sidu ili Vinkovcima, da nikom ko zeli da prisustvuje ne bude predaleko.
    (Grobar España, 17. oktobar 2020 10:42)

    # Link komentara

  148. aba liga je nesto najljepse sto se desava u bivsoj jugi.naravno da nije idealna ali bez nje bi bili smijesni klubovi!
    a reci da se takmice ko ima vise para,pa ni ti nisi igrao bas za dzabe,nego gdje je vise para bilo!
    (marsej 1934, 17. oktobar 2020 10:21)
    "Slučajno" si zaboravio poentu a to su mladi igrači i amerikanci. Inače navijači tvog kluba bojkotuju ABA ligu jer im je ispod časti da igraju sa hrvatima. Licemeri.
    (Liga Šampiona, 17. oktobar 2020 10:41)

    # Link komentara

  149. Sad kada je partizan nis mts pukao sad grobari se slažu sa Radjom buahahahahah
    (Svasta, 17. oktobar 2020 10:41)

    # Link komentara

  150. Концепт без странаца и гомиле новца? Слажем се. САМО, прво то објасни ЗАПАДУ који је креатор тог нездравог, непоштеног система сулудих свота пара у спорту ( фудбал, ... )
    (Дејан, 17. oktobar 2020 10:41)

    # Link komentara

  151. @Nasi

    FMP i Mega jedini i imaju naše mlade koje razigravaju.. Gde se od svih baš FMPa seti
    (tamoneko, 17. oktobar 2020 10:25)


    Eto recimo razigravali su mladog Čovića, Kuzmića i Pota lani, sad mlađane Nemanju Jaramaza i Savu Lešića, igrače za reprezentaciju Ulubaja, pok. Odža, Rida. I to na šta ti ciljaš nije FMP nego Radnički basket.
    (sve je relativno, 17. oktobar 2020 10:41)

    # Link komentara

  152. inace ti si igrao za kikiriki i kokice....mladi igraci nece da se razvijaju nego trce odmah tamo gde ima para
    (boki, 17. oktobar 2020 10:40)

    # Link komentara

  153. "Ne vidim nikakvog smisla za hrvatsku košarku, ali ni za bilo koju koja igra".

    Dino legendo, ni ja ne vidim nikakvog smisla i to od onda kada smo vas ugasili, a vi se i dalje koprcate i blamirate
    (gl, 17. oktobar 2020 10:39)

    # Link komentara

  154. Delimicno je tacno, ali pogledajte Evroligu. Je l ima ijedan tim bez Amerikanaca? Nema, jer su Ameri jednostavno najbolji u kosarci, a u NBA je prejaka konkurencija i Ameri dolaze u Evropu. Ne postoji šansa da neki evropski klub bude konkurentan sa domacim igracima. Sa druge strane, nije tacno da se sve svodi na to ko ima para, jer pare imaju i Buducnost i Zvezda i Cedevita i Partizan. Sto hrvatski klubovi nemaju para? Jer nemaju kvalitet i dobru strukturu klubova, pa niko nece da ulaze novac.
    (plucky, 17. oktobar 2020 10:39)

    # Link komentara

  155. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Ijaooo koja patnja kod vas vlada ,po cemu smo mi to bez istorije i tradicije? Objasni nama navijacima fmp-a sta vi to imate a sto mi nemamo?
    (Xeroes, 17. oktobar 2020 10:39)

    # Link komentara

  156. Za vreme Jugoslavije prednjačili su italijanski klubovi. Bila su dozvoljena dva stranca. Onda dođe reprezentacija a Italijani nemaju nijednog centra koji je u klubu u prvoj petorki!
    (Zoran, 17. oktobar 2020 10:38)

    # Link komentara

  157. Kamo sreće da nešto slično postoji i u fudbalu pa bi timovi bili konkurentniji a stadioni puni. Naravno to ne odgovara propalim timovima i njihovim pretstavnicima (na slici)!
    (Raša, 17. oktobar 2020 10:37)

    # Link komentara

  158. 10000% posto se slazem. Godinama sam obozavao gledati Partizan i u Evroligi i u ABA ligi, pa cak i Zvezdu kasnije u Evroligi a sada ih vise uopste ne gledam. Prosli put slucajno ukljucio tv kada je bio veciti derbi, na terenu u jednom trenutku 8 amerikanaca. A mi smo kao zemlja kosarke. Totalno nema smisla. I to sve zvog plasmana u Evroligu.
    (Chubby Checker, 17. oktobar 2020 10:24)

    Ajde ne prdi
    (Jennss, 17. oktobar 2020 10:37)

    # Link komentara

  159. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    koliko samo frustracija izbija iz vas i mržnje prema zvezdi i ta zelja da je ponizite
    (majusni grobar, 17. oktobar 2020 10:36)

    # Link komentara

  160. Apsolutno tačno.Zahvaljujući ovakvom konceptu propada naša košarka.Koga zanimaju trećeklasni igrači iz SAD?To je bacanje novca.Predvodnik takvog koncepta je vlasnik dva kluba u ABA.
    (vojislav, 17. oktobar 2020 10:35)

    # Link komentara

  161. Slazem se, recite mi jednog mladog igraca kojeg je Zvezda afirmisala u prethodnih 5 godina? Jedino Guduric, Jovic i ostali su vec bili reprezentativci.
    Isto Partizan.

    Razumem da u ekipi imas 2,3 dobra Amera i ostalo da budu nasi igraci.
    Ovako smo nagrabusili svi redom, jer jednostavno necemo u buducnosti imati dovoljno veliku bazu dobrih igraca za reprezentaciju.
    (hd, 17. oktobar 2020 10:35)

    # Link komentara

  162. Pa srbi dokle cete da svojatate? Sad je Dino legendarni YU kosarkas a ne hrvatski. Kad spominjete nekog iz srbije koji je igrao za YU onda je srpski. A sve sto je Dino reko je tako. Istina.
    (Domagoj, 17. oktobar 2020 10:35)

    # Link komentara

  163. Nikada je nije trebalo ni praviti, sta je nasa kosarka mogla da nauci od svih njih?
    Nista, a oni od nas mnogo!
    Umesto da napravimo nasu jaku ligu sa recimo 8 timova, gde bi se igralo po 4 utakmice u sezoni, plus plej of, mi dizeno kvalitet slovenackih, hrvatskih i bosanskih timova, totalno nenormalno, a nasu ligu zapostavljamo i svodimo na kvalitet albanske ili moldavske lige!
    Posle se cudimo sto u finalu EP izgubimo od Slovenije, kojoj smo doduse dali pola igrackog i citav trenerski tim!
    (bigserb, 17. oktobar 2020 10:34)

    # Link komentara

  164. @(Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Taj instant klub je imao najvise tituli u Jugi.
    (Herr, 17. oktobar 2020 10:32)

    # Link komentara

  165. Ко губи има право да се љути!
    Да Звезда не осваја, освајао би Партизан или Будућност!

    Мижда у фудбалу Хрватски клубови имају шансе евентуално Динамо?
    (прле, 17. oktobar 2020 10:31)

    # Link komentara

  166. Dokle god u SAD, koja ima verovatno bar pola miliona profesionalnih kosarkasa, postoji samo jedna profesionalna liga u kojoj igra oko 350-400 Amerikanaca (NBA) i jos jedna poluprofesionalna liga sa otprilike jos toliko Amerikanaca (razvojna liga), ovo o cemu prica Radja ce se desavati sirom sveta.
    Onog momenta kada u SAD bude 5-6 profesionalnih liga, svanuce i ostatku sveta.
    Mislite o tome.
    (Milos, 17. oktobar 2020 10:31)

    # Link komentara

  167. Priča on praznu priču jer njegov Split nije konkurentan! Neka nas nauči kako da igra prvak Aba lige Evroligu sa domaćim igračima???Isto vazi i za Evrokup.To su utopije!
    Zaboravio je gospodin da se bez para ne ide ni kod obućara a kamoli košarka da se igra.Košarka nije nikakva obaveza, to je sport, takmičenje,nemaš para i snagu da se takmičiš,sedi kući i gledaj preko TV-a. 👀👌
    (Realni, 17. oktobar 2020 10:30)

    # Link komentara

  168. Stara skola. Po meni u pravu.
    (Mile, 17. oktobar 2020 10:30)

    # Link komentara

  169. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    Imate 8 stranaca i ti nesto govoris kako je besmisleno. Niko nikome ne brani da stvara igrace, nije za to kriva Aba liga, nego ljudi koji vode klubove.
    (Boro, 17. oktobar 2020 10:28)

    # Link komentara

  170. pa zato sto im je kosarka ko nama rukomet,da oni igraju evroligu promenio bi ploču
    (Karadzordz, 17. oktobar 2020 10:27)

    # Link komentara

  171. Covek je u pravu. Koja je svrha? Dok su u Zvezdi igrali Jovic, Simonovic, Kuzmic, a jedini stranac bio Dzenkins i zamalo nisu usli u top 8 Evrolige a u ABA razbijali tada sam pratio. A sada ne znam ni ko igra. Vidim da su Amerikanci vodeci igraci, a sporedne uloge Lazic, Kuzmic, Davidovac... Jednostavno nema tu draz.
    (Aca86, 17. oktobar 2020 10:27)

    # Link komentara

  172. Bata Zivojinovic- " Kazi Dino..."
    (Superhik, 17. oktobar 2020 10:27)

    # Link komentara

  173. Euroliga je bacila kosku u vidu jednog mesta koje vodi u istu i oko toga se svi biju. Iz tog razloga i toliki stranci. Slažem se da je potpuno pogrešan koncept svega toga, a i malo je glupo da se sve igra samo zbog Eurolige.
    (Milan, 17. oktobar 2020 10:26)

    # Link komentara

  174. @Nasi

    FMP i Mega jedini i imaju naše mlade koje razigravaju.. Gde se od svih baš FMPa seti
    (tamoneko, 17. oktobar 2020 10:25)

    # Link komentara

  175. слажем се 100%
    (овнина, 17. oktobar 2020 10:25)

    # Link komentara

  176. 10000% posto se slazem. Godinama sam obozavao gledati Partizan i u Evroligi i u ABA ligi, pa cak i Zvezdu kasnije u Evroligi a sada ih vise uopste ne gledam. Prosli put slucajno ukljucio tv kada je bio veciti derbi, na terenu u jednom trenutku 8 amerikanaca. A mi smo kao zemlja kosarke. Totalno nema smisla. I to sve zvog plasmana u Evroligu.
    (Chubby Checker, 17. oktobar 2020 10:24)

    # Link komentara

  177. objasnio.
    (petarP, 17. oktobar 2020 10:23)

    # Link komentara

  178. 100 % istina sto Radja govori
    nema razvijanja mladih igraca igraju iskljucivo stranci....nema jake Bosne,Cibone,Splita....ovde kod nas drzava najvise daje zvezdi i to je to
    (legionar993, 17. oktobar 2020 10:23)

    # Link komentara

  179. Potpis.
    (Pusim Sobranie po svadbama, 17. oktobar 2020 10:23)

    # Link komentara

  180. Istina.
    (Deli, 17. oktobar 2020 10:23)

    # Link komentara

  181. Apsolutna istina i nema se sta dodati vise.
    (zZz, 17. oktobar 2020 10:23)

    # Link komentara

  182. Bravo majstore! Kad sam video Zvezdu, kao da igra neka američka ekipa sa par stranaca- Srba.
    (Milan, 17. oktobar 2020 10:22)

    # Link komentara

  183. Slažem se sa Dinom Rađom gde gde je ona čuvena jugoslovenska škola kad bi imali naši najbolji klubovi najviše jednog stranog igrača po poziciji onda bi to i razumeo ovako umasto,da igramo i razvijamo našu decu mi pare dajemo za strance kao,da naša deca nemaju taj kvalitet ja verujem,da imaju izuzetan talenat koji današnji treneri neznjau iskoristiti.
    (slaviša šmigič, 17. oktobar 2020 10:22)

    # Link komentara

  184. Potpuno je u pravu. Kad se formirala ova liga, govorilo se da je to zbog jače konkurencije, da će se naći igrači brže razvijati u utakmicama sa jačim timovima iz okruženja. Sada po sedam osam stranaca Zvezdi i Partizanu, nešto manje u Budućnosti, Olimpiji i Mornaru, a imamo i Borac da je doveo dva Amerikanca.
    Trebalo bi uvesti pravilo da najviše dva stranca van exYu prostora mogu da igraju ligu, za pet godina već bi imali konkurentne timove i za EL ali sa većinom od igrača sa ovih prostora.
    (Dušan, 17. oktobar 2020 10:22)

    # Link komentara

  185. aba liga je nesto najljepse sto se desava u bivsoj jugi.naravno da nije idealna ali bez nje bi bili smijesni klubovi!
    a reci da se takmice ko ima vise para,pa ni ti nisi igrao bas za dzabe,nego gdje je vise para bilo!
    (marsej 1934, 17. oktobar 2020 10:21)

    # Link komentara

  186. Апсолутно тачно. Ја кад видим да су већином амери који играју само за себе и статистику уопште ми се не гледа. Нема више наше школе кошарке а то је катастрофа. Не пратим ни ја јер је смешно.
    (мерак, 17. oktobar 2020 10:19)

    # Link komentara

  187. Pametno razmisljanje koje ce sada biti napljuvano kao i sve pametno na ovim prostorima. U tome se posebno isticu navijaci FMP-a posto obitavanje u glupom i besmislenom sistemu odgovara samo instant klubovima bez istorije i tradicije.
    (Nasi, 17. oktobar 2020 10:19)

    # Link komentara

  188. Ne bih ni ja pogledao da navijam za Cibonu. Hajde lepo ulozite malo, para imate, budite konkurentni pa ce vam biti zanimljivije.
    (sasa, 17. oktobar 2020 10:18)

    # Link komentara

  189. Realno...
    (MilanSM, 17. oktobar 2020 10:17)

    # Link komentara

  190. Svaka mu je na mestu...
    (Nikad ne ostavljam komenrtare, 17. oktobar 2020 10:16)

    # Link komentara