1. To sto radi Hjuston nije klasicni run and gun vec hinbridni sistem dobrim delom prilagdodjen Vestbruku. Nema igraca koji moze da mu parira u atleticizmu ali da bi taj atleticizam dosao do izrazaja potrebno mu je otvoriti prostor ispod kosa. Za razliku od OKC-a koji su igrali sa klasicnim teskim centrom, Hjuston se odrice cak i mnogo brzeg i pokretljivijeg Kapele kako bi potpuno otvorili prostor ispod kosa. Odbrana ce se zasnivati na odbrani suta za tri poena i sprecevanju polaganja, dok ce protivniku dozvoliti sut za dva poena kao najmanje efikasan sut (barem kod vecine timova), a onda ce uslediti munjevite kontre i brzi kosevi u tranziciji. U tom novom sistemu Vestbruk ne sutira trojke i odjednom mu se efikasnost dramaticno popravila. Ideja im je dobra, imaju igrace koji mogu da sprovedu tu ideju (Harden, Konvington, Gordon, Taker), tako da ce biti vise nego interesantno videti kako ce to da funkcionise. Naravno, kao i svaki sistem, i taj sistem ima svoje nedostateke, a to je kada ih protivnik tuce njihovim oruzjem, sutem za tri poena uz ofanzivnog centra koji im napuni kos visoko efikasnim sutem za dva poena ili izvodjenjem slobodnih bacanja. Timovi koji nemaju sut za tri poena i ofanzivnog centra bice u velikom problemu.
    (bskfan, 19. februar 2020 18:05)

    # Link komentara

  2. Buducnost kosarke je u talentu. Ako je igrac talentovan onda sto visi - to bolje. Niko ne bi imao nista protiv visoke rotacije od 10 igraca u kojoj su: LeBron, Luka, Kavaji, Janis, Durant, AD, Sijakam, Jokic, KAT i Embid.
    (bskfan, 19. februar 2020 15:04)

    # Link komentara

  3. Pa centri im i ne trebaju, Vesbruk i Harden nikom ne daju loptu...
     (mich, 19. februar 2020 11:25)

    # Link komentara

  4. @веверица
    Small ball GSW-a i ovo sto igra Hjuston nema nikakve veze. Ono sto igra Hjuston nije small ball, vec D'Antonijeva fiksacija sutiranjem trojki, suluda verzija onog 7s ili manje Feniksa. GSW je imao i centre i krila koja su odlicni defanzivni igraci koji zatvaraju reket i mogu da brane visoke igrace (Bogut, McGee, West, pa cak i Grin i Durent). I to je jedina small ball postava koja je uzimala titule (rekao bih prva titula GSW je small ball, posle su doveli KD-a koji je covek tim, savrsen iso igrac kao i LBJ). Izuzev ako ne zelis da proglasis ekipe LBJ (Heat i Cavsi), Kobijeve LAL (sa Gasolom) i Popovicev SAS (Dankan i Lenard) i Toronto (Gasol, Ibaka, Lenard) za small ball ekipe.
    Sto se tice Janisa i Seka, Sek bi bio takav igrac danas, malo sporiji ali i fizicki jaci, verovatno jos dominantniji, posto zna da igra ledjima. Kad je dosao u NBA ligu, imao je 130+ kg, bio veoma brz i skocan. Bez nekog suta (kao i Janis). Umeo je da povuce loptu u kontru, niko nije smeo ni da mu stane na put u punoj brzini. To sto se ti secas Seka od 160kg iz LAL i Bostona, to je vec druga prica. Ako je Embid mogao prosle godine da ima 27p/13sk, mladi Sek, treniran za danasnju kosarku bi imao barem 20% bolju statistiku.
    (drvobradi, 19. februar 2020 09:30)

    # Link komentara

  5. Svojom zamisli Kerol je visok 198 a Grin je 203,okej su suteri za tri i dobri su odbranbeni igraci .Dvojica vise za rotaciju bez klasicnog centra .
    (Nastavljaju sa, 19. februar 2020 06:26)

    # Link komentara

  6. Reci cu nesto, sto verujem da svi znate, s obzirom da se jako raspravlja o promeni sistema kosarke, run and gun i devedesetim kao zlatnom vremenu NBA. Kao sto sam rekao, verovatno sve vec znate jer je sve vec dostupno na internetu i verujem da ste citali cim ovoliko raspravljate. Run and gun nije nista novo i podrazumeva da se napad zavrsava brzo (obicno u prvih 7 sekundi), dok se odbrana ne postavi po sistemu prva prilika za sut je najbolja prilika. Takodje, nepostavljena odbrana omogucava brzim i pokretnim skakacima da skupljanje skokova u napadu. S toga su run and gun postave nize. Opet, u odbrani cesto dozvoljavaju lake poene, ne zato sto ih zabole za odbranu nego zato sto tako ubrzavaju igru. Prosta racunica - sto vise poseda, vise suteva, sto vise skokova u napadu, vise suteva, sto vise suteva vise poena. Ono sto je evolucija donela, kao sto znate, jeste povecan broj suteva za 3 poena. Jer prosto, za isti broj poena sa istin brojem suteva treba da sutirate za dva 50% a za tri 33%, i zato poludistanca vise nije toliko bitna kao kategorija jer su niski procenti. Otisao bih korak dalje i rekao da bi Dzordan u danasnjoj ligi morao da prilagodi svoju igru jer sa onim sto je igrao devedesetih sada ne bi najbolje prosao. Ali verujem da bi on kao sjajan sportista, kosarkas i takmicar svoju igru brzo prilagodio. Da se vratimo na evoluciju. U sezoni 2014-15 GSW su sutirali 27 trojki po utakmici, imali su ludacki brzu igru i bili su prvi po broju suteva na utakmici. Danas, bi bili u sredini, jer po brzini prvi timovi sutiraju po 30+ trojki po utakmici. Sto se Janisa tice, njemu dosta odgovaraju pravila (koja su uvek postojala ali) koja se strozije primenjuju od 2015-16 godine a koja u mnogome stite napadace. To je ono sto koristi janis a i sto svesrdno i inteligentno koristi Harden. Kad smo kod Hjustona svasta moze da se kaze o run and gun, 7 sekundi, Dejvidu Moriju, i sistemu trojka, ulaz ili nista... Ali sve to je dostupno na internetu, ljudi se dosta bave time, a i moze da se primeti ako pratite kosarku. Kosarka se menja, kosarka je sport, taj stil igre sada pobedjuje, taj stil igre je onda najbolji. A da, zanimljivo je da je na vrhuncu run and gun kosarke 60ih timovi postizali 115poena, bez trojke, a 2003 95. (Ovo je citat wilipedije, tako da treba proveriti i taj izvor koji wikipedija navodi, ali zanimljivo za rpoveriti svakako). I da je to posmatrano kao da postoji oskudica sutera.
    (zmajognjeni, 19. februar 2020 00:22)

    # Link komentara

  7. @веверица
    Od kada je otišao Šek ti nemaš fizički jaku peticu koja razgrće, zato i nije moguće poredjenje. Dramond je ofanzivno izuzetno limitiran i poene postiže na osnovu skoka mahom, ne znam otkud ti on u priči. Kazins je soft i luda glava. Mogao je da bude odličan, ali nije ni približno dobar bio. Embid je obećavao na koledžu i delovalo je da će biti takav ali onda je imao dve strašne povrede i promenio je stil igre pre i nego što je zakoračio na NBA parkete. Postao je fenomenalan, ali ne razbijač. Dvajt je najviše postigao po tom pitanju kada je bio u Orlandu, ali nije razvio ledjnu tehniku i propao je brzo zbog toga.

    Košarka jeste napredovala tehnički i taktički, ali nije došlo do revolucije. Revolucije su ti samo doneli Stef Kari sa šutiranjem u 40%+ procentima sa 10m zbog čega je raširena odbrana i delimično Janis sada sa ovom ludom tranzicijom i napadanjem licem pri čemu 40minuta igra na istom nivou u oba pravca. Ovo ostalo je sve već vidjeno kroz istoriju.

    Šut za tri je dominantan, ali retko ko predje 40%, ekipno ni blizu toliko. To su i dalje lošiji realni procenti nego kod jakih centara 90tih koji su imali 60%+ za dva. Ako se pojavi novi Šek koji će da trpa 30 poena za poluvreme i izbaci sa parketa za par minuta nekog PJ Takera i rezervnog "centra" zko god da im je, da vidiš kako će se tražiti ponovo neki solidan rim protector. A da Hjuston može svakoga da dobije - bez dileme, ali na 4 dobijene partije teško da će služiti šut u tom ritmu.
     (Jim Beam, 18. februar 2020 23:47)

    # Link komentara

  8. Hjustonu će faliti samo jedno .. još jedno dve-tri lopte u igri... bez toga... pobiće se ko će da šutira...
    (Auuu!?!, 18. februar 2020 16:36)

    Ako su nesto dokazali Harden i Vestbruk ove godine to je da mogu da igraju zajedno i da mogu da igraju za tim, sa sve jednom loptom.
    (zmajognjeni, 18. februar 2020 23:40)

    # Link komentara

  9. @дрвобради
    побогу... "кад освоје прстен"?!
    па од последњих 10 прстенова бар 7 су освојиле смол бол поставе, где су "центри" били по гасол, грин, бош, гарнет, тристан томсон... не ради се о томе ко је љубитељ чега, него шта је реалност. ја највише волим затворску, баскеташку кошарку са тучом у рекету и шутем са полудистанце, како се играло деведесетих, али то је данас апсолутно немогуће играти и побеђивати.
    хјустон не могу да гледам. то ми је ружно. што неко каже, радије бих гледао како се суши боја на зиду, него њихове нуротичне нападе са по два паса који трају 3 секунде, али нико није рекао да је ран енд ган будућност. то је д антонијева утопија, која је занимљива као егзотика, али људи кажу да је СМОЛ БОЛ кошарка реалност коју гледамо.
    а јанис буквално никакве везе са шеком нема. 0. шек је играо леђима кошу из позиционе игре, и гузио се до изнемоглости, а јанис игра лицем ка кошу из транзиције. ниђе везе.
     (веверица, 18. februar 2020 23:00)

    # Link komentara

  10. Igrac kao Sek se pojavio, nije tako masivan, vec je prilagodjen novim pravilima i zamislima. Zove se Janis. Slabije mu ide po FIBA pravilima, ali zato kida u NBA.
    Sto se tice Hjustona, kao i ovih ljubitelja kosarke koju forsira D'Antoni, kada/ako uzmu NBA prsten onda mogu da pricaju da je to buducnost kosarke. Kup Koraca i Rajmonda Saporte su najveci domet te kosarke.
    (drvobradi, 18. februar 2020 22:33)

    # Link komentara

  11. @џим бим
    не слажем се. играч као шек кад год да се појави биће ол стар, али никада више неће моћи да буде доминантан као што је он био. много се кошарка применила и напредовала и технички и тактички. у првих 10 година његове каријере нису постојале дефанзивне 3 секунде у рекету. и још триста ствари...
    ево ти га драмонд. није шек, али је изразито доминантан на ниском посту. изразито. нико се не отима о драмонда. напротив. имаш казинса. богами паклен центар. није много слабији од шека а у многим стварима бољи од шека. није могао екипу ни до плејофа да догура. у нба има пуно заиста врхунских центара, али ни једна франшиза не гради се око неког центра, осим денвер, јер је јокић феномен - "поинт центар".
    шут са полу-дистанце и центри медведи су забавна ствар, али прошлост. сигурно.
     (веверица, 18. februar 2020 21:41)

    # Link komentara

  12. Cirkus
     (Sheriff, 18. februar 2020 21:32)

    # Link komentara

  13. @as
    To je tvrdio i i Pat Rajli dok je bio trener petorici vanserijskih igrača sa 205cm ( Medžik, Kuper, Vorti, A.C. Grin i Kurt Rembis). Istina je da je bilo potrebno 30godina da se pojavi približna ekipa - GSW. Pametan trener napravi igru spram karakteristika igrača koje ima, loš trener traži igrače da igraju šta je on zamislio u glavi.
    Kriterijum suđenja trenutno forsira prangijanje i sprečava igru na centre ali su još potrebni zaštitnici obruča u odbrani.
     (Milan, 18. februar 2020 21:22)

    # Link komentara

  14. Hjuston je jedan od favorita za prsten.Biće veslo kada uđu u plejoff, mogu da pogode iz bilo koje pozicije brza košarka brzi šutevi. Vrhunske atlete koje imaju u timu začas mogu da pokriju poziciju centra. Prisustvujemo revoluciji, budućem standardu košarkaških timova bez klasičnog centra. Imamo čast da gledamo revoluciju u košarci sa jednim od najvećih košarkaša ikada Dzejms Hardenom i najvećom atletom ikada Raselom Vestbrukom koji mnogi košarkaši za mnogo decenija neće moći oboriti tako lako njegov tripldabl rekord. Sportski pozdrav svim pravim ljubiteljima košarke.
    (Harden G. O. A. T, 18. februar 2020 21:19)

    # Link komentara

  15. Auuu

    Dosad nevidjen komentar.
    (Roki, 18. februar 2020 20:40)

    # Link komentara

  16. @jim beam

    Ja nisam rekao da ce ti buduci igraci biti bekovi. Imace oko 204, 205 cm i bice fizicki dominantni, hitri i eksplozovni a odlicni suteri. Pedja Stojakovic npr. je preteca igraca novog doba, to su u ono vreme strucnjaci koji se bave evolucijom igre i isticali. Dzaba Sek u "novoj kosarci" kad sut za tri vredi vise od suta za dva. Igrac kao Sek ce u odbrani biti potpuno neupotrebljiv, a u napadu kompenzovan suterima protivnicke ekipe.
     (box, 18. februar 2020 20:20)

    # Link komentara

  17. @box
    Budućnost je u bekovima dok se ne pojavi novi Šek. Kada se pojavi tako neko fizički dominantan, opet će se okretati igra i svi će morati da igraju sa centrima jer će ih razbijati i puniti faulovima. Ovo što Hjuston radi može da prodje, a i ne mora. Zavisi od njih tj od šuta za tri poena. Zato mislim i da neće proći jer je to promenjiva kategorija, GSW je ipak klasa iznad bio. Ono što je definitivno jeste da je pozicija centra prilično evoluirala u globalu, ali i dalje ima prostora da neko bez šuta za tri i na snagu dominira.
     (Jim Beam, 18. februar 2020 19:39)

    # Link komentara

  18. "će da forsira".
    (niki, 18. februar 2020 19:35)

    # Link komentara

  19. To koliko Hjuston moze ove sezone,ni bogovi ne znaju.@as-dzabe ti to pises ovim sveznalicama ovde.Oni znaju samo da ponavljaju kao papagaji jedno te isto.A ne vide dalje od nosa.
    (Miroslav, 18. februar 2020 18:59)

    # Link komentara

  20. Dule Vujošević bio kontra od ovoga, igrao sa 4 igrača od preko 2 metra i u to vreme pokorio Evropu sa decom. Danas je košarka malo drugačija...
     (Bard Živa, 18. februar 2020 18:24)

    # Link komentara

  21. @as

    Potpuno si u pravu! To je buducnost kosarke. Pet igraca svi visine par santimetara iznad dva metra, svi atlete i svi suteri. Napad pucaj, odbrana preuzimaj i to je to. Jedino bi eventualna promena pravila igre mogla da poremeti ovu neumitnost.
     (box, 18. februar 2020 17:59)

    # Link komentara

  22. HJUSTON JE NAPRAVIO REVOLUCIJU U KOŠARCI I POKAZAO NAM PUT KOJIM ĆE SE IĆI

    OVO BI SRPSKI TRENERI MORALI KONAČNO DA SHVATE I BUDU U KORAK SA AMERIKOM

    USKORO ĆE NA TERENU IGRATI PET IGRAČA KOJI MOGU DA ŠUTIRAJU ZA TRI I DA PREUZIMAJU U ODBRANI

    VISINA NIJE BITNA

    POZICIONI NAPAD I KONTROLISANA IGRA JE PROŠLOST
     (as, 18. februar 2020 16:58)

    # Link komentara

  23. Hjustonu će faliti samo jedno .. još jedno dve-tri lopte u igri... bez toga... pobiće se ko će da šutira...
     (Auuu!?!, 18. februar 2020 16:36)

    # Link komentara

  24. Pre bih gledao Sarlot, ili Atlantu nego Hjuston.
     (Daa, 18. februar 2020 16:21)

    # Link komentara

  25. A prelazni rok što je prošo nikom ništa. Kad probijemo dedlajn postavljamo novi, raja nestrpljivo žudi da se pali i žari.Nadam se da će Nagetsi trejdovati Herisa za neko nisko krilo, a ne bi bilo lože i Bogi da startuje pored lebrona u pohodu na titulu ove godine.
    (Toni Bandera, 18. februar 2020 14:30)

    Prosao je dedlajn za trejdove izmedju timova ali i dalje mogu da se potpisuju slobodni agenti.
    (zmajognjeni, 18. februar 2020 15:39)

    # Link komentara

  26. Ceo tim moze za 3 da sutira lagano, nesto kao Radnicki pod Mutom.
     (LFC, 18. februar 2020 14:45)

    # Link komentara

  27. A prelazni rok što je prošo nikom ništa.
    Kad probijemo dedlajn postavljamo novi, raja nestrpljivo žudi da se pali i žari.
    Nadam se da će Nagetsi trejdovati Herisa za neko nisko krilo, a ne bi bilo lože i Bogi da startuje pored lebrona u pohodu na titulu ove godine.
    (Toni Bandera, 18. februar 2020 14:30)

    # Link komentara