- SP Košarka - Kina 2019 -

Južna Koreja – žele da iznenade

Južna Koreja uoči Svetskog prvenstva nalazi se na 32. mestu na FIBA rang listi.

PT
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Apsolutni autsajder u grupi B, ali i pored toga pokušaće da iznenade Nigeriju, Argentinu ili Rusiju.

Učestvovali su na sedam Svetskih prvenstava, ali nikada nisu uspeli da ostvare bolji rezultat od 11. mesta. Košarkaši pretežno dolaze iz domaće lige.

Istorija na SP

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Zemlja: Južna Koreja
Nadimak: "Beli"
Trofeji: bez odličja na OI i SP, 2x zlato na Asijakupu
Boja dresova: zelena, plava
Kapiten: Kim Sun-Hjung
Selektor: Hur Jae
Mesto na FIBA rang listi: 32.

Južna Koreja je u poslednjih dvadeset godina prošlog veka bila stalni učesnik Mundobasketa, međutim u 21. igrali su na samo jednom šampionatu.

Prvi put igrali su 1970. godine u Jugoslaviji kada su zauzeli, do sada, najbolji rezultat – jedanaesto mesto. Igrali su i u Španiji, Argentini, Kanadi, Grčki... ali nikada nisu uspevali da dođu do završnice.

Igrali su pre četiri godine u Španiji i zauzeli su pretposlednje 23. mesto. Ovoga puta želeće više, ali je pitanje koliko je to realno.

Put do Kine

Foto: FIBA
Foto: FIBA

U prvoj rundi takmičenja Južna Koreja je odigrala veoma dobro. Završili su na drugom mestu sa skorom 4/2 i s puno optimizma dočekali su nastavak.

Usledila je ključna faza, gde je ekipa Hur Jae igrala fantastično. U deset odigranih mečeva nisu doživeli nijedan poraz, ali su zbog dva u prvoj fazi završili kao drugoplasirana ekipa.

Koreja je redom dva puta bila bolja od Jordana, Libana i Sirije, i potpuno zasluženo obezbedila je vizu za Kinu.

Ključni igrači

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Glavni košarkaš im je naturalizovani Amerikanac Rikardo Retlif, koji igra u Južnoj Koreji od 2012. godine pa do dan danas.

Retlif je do sada celu karijeru proveo u Južnoj Koreji, gde je došao s koledža Mizuri za koji je igrao od 2010. do 2012. Pre godinu i po dana debitovao je za Koreju i prva im je zvezda tima.

Tu su još i igrači iz domeć lige poput Kim Sun-Hjunga, Li Jung-Hjuna i Lim Dong-Seoba, koji pokrivaju pozicije od jedan do tri. Ipak, Koreja ima možda i najslabiji tim i teško će se nositi sa timovima u grupi.

Forma uoči SP

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Južna Koreja nije odigrala još mečeva u Avgustu, ali je zato u julu učestvovala na Vilijam Džons kupu, gde je za protivnika imala Jordan, B tim Tajvana, Iran, Filipine, B tim Kanade i Japan.

Ostvarili su pet pobeda, uz jedan poraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.