- SP Košarka - Kina 2019 -

Umesto za zlato, borba za Olimpijske igre – kako do Tokija?

Košarkaši Srbije eliminisani su u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali za njih nije završen ovaj turnir.

A. KovačevićIzvor: B92
Podeli
Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Iz Donguana, Aleksandar Kovačević

Preostala nam je borba za plasman 5-8. mesta, koji određuje putnike na Olimpijske igre 2020. godine.

U prve dve faze je određeno pet putnika kao najboljih ekipa sa svojih kontinenata – SAD, Argentina, Australija, Iran i Nigerija.

Preostale su još dve evropske karte, a pet je pretendenata – Srbija, Francuska, Španija, Češka i Poljska.

Pobedom nad Argentinom bismo tu borbu verovatno završili, ovako su nam potrebne dve pobede, ukoliko se ostali rezultati "poklope".

Ako Francuska iznenadi SAD, nećemo više imati šansu za direktan plasman u Tokio, jer će jedna karta pripasti "Trikolorima", a druga nekoj od ekipa iz drugog dela "kostura" u kojem su Španija i Češka.

Očekuje se da to bude "Crvena furija", jer je pobedila Poljsku, dok retko ko očekuje i da Česi prirede novu senzaciju i nadigraju Australiju, iako smo u Kini videli da ništa nije nemoguće.

Ako svi favoriti opravdaju očekivanja – SAD, Španija i Australija, najbolji tim u borbi za plasman 5-8. mesta će se priključiti "Furiji" u Tokiju.

Srbija će u tom slučaju prvo morati da savlada Francusku, u četvrtak u Donguanu, a onda i u Pekingu boljeg iz potencijalnog duela između Poljske i Češke.

Ukoliko se ne izborimo za jednu od ove dve karte, preostaje nam još kvalifikacioni turnir uoči OI, kao što smo se borili i izborili za Rio 2016.

Ali, otom-potom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.