Igor Vujačić za B92.net: Crna Gora ima igrača svetske klase za Srbiju

Žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo je Srbiji dodelio grupu u kojoj je blagi favorit, ali u kojoj će vrebati mine, i to većinski iz komšiluka.

SS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Valeri Božinov za B92.net: Snajperom na Srbiju!

U grupi G biće Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, kao selekcija iz petog šešira, ali ni ona neće smeti da se potceni.

No, za Srbiju, nekako najveći značaj imaće dueli protiv Crne Gore, koja se iz trećeg šešira nameće kao najvažniji rival za savladati. Kako zbog zajedničke istorije, tako i zbog činjenice da se igrači veoma dobro poznaju.

Jedan od crnogorskih reprezentativaca koji godinama unazad sa uspehom igra u Partizanu jeste Igor Vujačić koji, iako na konferenciji za medije uoči duela protiv Kelna nije želeo da govori o duelima sa Mitrovićem, Vlahovićem, Tadićem, samo za B92.net jeste podelio svoja očekivanja od tih susreta.

EPA-EFE
EPA-EFE

* Iz Mađarske za B92.net: Srbija je favorit i biće iznenađenje u Kataru

"Zadovoljni smo jer smo izbegli jače reprezentacije, ali smo dobili Mađarsku i Srbiju. Opet, ni to ne sme da nas zavara jer su to dve kvalitetne reprezentacije u usponu. U poslednje vreme prikazuju odlične igre i beleže sjajne rezultate. Ako mi budemo kompletni i spremni, sigurno imamo šansu, ali nikoga ne potcenjujemo, niti sebe veličamo. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo u hodu videti da li će to biti dovoljno za neki podvig i plasman na Evropsko prvenstvo", počeo je Vujačić priču za B92.net.

Srbija i Crna Gora su pre par godina igrali u Ligi nacija i Srbija je u oba meča trijumfovala ubedljivo. Misliš li da će Crna Gora moći da parira sada još uigranijoj Srbiji, učesniku Mundijala u Kataru i novom članu A divizije Lige nacija?

"Sada će biti značajno drugačije utakmice, jer smo i mi podmladili ekipu i imamo novi tim. Srbija ima kvalitetne igrače koji igraju u najjačim ligama sveta, pa moramo da budemo obazrivi, a sa druge strane, da i mi budemo kompletni i na nivou. Imamo i mi naše adute. Ne smemo da zaboravimo da su tu i Mađarska, Bugarska i Litvanija, svako ima svoju računicu i moramo da budemo oprezni“.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Sad ili nikad

Iz ugla štopera, koji će biti recept zaustaviti ofanzivce kao što su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić...?

"O njima ne vredi trošiti reči, to su igrači svetske klase. Ali i mi imamo takvog igrača svetske klase u defanzivi, a to je Stefan Savić. Ako on bude zdrav, biće nam neuporedivo lakše. Međutim, ne može ni samo on, a ne mogu ni samo ja da ih zaustavim, već čitav tim mora da bude dobar da bi neki pojedinac isplivao i spasao naš gol".

Koje bi bile prednosti Crne Gore u odnosu na Srbiju?

"Ne bih ja sada to analizirao, jer nisam u poziciji selektora, ali mislim da kada Srbija igra sa trojicom pozadi, u tim situacijama im ofanzivni bekovi odu napred i mogli bi da budu ranjivi. Sigurno će biti mesta za našu igru, možda i iz tranzicije, kontre i polukontre dođemo do svojih šansi. Svakako ćemo se dobro spremiti", podelio je Vujačić očekivanja sa čitaocima B92.net.

EPA-EFE
EPA-EFE

Iskoristili smo priliku i da pitamo Igora o utakmici protiv Kelna, nakon što je prethodnog četvrtka na "Rajn Enerdži" stadionu odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone.

"Jeste, bila mi je jedna od najboljih utakmica, uz onu protiv Nice kod kuće. U prvom meču smo rano dali gol i potom se nesvesno povukli da se odbranimo, u čemu smo i uspeli. Sada očekujem potpuno drugačiju utakmicu, ali ćemo isto tako ići na pobedu. Ne želim da se bavim kalkulacijama, na našem terenu pritisak je manji, a očekujem veliku podršku navijača. Svi želimo da zadržimo koncentraciju i u napadu i u odbrani tokom svih 90 minuta i nadamo se da će to biti dovoljno za još jednu pobedu nad Kelnom", rekao je Vujačić i potvrdio da ga inspirišu velike utakmice.

Posle veoma lošeg početka sezone, pa čak i šokantne eliminacije iz Kupa u Sremskoj Mitrovici, može li da se kaže da je, trijumfom u Kelnu i "na krovu" protiv Voždovca, Partizan konačno pravi?

"Moglo bi se reći. Uhvatili smo zalet koji nam je bio potreban, ali nas jeste izbacio iz takta poraz u prvoj fazi Kupa. To, iskreno, nismo očekivali i osetilo se u ekipi. Ali, porazi se dešavaju u fudbalu, profesionalci smo i moramo to što pre da zaboravimo. Učinili smo to već u Kelnu, potom i protiv Voždovca i želimo da nastavimo tu seriju"

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Kakav pristup igračima ima Gordan Petrić, pa je uspeo da vas probudi, te da svi igrate mnogo bolje i homogenije od njegovog dolaska na mesto trenera?

"Gleda da nas rastereti, ne daje nam dodatan pritisak i samo od nas traži da radimo ono što znamo, ništa preko toga i više od toga što u datom momentu igra zahteva od nas. Opustio nas je. Stalno nam ponavlja da igramo za sebe i naše porodice i mislim da je sa tim pristupom zauzvrat dobio ovakve igre i ovako ubedljive pobede, kao što je bila u nedelju protiv Voždovca", zaključio je Igor Vujačić razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.