Dan kada je odigrana najbolja utakmica u istoriji "JNA" VIDEO

Na današnji dan pre 35 godina na stadionu Partizana je odigrana utakmica koju je Eurosport uvrstio među 100 najboljih u istoriji.

SVIzvor: B92, crnobelanostalgija.com
Podeli
screenshot
screenshot

"Crno-beli" tim je u revanš meču druge faze Kupa UEFA sa 4:0 savladao Kvins Park Rendžers, pošto je u prvoj utakmici odigranoj na engleskom tlu bio savladan sa 6:2.

"Partizan je, pod komandom tadašnjeg trenera Nenada Bjekovića, na utakmicu u London, tog 24. oktobra 1984. otišao samouvereno, spreman da se nadigrava. Pokazao je to tokom prvog poluvremena, kada je posle prednosti “policajaca” okrenuo rezultat na 2-1. Klinčarski je izjednačio, a zatim je Dragan Mance postigao gol o kojem se i danas priča. Nažalost, do kraja poluvremena QPR je uspeo da preokrene rezultat na 3-2. Pravi brodolom je usledio u nastavku, činilo se kao da odbrana Partizana ne postoji, pa su Englezi postigli još tri gola! Na kraju, KPR – Partizan 6-2! Rezultat koji je praktično već eliminisao beogradske “crno-bele”. Još se pamti očaj legendarnog komentatora Vladanka Stojakovića, koji je posle jednog od golova engleskog tima, rezigniran što strelca niko nije primetio i čuvao, rekao - pa zar ja odavde sa tribina treba da ga vidim?!", navedeno je na portalu crnobelanostalgija.com.

Revanš je usledio 7. novembra 1984. godine, pred 50.000 navijača u Beogradu.

"Počelo je kako se samo poželeti može! Već u 3. minutu Dragan Mance je načeo goste iz Londona. Igrači KPR-a nisu ni stigli da se priviknu na pakao Humske ulice, a već su gubili 1-0!

Dragan Mance je u padu, glavom, sproveo u mrežu centaršut Klinčarskog sa leve strane. Na tribinama urnebes! A onda je nastupilo zatišje u golovima. Ali samo do finiša prvog poluvremena. Igrao se 40. minut, Zvonko Živković je oboren i to je klasičan penal. Da košmar po Engleze bude veći, Mance prilazi golmanu Hakeru, i pravi potez svojstven samo mangupima odraslim na asfaltu Zemuna i Beograda – uzima mu loptu iz ruku a zatim ljubi u obraz golmana gostiju i ostavlja ga šokiranim pred izvođenje penala.

Odgovornost preuzima igrač iz Partizanove odbrane – Dragi Kaličanin, koji je bio “čovek za penale” i ne greši. Sluđivanje golmana gostiju je uspelo, Kaličanin je precizan i to je 2-0, taman koliko je trebalo. Jurilo se 4-0, pa je računica bila da se daju dva gola u prvom i dva u drugom poluvremenu. Na tribinama euforija, niko više i ne sumnja da će Partizan stići i prestići prednost londonskog tima.

Samo je pitanje kada.

Embed from Getty Images

Drugo poluvreme je ubrzo počelo da daje odgovor na to pitanje.

Protekao je tek minut u drugom delu igre, kada loptu uzima Miodrag Ješić, na sredini terena grabi ka golu KPR-a, i kao da u momentu oseća da rivali više ne znaju za sebe i da ih treba dotući, i zasipati im gol sa svih pozicija.

Sa oko 30 metara popularni Ješa šalje projektil ka golu Engleza, “žabica” odskače” ispred Hakera, i uprkos tome što je uspeo na momenat da ukroti loptu ona ga preskače i lagano ulazi u mrežu. Eksplozija na Stadionu JNA, već je 3-0! Sada se čekao samo završni udarac.

Stigao je posle nešto više od sat vremena od početka utakmice. Centaršut Zorana Čave Dimitrijevića u 63. minutu sa desne strane, lopta preleće grupu igrača oba tima ali iz drugog plana natrčava Zvonko Živković, momak koji je samo tri dana pre utakmice došao sa odsluženja vojnog roka.

Žile elegantno zahvata loptu glavom i ona je u mreži, za totalno ludilo i na terenu i na tribinama! Sa ovim rezultatom od 4-0, Partizan ide dalje!", zaključuje se u tekstu.

Kup UEFA, drugo kolo

Partizan - Kvins Park Rendžers 4:0 (2:0)
Mance 5, Kaličanin 40p, Ješić 47, Živković 63

stadion: JNA, Beograd
gledalaca: 50.000
sudija: Valerij Butenko

Partizan: Omerović - Ješić (Vučićević od 67.), Kaličanin, Klinčarski, Marjanović, Radanović (Vermezović od 88.), Rojević - Dimitrijević, Smajić - Mance, Živković. Trener: Nenad Bjeković.

KPR: Haker - Čivers, Dejvs, Fenvik, Viks - Fileri, Gregori, Vodok (Miklvajt od 65.) - Banister, Feredaj, Stenrod. Trener: Alan Maleri.

Utakmica odigrana u Beogradu se našla u izboru Eurosporta od 100 najboljih mečeva u istoriji fudbalske igre, na 70. poziciji.

"Golovi Džona Gregorija, Vejna Feredaja, Sajmona Stenroda, Vorena Nila i dva Garija Banistera su obezbedili sigurnu pobedu za KPR od 6:2, u prvoj utakmici. Meč je odigran na Hajberiju, pošto je Loftus roud bio suspendovan za evropska takmičenja zbog podloge od veštačke trave.

KPR je imao značajno vođstvo, ekipa je bila puna samopouzdanja pred put u staru Jugoslaviju. Sve se završilo sa suzama za Rendžerse, Partizan je postigao četiri gola za 64 minuta i poništio je prednost engleskog tima.

Ekipa trenera Alana Malerija nije uspela da odgovori i izbačena je iz Evrope, zbog pravila o golu u gostima.

Trener Maleri se nikada nije oporavio od takvog poraza i otišao je iz kluba nekoliko nedelja kasnije, posle samo šest meseci provedenih u klubu", navodi Eurosport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu