- EuroVolley 2019 -

"Kec u rukavu" Zorana Terzića

Osvajanje Evropskog prvenstva u bilo kom timskom sportu ne može biti individualni uspeh, ali...

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Foto: CEV
Foto: CEV

Iako nije bila MVP, iako nije bila "najbitnija" tokom većine meča, Bianka Buša, odbojkašica Srbije, bi trebalo da bude tema broj 1 u priči o finalu.

Odbojkašice Srbije pobedile su Tursku posle nestvanrno dramatične završnice u Ankari i ponovo, drugi put u nizu a treći ukupno, postale šampioni Evrope.

Najkorisnija igračica takmičenja je bila Tijana Bošković, koja je na poslednja tri velika takmičenja osvojila ovu nagradu i apsolutno potvrdila to da je jedna 22-godišnjakinja iz Republike Srpske najbolja odbojkašica na svetu.

Ne među najboljim, ne zvezda u usponu – najbolja na planeti.

Tijana je na kraju imala 23 poena i, iako je zasluženo osvojila MVP nagradu celog turnira, nije odigrala u finalu onako kako smo navikli od nje u najbitnijim mečevima za reprezentaciju.

Odigrala je loše, mislite? Ne, ne mislimo. Odigrala je dobro, ali ne onako kako smo navikli od nje.

Fenomenalna je bila Brankica Mihajlović, koja je definitivno bila najbolja akterka meča za zlato.

Odbojkašica Fenerbahčea povukla je kada su naše bile u blagom "nokdaunu" posle izgubljenog prvog seta, a podjednako je bila neverovatno i u napadu, i u odbrani u polju, i u bloku.

Brankica je, bez sumnje, podigla lestvicu kada je bilo najbitnije – u finalu.

Foto: CEV
Foto: CEV

Bianka Buša (a ne Bjanka) ima 25 godina. Rođena je u Vrbasu 25. jula 1994. godine i prošlu sezonu je završila u ekipi Alba B laj iz Rumunije.

Za reprezentaciju Srbije nastupa od 2015. godine i bila je članica ekipe tokom osvajanja svih velikih medalja – bronza na EP 2015, srebro na OI 2016, zlato na EP 2017, zlato na SP 2018 i zlato na EP 2019.

Bianka je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Japanu – tokom celog turnira – bila žestoko osporavana od strane srpske odbojkaško-nestručne javnosti.

Dobila je bitnu ulogu u ekipi, koja je bila istaknuta teškom povredom Bojane Milenković na početku turnira koja ju je udaljila od istog, a što smo bili bliži završnici to je sve više i više izgledalo kao da su jedini koji veruju u Bušu saigračice i stručni štab.

Ako ste zaboravili epsko finale protiv Italije, jedan meč veoma sličan ovom protiv Turske, pogledajte ga ponovo. Ako to uradite videćete da je Bianka Buša kada je najbitnije bila najbolja.

Ona je tada odigrala meč turnira, servirala fenomenalno kada su saigračice malo potonule, sve to radeći dok je definisala frazu "hladna kao špricer".

Foto: CEV
Foto: CEV

U Ankari Bianka je nadmašila sebe.

Nije je bilo neko vreme na terenu, a rezultat se lomio u četvrtom setu. Srbija je mogla da završi posao, bilo je 19:19. Neizvesno, ulazi Buša, nije dugo bila na parketu.

As. Opet as. Srbija vodi 21:19.

Nažalost, Bianka i koleginice pale su u završnici četvrto seta, a lošu igru prenele su u peti.

Sve je izgledalo tmurno, Turska vodi 9:6. Velika tri poena prednosti za Turkinje i ogromna doza sreće za Srpkinje u narednom, koje su poentirale direktno posle prijema (što se viđa maltene nikada).

A onda – Buša. Četiri nestvarno dobra servisa u nizu, Srbija je napravila preokret!

Devojka iz Vrbasa je u tom trenutku postala "besmrtna". Pokazala je srce, pokazala je hladnokrvnost, pokazala je "Miloša Teodosića".

Iako njenom serijom i fenomenalnim servisima Srbija nije uspela da prelomi meč, već je to uradila par poena kasnije, da nije bilo Bušine trezvenosti i pored 15.000 neprijateljski (ali sportski korektno) nastrojenih navijača u Ankeri – takve prilike ne bi ni bilo.

Nije MVP, nije glavna zvezda ekipe i često je bila osporavana. Neka, možda je tako i najbolje.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 10 sledeca idi na stranu