Vesti - Euroleague -

Nije za sve uvek trener kriv

Košarkaši Partizana ponovo su neprijatno iznenadili svoje navijače tako što su na svom parketu doživeli treći poraz u nizu, a 14. ukupno u ovoj sezoni Evrolige.

Izvor: B92
Podeli
Starsport
Starsport

Partizan izgubio dramatičnu završnicu – presudila trojka u poslednjoj sekundi

Crno-beli su ponovo poklekli u jednoj neizvesnoj završnici, gde su bolje reći ispustili pobedu.

I opet po ko zna koji put se to dešava košarkašima Partizana, koji su uprkos lošim rezultatima koji su imali u poslednjem periodu dobili podršku od 20.174 navijača u Štark areni, ali ni to nije bilo dovoljno.

Sve njih je na 1,1 sekund do kraja rastužio košarkaš Bajerna Silvan Francisko kada je pogodio trojku koja je na kraju značila i pobedu njegove ekipe (79:78) u prepunoj Areni i tako ostavila ekipu iz Minhena i dalje sa šansama da se domognu nekog od prvih deset pozicija koje vode u plej-in Evrolige.

Prosto je neverovatno da se to opet dešava košarkašima Partizana, da opet nisu u stanju da utakmicu u kojoj su gotovo imali kontrolu tokom celog meča i gde su samo trebali da svojim odlukama privedu lepo utakmicu kraju, ali se to nije desilo.

Ponovo je Partizan krenuo da solira u napadu, da se igra više neka individualna košarka, nego timska, nisu se pronalazila bolja rešenja u napadu, i onda krene i lopta da ne sluša da bude više na strani protivnika i to se na kraju i obistinilo na ovoj utakmici.

Nije Partizan mogao da odnese pobedu iz Pireja, gde je mogao da završi utakmicu sa boljim rezultatom, nije to uradio u Istanbulu (protiv Anadolu Efesa), to se nije desilo ni na meču protiv Baskonije, i ono svežije protiv Virtusa.

Nekako deluje da se gotovo iste greške ponavljaju da Partizan nikako da nauči nešto iz ovih poraza,da shvati gde greši. Da prepozna situacije na kraju meča, da bude smireniji, da bude koncentrisaniji.

I sam trener crno-belih Željko Obradović je na konfrenciji za medije rekao da će se duboko zapitati šta i kako dalje. Da neke informacija kao da ne dopiru do igrača, da li je moguće da Partizan ponovo gubi i da ponovo prospe ili uništi sve ono što je gradio tokom celog meča napornim radom. Prosto deluje neverovatno.

To su uglavnom isti oni igrači, koji su samo godinu dana ranije harali Evropom.

Baš u ovom periodu godine, Partizan je bio pa gotovo nezaustavljiv, ređao je pobede i kod kuće i na strani i nezaustavljivo je grabio ka plasmanu u plej-of. A sada deluje da će i plej-in biti nedostižna misija za Pantera i ekipu.

Ovaj poraz ima još veću težinu, jer je označio da je Partizana u najvećoj krizi rezultata od ponovnog dolaska Željka Obradovića na klupu crno-belih.

Bilo je naravno teških trenutaka.

Sećamo se poraza od Burse u Evrokupu, pa poraza od Crvene zvezde u finalu ABA lige, pa neverovatnog preokreta i gubitka utakmice protiv Real Madrida u petom meču plej-ofa Evrolige. Ali ovaj nekako deluje teže od spomenutih.

Ovaj poraz je imao teške posledice, takve da su možda po prvi put navijači sa tribina u Evroligi zvižducima ispratili košarkaše Partizana, koji su pognutih glava napustili parket Štark arene.

Čak je umalo mogao da izbije incident između jednog navijača i Mateuša Ponjitke, ali su ostali saigrači uspeli da smire situaciju i nekako spreče da ne izbije tuča na terenu.

Teška situacija je pred košarkašima Partizana koji su tako doživeli svoj peti poraz u nizu, ako računamo Evroligu i ABA ligu, a to se nije dešavalo izabranicima Željka Obradoviča često. Sada slede neke druge obaveze, prvo se putuje u Laktaše na nezgodno gostovanje ekipi Igokee, a onda se sve seli u Niš, gde je na programu novo izdanje Kupa Radivoja Koraća koji Partizan nije osvojio od kada se najtrofejniji trener u Evropi vratio na klupu crno-belih.

A sledeći susret sa Evroligom, crno-bele očekuje tek 29. februara, kada u Beograd stiže Anadolu Efes, videćemo u kakvom će raspoloženju taj meč dočekati košarkaši Partizana, možda i sa još jednim trofejem u vitrinama, mafa kako sada stvari stoje to deluje kao težak zadatak.

Zašto uvek Panter i šta je sa organizacijom igre

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dosta je Partizan solirao na ovom meču, tražio je individualna rešenja, a to se pogotovo moglo videti u poslednjoj četvrtini, kada su crno-beli imali i prednost od šest i pet poena prednost. Delovalo je da Bajern nema snage i nema bolje reći nekog raspoloženog igrača da na njegovi leđima iznese ovu utakmicu protiv rivala koji je očigledno dosta uzdrman.

Ređali su se napadi koje su posle jednog dva ili u nekom slučaju tri pasa rešavao Kevin Panter ili nekad Pi Džej Doužer. Kada je to radio bivši košarkaš Denvera, to je delovalo da ima rezona, da je pametno rešio neku situaciju, uglavnom su to bili poeni. Nije ih Doužer imao puno na ovom meču, imao je deset poena, ali su svi ti koševi dolazili u bitnim trenucima. Pa je tako bio onaj posle skoka Kaminskog, kada je Pi Džej ostao sam ispod koša i kada je posle uspeo da upiše nove poene i tako Partizana odlepi na dva poseda prednosti, ali više do toga nije mogao.

I on je u padu forme, priča se da ima probleme sa kolenom, ali nepojmljivo je da košarkaš koji je pre dva kola blistao protiv Žalgirisa i koji je tada nosio ekipu sa 23 poena u naredne tri utakmice ne može da prebaci konto od deset poena, dok se na meču protiv Crvene zvezde nije ni upisao u listu strelaca.

Da se vratimo na kapitena Partizana.

Naravno svima je nama jasno da je Kevin Panter sa razlogom kapiten Partizana, da ruku na srce je na poslednja tri meča on bio glavni poenter i da zahvaljujući njemu crno-beli su bili u prilici da slave protiv Virtusa i Bajerna, ali sada deluje da je morao drugačije da rezonuje neke situacije na terenu u presudnim momentima meča.

Sam Željko Obradović je na konferenciji za medije rekao da je govorio Kevinu da se pravi faul, ali da se to nije jednostavno desilo.

A tek pretposlednji napad je priča za sebe.

Neverovatno je da igrač takvog kalibra kakav je Kevin Panter nije primetio da je u reketu nastao duel između Kaminskog i jedno 30 centimetara nižeg Karsena Edvardsa i da je samo u tom napadu na 78:76 za Partizan dodao loptu do centra, ovaj bi verovatno to rešio i postigao nove poene ili bi makar bio napravljen faul nad centrom Partizana.

Nažalost to se nije desilo, a šta je posle bilo, znamo svi vrlo dobro.

Ostaje da se vidi hoće li Željko Obradović uspeti da pretvori Kevina Pantera u igrača koji će u bitnim trenucima, ako neki saigrač je u boljoj poziciji dobiti loptu. Naravno sve se razume da je on kapiten ekipe, verujem da se još premotava ona trojka iz Madrida, ali u nekim sutiacijama deluje da preteruje.

Sada se to Partizanu obilo u glavu, nadamo se da sledeći put neće.

Praviti faul ili se prepustiti sudbini

Obradović: Dođe neki trenutak da se zapitam šta dalje

Večita dilema i večito pitanje za sve košarkaške trenere.

Mada će većina reći da je bolje praviti faul i naterati košarkaša protivničke ekipe da sa linije penala zaradi dva poena.

To je mislio i Željko Obradović, ali ne i njegovi igrači, koji su uprkos molbi trenera Partizana se odlučili da ne prave faul i da puste Silvana Franciska da šutira za tri, ako se zna da je on u drugom poluvremenu već dva puta bio precizan sa linije 6,75 i to se završilo kako se završilo.

Nekako deluje kao razumno rešenje da je trebao Francuz da se pošalje na liniju penala, pa onda da se vidi od kakvog je materijala, kada treba da pogodi dva slobodna bacanja pred više od 20.000 navijača Partizana.

I sam Francisko je u izjavi posle utakmice rekao da je njegova prvobitna želja bila da ide na prodor i da izbori dva poena i tako svojoj ekipi donese produžetak, ali kada je video da je ostao Kaminski protiv njega i da mu je sprečio prodor ka košu, doneo je odluku da šutne za tri i nažalost po košarkaše i navijače Partizana pogodi.

Opet se i u ovom slučaju greške odbrane Partizana u presudnim trenucima meča ponavljaju.

Na utakmici protiv Virtusa iz Bolonje na manje od minuta do kraja, kada je Partizan imao dva razlike i kada je lopta bila u ruci Ifea Lundberga, plan je bio da se pravi faul da se spreči šut za tri poena, ali to se nije desilo, Lundberg je pogodio za tri i Partizan je na kraju izgubio utakmicu.

Valjda će ovo biti dovoljna opomena da košarkaši Partizana sledeći put mnogo bolje odrade ovakve situacije i naprave faul onda kada to treba da se uradi.

Kamisnki je sve bolji, Partizan dobio borbu ispod koša

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Da nije sve tako crno, pokazatelj je partije Frenka Kaminskog na ovom meču.

Američki centar srpskog porekla je ponovo odigrao dobru utakmicu i pokazao da je u ovom trenutku igrač koji je u najboljoj formi u ekipi.

Nažalost po njega, ta dobra forma nije propraćena i dobrim rezultatima, pa Kaminski igra dobro, ali Parizan sa druge strane ne beleži dobre rezultate.

I sada je Kaminski vukao ekipu Partizan i bio glavni akter preokreta i vođstva crno-belih na poluvremenu od 45:41. Imao je Partizan u drugom kvartalu i minus od šest poena, ali je onda na scenu stupio Kaminski i ubrzo se ta prednost Bajerna istopila kao sladoled na suncu.

Partizan je u tim momentima uglavnom igrao akcije za Kaminskog koji je posle centralnog pik en rola ostajao na liniji za tri poena i odatle posle pravovremenog pasa svojih saigrača pogađao za tri.

Nije Danko Branković koji je bio zadužen da čuva Kaminskog bio spreman da brani Amerikanca i to je Frenk dobro ekslopatisao. Neverovatan je bio centar Partizana u tim momentima, pogodio je četiri trojke iz isto toliko pokušaja i tako je prednost Bajerna od 27:33, pretvorio u 45:39 za Partizan, a prvi deo igre je završio sa 12 poena.

Nažalost to nije preneo i u drugi deo meča, pa je tako u nastavku utakmice postigao svega dva poena, a morao je još nekoliko, da je dobijao lopte kada je trebalo.

Sve u svemu, dobra utakmica Kaminskog, koji je pre pa skoro mesec dana bio igrač koji je utakmice gledao sa klupe, dok je sada prosto pokazao da je ozbiljan igrač i tako se nametnuo Željku Obradoviću da on bude taj koji će igrati u Nišu na Kupu, a ne Bruno Kaboklo koji je defitivno upao u neku krizu loših utakmica.

Uz ovih 14 poena, Kaminski je imao i sedam skokova, i to je možda jedina dobra stvar ekipe Partizana na ovom meču, koji su tako uspeli da dobiju tu bitku ispod koša i to protiv ekipe koja slovi za jednu od najboljih skakačkih ekipa u Evroligi i koja u svojim redovima ima jednog Serža Ibaku.

Partizan je tu bitku dobio. ali nažalost utakmicu nije.

Šta čeka Partizan

Vremena za analizu mora da ima, ali ne toliko puno, jer su pred košarkašima Partizana novi izazovi.

Oni neće biti u Evroligi, jer će sada uslediti pauza u ovom takmičenju, a nastavak sledi tek krajem meseca kada se budu odigrali nacionalni Kupovi i prvi prozori koji se tiču kvalifikacija.

Pred Partizanom je sada utakmica u Laktašima protiv ekipe Igokee, koja neće biti nimalo laka, i takva će biti svaka utakmica za Partizan u narednom periodu.

Potom sledi Kup Radivoja Koraća u Nišu, gde Partizan nije osvojio trofej od 2019. godine, a sigurno da bi to bio pravi lek i pokazatelj da je Partizan izašao iz krize, ako bi se iz grada na Nišavi vratio se trofejom "Žućkove levice".

Da bi onda posle obaveza reprezentacija, sve vratilo takmičenju u Evroligi, gde Partizan prvo očekuje duel protiv Anadolu Efesa na svom terenu, da bi onda usledili okrašaji sa Armanijem i Barselonom na strani.

Naravno da ne treba ni govoriti koliko će sada svaka utakmica Partizana imati značaja pogotovo u Evroligi, jer ako crno-beli žele da nastave takmičenje, onda mesta za kiks više nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu