2024 Đoković na udaru – nije prvi put - Milanov brejk - Australian Open 2023 - Sport - B92.net
Milanov brejk - Australian Open 2023 -

Đoković na udaru – nije prvi put

Muke sa povredama nisu nešto što je novost za Novaka Đokovića prilikom nastupa na Grend slem turnirima.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/DEAN LEWINS
EPA-EFE/DEAN LEWINS

Neke su poznate, kao što je ova zadnje lože leve noge u Melburnu, o nekima se nagađa, dok se o pojedinim fizičkim problemima koje je srpski as ima nikada neće saznati.

Na konferenciji za medije posle pobede nad Aleksom de Minorom, Novak se u potpunosti "otvorio" i podigao buru odgovorom na optužbe o lažiranju povreda.

"To ostavljam njima. Tim ljudima koji sumnjaju. Neka sumnjaju i dalje. Interesantno je da se samo u moju povredu sumnja, a kada se neko drugi povredi, to utiče na njih. Onda su oni žrtve, a ja sam igrač koji se pretvara. To je vrlo interesantno. Znate o kome se radi tačno", rekao je Đoković.

Očigledan primer ovoga o čemu Novak priča je Rafael Nadal, koji je prošle sezone osvojio Rolan Garos sa umrtvljenim, uspavanim stopalom, kako je Španac tvrdio.

"Nemam osećaj da moram nekome da dokažem. Imam snimke od pre dve godine i ove godine. I MRI i ultrazvuk što će dokazati. Da li ću to objaviti, ne znam, možda. Navikao sam da se suočavam sa tim. To me još više motiviše, daje mi snagu", dodao je Novak na ovu temu.

Đoković u protekle dve godine nije imao mnogo ozbiljnih povreda. Zapravo mnogo veći problem bila je zabrana igranja tenisa u pojedinim zemljama, koja i dalje važi u Sjedinjenim Državama.

EPA-EFE/DEAN LEWINS
EPA-EFE/DEAN LEWINS

Poslednji Grend slem na kojem je "patio" zbog fizičkog problema i bola bio je upravo Ozi open 2021. godine.

Tada je imao rupturu trbušnog mišića od nekoliko centimetara, koju je zaradio u trećem kolu kada je nadigrao Tejlora Frica.

Zauvek ću pamtiti taj susret, peti set, u kojem Novak nije mogao da se kreće, praktično je iz mesta "šamarao" lopticu i na kraju eliminisao visokog Amerikanca, koji mu je u međuvremenu postao "mušterija", pošto je skor 6-0.

"Neki igrači takođe više pričaju o povredama u odnosu na druge. Ne mislim da ljudi foliraju povrede, mislim da nekada igrači pojačavaju jačinu povrede samo zato što im to skida pritisak i pomaže im da igraju bolje", komentarisao je Fric ovogodišnju povredu Đokovića.

Novak se od najranije faze svoje karijere susretao sa kritikama, prozivkama i sumnjama u istinost njegovih povreda, naročito u momentima kada nije imao rezultat na svojoj strani.

Uvek se trudio da diplomatski odgovara na napade, što nije bilo nimalo lako, pošto je istorija na najvećim turnirima prilično duga.

EPA/ANDREW GOMBERT
EPA/ANDREW GOMBERT

Prva kontroverzna situacija, dobro poznata u teniskoj javnosti, bila je tokom US opena 2008. godine u kojoj je Novak prvi put u karijeri osvojio Grend slem.

Dobro je poznata pobeda nad Tomijem Robredom u pet setova, a u odlučujućem Novak je uzeo dva medicinska tajm-auta i tada navukao gnev svojih kolega.

Tako je Endi Rodik pre njihovog četvrtfinalnog duela rekao da je Đoković savladao dva povređena skočna zgloba, ali i grč, ptičji grip, SARS, kašalj i prehladu.

Pamti se još njihov sukob nakon tog meča, koji je pripao srpskom teniseru, kada ga je Amerikanac navodno priterao uz ormarić.

"Tada sam shvatio da je njegov maser malo kupniji od Donovana (Mekneba, nekadašnjeg kvoterbeka u NFL ligi) i odmah sam došao sebi i uzmakao. Sve je to davna prošlost... Desilo se u zanosu", rekao je Rodik kasnije.

Poznat je i slučaj iz finala US opena 2011. godine, kada je igrao protiv Rafaela Nadala, kojeg je te sezone tukao u pet navrata.

Vodio je 2-0 u setovima, treći je izgubio, da bi onda tokom četvrtog tražio tajm-aut zbog problema sa ramenom, te tako izazvao gnev sa tribina.

EPA/Filip Singer
EPA/Filip Singer

Razularena publika je zviždala i vređala, Novak je tražio još toga, a na kraju je ostvario pobedu, nastavio sjajnu seriju u toj sezoni, koju je završio sa skorom 64-2.

Sledeći meč za trofej, onaj protiv Endija Marija 2015. u finalu Ozi opena, kada je osvojio petu krunu, takođe je skrenuo pažnju javnosti.

Nakon taj-brejka prvog seta koji mu je pripao, tokom drugog, Novak se spotakao i pao na tlo.

"Izgledalo je da se grči, a onda sam dozvolio da me malo to odvuče i zato sam razočaran... Nemam pojma u čemu je problem, očigledno je delovao da je u lošem stanju na početku trećeg seta, da bi se na kraju vratio neverovatno. Ako je bio grč, teško je oporaviti se od toga tako brzo i igrati na tom nivou", kazao je tada Mari.

Novak je i u finalu US opena 2016. protiv Stena Vavrinke izazvao reakciju njujorške publike.

Srpski teniser je gubio 2-1 u setovima i 5:2 u gemovima, kada je zatražio dva tajm-auta zbog žuljeva i noktima "koji su otpadali i krvarili".

EPA-EFE/FRANCIS MALASIG
EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Džon Mekinro je smatrao da je to suprotno pravilima, dok je njegov brat, Patrik, označio kao zloupotrebu pravila, te pozvao zvaničnike da reaguju.

Đoković se izvinio Vavrinki, koji se žalio "da ne može više da izdrži". Ipak, Švajcarac je na kraju slavio i osvojio treću i poslednju Grend slem titulu.

Finale Australijan opena 2020. protiv Dominika Tima, takođe, izazvalo je kontroverze, pošto je pri rezultatu 1-1 i 1:4 u trećem setu, Novak tražio medicinski tajm-aut, pri čemu je napustio teren.

"Svaki put kada bih bacio loptu za servis, vrtelo mi se u glavi. Nisam imao energije. Pokušao sam da se povratim i na sreću, uspelo mi je", rekao je Đoković posle.

Novak je na istom turniru, između prvog i drugog seta protiv Rodžera Federera, uzimao lekarski tajm-aut.

Pre slučaja sa Fricom, Novak je bio na udaru zbog meča protiv Pabla Karenja Buste u četvrtfinalu Rolan Garosa 2020. godine.

 EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Izgubio je prvi set, a onda pozvao fizija zbog problema sa laktom. Vezao je tri seta potom i nastavio pohod na ovom turniru.

"Nije me iznenadio. To je dobra stvar. Znak da sam igrao dobro. To uvek radi, godinama. Kada je u padu, traži trenera", rekao je Karenjo Busta posle meča.

Sve u svemu, Đoković ima određenu istoriju sa napadima na njegov račun kada su u pitanju povrede na Grend slemovima.

Kazao je da nema nameru da se pravda, što je dobro, jer bi time samo mogao da izgubi energiju, toliko potrebnu da se izgura prvi ovosezonski Grend slem.

Stanje povrede je bolje, naznake o oporavku takođe, a rutina propuštanja treninga u danima između mečeva nastavljena.

Naredni rival je Andrej Rubljov, u sredu od 09.30 po srpskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.