2024 Šta bi ovo? - Milanov brejk - Australian Open 2023 - Sport - B92.net
Milanov brejk - Australian Open 2023 -

Šta bi ovo?

Novak Đoković je partijom protiv Aleksa de Minora rasterao brigu, koja je konstantno lebdela u vazduhu ovde u Melburnu.

Milan TomićIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Da ne trčimo pred rudu, ovo je zaista dobar znak pred samu završnicu prvog Grend slema u sezoni.

Srpski teniser jeste i prethodne mečeve protiv Karbaljesa Baene, Kuakoa i Dimitrova dobijao relativno rutinski, ali je misterija povrede zadnje lože i dalje bila prisutna.

Nije delovao Novak preterano optimistično na konferenciji posle pobede nad bugarskim igračem, a tada je otkrio da je postojala mogućnost čak i da se povuče sa Australijan opena.

Odmarao je jedan dan, a onda ponovo u ponedeljak izvršio "diverziju", zakazavši trening tj. zagrevanje na jednom terenu i terminu, a to učinio na potpuno drugom.

Oprezno kretanje, bandaža na nozi, sve je to bilo deo rutine, koja se za sada pokazuje kao izvrsna.

EPA-EFE/JOEL CARRETT
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Deo ovosezonske melburnške Grend slem svakodnevice bila je i da Novak vrlo brzo po početku meča ima zahteve od svog fizioterapeuta Miljana Amanovića.

Nije to izostalo ni ovoga puta u susretu sa De Minorom, ali ništa strašno i zabrinjavajuće.

Delovao je Novak kao da je povreda prošlost. Zaista nije bilo reakcija koje ukazuju na neprijatnost ili bol u nozi.

"Večeras nije bilo očigledno da imam problema sa povredom. Nisam ostio ništa. Danas je bilo sjajno. Hvala medicinskom timu, mom fiziju Bobu. Svima koji su mi pomogli da nastavim da igram. Ali ne želim da slavim prerano. Osećao sam se dobro prvi meč, drugi ne tako dobro, tako da znam da stvari mogu vrlo brzo da se promene. Zadovoljan sam kako sam se kretao, kako sam udarao loptu. Hajde da nastavim tako", rekao je Đoković odmah posle meča.

Novak je u potpunosti razbio domaćeg igrača, jedinog preostalog u žrebu, ukupno 24. na ATP listi.

Apsolutno mu nije dao ni promil šanse, niti jednu brejk loptu, odnos vinera bio je 26:9 i činilo se da srpski teniser može da zabeleži direktan poen iz svakog dela terena.

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Bio je agresivan, slao je duboke lopte, stvarao pritisak kod De Minora, koji nije osvajao lake poene na svom servisu.

Praktično sve srednje i duže razmene je rešavao srpski as u svoju korist ili napadom ili je jednostavno terao De Minora na grešku.

Novak se u svakom trenutku pitao za sve, nemilosrdno kažnjavao propuste 24-godišnjeg momka iz Sidneja, koji je na momente delovao znatno slabijeg kvaliteta od onog što njegov rang pokazuje.

Nije mu pomogla ni publika, koja, mora se priznati, nije bila ni blizu "domaćinska", pošto se na tribini našlo mnogo srpskih navijača, a trobojka je bila znatno više u kadru od australijske zastave.

Orilo se pre, tokom i na kraju meča Novakovo ime, a srpski navijači nisu propustili ni ovoga puta priliku da "srbuju" ispred Rod Lejver arene.

Uglavnom su na pravi način bodrili Novaka, iako je bilo i onih momenata kada su više odmagali nego pomagali svom ljubimcu.

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Bilo je raznih dobacivanja koji su Novaka ometali, najčešće pri početnom udarcu, tako da se u nekoliko navrata okretao ka tom delu tribine.

"Nole, volim te", "Dule Savić", uzvikivali su između ostalog. Neko je čak uzviknuo i "Nikola Ćaćić", ime našeg dubl igrača, koji se igrom slučaja nalazio u Novakovom boksu tokom ovog duela, zajedno sa Tomislavom Brkićem, teniserom iz BiH.

Vratio je Novak i stari "dug" De Minoru, koji nije bio ni najmanje prijateljski nastrojen prema srpskom teniseru, tokom najtežeg perioda u životu i boravka u pritvoru.

"Osvetio" se Đoković australijskom igraču, iako o njemu ni najmanje ne misli, niti ima bilo kakav kontakt.

Ima poštovanje, kao prema svakom drugom teniseru, a vratio mu je na najbolji mogući način – "prašenjem" na njegovom terenu.

Svestan je bio i De Minor nakon susreta da jednostavno protiv ovakvog Đokovića nemate šta da tražite.

"Ako bude na tom nivou, definitivno je momak koji će uzeti titulu. Ni u jednom momentu nisam uspeo da mu otežam meč, da ga stavim pod pritisak. Znao sam šta mogu da očekujem. Imao sam plan, ali ponekad vaš protivnik otežava izvršavanje istog. Nisam znao šta da radim", rekao je De Minor.

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Standardno veče sa Novakom na Grend slemu bilo je i čekanje konferencije za medije, koja je bila burna i prilično otvorena sa njegove strane.

Najpre je bio zakazan za 22.30 po lokalnom vremenu, pomeren potom za 23.00, da bi se pojavio pola sata pre ponoći.

Odgovarao je uobičajeno prvo na engleskom, a onda na srpskom, kada je izneo nekoliko vrlo interesantnih izjava, pre svega u vezi sa povredom, svojom, u koju se sumnja i onih od rivala, koje svi prihvataju kao takve, nesporne.

"To ostavljam njima. Tim ljudima koji sumnjaju. Neka sumnjaju i dalje. Interesantno je da se samo u moju povredu sumnja, a kada se neko drugi povredi, to utiče na njih. Onda su oni žrtve, a ja sam igrač koji se pretvara. To je vrlo interesantno. Znate o kome se radi tačno", rekao je Đoković.

Kao što smo se pitali "Šta ovo bi", iznenađeni dominantnom partijom protiv De Minora u ovakvom trenutku, tako smo bili pomalo zatečeni Novakovom izjavom.

Razlog je naravno njegovo uvek diplomatsko držanje, koje sada definitivno nije bilo "na snazi".

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Pojedine kolege su kazale da je ovo istorijska konferencija. Zaista ni ja ne pamtim, tokom ne toliko duge karijere, da je Đokovićeva konferencija bila ovako otvorena i burna.

Možda i treba tako. Dosta je ćutao i dozvoljavao da ga svako blati i proziva.

Kao što je konferencija za štampu bila istorijska, to bi mogao da bude i ovaj turnir, na kojem napada jubilarnu 10. titulu, ukupno 22. Grend slem, kojom bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na vrhu večne liste.

Prva naredna prepreka je Andrej Rubljov, potom neko od Amerikanaca, Ben Šelton ili Tomi Pol...

Ali, polako, samo da je noga u redu. Ako to bude slučaj, za osvajanje titule biće dovoljan i znatno manji nivo tenisa koji je prikazao u duelu sa De Minorom.

Do druge nedelje je stigao na jednoj nozi, figurativno rečeno, a tokom nje, sa obe na zemlji, uteruje strah u kosti svakom rivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.