- Australian Open 2020 -

Kad Srbin zavlada planetom...

Isto vreme, isto mesto, isti rezultat. Nešto drugačija metoda, ali manje-više identičan efekat.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Novak Đoković je osmi put u karijeri pokorio Australiju i postao šampion prvog Grend slema sezone. I to kako.

Do sada ste verovatno već čuli na koje načine je 32-godišnji Srbin ispisao naslove svih svetskih medija.

Uz Rafaela Nadala (Rolan Garos) i Rodžera Federera (Vimbldon) jedini je sa osam ili više titula na određenom Grend slemu.

Vratio se na prvo mesto ATP rang liste, gde je prestigao Nadala koji je upravo njega zbacio krajem prošle sezone.

Samim tim se vratio u trku za prvo mesto po brolju nedelja na krovu teniske planete, pa od ponedeljka započeo 276. nedelju na tom mestu. Ispred njega su samo Pit Sampras sa 286 i Federer sa 310.

Ostao je besmrtan u Australiji, gde je na 8 od 8 kada prođe u polufinale. Da, čovek jednostavno ne može da uzgubi, šta će...

Osvojivši 17. Grend slem titulu u karijeri približio se Nadalu (19) i Federeru (20) po broju najvećih titula u karijeri.

O Novakovoj nepobedivosti u Melburnu se podosta pričalo. On je, ujedno, prvi put u karijeri preokrenuo zaostatak od 2-1 u setovima u Grend slem finalima. Do duela sa Timom je bio na 0 od 7.

Nepobedivost, besmrtnost, nazovite kako god želite, ne povezuje samo Novaka i Australijan open.

"Đoker" je kao pobednik izlazio na 43 od poslednjih 45 mečeva na Grend slem turnirima. U poslednjih godinu i po dana (malo više) izgubio je samo od Tima na Rolan Garosu 2019. i od Vavrinke, kojem je predao, na US openu iste godine.

U tom periodu Novak je osvojio pet od sedam odigranih Slemova (2018. Vimbldon i US open, 2019. Australijan open i Vimbldon, 2020. Australijan open).

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Najbolji srpski sportista svih vremena je do finala Australijan opena imao zanimljivu putanju, pošto je u prvih šest mečeva izgubio samo jedan set – u prvom kolu.

Nemac Jan-Lenard Štruf mu je uzeo treći set (i to sa tri brejka, 6:2), ali Novak u tom meču nije imao većih problema.

Za duel prve runde Novak je dobio maltene najtežeg mogućeg protivnika, s obzirom da je Štruf bio 34. nosilac. Ipak, zabrinutiji pre početak turnira bio je autsajder.

"Zašto, Bože, zašto?", prisetio se svog razmišljanja Štruf, "To je žreb koji definitivno ne želite u prvoj rundi".

Tada još sedmostruki šampion je imao veći broj aseva, manje duplih, više vinara i manje neiznuđenjih grešaka od protivnika, a dobru igru preneo je i u naredne mečeve.

"Najteži" protivnik za prvo kolo pobeđen je sa 7:6(5), 6:2, 2:6, 6:1, a Novaku je ovakav meč odgovarao.

"Nekako mi se dopada kada imam teške protivnike na startu, u prvim kolima Grend slem turnira. Istorija kaže da sam imao mnogo uspeha na ovim turnirima kada sam imao teške protivnike na startu. To me čini takvim da maksimalno krećem od starta, taj oprez mora da bude na najvišem nivou", izjavio je Đoković tada.

Veliki požari u Australiji problem su pravili pred početak turnira, ali su se vremenom smirili i omogućili teniserima da neometano privedu nedelju kraju.

Na početku to nije bio slučaj. Jak i učestao vetar, visoki procenat zagađenosti vazduha i izuzetno promenjive temperature pravile su problem.

Zagađenost vazduha, pre svega, na šta se osvrnuo i Đoković.

"Odluka o odlaganju bi bila teška za organizatore, trebalo bi da se poštuje raspored, Australijan Open uvek počinje u određeno vreme. Uključeno je mnogo stvari, ali briga o zdravlju igrača je najvažnija", kazao je srpski teniser.

Protivnik u drugom kolu, za razliku od prvog, nije bio po njegovom ukusu. Na megdan mu je izašao malo poznati Japanac Tatsuma Ito.

Ito je "počišćen" sa 6:1, 6:4, 6:2, a Novak je dominirao u svim kategorijama, sem u duplim grešakama kojih je imao četiri više od igrača sa druge strane mreže.

Vetar je bio faktor u duelu protiv Ita.

"Ne znam šta će biti sledeće, kažite mi vi u kakvim uslovima će se igrati“, našalio se Novak i nastavio, "Naravno da nije prijatno igrati u takvim uslovima, po jakom vetru. Nadam se da vreme neće uticati na nas, posebno kvalitet vazduha u Melburnu".

Umeli su nezgodni uslovi, pogotovo vetroviti, da naprave veliki problem Đokoviću. Najsvežiji primer je sa Rolan Garosa prošle sezone, kada je u polufinalu poražen od Tima u meču koji je igran tokom dva različita dana, odlagan, pomeran, prekidan...

Sledeća žrtva bio je Itov sunarodnik Jošihito Nišioka, koji je verovatno najbolje opisao našeg predstavnika.

"Koja je njegova najveća snaga? Sve! Bukvalno je sve kod njega dobro, ali svakako da me najviše impresionira njegovo kretanje, koje je sjajno. Teško je bilo koji udarac odigrati jer je uvek tu, na lopti",
kazao je tada Nišioka uz smeh.

On, kao i nedavno na finalnom turniru Dejvis kupa, nije imao šanse – bilo je 6:3, 6:2, 6:2.

Novak je odigrao zanimljiv meč, u kojem je "na oko" dominirao, statistika je pokazala da je imao 17 aseva (najviše na celom turniru), dominirao je u vinerima, ali je napravio više neiznuđenih grešaka.

Taj "savršeni servis" ključ je Novakove dominacije već neko vreme, a to je veoma dobro osetio Nišioka.

"Sve je funkcionisalo veoma dobro. Moj servis naročito je bio efikasan i dao mi je mnogo lakih poena, imao sam veliki broj as servisa i vinera, što je bio slučaj i u prethodna dva meča na Australijan Openu", bio je svestan svojih kvaliteta Đoković.

Novak je na svom putu imao dva Srbina (Đere i Lajović), ali su obojica eliminisani pre četvrtog kola, to jest osmine finala.

Njegov protivnik u toj rundi bio je omaleni Argentinac Dijego Švarcman, koji je predstavljao ubedljivo najtežeg protivnika do tog trenutka na putu ka odbrani titule.

Osvetio je Lajovića, "počistio" protivnika sa 6:3, 6:4, 6:3 i plasirao se u četvrtfinale.

Novak je ponovo dominirao u praktično svim kategorijama. U svim segmentima servisa, na mreži, u vinerima, riternima – je bio bolji. Statistiku su pokvarile dve neiznuđene greške više.

Iako nije bilo planirano da Goran Ivanišević bude u Novakovom timu na Australijan openu (jer je sam teniser izabrao da na svakom Slemu ima po jednog trenera, Gorana ili Marjana Vajdu), Hrvat je došao.

Imao je obaveze na turniru legendi, pa je došao i da pomogne u pohodu na istoriju – što je imalo pozitivan uticaj.

"Pre svega, sa zadovoljstvom mogu da istaknem da je odnos Marjana i Gorana izuzetno dobar, otvoren i iskren. Komuniciraju na dnevnoj bazi. Goran će doći ovde, učestvuje ovde na seniorskom turniru legendi i samim tim će biti u našem timu nadam se do kraja turnira. Činjenica je da je plan rasporeda da samo jedan od njih bude na određenom Grend slem turniru ove godine", rekao je tada Đoković.

Ne samo košarkaški, već ceo sportski svet je obeležila tragična sudbina Kobija Brajanta i njegove ćerke Đijane, kao i još sedmoro osoba u padu helikoptera u Los Anđelesu.

Novak i Kobi su bili povezani na specifičan način, putem "Mamba mentaliteta", a srpski teniser je američkog košarkaša prethodno istakao kao mentorsku figuru.

"Inspirisao je mene i mnoge ljude na svetu. Imao sam tu sreću da imam sjajan odnos sa njim prethodnih godina. Uvek je bio tu za mene kada mi je bio potreban savet. On je bio moj mentor, moj prijatelj... Srceparajuće je sve to što se dogodilo", rekao je tada Novak koji nije mogao da suzdrži suze.

Sledeći u planu i programu bio je visoki Kanađanin poreklom iz Podgorice, Miloš Raonić.

Posle tri "niska", došao je na red ponovo jedan "visoki". Novak je najveći problem do tada imao sa Štrufom, igračem sa neuporedivo boljim servisom od Ita, Nišioke i Švarcmana.

Ali, Novak ne bi bio Novak kada ne bi bio potpuno spreman za duel sa svakim, u svakom trenutku.

Srbin je Kanađanina pre četvrtfinalnog duela pobedio u svih devet međusobnih susreta i tačno je znao šta je potrebno da uradi da bi došao do 10-0.

"Ta visina ima i svoje mane, pre svega što se tiče kretanja. Ako im protivnik uzvrati na servis, Raonić se recimo u odnosu na drugu dvojicu tu bolje snalazi. Ne znam, imam utisak da njegov servis može bolje da se pročita. Ne bih rekao da je neznatno sporiji, ali ima drugačiji izbačaj, drugačiju tehniku. Verovatno dobijete i priliku da uradite nešto više na drugi servis kod njega, neko kod druge dvojice. U pitanju su minimalne razlike, ne primećuju se. Ipak, na terenu, to može da napravi ozbiljnu razliku",
otkrio je tada Đoković.

To što je rekao se i obestinilo. Raonić je u četiri prethodna meča ispalio 82 asa (27,3 po meču), protiv Čilića u osmini finala je odservirao 35 "komada", a Novak ga je sveo na "samo" 18.

Pobeda je ponovo došla u tri odigrana seta – 6:4, 6:3, 7:6(1).

U međuvremenu, na istoj strani žreba, svoje putišestvije preživljavanja imao je Rodžer Federer, koji je prvo napravio čudo preokrenuvši 4:8 u super taj-brejku protiv Džona Milmana.

U četvrtfinalu Federerer je naišao na novi problem – problem u vidu Amerikanca Tenisa Sandgerena.

Švajcarac je uspeo da eliminiše Sandgrena posle pet odigranih setova, nakon što je u četvrtom spasao sedam meč lopti i nekako, sa konopaca, uspeo da se domogne polufinala.

Gledajući Novakov uspeh protiv Rodžera (ukupno, ali u poslednje vreme i na Slemovima), plus fizičko stanje 38-godišnjeg tenisera, svima je bilo jasno, prognoze su bile jednostrane i jednoglasne.

"Ono što je Rodžer uradio danas je neverovatno. Pokazao je i meni da je jedan od najboljih igrača svih vremena. On nikad ne odustaje. Kada je najvažnije, tada je najkoncentrisaniji i igra najbolji tenis", izjavio je tada Novak i dodao:

"Nije baš kao da sam dominirao u tim susretima. Imao sam uspeha protiv njega, posebno na Grend slem turnirima. Ipak, Rodžer je Rodžer. Uvek znate da će igrati na najvišem nivou, bez obzira na podlogu. Voli ovakve mečeve, rivalitete, polufinala, finala Grend slema".

Voleo je Rodžer, voli verovatno i dalje (dobro, možda malo manje kada igra protiv Novaka), ali mu to nije bilo dovoljno.

Iako je Novak jako slabo i donekle usplahireno počeo, uspeo je da ostvari maksimalnu pobedu, petu u nizu – 7:6(1), 6:4, 6:3 za dva časa i 16 minuta tenisa.

Nezahvalno je polemisati da li je Federer ili nije bio povređen u tom duelu.

Novak je rekao da je njegov protivnik "bio povređen" i da nije bio "ni blizu svog najboljeg kretanja", dok je Federer posle meča istakao "ikada ne bi izašao na teren da nije osećao da ima šansu da pobedi".

Imao je šansu da uzme set, u najmanju ruku, ali je na kraju Novak povisio skor u međusobnim susretima na 27-23 i plasirao se u finale.

Federer je pre ovog meča pobedio u prethodnom, na Završnom turniru u Londonu, ali je najurezaniji u sećanje bio finalni duel Vimbldona prošle sezone i preokret u kojem je srpski teniser spasavao meč lopte.

Švajcarac je poslednji put Novaka na nekom Grend slemu pobedio na Vimbldonu... 2012.

Na drugoj strani žreba blažu senzaciju napravio je Dominik Tim, koji je eliminisao Nadala u četvrtfinalu, a onda manje-više rutinski pobedio Sašu Zvereva u polufinalu.

Novakov protivnik u borbi za trofej je, dakle, bio 26-godišnjak iz Austrije koji već par sezona lebdi kao čardak između "velike trojke" i "novog talasa".

Tim je se našao u svom trećem Grend slem finalu u borbi za prvi trofej, pošto je u prethodna dva izgubio od Nadala na Rolan Garosu.

Sreća ponovo nije pogledala tima, pošto je posle dva duela sa "kraljem šljake" u Parizu sada imao okršaj sa "kraljem Melburna" u Australiji.

Indikatori su uperivali na Đokovića i relativno laku pobedu, ali, sada je već jasno, sitaucija nije bila takva.

Dok još nije bilo poznato da li će Tim ili Zverev u finale, Rodžer Federer je, posle poraza u polufinalu, kritikovao medije koji su "već upisali" osmi trofej srpskom igraču.

"Ko su ljudi koji ozbiljno razgovaraju o tome? Ljudi... Dajte mi barem imena koji pišu to. Vrlo dobro znate da svi imaju šansu. Sve se mora odigrati. Jedan deo vas (novinara prim. aut.) nema poštovanja prema Timu koji je odigrao meč iz snova protiv Nadala i koji me je pobedio poslednja tri puta. Takođe, Zverev nema šta da izgubi", ljut je bio Federer.

Tim je na 0/3 u finalima Slemova, ali je ubedljivo najveći kandidat da prekine dominaciju "velike trojke" na tim turnirma.

"Jedinstveno je u istoriji sporta da tri najbolja igrača svih vremena igraju istovremeno. Zbog toga je veoma, veoma teško ostalima da se probiju. Nadam se da ću 'prvenac' osvojiti dok su oni još tu, jer će ta titula onda neuporedivo više značiti", rekao je Tim.

Čuda velikoga, Rodžer je bio u pravu.

Novak je, kao što je svima već poznato, pobedio Tima, ali mnogo, mnogo teže nego što je predviđano. Bilo je 6:4, 4:6, 2:6, 6:4, 6:3, posle četiri sata gladijatorske borbe.

Tim je osim prilike da osvoji svoju prvu titulu na Slemu, propustio i šansu da postane prvi teniser rođen 1989. ili kasnije koji će osvojiti tu, najveću titulu.

Takođe, nije uspeo da uđe u odabrano društvo i da bude jedan od malog broja tenisera koji je osvojio Grend slem pored "velike trojke" na poslednjih 60 turnira (od Nadalove titule na RG 2005. godine na poslednjih 52 šampion je bio neko od njih trojice).

Austrijanac je mogao da prekine seriju "velike trojke" koja je osvojila svaki Slem od početka 2017. godine. Mogao je, bio je jako blizu, imao je, neko će reći, sve u svojim rukama... Ali, nije.

Nije jer je Novak mentalna gromada u pravom smislu te reči.

"Jedan poen i verovatno jedan udarac su napravili razliku na ovom meču. Moglo je da ode u veoma drugačijem smeru", rekao je Đoković posle meča.

Tim je imao devet vinera više i isti broj neiznuđenih grešaka kao Đoković. Osvojio je samo deset poena i jedan gem manje.

Statistički meč je bio veoma izjednačen, na terenu je to bilo malo drugačije jer, uglavnom, kada je jedan igrao dobro, drugi je igrao loše.

On je u par navrata morao na konsultacije kod doktora, a poprilično loše je bilo tokom trećeg seta, kada je Tim napravio dupli brejk i zakoračio ka vođstvu od 2-1.

"Da budem iskren, ne znam iz kog razloga mi se to dogodilo", kazao je Đoković koji je objasnio da je u tim trenucima osećao vrtoglavicu, a da mu je doktor rekao da je najverovatnije dehidrirao.

I na završnoj ceremoniji, na koju je osmi put u osam pokušaja došao kao šampion, Novak nije isticao sebe, svoj uspeh i svoju veličinu.

Iako je novu godinu srpski teniser počeo fenomenalno, osvojivši AO i prethodno ATP kup, za njega 2020. nije ispunila očekivanja, štaviše.

"Želeo bih da kažem da je ovo podsetnik za sve nas da bi trebalo da se držimo zajedno više nego ikada. Da budemo sa svojim porodicama i da budemo uz ljude kojima je stalo do nas i koji nas vole. Naravno, ovo je profesionalni sport i mi se takmičimo (jedni sa drugima) i dajemo sve od sebe, ali očigledno je da postoje bitnije stvari u životu i bitno je biti svestan svega i skroman zbog stvari koje se dešavaju oko vas".

Novak Đoković je, definitivno, veći od tenisa.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.