- Australian Open 2020 -

"Nema uzbuđenosti, ushićenja, miran sam, oslobođen svega"

Letnji februarski dan u Botaničkoj bašti u Melburnu. Tipično vreme za dane Australijan opena, red oblaka, sunca i vetrovito.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Novak Đoković, nekih 15 sati po osvajanju svog osmog pehara na Melburn parku, došao je na tradicionalno šampionsko fotografisanje.

Vidno umoran, ali nasmejan, Đoković je u kratkom razgovoru sa srpskim novinarima otkrio kako se oseća.

Pričao sam sa ženom pre nego što sam sinoć zaspao i pitala me je da li imam milion misli koje mi se vrte po glavi, emocije... Rekao sam joj da osećam potpunu tišinu i mir. To je nešto što me i danas drži. Nemam uopšte osećaj prevelike uzbuđenosti, ni ushićenja. Samo mir, nekako sam se oslobodio svega”.

U tomu turnira ima te interne borbe, misli vam lutaju stalno šta će biti, kako će biti, da li će biti... Konstantno morate sebe da vraćate u balans i uvodite sebe u stanje pozitivne energije i razmišljanja i svesti, što je dosta puta usiljeno jer su ta negativna osećanja izuzetno snažna i mogu da obuzmu telo i um. Danas i juče posle meča, a pogotovo danas, osećam jedan mir, sklad i spokoj i to je ono što zapravo i želim da osećam u ovom trenutku i osećam sreću što se vraćam u zagrljaj svoje porodice”, priznao je Novak.

Najavio je da će se uskoro naći i u Srbiji i da če tamo proslaviti veliki uspeh, osvajanje dva trofeja u Melburnu.

Biću u Srbiji uskoro, za desetak dana i biću tamo šest, sedam dana pre odlaska za Dubai i posle turnira ću se opet vratiti i biću tamo do odlaska za Ameriku. Sve ukupno ću biti nekoliko nedelja. I to je obično taj period i kada dolazim u Srbiju, u februaru, na proleće ili u septembru. Radujem se da vidim svoje roditelje, širu familiju i narod. I naravno, da se lepo proslavi jer prošle godine nisam imao priliku da proslavim neke uspehe, tako da ćemo ovog put da obeležimo”, dodao je prvi teniser sveta.

Na neki način, ovaj trijumf nad Austrijancem bila je mala slatka osveta, za poraz na Rolan Garosu i ATP Tur finalu u Londonu kada je sprelio srpskog tenisera da se vrati na čelo svetske liste.

Na početku sezone sam, s jedne strane, poželeo da se što pre vratim na prvo mesto, ali s druge strane mi je bilo bitno da u Australiji, kao što to tradicionalno radim, započnem sezonu na najbolji mogući način. ATP kup je prošao mnogo bolje nego što sam zamišljao i želeo - šest pobeda u singlu, dve u dublu, Duci Lajović je odigrao febomenalno, Viktor isto. Ta timska atmosfera nam je dozvolila da obeležimo tako veliki uspeh i osvojimo taj ATP kup, inaguralni, prvi”.

“S druge strane, meni je to dalo dodatni stimulans, motivaciju, snagu, polet koji sam osetio. Na Australijan openu sam samo nastavio sa tim igrama. Okolnosti su ispale takve da je Nadal ispao u četvrtfinalu i da se sve pogodilo, sada je sve u mojim rukama. Ni Nadal ni ja nemamo preciše bidiva da branimo do Rolan Garosa. Nadam se uspešnoj sezoni na tvrdoj podlozi pogotovo u Indijan Velsu i Majamiju, gde sam imao mnogo uspeha u svojoj karijeri, ali prošlih nekoliko godina nisam beležio baš dobre rezulatate, tako da mi je tu šansa da pokupim još neke bodove”, kaže osvajač 17 Grend slem titula.

Kaže da još nije stigao da pregldeda sve čestitke i poruke koje su mu stigle.

Nisam prošao ni kroz 10% poruka još, hteo sam da uživam u trenutku iskreno. Čuo sam se sa najužom porodicom - ženom, decom, roditeljima i to je ono što mi je najbitnije. Danas ću da prođem kroz sve te poruke. Nema ih hiljadu, nema baš toliko ljudi moj broj telefona. Gledao sam društvene mreže, interakcija je ogromna, mnogo je slika, čestitki. Zahvalio bih se svima na čestitkama”, zaključio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.