- Australian Open 2020 -

Novakovo oružje iz senke

Ako želite da postanete šampion, možda vam se nekada u karijeri to i posreći. Međutim, ako želite da ostanete šampion, morate stalno da radite i napredujete.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

To je, otprilike deviza koje se drži Novak Đoković i koja daje određene rezultate koji su bili vidljivi i ove prve nedelje takmičenja na Australijan Openu.

Opšte je poznato kakve kvalitete sve poseduje drugi teniser sveta i šta je zahvaljujući tome sve uspeo da postigne.

Fantastična defanziva, pre svega retern koji je po mnogima najbolji svih vremena, odlični osnovni udarci, fenomenatla kretnja i anticipacija udarca, izuzetna mentalna čvrstina. Sve su to Novakovi poznati atributi.

Ipak, čini se da je jedna stvar, kako je i sam ovih dana primetio, nepravdeno zaobiđena, a to je ono osnovno u tenisu, početni udarac, servis.

Novak možda nema najsnažniji početni udarac, ali zato je on tehnički besprekoran, varijabilan, veoma pouzdan. I što je najvažnije sada, o njemu se dosta govori u Melburnu.

Nije tajna da je Novak, tokom karijere, pokušavao da implementira različite korekcije. Neke su bile uspešne, neke ne (setite se kratkotrajne saradnje sa Gtodom Martinom 2010), a koliko je to bilo rizično, izlišno je govoriti. Od servisa sve kreće u tenisu i taj udarac je izuzetno bitan za stabilnost igre jer može da da veliku prednost ako je snažan i precizan.

U Novakovom slučaju jasno je da je preciznost najbitnija, jer on, barem ovde u Melburnu nije išao brzinom većom od 203 kilometra na čas.

Da li je u pitanju kik, slajs, ravan, plasiran na T liniju, po dijagonali, ili u telo protivnika, pitanje je procene Đokovića, ali bitno je da svaki uspešno koristi.

Novinarima u Melburnu je otkrio da je u pauzi između dve sezone posebno radio na tome i rezultat se vidi već po prvim mečevima u 2020, na ATP kupu i na Australijan Openu.

Na pitanje šta je drugačije, nasmejao se:

Samo veći broj asova, pretpostavljam!", rekao je i dodao:

Lakše je to reći nego uraditi, ali očigledno je da je servis bolji. Postoji mnogo tehničkih detalja o kojima možete da prilate ponekad, ali bolje je manje prilati. Pokušavamo da se koncentrišemo na nekoliko jednostavnih indikatora. U pitanju je rotam, sve je u ravnoteži, u tome da nađete tu tačku kontakta reketa i loptice“, objasnio je Novak.

Prisustvo Gorana Ivaniševiča u timu svakako da upućuje na to da je Splićanin, koji je tokom karijere bio ekspert za servis, insistirao na određenim detaljima koji su se, evidentno, dopali i Novaku.

On i Vajda se često šale, Goran i ja pričamo istim jezikom. On mi je bio jedan od dečačkih idola“, rekao je ovih dana Novak.

Photo by Hannah Peters/Getty Images
Photo by Hannah Peters/Getty Images

Novak na Australijan Openu u prva tri kola

Kategorija 2019. 2020.
As servisi 23 - 47
Servis greške 7 - 10
Procenat 1. servisa 67,8% - 69,7%
Poeni na 1. servis 77,4% - 86,8%
Poeni na 2. servis 64,1% - 56,1%

Šta se krije iza ovakvog servisa Đokovića? Brojke kažu da je u prva tri meča u Melburn parku pogodio 47 as servisa, najviše do sada kada se gledaju prva tri kola svih njegovih Grend slem turnira.

Pre ovog turnira, Novak je najmanje 14 asova imao na svega 33 meča ne računajući tu Dejvis kup i u tim situacijama njegov skor pobeda i poraza je 29-4. Sada je najmanje 14 as servisa imao na svakom od mečeva u Melburnu.

Protiv Štrufa je imao 14, Tacume Ita 16, a Jošihita Nišioka 17 as servisa. Znači sve više i više.

Ono što je interesantno je da će protiv Švarcmana imati idealan test koliko je napredovao u tom smislu jer je Argentinac takođe poznat kao jedan od boljih riternera.

Dijego je na turnir stigao kao četvrti na listi aktivnih tenisera po procentu dobijenih ritern gemova, sa 31,1 odsto, a ispred su samo Rafa Nadal (33,5%), Novak Đoković (32%) i Endi Mari (31,75). Svi su, za razliku od njega, bili prvi igrači sveta ili to jesu i sada (Nadal).

Servis bi Novaku, u ovoj fazi karijere, kada se polako bliži 33. rođendanu u maju, biti od krucijalnog značaja. Veliki broj lakih poena, čime je impresionirao i ovde u prvim mečevima, svakako će mu omogućiti sa sačuva telo i produži karijeru.

A to je na putu ka njegovom teniskom Mont Everestu, kao nekom ko želi da obori i rekord po broju Grend slem titula, od najveće važnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.