Foto: Shutterstock/Boris-B
Foto: Shutterstock/Boris-B

Šokantan natpis na poznatom skijalištu: "Ne iznajmljujemo skije i sanke Jevrejima" FOTO

Podeli

Švajcarska policija pokrenula je istragu o natpisu u radnji koja iznajmljuje skijašku opremu, na kojoj piše da ta radnja više neće iznajmljivati skije i sanke Jevrejima.

Prodavnica u Davosu uklonila je natpise na hebrejskom nakon što je vest stigla u medije. Kritičari ih optužuju za kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju, piše CNN.

Švajcarska federacija jevrejskih zajednica pokrenula je pravni postupak i osudila natpis i znakove kao jasno diskriminatorne. Znakovi na izlozima obaveštavali su kupce da zbog incidenata, među kojima su i krađe, više ne iznajmljuju sportsku opremu "našoj braći Jevrejima".

Prodavnica, koja je deo restorana Pischa, u svom prvom saopštenju navela je da ljudi često ne vraćaju opremu, te da osoblje ne želi da se više muči traženjem skija po planinama. Međutim, 24 sata nakon postavljanja znakova, oni su uklonjeni. Gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima: "Svaki oblik antisemitizma, rasizma i diskriminacije mora biti osuđen. Ne pripada Davosu."

Menadžer prodavnice se izvinio i rekao da je poster "loše sročen". "Jevreji su dobrodošli", rekao je.

Međutim, švajcarske antirasističke grupe ističu da je ciljanje na čitavu rasnu, versku ili etničku grupu zbog navodnog lošeg ponašanja nekolicine ozbiljnije od nespretne formulacije. Kažu da je to klasičan znak rasizma i diskriminacije. Bolji način za sprečavanje krađe i oštećenja, kažu, bio bi da se uradi ono što mnoge prodavnice za iznajmljivanje skija već rade: uzmu lične podatke i podatke o kreditnim karticama kupaca.

Ovo nije prvi put da se incidenti dešavaju u Davosu, mestu održavanja Svetskog ekonomskog foruma. Odmaralište je postalo popularno među izraelskom ortodoksnom jevrejskom zajednicom, koja ga posećuje u sve većem broju, a šef turističke zajednice je rekao da je bilo slučajeva da gosti ne poštuju svoje domaćine.

Nedavno je osnovana radna grupa za rešavanje sukoba između turista i domaćina. Obe strane su priznale da je bilo poteškoća. Ali sa incidentima antisemitizma u porastu širom Evrope nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi, greška kompanije za iznajmljivanje skija mnogima se čini ne samo glupom već i rasističkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu