Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Skijanje u Italiji: Uzbudljive staze i pejzaži kao sa razglednice

Podeli

Nisam baš zimski tip, dok S. obožava skijanje i planinu. Zato smo i rešili da u ovoj turi bude za svakog po nešto, malo mora za mene, a onda malo planina i skijanja za njega.

Monte Santo di Lussari je visoko u planinama (1789 m), nalazi se iznad grada Tarvisia.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Tarvisio se nalazi odmah pored glavnog autoputa koji vodi severno od Venecije ka Austriji. Gondola se uzdiže uz planinu do vrha Monte Lusarija, zimskog skijališta, gde nas dočekuje najneverovatniji prizor – seoce koje se nalazi na visokom alpskom grebenu sa malom katoličkom kapelom okruženo veličanstvenim planinskim vencima prekrivenim snegom. Odmaralište u kome uživamo je jedno od najlepših mesta u ovom delu Italije. Na vrhu se takođe nalazi mnogo lepih restorana i kafića za opuštanje i uživanje. Mir koji smo osetili dok smo bili gore je poseban. Mir, lepota i pogledi vas okružuju! Za ljubitelje skijanja, staza Di Prampero (najduža padina) počinje sa vrha planine i jedna je od najuzbudljivijih staza u regionu.

Pogled seže sve do ​​Austrije i Slovenije. Villach i Klagenfurt su najveći gradovi na austrijskoj strani. U Sloveniji su Kranjska Gora i Bovec takođe na dohvat ruke.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Tarvisio nije deo ni jednog nacionalnog parka. Poznat je po svojim karakterističnim alpskim pejzažima koji privlače mnoge planinare, skijaše i bicikliste u letnjem periodu. S obzirom da je Tarvisio pogranični region u kojem žive različite etničke grupe, njegovo kulturno nasleđe je takođe veoma raznoliko i složeno.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

U Tarvisiju postoji 24 km dobro održavanih skijaških staza. Deset žičara prevoze skijaše između 754 i 1752 metra. Ovo je popularna zimska destinacija jer su planine zavejane do aprila, mada je dobro znati da je 90% staza opremljeno snežnim topovima. Topovi visoke tehnologije dostupni su na svim padinama, što znači dobre snežne uslove tokom cele zimske sezone. Tarvisio takođe ima oko 30 km staza za skijaško trčanje, a postoji i mnogo staza van standardnih za one koji vole neukroćenu prirodu.

Mi naše sportske aktivnosti nastavljamo u Kranjskoj Gori a onda dolazi vreme za opuštanje i to ono koje samo Slovenija može da pruži. Zato se pakujemo i krećemo za Sloveniju, koja je pre par godina proglašena za najčistiju zemlju na svetu i koja je dobila prestižno međunarodno priznanje za ekologiju i održivost.

Preuzeto sa bloga:
www.mojeputovanje.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 336 idi na stranu